gründolni -alapítani... nem lenne azonban ez egy magyar kifejezés, hogy egy kevés germanizmussal stich-het is adjak neki, ha nem lappanga mögöttese...

A ~olás inkább az umbuldisztikus* bulizás kategóriája. ~olás 1988-táján azt jelentette, hogy a kiadót, aminek fizetett alkalmazottai voltunk, magunknak.. kiügyeskedtük ... fogtuk az állami fűrésztelep  kundschaftkörét, és a saját maszek fűrésztelepünk árúit kötöttük nyakukba.

Az állam pénzén, állami munkahelyre az állam kocsijával járt, az állam pénzén fizetett gépírónőkkel íratta át hangzóműsora anyagát és a saját maszek lapjában adta ki. És amikor ezt fölrótták neki, egy életre bosszút esküdött.

A termelőszövetkezeti mozgalom délnapjaiban, 1980-ban pl a termelőszövetkezetek bevételeinek 40%-a már nem mezőgazdaság eredetű volt, hanem az un. melléküzemágakból származott. A melléküzemágak java pl Budapesten ~oltatott.

 

  Iparivállalatiszinteken GMK-kat ~oltak.

Számomra a ~ legüdébb színfoltjai a '90-es évek elején elterjedett tényfeltárókáefték. Ezek alapító sajtómunkásságunk legjelesebbjei, akik betéti-társasági formátumú számlaképességben nyújtották be sajátrésztulajdonú gazdasági társaságukhoz számláikat szellemi tevékenységükről, költségeltek, meg minden, ami kell, leírtak, meg jóvá, tőgáz. Természtességgel a gazdasági élet visszásságait föltáró riporterek is. Pl azt a taxist fogadták meg terepjárásaikra, amelyik olcsóbban vállalhatta a fuvartmert pirosgázolajat  (vagyis HTO-t) tankolt, szabálytalanul. Mellékesben még anyu-ért is elküldte a derék tényföltáró a taxit s a számlát egybecsapatta a hivatalossal.

Félemberöltő elteltével aztán már ki' hogy' emlékezik: mindenkinek a más ~je a büdösebb.

*wangle - umbulda, kiügyeskedése vminek forrás

ágytálpénz (1) állam (1) anekdot (1) arrogancia (1) baloldali (1) bérnyalnok (1) beteg (1) blöff (1) brainstorming (1) cinikus (1) civilkurázsi (1) dezonionista_zászló (1) diáklánykategória (1) elhárítótiszt (1) entrópia (1) fogyi (1) fórumozósbetegség (1) görény (1) gründgens (1) gründolni (1) haladóbaloldali (1) haza (1) hirig (1) hírlapíró (1) igasságosminiszter (1) ingyensörakarózás (1) kádár_eskü (1) kamatoló (1) kisebbségvédő (1) kotta (1) közbeszerzés (1) kurucinfó (1) kútadó (1) lobby (2) mélymagyar (1) nagypofa (1) neofeudalizmus (1) népnevelő (1) népszaga (1) orbanizálódás (1) őrezred (1) papagájgép (1) parasztházatvettünkvidéken (1) picsa (1) pinokkiózás (1) politika (1) pukkasztásivágy (1) refóm (1) reform (1) stréber (1) szobabiciklista (1) szociálista (1) szopjkultura (1) szótár (55) tótawériánus (1) triszmegisztosz (1) vágykiélés (1) wehrmacht_fazon (1) zónijó (1)

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr25395915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása