ezt a szócikket először 2008. márciusában tettem föl. Aki többet, novellaszerűen is képes olvasni kamatoló királycsávóról: nyomtatott verziója a Prae-ben olvasható, internetről kiadja a Mindenhatoooo, címe: A szegény ember és a királycsávó

 

kamatolás szorosan összefügg a segélyezéssel. A kamatolást tévedés simán csak uzsorázásnak nevezni. Az uzsorás a kamatolóhoz képest schneidige úriember, még papíroz is, régente, amikor a törv.tilt,. akkor az uzsorakamattal növelt összegről írtak papírt s bevették: sziogorúan kamatmentesen. Ez olyan kötelező mondat volt, mint a szexhirdetésekben ma a társkeresés. Most majd büntetendő lesz az uzsorázás, tehát muszáj lesz papírozni az uzsorakamattal növelt tartozást "kamatmentes hitelnek".

A segélyekből élő milliónyi ember élete ciklikus. Havonkint a két nagy segélynap, a kisebb segélyezések, mint pl a lakhatási támogatások és az esetisegélyezések ünnepnapjai között tengődik, keményebben , mint az imént torlódó t-betűk...

Segélynapon s másnap-harmadnap a danyont a paradicsommal tapicskálódik egybe, vastag húsok habossüteménnyel, banánt, kis édes az asszonyoknak, sok erős a férfiaknak, sör-bor, diszkaó. Havonkint hat nap van ilyen két részletben. Aztán még pár nap valahogy eltengődik. A nagylyány (aki mán a spórhéttot feléri az ótógumiról) süt bodagot. Nyáron könnyű kitudni, hol dúl a kamatolás: Ot, ahol a gyermekeket egész nyáron heveny kólika gyötri az egyhangú paradicsom-bodaggal étkezés miatt. Sok víz rája az ártézikútból... Vérhas szerű tünetek, de almagyarországba való nem netokoso orvos tudja az okokat. Csak senki nem kérdezi, még a coccjológiussok sem... Vagy ha igen, akkor az titok, mint a Ferge Zsuzsa Nagy Dolgozat (2005.) Lásd még: Gyenei Márta a stratégiaigyermekről

A kamatoló tekintélyes gazdag, autókkal házakkal és csicskákkal valamint kiterjedt rokonsággal rendelkező tőkeerős személy, megfelelően kikottázva s ezen izomzat kellő hájpárnákkal védve a hideg ellen... A kamatolóhoz leginkább a két segélyközi kéthetes ciklus közepén fordulnak egy kis péz'ért. A képlet az üzletág indulása idejében egyszerű volt, az egyik héten adott egy ezresért segélynapkor kettő járt vissza. Hiszen a kocsmáros is, a hitelt így véste be füzetébe: egy doboz sör után két vonás és egy feles után is két vonás.

A szociálpolitikalag támogatott építkezések (röviden szocpol' magyarul cocpolt) elterjedésével a kamatolók tőkéjüket igyekeztek az építőiparban is megforgatni, így a kamatot 150%-ra emelvén akkora adósságba hajszolták bele adósaikat, amit csak az un. cocpoltozás kereteiben törleszthettek. ( A cocpoltozásra külön szócikkben térek ki.)

A kamatolás, mint tevékenység nem titokban folyik, segédnapkor bárki láthatja, vagy a családipótlék fizetése napjain a posták mellékén a hatalmas tömeget s a csicskákat meg egynémely kamatolót is, ahogy a pénzükre várnak. Mentül nagyobb kották, annál kevésbé már csicskák ezek az emberek, a legnagyobb kottázottságúak a   fének -ek.

A segélyre nálunk nem szokás így sorba állni. Sőt, egyáltalán nem szokás sorbanállni seholsem. A segélynapokon halmazalakzatokban állnak az emberek , a férfiak inkább a családipótlék napján, mert a néphagyomány szerint a családipótlék a férfinek [ ember]jár, aki a gyermekeket nemzi, míg az egyéb segélyeket inkább az asszonyok veszik föl. A nyugdíjak felvételénél is küzdelem van, de a kamatolók megkímélik a falusi elesett, már 'Pesten csöves hajléktalanba számító embereket a nyugdíj felvételéért való tülekedéstől: érvényes felhatalmazással a csicskáikkal egyenesen a postástól vetetik föl az elesett nyugdíjas nyugdíját. Itt csatlakozik az üzlet a Budapesten ingatlanozás-nak becézett üzletághoz.

Ma már a kamatolás is, mint a vonalfölötti legálisbankiágazat, éles piaciverseny közepette kiterjeszti tevékenységét a vállalkozók adósságbahajszolására. Ekkor nem az uzsorakamat megszerzése a cél, ez csupán eszköz a kétségbekergetésre, a fószerrel például autót vásároltat, ezzel, fedi a törlesztéseket, és ne tudja meg csórókám, mi lesz, ha nem tudja törleszteni az autót, ami úgyis a kamatolóé lesz, mint az adós egész vagyona, a háza (esetleg nőnemű családtagjai...). Itt tehát tulajdonképpen a célszemély totális piacikiaknázása a cél. A kamatoló legális, televízióban is reklámozott, bankitevékenységnek látszó üzelmekre mutat, hogyaszondja, a töhömö, az nem kamat, és ő szolgáltatásidíjként számolja föl a heti 150%-ot.

A bankifelügyelet ugyan feszegette az istrángot a vonalfölötti, "legális" szolgáltatókkal, de aztán engedett...

A kamatolót minimum félik, de tisztelik is, senki nem mer egy rosszat szólni róla,...

még Horváth Aladár sem, aki pedig a szószólás mestere.

..Kolompár Orbán sem.


..Flaarika se'

11 komment

Címkék: kamatoló

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr9799103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar-magyar szótár 2009.03.11. 04:26:25

Sajnos ezen a gépen nem látok vidijaót. Ám bízom benne, hogy talán az Aktív stábjának hajdúhadházi esete:
Helyi romaaktivista fiatal segíti a stábot rejtettkamerás felvételekkel. ÁMDE, amikor a stáb kiérkezik, akkor a fiatalember jól láthatóan "teszi a fejét" vagyis megjátsza az őrült haragot, és elkergeti a stábot. Csak néhány nő, egy idősebb és pár fiatal, egy fiatal apa merik elmondani a kamerába: kamatolók vannak. Sőt, egy fiatal ana egyenesen a kisebbségi önkormányzat elnpkét is kamatolónak mondja.
A kisebbségi önkormányzat elnöke a magyar televíziózás történetében először bemutatja, önként egy tipikus kisebbformátumú (nem annyira zsírgazdag) királycsávó lakását. A színvilágtól eltekintve átlagos kispolgári lakás, talán a sok tévé és ezek nagysága az, ami feltűnő. Majd szemrebbenés nélkül cáfolja, hogy ő kamatoló lenne. Illetve azt mondja: 83ezer Ft-ból élnek.

ibusibus · http://stirlitzblog.blogspot.com 2009.03.11. 09:34:44

Ha jól értem, Csenyéte a hely, és éppen segélyosztás, meg a hozzátartozók jobbára rejtett kamerával. (RTL Klub - a többit nem vágom, nincs Tv-m.). Szerintem szépen kiegészítik az írást ezek az életből ellesett képek - kis hangulatfestés. "Fent is áll egy kocsi, az meg meg akarja verni a gyereket a pénzért. Monokra való." ... "Nem kamatra adjuk. Ez szép szemre megy.." stb.

Más. Kéne már Neked intézni egy rendes gépet, mert hihetetlen, h nem látod a saját blogodat. Nagy híve vagyok a puritánságnak, de azért ez kissé túlzás, nem gondolod? XD

magyar-magyar szótár 2009.03.11. 11:08:54

Az Aktív riportjában a középkorú cigányasszony egyből kivágta, hogy tízezere húszezret kell megadni, aztán visszaszívta és elszépítette, hogy 15ezrte kell megani. Nem merik elmondani, hogy két hétre vagy egy hónapra 100% a kamat. (általában a legközelebbi segélynap a határnap, tehát akkor számolják a duplát...)

ekkerjoz 2009.03.17. 09:38:27

@ibusibus: Nem puritán, régen ceruzával írta novelláit. Vagy most is...?

ibusibus · http://stirlitzblog.blogspot.com 2009.03.17. 16:21:04

@ekkerjoz: Ceruzával számlacetlire és szalvettára, mi? Mert a tenta azon széjjelfutna..
Itt Szjibériában a Sanyi haverom (aki 1épként szintén ragaszkodik a töltőtollas naplózáshoz - éppen két napja nyílvánította ki, h nem blogol, mert az nem irodalom, és mit képzelek én?) most vett 100€-ért egy komplett asztali gépet (HP) monitorral, billenytűvel, hangszóróval, minden; elfut rajta a Photoshop CS3, s látá a Utube vidijókat! Rendezzünk gyűjtést, én azt mondom, mert lassan a falra mászok attól, h tolom föl a zseniális kapcsolódó, színesítő, tértágító videjó-linkeket, erre jön ez a "fatengelyesen nem látom". Grrr..
Mondom, nekem is van töltőtollam, sőt rajzoláshoz kizárólag mártogatóst használok, mert csak az az igazi, ha akad, pacáz, fröcsög, megfolyik, de van, amikor az efféle hagyományőrzés komolyan hátráltat. Száz ember fejenként összedob 1€-t.. mit szóltok?

ekkerjoz 2009.03.17. 17:44:57

@ibusibus: Olvastam egy riportban a ceruzát, nem én találtam ki.
Aki támogatni szeretné a Mestert, dobjon egy mailt nekem.

magyar-magyar szótár 2009.03.18. 07:44:45

Állítólag a jézuska fog tojni nekem egy jobb gépet, de csak akkor, ha megérdemlem, vagyis netenlógásom a tizedére csökkentem s nem leszek ilyen nettfügfgő, mint mostanában. Már csak 230-at kell aludnom és minden kiderül.

ibusibus · http://stirlitzblog.blogspot.com 2009.03.18. 12:49:26

Nagyon tetszik h ezt a "Kamatoló" c. post alatt beszéljük meg. Kitágítja a szavak jelentését, teret nyit számukra a főcím, és a post: "kamatolás szorosan összefügg a segélyezéssel ".. :D

magyar-magyar szótár 2009.03.18. 14:48:18

Most meg tudtam nézni a videó-t. Nagyon durvát mondtam az álomtitkárasszony rizsájára. Az a rengeteg, hiábacvaló kínlódás -sok helyen próbálkoznak a természetbeni segélyezéssel, ami ugye alkotmányellenes. Az nem alkotmányellenes, hogy a cigány kamatoló az udvaron beszedi a pénzeket, meg egész családipótlékokat fog le adósságba. A kamatolónak nem is célja az, hogy az adós az adóságát megadja. Mindig úgy számol, hogy maradjon adósság. Nem is engedi, ha kifizetné az adós az összes tartozását. (Itt a bibi a sima uzsorával szemben)
Namost.. az akármilyen jegyet is eladják, pénzé teszik -vagy a kamatoló ugyanúgy elfogadja, az 5000 Ft-os jegyet pl 2000 Ft-ba. De pl a lisztet vagy tűzifa-segélyt jaaajdebecseűűűlettes magyaremberek is meg szokták venni. Eleve a kereskedő a 10 mázsa tűzifa-fejadagba, ha 800kg-t kivinne -sokat mondok, ezért ad aztűán a hűűűddebecsületes magyar kb 4-5 ezer Ft-ot.

El lehetne vinni a rejtett kamerát orvosi rendelőbe is. Az az orvos, aki ejnyekéremezik, meg nyervog, hogy Kérem, legyenek csendesebben emberek s hasonló hangnemben pampog, csak olajat öntöz a tűzre. Egy acséjtás, ordéjjás a rendelés -hacsaknem az orvos tapasztalt, és tudja a dörgést...
süti beállítások módosítása