pol'tiszt -politikai tiszt. Korai változatában komisszár. Persze nem a fizikai, hanem a szellemi ellátmány biztosítója. Nagyjából a Jaroslav Hasek  által vázolt tábori pap megfelelője a szovjet hadseregben. Ideológiai vonalon. Valamivel kevesebb nőt kefélt meg, mint a Hasek karikatúrapapjai, sokkal többet piált, főleg a szovjet ~, de ugyanúgy Az Eszme nevében küldte harcba fiait. A kommiszárokat eleinte pompás bőrkabátjaikról lehett fölismerni, később azonban betagozódtak a hadsereg többi tisztje közé. Maga Jaroslav Hasek is volt ~

méghozzá az 5. szibériai hadseregben! Gondolhatják, hogy mi volt a magánvéleménye Haseknek a szovjet Vörös Hadseregről, meg az egész hacacáréról, igyekezett is mihamarabb lelépni, hogy továbbírja a Svejk-folyamot. Ezt a munkáját sajnos a spanyolnátha keresztülhúzta, így nem tudhatjuk meg már soha, milyen élete volt Svejknek mint ~ek a Vörös Hadseregben.  

Gyengecsávó komisszár, bőrkabátot se faszolt magának.

 

 

 

 

 

 

 

 

A ~nek a Magyar Néphadseregben is fontos szerep jutott a sor és tisztiállomány pol'képzésében. A legtöbb laktanyában az ezred/dandár parancsnokkal és az elhárítótiszttel volt egyenrangú -kissé sréhen a törzsfőnökre.
 Komissar-ok az SA -ban és később az SS-ben is voltak.
  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr32790991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása