Alföldi Róbert: [milyen egy művész:]

"Egy konzervatív gondolkodású művész is liberális. Mert nyitott, kíváncsi. Más filozófia szerint él, gondolkodik, de igazi művészként nem lehet más. Mert akkor kizárná a világot. És ő azért művész, mert a világról akar beszélni. Abszurdan működnek, kerülnek kontextusba a fogalmak."

Korunk Gobbi Hildája

http://revizoronline.com/write/images/spleen.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr673424068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2011.12.05. 08:00:38

Nem példaképem ugyan, de tisztelem, nagyon nehezeket rendezett Szolnokon, kirázott tőle a hideg.

magyar-magyar szótár 2011.12.05. 08:12:14

@ekkerjoz: Nekem példaképem, csak nem tudtam felnőni hozzá. Elméletben tudtam, hogy kéne, csak a gyakorlatban nem ment, hiába vesz ballépipellőt a magamfajta 6tajtparaszt, csak drabál a mozgása.. meg a csipeje is széles...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.05. 08:52:40

@magyar-magyar szótár: és nem is fest rosszul. Valszeg ő az egyik olyan, aki idegesítheti az antiszemitákat, mert baszod, hát tényleg zsidó és tényleg szinte mindenben jó, amit csinál (a tetveskurvaanyjátazilyennek, pfej).

Sokadszor elmondva, de tényleg: neki a fő tragédiája sztem az, hogy kinek legyen ő ma már nagy színész? nagy rendező? hol van a közönsége?

szar dolgok ezek...

magyar-magyar szótár 2011.12.05. 09:16:50

@vészmadár (pica pica): hü, ezt eltaláltad, de én azt becsülöm benne, hogy bár nincsen kinek a gobbihildájának lenni, de az, vannak neki "szabónénis" dolgai, pl a sz8inkronok, amiket tisztességgel megcsinál, egészen kis munkákat is mindig rendesen, egészen ahogy kell egy komédiásnak(akjár) holott sziniigazzgató, ugye. Szendrő József volt ilyen: szinigazgató korában se tette a fejét.

magyar-magyar szótár 2011.12.05. 09:18:15

@vészmadár (pica pica): Ugye, volt Dörnernek az a "botrányos" öndefiníciója, miszerint ő liberális. Ettől a jógyerekújságíróink eltekintettek ezt ignorálták, Alföldi meg fogja és a kezébe veszi [ a szót] és megengedi neki, hogy az legyen, ez a nagyság (úgyértem, a valódi)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.05. 09:39:40

@magyar-magyar szótár: most eszemben van egy élő példa erre: az amúgy filmnek rémségesen gyenge Lovagregény c. film (az amúgy megintcsak nem is rossz színész Heath Ledger filmje, hehe), ahol egyébként tényleg egész jó színészek (kivéve a főhős picsa, az pfej) igyekeznek egy véresen szar történetet megmenteni (nem sikerül, jelentem). Hát ott a magyar szinkron fő erőssége a Geoffrey Chaucer hangját adó Alföldi.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.05. 09:45:22

@magyar-magyar szótár: amúgy meg: a liberalizmus, a maga 300+ éves korával (de még a klasszikus liberalizmus is, a XIX. sz-ból) valójában elég konzervatív (hagyományos) álláspont...

budai zöld 2011.12.05. 10:15:09

@vészmadár (pica pica):
"kinek legyen ő ma már nagy színész? nagy rendező? hol van a közönsége?"

Tényleg úgy gondolod, vagy csak belemagyarázom, hogy manapság kevesebb az értő közönség, mint valamikor?

Ha igen, miért gondolod így?

magyar-magyar szótár 2011.12.05. 12:57:59

@vészmadár (pica pica): ebben is egyet értünk, sőt ezt szajkózom mióta.

magyar-magyar szótár 2011.12.05. 13:07:10

@budai zöld: Elnézést a belekottyért, de filmen és szinházban is egyre -egyre egy régi, egy azt hittem , olyan szabály kezd érvényesülni, amire a régesrégi hollywoodi filmipar gyúrt, miszerint képtelen a közönség negyedóránál tovább koncentrálni és valahol egyszercsak nyílnia kell a képben egy sehovásemvezető hatalmas kastélylépcsőháznak, amin tollfarkú combos nők csízelegve ereszkednek alá és az énekes sztár pedig sztepp és sasszé és singing.

Alföldi meg a műűűvelt közönségét nem imígyen szembesíti egyre sekélyebb igényeivel,. hanem valami "szaftosat" csinál bele. Úgy áérezheti közönség őfelséges-ősekélysége, hogy most valami [kurvára osztán egy] ávángárr dologba került...
Némileg ezt segítik a "jobbos bunkók" az értetlen háborgásukkal "akkor dzsaszta menőbb leszek, ha ezt a zavangárrot elfogadom"
Nem most, már 25 éve "régi klásszikus" színészóriánsaink küzdöttek a közönség "minő"-ségével.

Mindenképpen dalolás kell, nem sok szereplő, a próza csak mellékes.. ne legyen sok a szöveg de főleg katartikusan ne terheljen.

budai zöld 2011.12.05. 13:44:22

@magyar-magyar szótár:
Ez mind igaz, de az, hogy a magát kifinomultnak gondoló kultúrafogyasztók többsége a tingli-tanglit igényli - az nem mindig így volt?
Kortól függően mlyúzikel, operett, vagy klasszikus seggrecsapkodós bohózat.

Nehezen tudom elképzelni, hogy most miért lenne kisebb igény a "magas" művészetre, mint 30-60-120 éve.
Persze van valóságsó, meg internet, meg ronda fogyasztói társadalom, de nem hiszem, hogy tetszőleges történelmi korban többen tudtak értőn olvasni, vagy nézni.

A különbség annyi, hogy a nemértők most legtöbbször papíron ugyanolyan tévénéző, olvasni tudó, fizetőképes réteg. Így most már nekik is kell tévét/újságot/színházat csinálni.

Szerintem ők csak optikailag rontják a művészet és a média színvonalát, azzal, hogy ma már hozzáférnek. Ez nagyon erősen így gondolom, de bevallom, nekem ez baromira nem kutatási területem.

Szóval hogy is van ez író/médiatudós/cocojológus/kommunikációszakos kislány szemmel?

magyar-magyar szótár 2011.12.05. 13:59:21

@budai zöld: A fűrészelés, hogy teremtik -é a médelyákok az igénytelenséget vagy gyön az igénytelenség és csak kiszolgálják.
Ámde ha meg a gyerkekere hivatkozom, akkor LEszoktak szólni dosztojevszkijiánus-nak [kriptojéziánus] Azzal szoktam ugyanis érvelni, hogy a gyermek nyitott, és ha 2-3 osztályban mindig van a termemben 6-7 EWeöres Sándor Bóbita verseskönyv. És dalolunk Weöres verseket és mást (de óvodás korban Éliás-Tóbiást, amit egy óvodai "reform" kinyírt") és olvasunk, dalolunk, tapsolunk és körjátékot játszunk, akkor nincsen az a telefontmnyomkorászó technokoraérett 6-7 éves gyermekcsapat, akikkel MÉG ne lehetne valamit kezdeni, valamire jutni. Akkor is, ha otthonról már kis koravénként érkezik meg és akkor is, ha angol nyelvibölcsibe járatták meg usziba meg zongorára és mittoménmire. Bármit tesznek is gyermekkel a "korszerű" szülők, egy megfelelően korszerűtlen tanító jut valamire, főleg, ha hagyják. És én a Stahl konyhája révén bekukkantottam egy rózsadombi oviba és ott... ott bizony gyönyörű korszerűtlenség is volt.
(Ugye, a korszerű 6 éves gyermeknek az esti forgatáson 20 órakor ólmos a pillája a rendszeres alvás, ilyenkor már ágyban van, miatt. a korszerű gyermek meg ekkor kezd csak éledni, vágtázik stb. )

budai zöld 2011.12.05. 16:13:11

@magyar-magyar szótár:
Szerintem a médiákok teremtik is meg kiszolgálják is a tömegigényt, de valószínűleg ebben sem romlott a helyzet az elmúlt száz évben.
Szerintem a mostani felnőtt lakosságból kb. ugyanannyi igényli a magasművészetet (bármi is az), mint hajdan.
Most is és korábban is a kiváltságosak/szerencsések (műveltségileg/életmódilag/anyagilag) tudtak kultúrát fogyasztani és ezt az igényt átörökíteni. Ugyanez igaz más polgári vívmányokra, pl. testedzés.

De azt adom, hogy ez a helyzet simán romolhat a következő pár évtizedben.

A rózsadombi óvodás példádhoz:
- budai zöld-beli fizetős gyermekintézményben minden nap az udvaron szaladgálnak a porontyok. Felöltöztetik őket az időjárásnak megfelelően, és kimennek játszani (hűha, prémium szolgáltatás, kizárólag "igényeseknek").
- a 500m-re fekvő állami óvodában hetente jó, ha egyszer, mert akkora macera annyi gyereket öltöztetni.

Aztán persze lehet rinyálni állami szinten, hogy miért alacsony a születéskor várható élettartam, meg miért tanulnak nehezebben a gyerekek (lehet, hogy egy nőiújságban olvastam, hogy 7 év alatt még nagyon befolyásolja a mozgáskoordináció fejlődése az agy intelligenciáért/érzelmekért, stb. felelős területeinek fejlődését is).

Aranka néni 2011.12.05. 16:42:11

@budai zöld: ha városban laksz, akkor választhatsz
én pl fogtam magam, párszor körbementem a környéken, és ahol láttam, hoyg még rossz időben is kinn vannak a gyerekek, oda adtam be őket
abszolut állami ovi, mégcsak nem is az elegáncs, ahová mindenki be akart kerülni, hanem egy futottak még kategória
az a baj, hogy általánosítunk állandóan
de, igen vannak jó ovik, meg jó iskolák is, amik önkormányzatiak, egyszerűen körül kell nézni, és nem a divatost választani, hanem a tőle 300 m-re lévő, kevésbé felkapottat, ahol meglepően elégedettek leszünk
na, de hogy jön ez Alföldihez? :)))

magyar-magyar szótár 2011.12.05. 16:53:34

@Aranka néni: Úgy, hogy a színháznézőt az óvodában kezdi el nevelni az óvónéni bábjáték kereteiben. Meg körjáték meg iylesmi a játék kezdeményezése c. fejezet az orthodpox (nemkorszerű) régesrégi, ha6treformmal ezelőtti tankönyvekből.
Vagyis az, amit a menő (kis édes) névtelen bioóvodákban csinál a bioóvónéni.

budai zöld 2011.12.05. 17:58:55

@Aranka néni:
Továbbra is Alföldinél maradva, persze, hogy választani kell, bár az nekem új, hogy már az ovinál ennyire észnél kell lenni, és nem csak az általános iskolánál.

Mintha valami pizza-teszben jött volna ki, hogy az oecd-n belül nálunk határozza meg leginkább az értelmi előmenetelt az, hogy a gyerek milyen iskolába járt, és hogy milyen településtípusban él.

Szóval Alföldi nálunk erősebben van kódolva társadalomföldrajzilag, mint mondjuk Finnországban, Spanyolországban, Chilében, Mexikóban.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.05. 18:15:42

@budai zöld: hacsak abból indulok ki, hogy én pedagógusokkal, cégvezetőkkel, mérnökökkel állok kapcsolatban, és ezek alig járnak színházba, ahogy én sem, mert nemigen köt le, annyira meg nem vagyok képmutató, hogy sznobságból járjak, ha nem érdekel, szval mitől is lenne jó közönség, ha rétegkultúra lett, statisztikai alapon, ugye.

budai zöld 2011.12.05. 19:44:09

@vészmadár (pica pica):
Én igazából nem azt nyomom, hogy szegény Alföldit nem érti meg az agyilag leromlott társadalom.

Pont az Alföldiről nekem nincs határozott véleményem, keveset láttam tőle, volt benne sablonosan-egydimenziósan jógyerekes, meg aránylag jó is.

Szerintem is rétegkultúra az arty-farty művésszinház, de a mondandóm lényege, hogy mindig is az volt. A Tenkes-kapitánya mlyúzikelre Stohl Bucival, vagy Michael Flatley szuperhaknijára most is van kereslet, mint régen a jajcicaeszemasztacsöppkisszádra.

Jobban belegondolva abba, amit írtál, annyi lehet a változás, hogy mai (tinglitanglinál magasabb szinten) kultúrafogyasztó sokkal szélesebb választékban és színvonalban fér hozzá a kultúrához, hogy esetleg jobban átlátja, hogy mennyire kicsi, belterjes, és elszigetelt világ a magyar művészi elit.

Érted, hogy mondom: ötven éve valószínűleg nagyobb sansszal mentél volna mégiscsak színházba (ha lett volna megközelíthető távolságon belül), mert nem tudtál volna helyette mondjuk letölteni egy jó filmet, vagy olvasni egy kis magasirodalmat a Frickzenekarblogon.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.06. 14:26:58

@budai zöld: igen, de a jó művészet előbb vagy utóbb megteremti magának azért az értő közönségét. Oké, beterelték a gyári munkásokat Molnár-darabokra, de baszod százalékosan volt egy réteg ebből, aki Molnáron elindulva, Moliere-en át eljuthatott pár lépcsőben Beckett-ig, és akkor még csak az elején vagyunk. Ugyanez az olvasás: olvasson a gyerek sokat, Harry Pottert, bármit (Potter király, én is szeretem), mert ha már olvas, akkor van út felfelé. Ha nem, akkor hova vezethet az út, amire rá sem léphet?

Illinois 2011.12.06. 14:37:46

Én - mint rendezését - az Ármány és szerelmet láttam legutóbb.
Már annak is örülni kell, ha valaki színre visz egy ilyen darabot, de nem tudta úgy megcsinálni, hogy végig átélhető legyen - bár lehet, hogy a színészekkel volt a baj. De pl. annyit valahogy mondhatott volna nekik, hogy próbálják átélni, amit játszanak, túlzott gesztusok és kiabálás helyett..

magyar-magyar szótár 2011.12.07. 02:10:05

@Illinois: Nem sokat értek ehhez. Annyit sejtek, hogy a rendező egyik művelete a színészvezetés. Azt meg, mint autóbuzi tudom, hogy vannak vezethető és kevésbévezethető autók meg fostalyigák. És a fostalyigákért is kiadnak 3 millát, amikor autót (ami vezethető és jó és használatiértéke magas) kaphatni 300ezerért is. (Ezért vannak olyan rendezők, akik erdélyi magyar színészekkel vagy civilekkel forgatnak)

Meg azt is tudom, hogy sok-sok olyan ember is autót vezet, aki nem tud autót vezetni, de muszáj.
Na, azt hiszem, innen már nem működik a párhuzam, színházban rendezni nem muszáj és egyáltalán, úgy tudom, Magyarországon a rendezői jogosítvánnyal rendelkezők negyede se rendez.

Akkor még a "rendező barátjáról" a dramaturgról nem is beszéltem.
Én imádom Alföldit (vagyis elfogult vagyok) de azt a pitiáner kis gecit nem tudom elfelejteni, aki Az ember tragédiájának a dramaturgja volt, azt a kéjes pofáját, amikor azzal büszkélkedett, hogy ő mennyit nyírt ki az eredeti szövegből.

Tehát mitfályerek is lehetnek a szinházban.

A színház nagyonsokmillió Ft-ból működik és ez a tényező is sokat ront.
Az a legenda -és hiedelemrendszer is igen sokat rongál a mai tudatokban, miszerint 1789. után a felvilágosodás kora jött el. Nehézkes így azt elképzelnünk, hogy A Birodalom Királynője és lordságának krémje ideiglenes [gyúlékony] ácsolt faszerkezetes színházban a nép SZAGÁBAN ülve (ill trécselvén és álldigálva) egy lényegében csak imitált [jelzészerű] szcénében elsősorban a SZÖVEGET HALLJA (órákon át, csonkítatlan)

magyar-magyar szótár 2011.12.07. 02:22:29

@budai zöld: A színház varázsa az, hogy a színész szája és a hallójáratom között a levegő az az egy, amit MINDKETTEN be-s ki légzünk s be s ki.

A Tenkes kapitányát nem lehet összevetni egy mai szappanoperával.

Egy mai szappanopera, mint pl a Barátok közt, a legmagasabb , "shakespeare-i képességű" színészek zseniális előadása miatt úgy -ahogy nézhető. A puszta szöveg gépelt papíron maga a katasztrófa. Olyan színésóriások pocsékolják el magukat csak a Barátok közt -ben, akik még arra is képesek, hogy ha a dilettáns picsák, akikre egy nőimagazin horoszkópjainak fordítógépszöveggondozását se bíznám, szóval ezek a "műűvésznők" , gondolom a külfüöldi sztoritulajdonos és a magyaar dramaturgok utasítására is??? egyszerűen leölik a figurát, mint a malacot (pl Berényi Miklós-t) a színész kibújik ezalól és mégis egy valamennyire nézhető igurát jelenít meg. Naésmajdcsakezután következik a tömény lenézése a műfajnak, ami azért ilyen tré, mert maguk a készítők, a fejesek lenézik, de nagyon, a sok barmot, akik megeszik ezt a "szart" amit csinálnak.

A Tenkes kapitánya nem így készült, kockáról-kockára ellenőrizhető. A tévéfilm minden elemecskéje, porcikája, még a papírmasé díszletek és az anakronisztikusan hóóóófehér patyolat is megfelelőek, legalábbis megbízható mestermunkák.
Ráadásul A Tenkes kapitánya RAPID történet, a forgatókönyv eleve flmre készült (s utána lett belőle papírkönyv) oéyan GYORSASÁGÚ a Tenkes' története, hogy erre a sebességre még egy mai netokrata is csak annyit mondhatna, ihajj.

Illinois 2011.12.07. 22:58:11

@magyar-magyar szótár: NEked is kéne írnod egy drámát, és elvinni Pintér Béláéknak, hogy mutassák be!

magyar-magyar szótár 2011.12.08. 03:14:02

@Illinois: Kösz, már túl vagyok rajta, papírdráma, de az is sok lenne, amit egy jó "dramaturg" hagyna belőle.

magyar-magyar szótár 2011.12.08. 03:15:35

@Illinois: Tessék. Szerintem más, mint Alföldi vagy Eszenyi, nem is lenne képes szinpadra alkalmazni.
citera.blog.hu/2009/09/16/egy_rossz_magyar_drama

Illinois 2011.12.08. 08:28:18

@magyar-magyar szótár: Hányadik színben jön a dzsentri?

magyar-magyar szótár 2011.12.08. 10:52:51

@Illinois: Dzsentri? -hm talán a Lemezlovasok és Főmunkatársak hadaiban rejtezhetnek, de az osztálytartalmak ebben az uchroniában csak kevéssé fontosak.

Illinois 2011.12.08. 14:38:12

@magyar-magyar szótár: Jó, de írj egy rendeset is, a valóságról, ne ilyen médiásat. Nem sürgős, ráér. Sztem Pintér Béláéknak kell odaadni..

Frick László Emlékzenekar 2011.12.10. 07:00:07

@Illinois: m-m-sz elvtárs írt neked egy üzenetet, mert nem tud hozzászólni a saját bejegyzéséhez itt.

Illinois 2011.12.10. 10:54:54

@Frick László Emlékzenekar: Oké, válaszoltam az elvtársnak! :-)
süti beállítások módosítása