agrárolló -a mezőgazdasági termékek (élemiszeripari és ipari nyersanyagok) felvásárlási ára (árszínvonala) és az ipari (feldolgozott ill a mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen) termékek árszínvonala között mesterségesen fönntartott jelentős különbség. Nem tévesztendő össze a nyersanyag és a kész élemiszer közötti árkülönbséggel.

Példamondat:

Sunnyog egy kisgazda a parlament folyosóján, meglátja Rákosi Mátyást, odaszól: "Te Matyi, ha elveszitek a feődünket, a malmot, átvágom a torkodat. " A kisnagyember megáll, mosolyogva: Hagyd el, Gézám,  majd elvágja a tiédet elébb az agrárolló!

Mintegy 85 éves gyakorlat Magyarországon, hogy financiális, manipulatív eszközökkel vagy állami beavatkozással mesterségesen tartják fönn az agrárollót. Az un "szocializmusban" a te a kenyeret-én a gépet hamis illúziójában tartották a dolgozók millióit. Nem csak a termékek, de a munkabérek között is ollót tartottak: ugyanazért vagy több fizikaimunkáért a paraszt kevesebb munkabért kapott, mint a munkás. A hivatkozás a parasztság alacsonyabb osztályöntudata volt, a parasztság ideológiai elmaradottsága.
A szocializmusban az állam az állami trösztökön keresztül fölözte le az ~ hasznát, miközben a ideológiai fronton azt terjesztették, hogy Az Állam dzsóbácsi a mezőgazdasággal, és dotálja, valójában a gyönge termelőszövetkezeteket a jólprosperáló termelőszövetkezetektől elvont bevételekből képzett Központi tartalék Alapból segélyezték.

Működése: (marketinglevezetés:) A mezőgazdasági termékek szezonálisak. Kiszámítható időhatárban nagy mennyiségben kínálat lép föl a piacon. A felvásárló tehát erőfölénybe kerülhet a felvásárlási ár meghatározásában. A mezőgazdasági termelőt a tárolás és az időjárás is kényszerítheti. Példa: Immár 30 éve a malomipar olyan szárító és szelektáló berendezéssekel rendelkezik, amik a szemnagyságot 16 féleképpen válogatják, és a komposztálódó, füstölgő-gőzölgő, zöldelő búzadombból is kiszárítHATják a hasznosítható szemeket. Egyszerűen tehát a nagy termést, az udvaron letárolt gabonát a felvásárló nem vásárolja föl, hagyja elázni, a büdösparasztnak éppen aratás végére kimerülnek a pénztartalékai, nincs pénze takaró nejlonra.. tárolásra.. és az elázott búzát így a felvásárló (aki egyben az államztól pénzt kap a bértárolásért ÉS persze az exporttámogatást is leveszi a parasztról) tizedáron megveszi. A szocializmusban gyakori volt, hogy a szocialista malomipari tröszt kölcsönt adott a termelőszövetkezeteknek -így ejtve azokat adósságspirál csapdájába. Röhejes, de igaz, hogy Magyarországon osztrák vagy angol tulajdonú mezgaz társaság végez gabona közraktározást, nyúl le exporttámogatást zavartalanul, mialatt a véleménydeformálók a zsírtraktorosgazdagparaszt köpködés mélymagyar sportjában mívelteték a blogoszférát.

2004-ig az ~ volt a magyar gazdaság egyik stabil gazdasági lábazata -ezt verik most széjjel azzal, hogy az olcsónak látszó mezőgazdasági importtal lezúzzák a magyar termelést. Sőt, a lefölöző élemiszerfeldolgozó ágazatokat (cukoripar, malomipar is) szétprivatizálták a nyugati konkurenseknek vagy hazai spekulánsoknak. 

Az állam jelentős lefölözhető bevételiforrástól esik el, míg az importot nem fedezi növekvő iparitermelés. 2008-ban először haladja meg a mezőgazdasági importunk az exportot. Mindezt "modernizálás és szerkezetátalakítás" címén, amidőn a magyar ipar meg folyamatosan exportpiacokat veszít

A haladóbaloldaliak másréttyeződebbjében pompázó Bezzeg Ausztriá -ban viszont protekcionizmus, a zóniós elvárások oldalbafütyülése , kuruczkodás, az EU-kvóták rákóczizása folyik, komaivásban Dániával. Sőt nemzeti vasúttársaságuk nemrég kebelezte be egy EU-szerte cigányországként ismert operettállam vasúttársaságát, aminek blogobonvivánjai és médiaprimadonnái még tapsoltatják is a hülyének lenézett közönséget az ügylet faszománytossá való lekomm -jában.

Ez a grafikon a büdös óbbányokkok idejét ábrázolja, amikor lapáttal dőtötték a sokpé'zeket a zsírgazdagparasztoknak, akkor képzelhetjük, mit mutatna ma, a Rend és Szabadság, ReReformok , ÚjPolgárosodás délnapjaiban, amikor szeretett miniszterelnökünk (kézcsók, ütemes taps, éljenzés) már nem is tartja szükségesenek a mezőgazdasági támogatásokat, és odaki a Zónijóba' is ilyen állást foglalt el a fejlődő Nagy-Britannia mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr14884778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.18. 08:24:51

az agrárolló nem új jelenség, már a feudalizmus végét is jellemezte.
idehaza azér van nagy baj, mer míg odakinn van rá ész, hogy végigvigyenek egy terméket több lépcsőn át, és így ne a felvásárlóhoz kerüljön a támogatás, meg mert ésszerű méretekben és változatos termékeket kreálnak, addig idehaza pont, hogy elenzik ezt, de még a termelők is.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.18. 23:12:45

meg még: szépemlékű széchenyi, mielőtt kriminálisan meglágyult, a téeszek előtt jó 100 évvel már a magyar paraszt ergyaságáról cikkezett. maga is birtokos ember lévén talán értett is hozzá, azzal a kis kiegészítéssel, hogy ő a kőgazdaságtant is jobban bírta, mint pszeudoszemita pályatársai, akik szerint rendes magyar ember pénzel nem üzletel.
ma is csak annyi a gond, hogy hiába magyarázza el valaki, hogy ha csak léalmát tetszik termelni, akkor át leszen baszva, kiröhögik, hogy mit ért a városi ember a léalmához. aztán meg amikor de, át lett baszva, akkor meg megy a sírás.

magyar-magyar szótár 2009.01.19. 04:25:06

Azért a léalmatermelés menete nem oly egyszerű. Ehhez először meg kell kóstolni egy szabolcsi almát, amit elavultan fán termelnek, aztán a fejlettnyugati szántóföldi kombájnnal aratott ( 4-9 éves suhángokról) almát megkóstolni.
Ez, hogy "eleve a büdösparaszt léalmát akar termeszteni oszt mitcsodálkozik" egy interpretáció. Létezik egy másikféle interpretáció, miszerint almalére, úgy, mint tejre is, egyszerűen piaci igény van, és kész. És ha nem lesz magyar léalma, akkor majd lesz pl bezzegosztrál sűrítmény importból.

Már a Buddóg Cucujializmusban úgy működött ez a téma, hogy a máriapócsi II. Rákóczi Ferenc téesz saját pénzéből épített egy almaléüzemet, aztán rája szállt a KÖJÁL , homokszemet találtak az almalésűrítményben és megvonták az engdélyt...

Nem atól lesz a sajátos talaj és trágyázási valamint napsütési viszonyok miatt különösen ízes és zamatos szabolcsi almából almalé, mert a hülyeparaszt DIREKT annak szánja. Hanem azért, mert miközben import almát csomagló magyar cégek származási helye Magyarország hamiscimkével cimkéznek import almát, majd a treszzkó és fosony reszortosa exhas odaírja, hogy fajtája idared, és kerül ez mindösszesen 37%-kal többe, mint a spanyol narancs, a magyar nem is annyira vesz almát, mint régente, ki is emnt a divatból az almaevés, viszont az as hülye almafa meg nem korszerű, hogy 20 éve alatt kimenjen a divatból, amikor pont 20-25 éve alat fordul nagytermőre a hülye növénnye, az!
És 1988-ban még úgy látszot, a Velikoje Szovjetúnió az ISteb Almáját is megvenné tőlünk, ha adnánk.
És amíg nálunk mélymagyar népsport a parasztköpködés, a bolgárok szépen csendben és politikamentesen átveszik azokat a helyeket, amiket a nyugati gyümölcspiacon szabadon hagyunk.
Sőt, külön: a bolgárok még a Buddóg Cucujalizmusban ellopták a nagybajszú kalapos almabácsink logóját...

magyar-magyar szótár 2009.01.19. 04:28:34

Röviden: Ha a fosonyokban és treszkókban az (esetleg magyar) alma kilója 235 Ft, de a felvásárlási ára az almának, ha kézzel van szedveválogtva, osztályozva, 60 Ft, akkor egy becsületes mélymagyar parasztköpködő hány Ft-os órabérben vagy milyen teljesítménybérben szedné az almát, ha 500Ft-os órabérért rá se nézne az almaszedőzsákra? 500 Ft-os órabérért svarcban a legképzetlenebb munkaerő, ha bottal leveri és a földről fölszedi, az már jó.

magyar-magyar szótár 2009.01.19. 04:50:31

...hogy mit kéne termesztenie a jóillatú megfelelőparasztnak a laza homokos talajon alma helyett, azt nyilván Népünk valamely Nagy Tanítója tudná megmondani, TóaW vagy UjPeti, krumpliot azt biztos nem, mert az terem, még sok is, a nem almás feődeken, így is sokat kell melózniuk az interpretátoroknak, hogy helyet csináljanak a lenygel importkrumplinak. Gabonaféléknek sovány, a vetés kiég homokon a nyári melegben.. (májusban..) Lehetne megoldás, hogy a büdösparasztok egészen felhagynak a tevékenységükkel és feljönnek bioztonságiőrnek Budapestre..

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.19. 05:52:30

a büdösparaszt azt akar termeszteni felőlem, amit akar. a köjálos átbaszást nem értme, hogy kéne a megmondóemberek nyakába varrni.
engem is át szoktak baszni, csak készülök is rá, és nem sírok, pedig biza direkt keresztbe szoktak tenni, meg a folyamat közben mindig előkerül plusz egy-két illető, aki tartja a markát a semmiért, csak ez bele van kalkulálva.
itt miért nem?
miért az intervencióért sírnak, miért nem matricázóüzemek razziájáért? miért kombájnal állják el az utat a helyett, hogy a magasságos fidesz-magoszt szántanák be? és még folytathatnám a miérteket, de sírni, meg a másikra mutogatni, hogy mit tud az erről, egyszerűbb.
tele vagyok mezgazdból kurva jól élő rokonsággal, akik valamiért okosabban csinálják: végigkövetik a terméket maguk, több lábon állnak, ilyenek. kombájnuk ugyan nincs, mert bérlik, amikor kell. hidd el, nem olyan kurva nehéz állambácsi nélkül is jól csinálni.

magyar-magyar szótár 2009.01.19. 06:10:45

A megmondóemberek jóakaratúak, de mert nincsenek képben, lényegében a konkurenciát támogatják, pl a Bezzeg Az Osztrák Almaléipart , ha tudatlanul is.
Piaci viszonyok vannak a mezőgazdaságban és az agrároimban.
Egy hatóság, régente a Köjál, ma az ÁNTSZ véééletlenül nem csap le. Csak célzatosan.
Pl a Rákczi téeszre azért, mert rebbelióban saját pénzen és nem állami hitelből építettekléüzemet. Az eltássak megvárták, míg megépíik, aztán bézárratták hatóságilag. És ilyen tréfákat ma is mívelnek.

A laikus megmondóember meg blogolja tovább, amit a Közonti kommunikácijaób' beetettek. Például azt, hogy cél a léalmatermesztés. (És nem következmény...)

magyar-magyar szótár 2009.01.19. 06:11:16

Ki pedig csak tévében lát almafát, mért ne hinne a kommunikációnak?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.19. 07:30:06

@magyar-magyar szótár:
hogy az ántsz vagy az apeh (jónapotkivánok, félmillió bírságért jöttem, be tetszik fizetni, vagy nézzek bele a könyvekbe?) rendelésre megy ki? nemár. és ezt ő nem tudja? és nem tud fizetni? neki nincs rokona-ismerőse? nem tud feljelenteni? őtet úúúúgy kihasználják. aztán meg megszavazza önkormáynzatba meg parlamentbe.
megint: ezt még mindig úgy mondom, hogy testközelből látom a termelői oldalt is.

azért meg hadd' ne kelljen sírnom, hogy képzelten munkaerőnek nincs választása. csináltam szarabb melót, szarabb pénzért. mellesleg: amikor ő óránként 500-ért svarcban nyomja, mellé meg a segély, akkor azt a segélyt többek között azok dobják össze, akik legalább azt az óránként 500-at bevallják. ne egyszerüsítsd már le két dimenzióba a szürke masszát.
süti beállítások módosítása