A Hammond orgona magyar beceneve. A Kölyök [1:28 !]önlegendája szerint pl őt a szülei választás elé állították, vagy egy pesti lakást vesznek neki vagy egy annál nem sokkal olcsübb  kredencet és ő ezutóbbit választotta. Még volt szerencsém látni a Hajógyári szigeten 1982-ben.

Keith Emerson kredenccel:

 

klasszikus

lábtechnika -dedicated to HFSS [XXX] -blog

8 komment

Címkék: kredenc

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr302464546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kikoránkell 2010.11.27. 11:33:40

Hatalmas találmány volt! Mondjuk, nekem a rock = gitár, dob, de szerettem, ha a háttérben szólt a kredenc. Én is tolok egy linket, ha lehet, régi-régi Spencer Davis-szám idei előadásban, S. Winwood énekli persze, megdöbbentően kurvajól, nem is értem, 40 év után is minden hang, frazír a helyén van. Amit nem értek, hogy Steve Gaddnek miért van szüksége az ilyen turnékra, akárki ledobolgat ilyen nótákat.
Persze, pénz, oké, én vagyok sznobállat vagy állati sznob, de nehéz elfogadni, hogy Michelangelo széklábat farag.
www.youtube.com/watch?v=20oW7jY88K8&feature=related

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.11.27. 12:36:08

Virtuóz Hammondista volt Jankai Béla, aki a Prognózis korai korszakában (az ácédécés Angust másoló) Vörös István gitárossal együtt, európai színvonalú színpadi showt csináltak. Míg Vörös összevissza rohangált Fender Stratocasterével, addig jankai görgőkre szerelte a Hammond X5-öt és a legváratlanabb pillanatokban nekifeszült és áttolta a színpad másik szélére. Egyszer tanúja voltam, amint túltolta a színpadon (ami nem volt magas, csak kb 30 centi), és megbillenve tartotta meg a baromi nehéz hangszert, és majdnem egy percig úgy játszott, hogy fél kézzel tartotta, fél kézzel játszott, míg az egyik vendég (road nem volt, csak a keverős) észbe nem kapott és együttesen visszatolták a színpadra. :)

Kurva jó, és nem eléggé (el)ismert hammondista Joey Defrancesco. 17 évesen már Miles Davis hívta zenekarába. De ő volt az egyik tagja John McLaughlin Free Spirit triójának is. Itt látható ő, sok más érdekes hangszer és hangszeres társaságában: www.youtube.com/watch?v=cazBoNvOBwU&feature=related

Nem lehet elmenni továbbá olyan hammondisták mellett sem, mint Sun Ra, John Taylor, vagy Medeski. Utóbbi íme: www.youtube.com/watch?v=P3j64lBU--A

Commandante Jayasuriya 2010.11.28. 01:48:56

Basszátok meg, most megint nekem kell megmondanom...

www.youtube.com/watch?v=r5svadA0bqY

magyar-magyar szótár 2010.11.28. 09:15:32

@efes: Én olyan Prognózis koncerten voltam a debreceni egyetemen ,egy előadóteremben volt, a katedrán szűkösködtek Jankaiék, egy lépést nem tehettek úgyhogy it az volt a szám, hogy Vörös fonákjáról játszott a billentyűsökön, míg Jankai a Vörös nyakán lógó gitáron kalappácsolt az ujjaival illetve négykezest játszottak Vörös Fenderén (de nem ám baromságokat!! hanem pompás gitárfutamokat!!)

magyar-magyar szótár 2010.11.28. 09:17:14

@Commandante Jayasuriya: Sajnos a videót nem látom, de a címben az van, hogy Nice, feat Emerson, nos Emerson maga volt a nice (a Nice) és mindenkimás feat'[ured] abban. Ha jól tudom.

budai zöld 2010.11.28. 16:19:02

@kikoránkell:
"Steve Gaddnek miért van szüksége az ilyen turnékra, akárki ledobolgat ilyen nótákat."

Hát lehet, hogy sokan szívesen ledobolgatnák Clapton és Winwood mögött mondjuk a tingli-tangli Had To Cry Today-t meg a Can't Find My Way Home-ot, ami egyébként negyven éve Ginger Bakernek sem derogált. Vagy mondjuk a Voodoo Chile-t.

Ja, és láttam őket a nyáron Bécsben, és hát nagyon odabaszott, bibibí.

Bár a Crossroads nem ütött akkorát, mint itt:
dudenbuch.blog.hu/2009/03/04/tolja_neki_mjuzik_cak_cak

kikoránkell 2010.11.29. 01:05:55

@budai zöld:
Nem szerettem Clapton zenéjét, de ez magánügy. Ellenben a Had to cry today is csak székláb Gaddnek. :)
Peace!

budai zöld 2010.11.29. 21:58:32

Éreztem, hogy ez ilyen ízlés-pofon dolog lesz. Mit székláb, megélhetési vendéglátóipari hakni.
(_8^(|)
süti beállítások módosítása