"A XX.századra filozófusok fogják átvenni a világ vezetését."

/Voltaire sejtése,XVIII.sz/

..valami nagyon nagy baj lehet a nyugati [oiropid]filozófiával.

Addig rendben van,hogy a könyvkiadás, valamint a könyv-mint-biznicc túl bő lére eresztette és felhígította a házmesterfilozófia [->náci ideológia;-> móókszizmus]irányába. Ilyen szempontból ..és ha jellegzetes netokrata-indexiánus módon ökörködni szeretnék,akkor azt mondanám,hogy Sartre volt az "utolsó filozófus" ... bár ő is főleg író volt. De ha ez igaz, akkor Saint-Exupery is filozófus.

A másik baj a politikofilozófia alkalmazásából támadt,a"marxizmus" ami a gyakorlatban Nyugaton maóizmus lett

és..Dr Kósa Alajos szavával..életmódbaloldaliság.Urlike Meinhof -aki gyerekeinek az orrát a takony,a segge lyukát meg a kaki ette véresre és hányódtak a Tanté-ik között.

Mao maga egyébként még életében végzett is a maóizmussal:
"Munkám Pekingre és környékéig hatott ki."
"Peking nem Kína." (1972.)

A legkönnyebb volt a cucjiaializmusban mókszizmusból "filozófia"-doktorálni.

Egy részeredménykutató sem nélkülözheti a filozófiát.A felelősséget levetkezik a részfelelősséggel..de azért mégis EGÉSZ-ben kéne és filozófiailag megalapozottan gondolkodni.

aurora.jpg

Stephen Hawking egy ilyen felelős (és szerény...) és filozófiailag is megalapozott, valamint EGÉSZ-ben is gondolkodó tudós volt.  Egyszer emiatt agyonbaszott egy szobahuszár azzal, hogy Hawking nem tudós, "csak" író.

Einstein méhecskés mondata szerintem az ideális és tiszta filozófia. Nem érdekelt anyagilag abban, hogy teli í'káljon egy egész szabvány könyvet vele.

A hajó süllyed*

el/le

fogy alóla az ár

hegyfokon akad fenn

sivatag fölött fellegvár

*R.W.Emerson ; Esti Kornél

"A természet nem ismer megsemmisülést, csak átalakulást." -kezdi Wernher von Braun a filozófiáját,aminek a következtetése az, hogy a szellemünk nem veszhet el.

A Nyugati Filozófia alapja a görög: Amit görög rablógyilkos-kereskedő fiak pénzért vásároltak össze Egyiptomban részeges papoktól,mint Thalész a róla elnevezett de előtte Egyiptomban már három vagy többezerévvel alkalmazott tételt ..vagy Püthagórász...

Tehát az ó-ó-óegyiptomi filozófiának a legalsóbb népekre alkalmazott sokistenalapú és középről még a hatistenű része maradt fent,kb ezt másolták a görögök.. a soha le nem írott "egyetemi szintű felsőtudás"-ról a Hermész triszmegisztosz- féle szövegen kívül (szerintem a szóróévek anyaga lehetett) nem tudunk..
Mégis maradt egy eléggé ütős filozófiai üzenete ó-ó-óegyiptomnak,amihez nem kell tolmács, csak fogász vagy molnár:

„ha elhiszed, hogy a logika irányítja az embert, sutba dobod az életed”

Sean Penn

A fáraó ugyanazt a durván őrölt lisztből sült kenyérlepényt ette,mint a paraszt vagy a rabszolga. A kőkorszak csúcstársadalmáról beszélünk,ami ismerte a vasat, csak nemigen alkalmazta, a túlzó alkalmazást kerülvén.meg a találmányok idejekorán az emberekre bocsátását is kerülték. Azt akarom ebből csak kihozni, hogy elméletileg képesek lettek volna BL80-as fehérlisztet őrölni.

Valamiért azonban még a fáraó sem ette.

Ez szerintem az egyik legfontosabb filozófiai üzenete azoknak az embereknek.

És a miénk micsoda? Hogy Ford Mustangban égettünk el 100kilométerre 27 liter benzint,pedig már volt 1500-as VW Golfunk,ami kétszer úgy gyorsult hatoda benzinnel és 600ezer km-ig egybenmaradt és kihasználódott a belepazarolt energia és nyersanyagok? -ami egyre ment,mert a köbükunokáink kőalaját pazaroltuk?

Vagy elkezdtük a PET-et használni,bár 40év után kapisgáljuk csak,mit csináljunk a maradékával, aminek majd a hulladékával a mit is fogjuk kezdeni?

Ilyen... résztalálmányaink vannak,de egész Nobel-díjakat adtak ki ezekért..igaz...néha megosztva...

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr5816564616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serény Vélemény 2021.05.18. 11:54:03

"Vagy elkezdtük a PET-et használni,"

Az még hagyján, de ráadásul még én vagyok a hibás, meg a többi fogyasztó azért, mert a kólát pet palackban vesszük.
Holott ebből csak 1) a kőölajiparnak, 2) a műanyagfeldolgozóiparnak, 3) a cocacólának van elképesztő nagy nyeresége, én meg még fizetek is, hogy kólát ihassak.
Utána meg az én adómból - nem a fenti, önmagukat degeszre keresett cégek profitjából! - kell kialakítani olyan rendszert, ami a környezetszennyezést igyekszik mérsékelni a hulladék szelektív gyűjtésével és a máig gazdaságosan nem végezhető újrafelhasználásával...

vektortér 2021.05.18. 17:40:42

Hóking egy médiaceleb scifi-hős volt. A tudományvallás hittérítő szerzetesrendjénk reklámarca.

Frick László Intézet 2021.05.18. 18:32:22

@vektortér: Hömm,és akkor Chuck Lorre (vagy Bill Prady ??? ),aki haver voltak Hawkinggal,miközben jó nagy semmibenhívő és zattejjista harczimarczi , tehát egy ilyen kriptookkult barommal...Hömmm.

Frick László Intézet 2021.05.18. 18:36:43

@Serény Vélemény: Neeeem,hát a K'Kóla iselkezdte azt az ikea alakú kampányt,hogy annyira odafigyelnek és mennyivelkevesebbet és a kétkiskezükkel gyűjtik és újrahasznosítják.

De szerintem most a blúcsipp a picsaembergyártásban a vegán+ bármi lesz, vegánsampon, vegán felmosó, szerintem fellépek a piacon a vegán dildoval,ami újrahasznosítható lesz uborkaként salátába.

De mi lesz,ha kiderül, hogy a növényeknek lételeme az állatszar? Illetve a földieper eseténben a fekália.

vektortér 2021.05.18. 18:36:55

@Frick László Intézet: Nem scientológus, hanem a médiában terjesztett tudomány világvallás híve.

Frick László Intézet 2021.05.19. 17:01:08

@vektortér: Nem tudomamit olvastam tőle,meg a tanításaiból... ez így nem jön le nekem. Felelősen gondolkodóember volt,aki igen-igen ritka a mai tiudósok között,halld Karikó Katalin bölcsességeit. Karikó a korunk tudósa,nem hawking.Karikó nem vállal felelősséget,neki egy részfeladata van,ő abbamerül bele és a célja,hogy jólérezze magát és jólisérzi.Őa részfeladatát elvégezte, hogy aztán mi van odakünn a vakcinaháborúban,az nem az ő dolga. Ő csak annyit ejt el egy felsorolós mellék mondatban, hogy az ő részfeladata eredményében nincsen se élö se leölt vírustörzs, se hormon,se csipse semmi csak mRNS .A többi nem az ő,hanem az Idő dolga.

vektortér 2021.05.19. 17:19:44

@Frick László Intézet:
Miben nyilvánult meg a felelősen gondolkodása?
Fekete lyukakról meg elméletben létező részecskékről, fényévekről, emberi elme mindenhatóságáról hogy lehet felelősen értekezni?

Frick László Intézet 2021.05.19. 18:00:38

@vektortér: Hawking felelősen a Föld sorsáról és a tudósok felelősségéről a Föld sorsában... erről gondolkodott.

Tudod,elég,ha az ember az űrutazáslehetőségeinek amai netovábbjávaleljátszikúgy,hogy azt nem tudjuk,hogyan ésmiből,de tegyük fel, hogy megvan a leggyorsabb űrhajó.

Nem sorolom végig,amaglényege az, hogy ezen az űrhajón 300 évig kéne élnie az űrhajósok nemzedékeinek (vagy hhibernálni őketaddig)mire tényleg eléggé beérneka Nagy Ismeretlen-be. Aholnem csakintelligens,de talán mégművelt élőlények is élhetnek.

Az emberek nemgondolnak bele Az Egyensúly-ba,ami mennyire törékeny.

nagyon jólszórakozoma scifi-kenamikben száz bolygótjárnak be az emberek,deottmindenből százalékra ugyanaz van a légkörben,mint nálunk,van sugárzástólvédő szférapajzsa annak a bolygónak,a nehézkedés is rendben van azon a bolygón is,amin déltájban két nap vlágít é s éjjel öt a Hold.

Hát tudod..ezértfontosak hawking közérthető szövegei... ezért nem szabad leszólni azokat.

Ő legalábbmegpróbálta.. De a tudósok99,99%-a leszarja.

"A tudós célja, hogy jólérezze magát!"
/Karikó Katalin/

nem tudom,nem vagyok tudós, csakolvasó.. meg filmLÁTÓember,de elég vacakulérzem magam,és nem magam miatt.

és szerintem a tudósok olyan 66,66%-nak minden oka meg lenne rá, hogy jó' szarul érezze magát és a hitleri ciffrafosás vegye elő .

Frick László Intézet 2021.05.19. 18:01:44

@vektortér: Egész Nobel-díjakat adogattak zömmel félfelfedezésekért,pl atomerő fék nélkül meg effélék.

vektortér 2021.05.20. 07:12:11

@Frick László Intézet:
Az a 300 év - ma létező rakéta technológiával - alsó hangon 15-20 ezer év, de inkább a sokszorosa.
Jelenleg a Napba sem tudunk üreszközt eljuttatni, amihez elég lenne valami 25 km/s a Földhöz képest.

Frick László Intézet 2021.05.20. 07:28:55

@vektortér: Jó,de azért...hipoptetikusan mégis érdemes elgondolkodni rajta.Hawking egyik utolsótanítása volt:"Ha ezt így folytatjuk,már most keresnünk kell egy másik Föld-et magunknak" Jellemzi az internetkorszak egynemzedéken belüli agyhalottságát,hogy hatszor így járta ez körbe a Földet:
"Stephen Hawking szerint költöznünk kell a Földről."
És ennyire újságírók voltak/tudtakértetlenek lenni. Akik fentről lefelé nézneka népre azzal,hogy a sok bunkaja,akiket meg kéne nevelni már.

Ironizálsz:és szó szerint veszik.

Én meg csodálkozom,hogy azt a szánalmas saskaabaréjóska fost,amit a KomediCentrál ad,sokan viccesnek ünnepelik.

vektortér 2021.05.20. 11:22:18

"Ha ezt így folytatjuk, már most keresnünk kell egy másik Föld-et magunknak"
Ezt egy olyan világban mondta, melyben hetente jelenik meg az újmodern8Gés100MegapixelesÉjájplussz mellett egy exobolygó kutatás eredménye meg marsutazással házalnak és minden csapból az folyik, hogy tudomány, fejlődés legyőzte Istent.
Az emberek számára a tudomány az tényleg az, hogy az emberi elme (nem egyénileg a sajátja, hanem inkább az életképtelen, akár fogyatékos zsenik képében) mindenható.
Megfejtheti, sőt megváltoztathatja a természet működését. Hawking ebben élete végéig hitt. Az összes scifi baromságot vele népszerűsítették.
Az, hogy így elszaporodott az ázsiai meg afrikai ember, annak köszönhető, hogy a globalizációval ott is elterjedt a kézmosás meg a fertőtlenítés és a küzdelem a járványokkal szemben. A nagybetűs tudomány kidolgozta az emberi túlszaporodás fék nélküli lamborginijét és tényleg azon dolgoznak, hogy olyan utakat építsenek, ahova nem kell fék.

Nem gondoltam és nem értem, hogy te, aki a nyugati germánokkal nyugodt szívvel megetetné az ideológiájuk eredményét, miért állsz be a huhogtatók közé, akik szerint elpusztítjuk a Földet az életformánkkal és hogy miért hiszed, hogy bármit lehet változtatni az ember működésén, pláne az általad csodált liberó eszme keretei között.

Frick László Intézet 2021.05.20. 12:55:15

@vektortér: Nem változtatni kell az emberi működésen,hanem csak helyreállítani.
Az első lépés az emberi visszavezetése.
A szavak visszatérítése eredeti értelműkhöz.Pl az ember a XXI.században ne úgy viselkedjen már,mint a bushmanokra vadászó erősebb kanmajom búrok.
Hanem az Ész felelősségével éljen.Ne kezdjen elheherészni,hogy neki csupán részfelelőssége van é s pl a fékfejlesztés?-az másik munkacsoport.

A HyundaiKIA kifejlesztett most egy rendszert,ami a 4ütemű autóból kikiktatja a motorféket,ha elveszed a gázt,úgy csinál,mint a 353-as Wartburg szabadonfutóval.

És büszkék rá

hogy nincs motorfék és gázelvételre nem lassul.

A "jobbosok" majmoknak szólják le az afrikaiakat.

Mert a FehérOiropid nem majom?

A búrok azt mondták a feleségeiknek,hogy azért vadásznaka szanokra [bushmanokra] mert azok csakmajmok.
Nem jöttek,a busman asszonyokutánuklovagoltak, hátazt látják, hogy a búrokkanolják a szan lányokat meg az asszonyokat.
"Mi van hé,akkormost majmok vagy nem?" "Majmokat kanótok?" -jeztetet kééédeztéka búr tahajja asszonyok.

És..szerintem...nagyon igazukis volt.

És most ennek a levét szürcsölik az ükunokák.

ÉS:megérdemlik.

Ezek az afrikaiak nem majmok,hanema fehércivilizátor faj kulturzombijai.

vektortér 2021.05.20. 14:02:27

@Frick László Intézet:

"Ész felelősségével"
Miféle ész felelőssége? Mivel van több esze egy mai embernek, mint mondjuk 2-300 éve?
Ma egy ember nemhogy részfeladatot nem végez, de a részfeladatok részfeladatai is 1000 emberre jutnak. Ott tartunk, hogy olyan autót fejlesztenek, amelyben a kormány nincs a kerékkel mechanikai kapcsolatban és a vezérlő szoftver kódjait is 3 kontinensről legózzák össze.
Hogy várhatod el egy tudománnyal foglalkozótól, hogy ne ugyanilyen legyen?

Frick László Intézet 2021.05.20. 15:03:33

@vektortér: Ha repülőgépet fejlesztek,akkor pl rendelkezzekmár ismeretekkel a légkör érzékenységéről. Nem valami magas tudományra gondolok,pl elég egy középiskolai biológia-biozöld szakkörös tudása is.
Az elmúlt száz év tudományai arról szólnak, hogy a "felfedezők" be sem fejezik a felfedezésüket, demár "készen vannak". Jóötletnektünt egypalackonként 1 Centbe kerülővizet 1 Dollár-ért eladni, csak azzalnem számoltak,milesz a palackokkal.Ésígytovább.

De van fordított is:Például a piacvédelem:Az USA egyik szenttehene,az autógyártás ebbe a piacvédelembe rohadt bele- a francia kikecmergett.

Frick László Intézet 2021.05.20. 15:11:05

@vektortér: A rendszerhalálok,a túlrendezettségből-agyonszabályozottságból kirobbanóentrópiánakkészen voltak a kisműveltséggel felfogható levezetései-amikor az USA mégnem voltrndpárti agyonszabályozott.Gondolj a rendpárti agyonszabályozottság német feljelentőtársadalmiasságára napjainkban.Mit ünnepel ma a Budapesti Autós Picsák közössége?

Milyen volt egy mérnökáltalános műveltsége 80 éve és ma...

Nem arról beszélek, hogy tudományoos akadémiai szintekrekéne fellátni.

Ez az egész "kompetencia alapú képzés" humbug.Majd kikeresi magának...demiveldolgozza fel?Szavai sincsenek rá, nemhogy meg tudja vitatbi.A vita a fejlesztés alapja kéne legyen és ma a vitatás negatív és "személyes támadás" -ba számít.Lájkójj vagy kuss

Szorgalmas Gyémánt 2021.05.23. 00:38:19

@Frick László Intézet: A probléma ott van, hogy az ember lemondott az eszközökről, amim megakadályáoznák, hogy majomként éljen. Az alapprogram majmi.Ami efölött van, az az emberi.De az fárasztó, nehéz, sok kudarccal teli, kinek kell ilyen?

Frick László Intézet 2021.05.27. 07:26:09

@Szorgalmas Gyémánt: Ha megnézem egy Ezüsthátú családfőéletét:Emberibbmint egy-egy nagyvállalkozó Homo Sapien-é. Ha baj van,az Ezüsthátú belesem fog gondolkodni a sajátéletén, az ösztönei meg főleg nem önmentőek. A csimpikmár eléggéemberiek,plnekik is hobbijuk a vadászat.. de azért a kancsimpánz a legnagyobb veszélyben igazi férfi marad.

Az Homo-knál a Nagy Kan menekülelőször

Frick László Intézet 2021.05.27. 07:28:37

@Szorgalmas Gyémánt: A körtiszeknél meg a dópemanoknál a kanállat menekül először és a nagy család a puffere a kis családnak.De még a legigazibb aktuális dugós-feleség a kiskölykeivel is a belső Védelmi gyűrűben kucorog...közben a dópeman már avázik a főautóval meg az örök főfeleséggel el,kint vannak a Körgyűrűből is.
süti beállítások módosítása