A malom ősi játék, régebbi, mint a sakk. Bizonyos pozíciót elér a hálón a játékos, leveszi ellenfele kövecsét. Az győz, akinek többje marad. Nagy kombinatorika nem kell hozzá, és ha egyszer helyzeti előnyhöz jut, onnan már főleg nem kell gondolkodnia a potenciális győztesnek. Csiki-csukit alakít ki, ide és oda két pont között toligálja kövecsét és szépen leveszi ellenfele kövecseit...

Malom

 malom

A magyar politikai életben a viadal amatőrök és profik között dúlt -különösen 1988 óta. Kis budai presszókból és pesti szuterénekből igen jeles politikaiamatőröklepték el a színtereket.

 

A csiki-csuki a jelenkor egyik legbrilliánsabb, sokoldalú, zseniális politikusának, Horn Gyulának az alkalmazásában teljesedett ki: Ha A-t lépett politikai ellenfele, a kialakított csiki-csuki helyzetben Horn vette le az ellenfele babját -ha B-t lépett? Akkor is. 1994-98 között a parlament akkori ellenzéke is Horn Gyula kottájából szavalt. Öngólok sorozatába gyalogolt... Horn egyszerű könnyedséggel provokálta bele politikai ellefeleit a szajkómunkásság számára földobható baromságokba.

Ráadásul az MSZP-nek mindig volt elegendő pénze arra, hogy a megbukott (be-bukott) politikusait a párt kebelében (tápláló emlőjén) tartsa. Egyetlen jó politikusát sem engedte ki új pártot gründolni -és csiki-csuki: ráadásul valamely amatőr politikai mozgalom rákosista szalámitaktikáját tudta kimutatni az un. "kisgazda" vagy emdéef megsokszorozódásban...

Horn Gyula belső ellenfeleivel is a csiki-csuki módszerével számolt le: Egy példa:

A taxisblokád idején rögtönzötten is zseniális retorikájával, észjárásával kitűnt a szakszervezeti biznisz főembere, Nagy Sándor. A Horn kormányban miniszteri pozíciót követelt magának. Horn csiki-csuki helyzetbe kényszerítette Nagy Sándort:

  

-ha miniszter lett volna, a munkaügyi tárcát kapja, ami az akkori restrikcióban a magas munkanélküliség mellett a népszerűségébe került volna Nagy Sándornak

-mert nem lett miniszter, megbukott, leírták nullára. Az MSZP belső pártfegyelmére jellemző, hogy bukott embere sem beszél a párt ellen (hacsak nem amatőr) . Nagy Sándort fokozatosan építették le, még bent tartották a pártautóval és titkárnővel-irodával és juttatásokkal járó vezetőségi funkcióban. Egy-két alkalommal még megcsilogtathatta kiváló fogalmazó-és beszéd-rögtönző képességét. A legszorultabb helyzetekben Nagy Sándor állt ki nyilatkozni. Szerintem ma nagy Sándor, ha retorikai feladatban az Őszödi Beszéd fényesrenyalását kapná, haptákban (és a Szabó Zoltánénál bréliánsabb megoldásokkal) teljesítené azt -Ez a pártszerű magatartás lényege! 

Horn Gyula a Kovács László -féle puccsban megbukott ugyan, de tanítványa aztán képtelen volt az eredeti terveket végrehajtani: A FIDESZ nem tűnt el a palettáról 2000-ben, Torgyán köztársasági elnöki ambíciói nem buktatták meg a kormányt, nem sikerült az akkori sajtószlengben csak taknyok -ként emlegetett FIDESZt eléggé megútáltatniuk az ergya és büdöss néppel.

Ma a politikai csiki-csuki legnagyobb művésze Magyarországon Kedves Vezetőnk.

Csak egyetlen csiki-csukijával ellenfeleit, a  belső pártbélieket is sorba buktatja. csiki-csukijával, ha jól számolom, immáron tizenkét győzelmet aratott -és al -alheraldusa még egy 13-ikat, azzal, hogy be tudja állítani, ezzel a csik-csukival a FIDESZ húzott le egyrókáról több bőrt. Holott a rókához sincsen szellenete sem a fides-nek, nemhogy a csiki-csukihoz- hiszen öngyilkos módon alábazsevált a csiki-csuki kommunikációs főcéljainak! A NemzetiCSúcsrajáratás Üdve a FIDESZ saját fegyvereit nyomja le a FIDESZ enntorkán vissza, pl a tömegmegmozdulást 2006-tól, és a 2008-as ostoba népszavazási haccacerájjal pedig   a FIDESZ a Reformok Kerékkötője és Hivatalos Bűnbakja a Meghiúsult Reformoknak  örököscímet viadalozta ki magának.  

Jónéhány MSZP-s egy piálós buta öreg bácsinak, jajdehaladóbalaldali fűhhdemárliberálisok a az un téeszelnök (MSZP-főtörzs) tagozat díszének látja Horn Gyulát. Pedig: A Későfeudalizmus Ostora egyik fő tanácsadója volt aktív korszaka alkonyán.

Az alábbi képen pedig hosszú-hosszú delelője közepén:

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://mek.niif.hu/01900/01906/html/cd9/kepek/c1911fit358.jpg”.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr40902774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása