Az ügyes pestiül van,a budapesti parasztok szlengjében enyhén irigyded leszólás, ha pl valaki meg is tudta csinálni a Horthy-korszak divatszavával kis stiklijét

 

(-> Stückl, ->Pest városának lakossága 30%-ban "német" [osztrák]30%-ban pedig a jiddish-t beszélő (és németülis jól tudó) zsidóvolt. A maradék 30% szlovák,az elhanyagolható százalék meg a szolganépség, kocsisok,lovászok,träger-ek kurvák, ,magyarok,cigányok) Tehát eleve valami kis stikli lehet ügyes.

Valamelyik nap,tegnapelőtt-előtt terézvárosi dópeman akcentussal  betelefonált valaki a RetekKlubba és olyant mondott, hogy azonnal el is hitték neki, majdpedig megkérték, na,ezt mégegyszer mondja el és akkor fel is veszik és ha megengedi,akkora hiradóban fogjákleadni [Ha Kotroczó Róbert is rábólintott...] VERZIÓ A hírszerkesztés hírhalásza találta a fészbúkon a körtisz alakú  szavahihetőembert ésmegkérte, hogy telefonáljon be -10000 Ft-os utalásért... ,[Kotroczó Róbert rábólintott]

A [budai kórház,mint oltópont neve] -beoltották az ismerősömet,aki szólt, hogy annyi vakcinájuk van, bárkit beoltanak,menjek gyorsan,hátha sikerül bejutnom és kapok.

 

"Megkérdeztük az Operatív Törzset,ahol elmondták, hogy csak az oltási terv szerint folynak az oltások."

 

ügyesssss

 

A tortán az aznapi turha a Kína Giga Egyetem volt.

Azt, hogy GÍÍÍÍGAAAA...  Antónia EGEKBEN A!!4!!4-rekord tolóerővelsüvöltötte

Következtetés: fejetlenség és káosz,mert egy betelefonáló szerint hatan csakúgy az utcáról beszédelegve ,regisztráció nélkül kapták az oltást [ amesélőnem térki az adatlapra meg a tajszámra ésilyesmire,úgyhogy ezekkelmost én semfoglalkozom].

 

A BudapestiÜgyességek Rövid Történetei című 27000 Forsyte Saga méretű sorozatbólállópapírkönyv-tárban rangsorolván egy olyan "ügyesség" amiben  3000000-es sokaságbólkét focicsapatra valóügyeset találhatunk,nem nagy kunszt. A kunszt is pestiül van,demár feledésbe merült,mi a,mai nőikötőszóval "gecim" lehetne olyasmi, mint kunszt...

Az Első Hullám idejéna Szabad A VárosEgy Szabad A Kerületében flangáltam,amikor egy strici szemre olyan 16 évesnek látszó,tehát kb 14éves kurvát hajtott a diplomata negyed felé lábon,a SzinyeiMerse/Aradi sarkától húsz  lépésre.

Vidékiparaszt olvasóim kedvéért rámutatok, hogy az Aradi utca párhuzamos az Andrássy úttal,a legközelebb hozzá. 76 évvel ezelőtt még elég jókis utca lehetett,állványozatlan házakkal,amiken sokkal több volt a vakolat.Igaz,akkoriban még a házak/lakások tulajdonosai nem csak befektetéseknek tekintették a házakat/lakásaikat... hja, hiszen egyben laktak is ezekben,ők maguk. 30évvelezelőtt akkori, budapestiül "ügyes" emberek1,8-2millió Ft-okért vásárolgatták össze errefelé a lakásokat [-> Demszky Skanzen] ...úgyhogy30éve csak ki és ki és ki ésmégkifelé veszikapénzeket a tulajdonosk,hiszen máraannyira leszlömösödöttakörnyék, hogy gusztusuk ugyan nincsen lakni abban a szarban,deamikoralakásaikat albérletnekhirdetikmeg, használják a csááábító"diplomatanegyedben" kifejezést.

 

Baranyi Szabad Krisztina Szabad Ferencváros polgármestere megvédi Ferencváros Történelmi Demszky Skanzen Látképét a büdöskínai butaegyetem büdösgiga mutyiberuházásától!4!44!4

 

Máskor meg sárgamellényes közhaszontalanokba botlottam a Szinyei-Mersé'n,de természetesen a közhasznú foglalkoztatás egyenlő fidesz és mutyi. Szabad Kerületben a láthatóságimellényesek a szociáls felzárkóztatás -majdha megkaphatjákvégre az alapjövedelmüket,nemkellilyen korán az utcán szégyenkezniük sárgamellényben, hanem alhatnak.

Mennyit írtam már ügyes emberekről!

-eleve Budapest jellegzetesen pesti ügyes embereknek köszönheti azt a jóhírét,miszerint az országbruttó nemzetiössztermékét Budapesten bejegyzett cégek adják.

 

Ugyanis ügyes könyvelők meg könyvelő cégek egyik jól fizető tevékenysége a valójában vidéken működő ésa NemzetiÖssztermékbe  Vidéken pakoló cégeket lepapírozni "budapesti illetőségűnek".

Sajnálatos módon senki nem baszta agyon a fasiszta hóhért,Horthy Miklóst,ezért a németek csak 1944.március 19-én tudták megszállni az országot,Vidékről igen sok zsidó szököttföl Budapestre,mert ott meg lehetett úszni -többek között ilyen zsidó volt kedvenc íróm,Konrád György is. A németbevonuláskor  a németek1 db fegyveres ellenállásba ütköztek,1fő személy által, az is büdös bunkó vidéki tahóparaszt volt, bizonyos Bajcsy-Zsilinszky Endre. (Pesten jelentős utat neveztekel róla.)

 

A RákosiKorszakban magánszemélynek hivatalosan nem lehetett személygépkocsija.Az ország lakossága úgy tudta, hogy Kodály Zoltánnak és Honthy Hannának engedélyeztek saját magántulajdonú személygépkocsi vásárlást. Az 1951-es statisztikai adatokszerint az egész országban 72 személygépkocsi volt,papíron,magánszemély tulajdonában. A többi,legalább ezer, a gyakorlatban  magántulajdonú személygépkocsi pedig nagy-budapesti ügyes embereké volt -valamilyen szövetkezet nevére lepapírozva.

 

Nagy-Budapesten csak a budapesti falvakban, Rákospalota,Pestszentimre, Pesthidegkút,Budafok stb voltak fizikai kis kapuk.

A kiskapu másik értelmének a 98,71%-a Budapesten nyílt.

 

Ha valami terrorszinten tilos voltaz országban,pl bordélyházat üzemeltetni,akkor arra Budapesten állami céget is működtettek a Kádár-rendszerben. 20 évvel a Társasági Törvény előtt már Gyakorlati Magyar Részvénytársaságok működtek Budapesten.Az első nulla fizikaikiterjedésűvállalattal pl a Tolbuhin körúton,a Vásárcsarnoknál találkoztam,mivel papíron a cég hogy is létezhetett volna,tehát szegfűt importált Hollandiából,a szegfűt hűtőrepülőgépen szállították Ferihegyre.Magánszemélynek még teherautója sem lehetett,nemhogy kamionja,tehát ha valaki sajátkaminyótót szeretett volna a kisfiának játszani aminden második szabad szombaton,akkor bepapírozta magát egy cirkuszi GMK-ba,mert a cirkusz-és varieté szakmában szabad volt kamiont tartani. 1981-ben senki nem telefonált be a Kossuth rádióba azzal,hogy százmillios nepperekurallják a Vásárcsarnokot.

 

Az un "szocializmus"-ban,amiről ma még azt is képesek fölhazudni, hogy kommunista volt,az Amerikai Dollár és a Nyugat-Német-Márka voltak a párhuzamos valuták,amikaz aranyat szorították a harmadik helyre a tanács millimosok közötti banki elszámolásokban,pl az uzsorakamat Kádár Legszebb napjaiban 70% volt.

A 70-esévekben,mire egy svájcikiadású Automobile Revue a kezebe került,az abban alegmenőbbnek számítóatókat Budapesten fizikailag is láthattuk a legfrissebb kétbetű-négyszámos rendszámmal.

Keresgélje a franc,de fekete-fehérben fönt van a FORTEPAN-pont-hu-n az az I-s rendszámúsárga 3éves amerikai autó,aminek a tulajdonosa a Goldberger környékén lakott és ltp-n. És az életben kanárisárga volt ez az amerikai autó.

Koós János népszerű táncfdalénekes,kizárólag Mecedes típusú saját tulajdonú autóival jogosítvány és a legkisebb koccanásnélkül legalább közepesen súlyos ittas állapotban ,sofőr-színvonalon másfélmilló kilométert vezetett jogosítvány nélkül,471 alkalommal állították meg a rendőrök és kérték tőle.

 

Ismertem egy teherautósofőrt,aki 2,5 milliókm-t vezetettrészegen-és főleg Budapesten meg a nagy-agglomerációban.

 

Ma általában budapesti céget a NAV sem ellenőriz annyira,

így aztán Budapesten annyira műszaki vizsgára sem kellett bevinni az autópapírjait ,mint vidéken.Mi itt vidéken, ha egy nap alatt le szerettükvolna tudni az autónk műszaki vizsgáját,odaadtuk a forgalmit Intéző Jóska anyagbeszerzőnek,aki 1200-2000 Ft+ vizsgadíj,fogta az autónk forgalmiját és este hazajött vele,meg is volt a műszaki vizsga.

A '70-es években egy használtan behozott nyugati autóvámja az újértéke 150%-a volt. Ezt a problémát budapesti ügyesemberek egyszerűen oldottákmeg: Vásároltakegy vadonatúj autót, behozták,meg vásároltak az újértékének az egynegyedéért egy 10évvelöregebb használtat. Karosszéria csere kérelmet nyújtottak be a hatóságnál, ami papíron meg is történtésa 10éves öreg autópapírjaitmeg a rendszámátmegkapta az új autó. A "papíros autó"meg kivárta,amíg vsároltakhozzáegy karambolos hasonlófélét ésáthegesztették az alvázszámát vagy átpatentolták, ha francia volt.

Ha a falumban IBUSZ szobátnyitottam,akkor minden este ellenőrizte a rendőrség,üzletszerűen kéjelegnek-e benne, bezzeg Gondnok Pittabácsi Zamárdibantársasház alakúloárkastélyt üzemeltetett német túristáknak,1983-ban 1987-ig le voltakkötve a szobái főszezonra. Mivela budapesti lakásait nem használlta,azok egyikében garniszállótüzemeltetett ésaKádárFaszá-tnemérdekelte az öreg ilyenténi üzleti tevékenysége.

Csudálkozik valaki tehát azon,hogy a büdös vidékiparasztok lakta Szarmagyarországon kívül kizárólag Budapesten létezik élet,mint olyan?

 

Mert a Balaton bizonyos szempontból Budapest vidéki falvai,  és vidéki települései.

budapestiparaszt.jpg

 

Jellegzetes ügyes ember a budapesti paraszt -kategóriából.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr7316492656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Picsaember 2021.04.08. 09:23:18

mindig is gyanúsak vótak nekem azok a Pestiek!

Serény Vélemény 2021.04.08. 09:27:48

kb '90-ben, vay '91-ben kb 114ezer, de lehet, hogy 141ezer jómagyarforintért vásároltuk meg a nyóckeres, kb 52 nézzetméteres eredetileg tanácsi, és nagyon lepukkant lakásunkat.
Még eredetibben pedig háború után tetőtér beépítéssel készült lakás a negyedik emeletre, egy jobb sorsot érdemlő házban, valszeg bombatalálat után.
Megjegyzem, kb 4,5 millió jómagyar forintér' adtuk el a kétezres évek első évtizedének elején.
Amikor utoljára hirdetésben láttam, néhány éve, akkor már 8 millióér' adták.

A házban lakott egy roma csávó, kb 130 négyzetméteres lakásban, süppedős valódi perzsaszőnyeg stb, aki agitált, hogy ne vegyük meg a lakást, mert a ház nagyon rossz műszaki állapotban van.
A poén az volt, hogy nekem elég volt a konyhaablakot kinyitni, amikor gyakorolt a klarinéton, hogy olyan zenét halljak, amié' mások sok-sok pénzt szoktak volt fizetni...

Frick László Intézet 2021.04.08. 09:38:35

@Picsaember: Nekem soha. Pedig sokan bepróbálkoznakamai napig a Peek & Cloppenburgban is kupnnapon vásárolt zöldcimkés Boss öltönyökben meg ingekben 15 évesMercedes-ekkel.
Azt, hogy Budapest egy egységes és jó nagy város,azt vagy a DK tanyasú tyúk tagozata tudja elhinni akies nagyivánban,ami a Hortobágy szélén fekszikés Gyurcsány B.Ferencnéa földesura és a körzetiorvosa is tehát e falunak csak a JóÜgy-et tudja szolgálni (az egyik a Megkérdeztünk orvosokat hat fős kategóriából)

Vagy Budai Úrhölgyek,akik Pestből összesen Újlipótvárosban jártak,ha nema Ligetben és az Andrássyn persze. Jaésúttörőként az Országházban is.

Buda ugyanis Budapestből annyira nemPOest, hogy még Egerre vagy Sopronra is inkább hasonlít.Buda egyes részein még autót se múgy vezetnek,mint a pesti oldal budapesti parasztjai.

Teszemazt, a Barátokközt forgatásakor,ha nyugodt budapesti faluban szeretnének forgatni Albertfalváramenneka boszorkányutcákba és nem Rákospalotára vagy Mátyásföldre.

Annak ellenére, hogya Barátok-hát romanikusságáért el szoktakmerészkedni a Tisztviselőteleplegszebb Kós Károly házához,amit a gyakorlatban pesti cigány proletárok laktakmár le agyig és lényegében a Szinyei-Merse utcában tudja magát ott érezni az ember.

Persze budai úrhölgyek nem néznek barátok közt -öt.Mert az Óbudai Társaskör-be van bérletü.

Tudod,mennyire régi ez a téma:Krúdyis,amiután már nem birta bukszávala Margitszigetilétet, Óbudára költözött. Pedig akkormég voltakPesten is polgárok, csak tudod, zsidók,és hát a budapesti parasztok és házmesterfilozófusok zsidótalanítási vűágyai meg ők..ismered a történetet.Úgyhogy a zsidók után pl a Pesti oldalépítészeti emlékeinek a maradékai maradtak. Bár,ahogy az Anker-ház mállóoromzatait elnézem...

Frick László Intézet 2021.04.08. 09:40:42

@Serény Vélemény: A szív utcai zeneiskolánál szoktam látni ebbőla kasztból gyerekeket,vagy kéthangszeresek vagy az egyik szakuk elméleti.

Szorgalmas Gyémánt 2021.04.08. 11:15:09

Szerencsére a budapaestközpontúság elkezdett olvadni, globálisan megfigyelhető, hogy a járvány miatt kikényszerített tömges home office miatt a nagyvárosközpontúság csökken.

Frick László Intézet 2021.04.08. 12:29:06

@Szorgalmas Gyémánt: @Picsaember:
Ha véletlenülmégsem ragadunk a feudalizmusban máig, hanemkimarad a szociálizmus és nem győznek Rákosiék,satöbb,akkor Kis-Budapest marad és abban plBékásmegyr, Rákospalota vagy Újpest csak elővárosok,agglomerációs területek,mint a Bűnös Kerület A Rab Schorokschar
Olyan.. bezzegósztriális,mint Wien...

Jajés akkor a kapitalista Magyarországon vidéken islennénekoperaházak,mint Ósztrijában, jaj.

Hátmég a GDP [GNI] eloszlása,jujjujj.

Frick László Intézet 2021.04.08. 12:30:23

@Szorgalmas Gyémánt: A HomeOffice a bürokráciában délisarkileszakadtjéghegyek formátumban leplez le fölösleges öngerjesztő-igazolóésmunkatovább osztó ágazatokat..
Jaj,meg a pedagógusok munkája is,jaj
süti beállítások módosítása