panelproli - A XX. századi Magyrországon kétszer is durván beleavatkoztak a társadalom és településszerkezetbe. Az első Nagy-Budapest létrehozása volt. Az ipari és  egytemes centrummá váló A Város-ba tömegesen özönlöttek a vidéki, a tanyavilágból, a végeken  elszegényedő falvakból származó emberek a könnyebb megélhetésért, a 8 esetleg 10 órás munkaidőben megkereshető másfél-kétszeres fizetésért. Egyes települések lakosságának 20-30%-a költözött "pestre" (Bp és a szűk agglomeráció)Ezekenek az embereknek lakás kellett.
Szovjet mintákra ( a szovjetek pedig dán ötletet másolva...) házgyárakat hoztak létre, melyek összeszerelhető betonblokkház-tömböket gyártottak, amiket nyegesvontatókkal (M.A.Z.)  szállítottak a helyszínre és darukkal raktak egymásra. Többféle konstrukcióban lehetet lakáshoz jutni, pl szövetkezeti formában, vagy szocialista órisávállalatoknál a vállalat szervezésében, hitelprogramokban.

A József Attila lakótelep építése
Az elsőgenerációs panellakók egy része jólképzett, jólfizetett munkás volt, ők igyekeztek jobb lakáskörülmények közé.
 
MAZ ( МАЗ ) 5429-es -ilyen nyergesvontatók húzigálták föl pestre a paneleket a vidáki gyárakból (Debrecen, Kecskemét) ha odafönt nem győzték már...

A panellakások leértékelődtek. A második turnus beköltözői már nem eszmei-ideológiai, hanem valódi proletárok voltak.

 

 


 Valódi panelprolik a slum-ből

Nem csak panel, de téglaházakban is élnek ~k. (József A.ltp Kilenckerüle-e-et ...) Jellemzőjük a rendkívül magasfokú önelképzelés, jólfejlett öntudat,  átlagonfelüli önérdekérvényesítés, karatélyozás, és nosztalgikus visszaemlékezés A Jó Kádár Apa korszakára,
amikor mindenkinek volt munkája, és a rágyújtások közötti időket összeadva kb napi két óra volt az effektív munkaidő. Alacsonyak voltak a bérek, viszont nem volt mire elkölteni.

2002.után az a mókás helyzet alakult ki, hogy a panelprolit leszóló sértésként olyan rétegek vették magukra , akik nem is panelprolik.

Viszont ugyanezek a "haladóbaloldali és jajdemáregyliberális" rétegek ingyensörakaró-ztak 2006. tavaszán -márpedig ha vannak Magyarországon mindent ingyenakaróak, akkor azok pontosan azok, akiket valójában panelproletárnak lehetne nevezni. Akik nem fizetik a közösköltségeket, lopják a közüzemi szolgáltatásokat, viszont büszkék is erre.

A panelproli rétegek szivárogtak a bérházas városrészekbe. Az egyik legesleghaladóbaloldaliliberálisabb ember, Győrffy Miklós ezekre célozva mondta, hogy meg kell tisztítani a közéletet, mint a slum-ben bérházakat a kétes elemektől és a patkányoktól, Nagyonnagy bajba kerülne azonban az überdehajdenagyonhaladógondolkodású Győrffy Miklós, ha a slum-ben oda kéne állnia a kétes elemek elé ezzel a dumával. Egyből lerasszistáznák és ráhívnák a zombuccmant. Meg a fókuszokat és zaktívokat.

Ennek az egész panelprolizásnak a lényegisége mélyen magyar. Vagyis az egyik legmélyebben magyar vonás, hogy vagdalózunk kifejezésekkel, melyeknek semmi köze az elvi tartalmukhoz.
Aki tényleg és valóban proletár volt mondjuk 1945 és 1990 között, azt be se vették a pártba, mert részeges, hőbörgős alak volt. A proletárgyerek az Fejes Endre hőse. Pl a Görög Diplomat. Ő az igazi proletár. Egy rakás kispolgári ember vallotta proletárnak magát a szocializmusban, mert "éélni keelll!!!" ugye.

---a tisztességes gyári munkás nem proletár. Éppen ellenkezőleg. Ez volt a hamisítás. Marxék azért erősítettek rá a városi nincsetelenre már azelőtt is fölkapott kifejezésre, hogy a kizsákmányoltságukat érzékeltessék. 1945 után viszont egyfajta legalsó hűbéri réteggé "nemesedett föl" a proletár. A proletár arra szavaz, aki többet igér. És lehet ingyensört inni a majálisán és ingyen cédét osztogatnak: A Buli színe címűt.

1. 12 -éves korodban elviszi fiát a kocsmába, vesz neki összeragadt zacsi savanyúcukrot és megitat vele egy kisfröccsöt: "Senki ne legyen küönb az apjánál fiam: Ember legyé' te is, igyá, anyádhéccencségit!"
2.Megmondja 8-ikban: vagy rendes szakmárt tanúsz, vagy elmehetsz. De mindenesetre a nyáron gyűssz a gyárba dógozni. (Rágyútás, kanyarfúró keresése, kilógás a közibe söréert. Rágyútás, lógás, gyárkerítésen ez-az kidobálása, hazavitele, megboltolása etc.
3. Hétvégén (1978)a dízsében dígóöltöny, dígócipő (1300 Ft maszek vagy "olasz" az Ecseriről) Hétköznap ricsés.

4. Munkás származására tekintettel ezredírnok a seregben -széjjelszopatja a száját a táposoknak (akikkel megíratja az M-zárolt nyilvántartást, mert amúgy félanalfabéta) Gumikorszaka végén szakaszvezető. 20 éves: szül az asszony, kisbölcsőt farag neki a rakétások műhelyében.
3 nap szabit kér az örömnapra. Kiderül, hogy lánya született, haza se megy, lestoppolja a híradósokat, becsempész egy vajling páleszt a telephelyre, lerészegedés, lafó (táposoknak egy hét fogda)

5. Dinamit a vére. Később az MHV a kedvenc bandája.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr8400406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.03.29. 20:27:54

ez jó

bár már megbeszéltük: nem értek egyet

sokam lakott ltp-en

magyar-magyar szótár 2008.03.30. 05:43:55

Most a prolikép szinesedett bennem a barna (a feketemellényes-fehéringes) prolival.

Videós Feri · http://www.youtube.com/watch?v=tkGWmXAcPF8 2008.09.30. 10:26:09

kortárs magyar prolik

www.youtube.com/watch?v=tkGWmXAcPF8

authentikus: főkapitányuk apukája a munkásőrség vezetője volt!

a zene is találó.

nooorika 2008.11.01. 23:46:30

Ma már letisztult a fogalom, panelprolik azok a nyomorult lelkek ( lakjanak bárhol), akik a tolvaj MSZP és a szélsőségesen magyarellenes SZDSZ politikai elitjét és mögöttesen az őket futtató judeoliberális pénzügyi köröket, mély szegénységben , ideológiai kábulatban, saját érdekük ellene cselekedve, hatalomba szavazzák.

magyar-magyar szótár 2008.11.17. 15:21:22

Hát, nooorika, ne bántódj meg, de a te panelprolifogalmadban túltengenek a nemszabadgyökös zsírsavak, meg koleszterinizék és elég fokhagymás ahhozképest, hogy még így is avas. Ez a panelprolidefiníció, amit itt megadsz, felér egy öntökönrúgással, amit, ha lány vagy, ugyan nehezen képzlehetsz el, hacsaknem lecsúsztál már férfibiczikli nyergéből a vázra, de nagyon.

fruttipapir 2008.11.23. 19:22:00

Ahh...Majd meg lesz ennek a böjtje..
süti beállítások módosítása