digó -(vált, ejt.: dígó ) ~gödör. 1. Az I. világháború olasz frontjáról -a ~ az olaszok pejoratív neve, vö oláh, tót, stb) - hazatérő frontharcosok általában minden nagyobb, talajvízel feltöltődő gödröt (vályogvetőt, téglavetőt) így neveztek el az Isonzo-Piave front lövészárkai, futó-és tűzérségi állás-gödrei után. Az esős talján télben sokszor kötésig álltak a latrinák és hullák levével kevercses vízben a katonák.

kép forrása

2. A múlt század '70-es éveiben, elsősorban a Szabadka-Szeged csempészjáratoknak köszönhetően  a proletárgyerekek egy része trapéznadrágos-szélesröveres, kehelyform-kivágásos mellényes öltönyben kezdett el lógni, elsősorban Belvárosi presszókban. Az éledő arab[líbiai-algír]-magyar-barátságnak köszönhetően tele voltak vízügyi meg gépész szaközépiskoláink arab diákokkal, akik a mai pénzváltó kolóniákat alapozták meg diákéveikben. Többnyire "kábítószeres cigarettaként" csempész, márkás árut terítettek, osztottak [köszönöm, Nyelvész Józsi], és ha az ember el tudta szívni a szál Kent-et 27 másodperc alatt öt slukkal, mélyen letüdőzve, a tünetek alapján hihette is, hogy "jó az áru".   Persze aztán a ~ság vidéken is elterjedt. 1977. nyarán megjelentek a jugó hegyesorrú, barokk-magassarkú cipők (lásd Jimi Hendrix kedvenc cipői 1968-ban) , amiket azonnal másolni kezdtek a Bajcsy-Zsilinszky út Marx tér felöli végén dolgozó maszekcipészek. Durván félhavi tanári kereset, egy munkás heti bére, egy téeszparaszt félhavi jövedelme volt egy pár ilyen ~cipő.900-1200 akkori Ft (nincs értelme átszámítani a bruttósítás előtti Ft-ot, de 12-14-gyel szorozható) És akkor még kellett vagy 2-3 rend öltöny is. (Minthogy én vidékiparaszt és csöves voltam a korban, nem tudnám megnevezni a pesti és budai presszókat, ahol ~k tanyáztak, de majd valaki kommentelőm kisegít ebben, köszönöm előre is...)

 

A blogoszféra szivesen fobizálja azt a kommunikációs célt és az elmúlt évtized egyik legaljasabb hazugságát, hogy az ország kettőbe van szakadva (jah.. és költözzön is ketté..) Nos, semmi újság, a csöves-dígó ellentét is, mint a fradi-dózsa, meg a vidékiparaszt-budapestiparaszt ellentétek is, szociológiai értelembe véve ugyanazt a réteget "osztották" meg látványszinten. Idelent, vidéken legendák járták digó-csöves tömegverekedésekről. Ha a csöves lejmolt, akkor a digó szórta a pénzt. (Akárha, egy görög  diplomat' ) Sok digó hétközben éhezett, nyomorgott, koldusabban, mint egy csöves, hogy szombat délután meg este villanthasson valamit. A csövesek között meg rengeteg műmájer volt, akik a kor felső73462-jének gyermekeiként rózsadombi meg istenhegyi úti és gellérthegyi villákból ereszkedtek alá csövidinkázni.

A Beatrice zenekar főembere, a Magyar FrenkCzápa énekelt is erről a meghasonlottságról:

"Mercedesed zsákutcába fut-jut" -Ha ma a blogoszférikus Síkbolygón bevesznek minden maszlagot a jógyerekek, mért ne értették volna félre ezt a szöveget 1978-ban akként, hogy biztos az ellenséges Nagy Digó Zenekar szólistájáról (vált.: Révész Sanyikáról) énekel Feró. Pedig nem: saját magáról énekelt. Saját Merci'jéről. Saját zsákutcájáról.

http://i10.photobucket.com/albums/a150/tuesdayweld/SaturdayNightFever.jpg

 

A mi falunkban volt olyan csöves, aki hétvégére a diszkaóba' felmenvén hátranyalta a haját s mogyoróbarna diszkóöltönyt vett bézs  nejloninggel. De vastag, jersey-szerű inget képzeljenek el olvasóim! És a dígó cipő, jaj: ipari méretekben készül az egyentalpú/sarkú dígócipő pl fekete, meggyszín-műkoptatott verzióban. Na, ilyenje volt a hétvégi~ srácnak.

 

Tipikusan digó  megjelenésű zenekar volt az igen tehetséges (és vidéki!!) zenekar, a Color.Yardbirds cikke a Color-ról

 

 

6 komment

Címkék: digó

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr99805217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2008.12.06. 02:13:21

A második kép igencsak odabasz, a partipók a fehér cuccosban. Ha ezt Modor Tibi látná... :D

magyar-magyar szótár 2008.12.06. 08:24:49

Ölég gyöngus vagyok a keresőmotorozásban, a Komar-2-n is beszédülök. Vágyam egy vajszín (igen, az a vajszín, az NSZK-taxi butterweiß ) digóöltöny barna nejlondzsörzé inggel , és fehér-fekete dígócipővel. De a Mindenhatoooooo ilyen kocamotorosnak nem ád... És úgy tudom, a Yahooooo is ott ül már a Mindenhatooooooo balján...

magyar-magyar szótár 2008.12.06. 08:25:46

Kösz Józsi. A digó [dígó] szleng is, raj cuccokban jártak a dígók pl.

heki 2008.12.06. 23:39:35

Nemá, hogy a Piramis digó volt, nehogy má...
(Emlékeim szerint digók diszkósok voltak, és csöves szimatszatyrokon a Mobil és Ricse jelek mellett Piramis díszelgett, nem?)

ps. Élvezettel végigolvastam (volna) a blogot, de az ötödik oldalnál vírust jelez drmáriáss honklapjáról a böngésző. Ott nem merek visszábbb menni.

magyar-magyar szótár 2008.12.07. 07:43:15

Nem-nem! Tényleg nem digó volt a Piramis. Csak egyszerűen az akkori Síkbolygón ők voltak az "ellenség". Föl nem fogták az akkori gyerekek, hog zenélni, az szakma, a színpadon kívül a zenésztársak vagy útálják egymást (Sztevanovity Zoránt a Taurus-ba beszervezték Radics Béla melé...) vagy.. idegenek egymásnak,
Maimagyarra átültetve: Zámbó Imre szabadidejében Jimi Hendrix-et, Missisippi-bluest (Memphis Slim, Sonny Boy Williamson I-II.) hallgatott...
Trmészetes volt, hogy a csövesek "útáltak" egy gizda(nak tarot)rockzenekart.

magyar-magyar szótár 2008.12.07. 07:45:04

Heki, szerintem semmi baj DrMáriás linkjével, a virusvédelem néha túlaggódik bizonyos hjeleket, de majd, ha eszembe jut, mejok poszt az, utánanézek annak a linknek.
süti beállítások módosítása