"Én is nekiállhattam volna apám anekdota kincsét megírni!"
/Esterházy György/

dr_esterhazy_matyas.jpg

 

-avagy egy Esterházy-buzi noteszeiből-

Van az a gonosz kis Esterházy-anekdota a XIX.század egyik kicsi grófjáról,aki egy nagyhatalmasüreskönyvbe összeollózott az Esterházy Könyvtér könyveinek metszeteiből majd fölírta a címlapra:Műveim.


A stílus,amit EP-hez kötnek..egyfajta fanyar művelt főúri-értelmiségi közbeszéd... aztán az idült alkoholisták [aki esspeziello Dr Esterházy Mátyás vala...] sajátos szókifordítósa, idézek egy jellegzetes "esterházy"-zást az idültalkoholista Krúdi Gyulától,az Aranykéz utcai szép napok ból:
"Aranjuezi szép napok"

De ekkor mégmindig ott tartunk,mintha Szabó Gábor gitrájáról beszélnénk:Miért ragaszkodott a felpickup-özött akusztikus gitárhoz ahelyett, hogy elfogadott volna ajándékba néhány Gibson X400-ast


Esterházy -itt Péterre gondolunk,a- az önmagában nem annyi, hogy mi ivódott bele a zseniális apjától, beszédmodor és stílus,mit tanult Rónay Györgytől és Weöres Sándortól és mit egyáltalán,a semmit,a mitsem tanult Ottliktól,jóformán inverze Ottliknak (amit akart Ottlik,annak)
esterhazymatsasescsaladja_1.jpg
Esterházy esete egy kicsit a Beatles esete is, ami esetet a kortársak nem értettek,idézem egyiküket:


"Nem értettük,mi van a Beatles-szel,egy kis rock'a'billy , Buddy Holly és a néger női triók vokálstílusa"

Ugyanígy meg tudom azt hagyni, hogy aki olvasott Orbán Ottót,Tandori Dezsőt és szinte mindent,amit érdemesvolt elolvasni, az ismerte az összetételét a nyelvimegújulásnak,amit EP nevével cimkéztek föl azután.

Érteni kell Esterházyhoz Aczél Györgyöt,Kádár kultúr politikáját, azt a kép+mutatást,amiszerint "Tessék,  van nekünk egy grófunk,aki nemhogy publikálhat, depispeklilaborítóban"

KISZ tagnak kellett lenni-de a kis Esterházynak nem kellett KISZ tagnak lennie,sőt.

Egy csomó jelentős ellenzéki és ellenálló megúszta a sorkatonaságot és 28 éves koráoig fizette a honvédelmi hozzájárulást... mert keresztapu elintézte neki,hogy ne kelljen bevonulni,EP viszont Hódmezővásárhelyen volt sorkatona.

Fogj egy kést és mint tortát a tortalapról, válaszd el ,mint parasztot a Föld-től,az írót az élettől,így élt Esterházy Péter,elvágva az élettől.Esterházynak élettel,hús-vér élőemberekkel úgy volt kapcsolata,ahogy a vasúttal robogó utas kinéz a tájra,a hirhedett Déry Tibor - Karinthy Ferenc anekdotában: Sokat látott Esterházy Péter a magyar életből:egy üvegen keresztül és nagyátlókban.

Arra ,amit mi emberiéletet élő emberek észre se vettünk - arra az általunk aligvárt tárcájában elementárisan revelált.

Zokogva,mint Beatles-rajongó bepistultl ányok,összeszorított combokkal rogyasztottunk, zokogva, a Mester, a postáról, egy akármilyen postáról,ahol bárki, úristen, egy pilis faluban, jajanyám!

hysteria.gif
Eszterházy feltünő jelenség volt,kilométerekről a barokk sörény,viszonylag, az átlag magyarhoz képest magas is volt és egy időben a Lennon-szemüveg, szóval látszott is jelentős művésznek,ami tudjuk jól, hogy pl a jellegzetes budapesti taxisofőrből milyen reakciót tud kiváltani,aki minimum fővilágosítójának hiszi egy menő színháznak.



Esterházy megírta esetét a Faterrel és tkp egy igazi Esterházy buzi ugyanígy járt Esterházy Péterrel, ha a nagy buzulásában a MINDENT is annyira meg akarta tudni és végül el jutottodáig, hogy ez a szívember és jóságosúrmennyire hiú (és titokban,de sértődékeny,ám akkor ÖRÖKre) tudott lenni.



Tkp a rajongással is vigyázni kellett. Ami bevált 1001 sztárnál,azzalnála elvágtad magadat a további,egyébként rajongó életedre végig,rendesen.

Azonban intelek téged is:Minden ember élete annyit ér,amennyit az utolsó pillanatai.

Egyszer egy ambuláns folyosón ültem és egy nagydarab..hogy fogalmazzak finoman,egy jelentős méretű szőke nő,kb Gitta Asszonyra emlékeztető állt az arcom előtt,a jelentős fara,ő is átvilágításra érkezett és kiderült, hogy ott volt nővér,ahol EP feküdt az Utolsó idők egyik szakaszában és néhány félmondatban a tkpa Magyar Egészségügy-et politikafüggetlenülannyira jellemzőés ezért az orvostársadalmunk egy részét emigrációra is késztető jelenségről sóhajtott.

Arra már többször rámutattam,a Jóistenke mennyire rakoncátlan egy huncut rosszcsont és kinézetre kb 9 éves kölök,kész kis Mézga Aladár.

Áll a rajongó Esterházyért oda,minta my Chemical Romance együttes szerintemképzőművészetileg nagyszerű klipje leges legvégén a semmiben és nélküle a megszopatott kisfaszi

eesterhazypeternelkulavilag.jpg

De nekünk jobb,mert megvannak EP-ről az utolsó fényképek azzal a derűvel, a mosollyal, ami felfoghatatlan,mindenki odavan,mint egy Vásárhelyimarinéni ura

carryone.jpg
csak ő derűs

esterhazy_peterutolsokepeiegyike_1.jpeg

És lehetsz te bármilyen [rossz]indulattal:Ezzela derűvelsemmiresefogsz menni,arról lepattansz.

epkonyveiemarcell_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr6716216824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása