aladár -1. az Első Zsidótörvény (1938.05.29.  "a társadalmi és a gazdasági élet egyensúlyának helyreállításáért") után a törvény által érintetteknek le kellett mondaniuk a vállalat vezetéséről. Egyfajta strómanként, főleg y-ra végződő, magyaross nevű igazgatót ültettek a vállalat élére, őket nevezték ~oknak. A tulajdonos igazgatók általában aztán 1944- március 19-ig nyugton maradhattak a helyükön. Amikor munkaszolgálatra hívták őket, a meleg május-júniusban ezek az igazgatók és burzsujok télikabátban álltak a tűző napon a sorakozókon. Míg a fiatal sportsman-ek rövidnadrágban teniszingben és tropical zakóban. Aztán kiderült sajnos, hogy a télikabátosoknak volt igaza. Főleg a hideg nyári éjszakákon, a pl sportpályák gyöpén aludván.
2. aladárok - Aladár (Horváth Aladár) foltonkint népszerű megélhetési romapolitikus és ideológus nevéből az őt támogatók romák elnevezése. Pl a flórikák (vált.: flórikákok) (Farkas Flórián megélhetési romapolitikus hívei) nevezik így őket. Az egyéb roma ill cigány (a roma eufemizálást politikaikorrektkifejezést elutasító romák) csoportok minősítéseit az ~kal kapcsolatban inkább hagynám, mert sok nőneműcsaládtag, és intimebb testrészek (hímtagok is) szerepelnek azokban.

3.Aladár, Mézga Romhányi József mélyfilozófiai alapművének, a Mézga ~ különös kalandjainak címadó szereplője

4. Aladár! -még ma is gyakran rákiabálják Némethy Attila zongoraművészre, a zeneművészeti egyetem tanárára, a Bartók (netokratívnevén m3) rádió műsorvezetőjére, minthogy az első Mézga-rajzfilmsorozatokban az ő hangján Mondta meg Aladár, hogy 1-2Ft-ért megmondja.

 


agitprop (1) ágytálpénz (1) állam (1) állvapisilés (1) anekdot (1) arrogancia (1) a_cigány (1) baloldali (1) bender (1) bérmackó (1) bérnyalnok (1) beteg (1) blöff (1) brainstorming (1) cibak (1) cinikus (1) civilkurázsi (1) csepegtetés (2) csőcselék (1) dezonionista_zászló (1) diáklánykategória (1) dögész (1) elhárítótiszt (1) entrópia (1) feminizmus (2) fogyi (1) fórumozósbetegség (1) foxi_maxi (1) frigyesmester (1) görény (1) gründgens (1) gründolni (1) gyűlöletteloperálás (1) haladóbaloldali (1) haza (1) hirig (1) hírlapíró (1) igasságosminiszter (1) illat (1) ingyensörakarózás (1) jólesznagyon (1) kádár_eskü (1) kamatoló (1) kisebbségvédő (1) kitanult (1) komancs (1) kotta (1) közbeszerzés (1) kreatív (1) kurucinfó (1) kútadó (1) kutyagumi (1) leösszeesküvéselméletesezés (1) lobby (2) magyar_kártya (1) médiageci (1) megfelelőgép (1) mélymagyar (1) molotov_koktél (1) munkaerőkölcsönzés (1) nácizás (1) náci_kártya (1) nagypofa (1) neofeudalizmus (1) népnevelő (1) népszaga (1) néptáncos (1) netokrata (1) nőgyógyászok_öröme (1) nőipraktikák (2) obstrukció (1) ombuccman (1) öngecizés (1) orbanizálódás (1) őrezred (1) ősreformer (1) papagájgép (2) papírozás (1) parasztházatvettünkvidéken (1) paternalista (1) péniszgyűrű (1) picsa (3) picsaizmus (2) pinokkiózás (1) pizsi (1) poletár (1) polgárjenő (1) politika (1) politikaiélőhulla (1) proletár (1) pukkasztásivágy (1) refóm (1) reform (1) rémhírgyártás (1) stréber (1) szobabiciklista (1) szociálista (1) szopjkultura (1) szótár (74) téeszelnök (1) tótawériánus (3) triszmegisztosz (1) vágykiélés (1) vonal_alatti_pr (1) vörösáru (1) wassalbertezés (1) wehrmacht_fazon (1) zónijó (1)

4 komment

Címkék: aladár

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr38785424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intizar 2009.12.04. 20:49:22

Érdekes, hogy Önnél csak a balseggekbe búvó romapolitikus az aladár. A jobbsodrásúak miért nem érdemlik ki ugyanezt?

magyar-magyar szótár 2009.12.05. 05:54:19

@Intizar: Hogyneis, szivem, a flaarikákok szintén megkapják a magukét. Jelentős azonban a különbség a flaarikákok és az aladárok között, ezutóbbiak javára imtellektuálisan és műveltségben. Egyszer elbeszélgettem az aladárok egyik magyar csicskájával, íróember ugye, tehát a léleknek nem csupán mérnöke, de orvosa, szó szót követett, sakk matt, Aladár szélhámos szájjalcsináló, semminemigaz, szemfényvesztés az egész. Mondja a srác, de igen, viszont havi 120 nettó. Ismerve a körüményeit bólintottam: annyiért én is.

Namost a flaarikákok ehhez képest ... Nézze, szivem, ez ugyanaz, mint a politikusok lopásai. A fidexxekek 15%-ot nyúltak le az államiberuházásokból Ft-ban és a lopott pénzt itthon költötték el illéetve tipikus kádárista módon visszatőtvén a kőccségvetésbe a lyukakat fódozták. Míg a cucjialisták 40%-ot nyúltak le, panaszlatták is a vállalkozók, hogy annyit nyúlnak le, hogy a maradéknból már a beruházást lehetetlen megcsinálni. És ez semmi, hanem a lopottt pénzt svejcifraan'ban, külföldi számlára kérték.

Vagyis, ha választhatnék Stadler Józsi bácsi (könyvelője) és a Wallis Rt klreatívkönyvelőműűvészei között, akkor a Józsi bácsiét választanám, mert ő csak Leonardo 'Utolsó vacsorá'jának olaj másolata után igényelte vissza az ÁFÁ-t.

Vagyis igenis van két rossz közül egy jobb választás. Józsi bá' az elcsalt pénzekből futball stadiont épített a barom, azaz az elcsalt pénz mégis visszaforgott... és a Román Gazdasági Csoda egyik alapja ez, hogy ott a sok kishal a lopott pénzeit otthon forgatja vissza.

Pazaroljak szót a kolompárokokra is?

Horváth Aladár rengeteget ártott a romaügynek, a gettózás (amivel kezdett...) aztán az amerikaiapartheid cuccainak importja, az afroamerikaiak 50 évvel ezelőtti társadalmiproblémáinak a magyar cigányok ügyeibe való belemagyarázása... Ami bassza a csőröm leginkább, hogy azt sose láttam, hogy a királycsávók elé állott volna ki szalonnás pofával megkérdezni, mért művelitek jeztet a szegíny testvéreitekkel, mír élősködtök a zsírjukon?

A flarikákoktól semmit nem vár el az ember, de az aladárokok elvileg műűvelt emberek lennének, ugye?

Intizar 2009.12.06. 18:17:33

Bocsánat, nem esett le, hogy a(z egyik) főaladár ténylegesen Aladár. Azt hittem, ez csak amolyan irodalmias célzás a zsidótlanítás korabeli "aladár" intézményre.

magyar-magyar szótár 2009.12.07. 06:28:35

@Intizar: Nem, arról az aladár szóczikkelyben van szó. Még az jutott eszembe a válasz hirtelenkedése után, melymennyire tipikus ez is, hogy szabad ugye a flarikákokra (a politikairosszoldalra) 4444 csapást mérni, de egyet szólok az aladárokokra, rögtön az a mélyértelmiseggi berz' hogy igen, jó, de mért is-mért is nem paríjjom a flarrikákokat is.
Erre azt tudom mondani, amit az óvónéninek is mondania kell, hogy igen, a Raóccsikáék túrják az orrukat és a fikát az asztal lapjára fenik, de ez nem jelenti azt, hogy akkor a jógyerekeknek is szabad a lányok bugyijába könyékig. vagyis a flaarikák adottak, nemtúlokosak, kevés iskolai papírjuk van, de művelt és intelligens emberektől [=aladárokok] azért többet vár az ember a másikramutogatáson kívül.
süti beállítások módosítása