Az első hús-vér agitátor, akit e műfaj természetének köszönhetően személyesen ismerhettem félre, Gyuszi bácsi volt,a "családunk barátja".

Mindig hozott csokit,persze a három lehetőség közül a Kedvenc nugátot választotta. Ha a csokivásárlásban nem, verbálisan igyekezett eltúlozni és minden alkalommal azt javasolta a szüleimnek, hogy ezt a zseniális gyermeket (aki voltam) adják el Budapestre,mert csak ott vannak alkalmas iskolák. Apám rendelkezett színészi azaz un politikai képeségekkel.Anyám nem. Anyámat nem értette. Útálta ezt a Gyuszi bácsit, Ady-tekintetét a kiskonyha tapasztott mennyezetére fordította azzal, hogy szakadna Gyuszi bácsira,bár mi is ott voltunk... Gyuszi bá' a termelőszövetkezet párttitkára volt,mint korán,jóval ivarérésem előtt már történelem-s annak szövődményeként politikabuzi,nagyjából annyit tudtam errőla funkcióról, hogy abban a feladat a különböző leveket hűteni a termelőszövetkezetben, a termelőszövetkezet Nap-ját időnként fűteni vagy ha szükséges, akkor a vonata kerekeit pumpálni. A Párt -apámat, amikor jelentkezett,nem vették fel a pártba azzal, hogy politikailag megbízhatatlan .Tudtam erről a politikailag megbízhatatlanságról,mégpedig annyit, hogy az oka a családom klerikális elhajlása,afféle templomtöltelékek voltunk,a testvéremmel éppen a bérmálkozásra felkészítő oktatásról jöttünk meg. Vályi Péter már a kokillába esett,de Fock Jenőt még nem váltották le. Már csak a hajam összeborzolása volt hátra meg az apám nevének a kicsinyítőképzővel megfarkalása, mentek a tisztaszobába, ahonnan a beszédigen fojtottan,az asztal és térdek tenyérrel csapkodásának hangjaiviszont élesen,tisztán hallatszottak ki. Végülmajd Gyuszi bácsi óra-másfél óra múlva a házdíszbejáratán távozott,ott engedte ki apám, hogy a tárgyalási pozícióit ne rontsa jobban  anyám leplezetlen útálata Gyuszi bácsi iránt.

agitator.jpg

Azt Gyuszi bácsi látogatásaainak jelenkorában is tudtam, hogy agitáció folyika tisztaszobában, csaképpen a tárgyát nemvoltamképes elképzelni:Ha kérelmére nem vették föl apámat A Párt-ba,akkor most pedig hogy-hogy még győzködik is és ráadásul rögtön párt-gyorstalpalóra kéne mennie, hogy aztán demokratikusan megválasszák alapszervezeti titkárnak. Hogy belépjen a pártba, arra nem is kellett agitálni apámat, hiszen ki nem szeretne jót a gyerekeinek.

A korszakban orvosi egyetemre a maximális 20 ponttal lehetett bekerülni,volt gólya-medikusoknak az országban X hely és a felvételiken elérte az elérhető maximális 20pontot X+27-102 fő. Ráadásul felvettek 19 - 19,5 ponttal protekcióst 20-50-et is. Ezért a termelőszövetkezet egyik valóságos,titkos főbb könyvelője a két lánya érettségije előtti évében lement a tyúktelepre fizikaiállományban dolgozni és művészeti tevékenységét csak esténként otthon folytatta,az elnöki kocsival hordták oda neki a papírokat, így mind a két lánya a maximális 20 mellé megkapta a Láthatatlan Jópomtokat is, egyedülálló és a munkásosztály tagja szülő gyermeke, a szülő A Párt tagja 1967 óta. Így csak 2-3 alkalommal kellett elérniük a lányainak a lehetőmaximálisláthatópontszámot és végre felvették őket az orovosi'ra. Értelmiségi szülő gyerekének lenni, az láthatatlan negatív pontba számított.

Ekkoriban még az agitáció műfajáról alig tudtam többet,mint amennyit a történelmi tárgyú könyvek erről írhattak. Agitáció főleg a Sötét Rákosi Korszakot jellemezte. A Kádár Korszak visszatért a Lenini Demokrácia talajára, vagyis az ebben az időszakban folyó agitációs tevékenységet főleg ráhatásnak volt szabad nevezni a demokratikus meggyőzés eszközeivel.

Na, ezekkel az eszközökkel gyakorlatozott nálunk Gyuszi bá' a tisztaszobában.

Nagyapámban kiválló pedagógus veszett el, őa termelőszövetkezetbe léptetés agitációs technikáival szemléltette azt,mennyire vérfagyasztóan pontos volt Lenini'nek titulálni a Kádárkorszak demokrtaikusan meggyőző módszereit.

Rákosi alatt jöttek sorban az agitátorok, nagyapám megitatott velük egy-egy kancsó bort, az agitátorok azzal búcsúztak, be ne lépjen a téeszbe,mert akkor elveszikés kiszántják a szőlejét, Isten ments.Kádár alatt jöttek az agitátorok,megitták a bort, földicsérték rendesen, kértek egy vizeskannával , majd közölték, hogy ha nem lép be a téeszbe,a szart ugyan nem fogjákkiverni belőlea járási rendőrkapitányság pincéjében,viszont megtalpalják és akkormeg fogja tanulni, hogyan lehet négykézláb szarni,viszont legalább egy hónapon át nem fogja tudni a talpát a talajra illetni. Ennekmegfelelően  Rákosi alatt a KV-nak havonta kellett azzal foglalkoznia, hogy a szövetkezetesítés nem a meghatározott ütemben halad vidéken, ezzel szemben Kádár Központi Bizottságának le kellett basznia,mint a pengős malacot, az agitációs szekciót azzal, hogy a tervezettnek másfélszeresére duzzadt már a termelőszövetkezeti szektor, mi a fasznak, hogy a kibaszottkurva életbe képzelitek  elvtóósok, hogy ennyi téeszt el fog tartani a munkásosztály.

A geci , ez a csodálatos kifejezés csak az internetkorszaakban vált az agitációs témájú mítingek általános kötőszavává.

Vagyis agitálni csakúgy érdemes, ahogy hazudni is vagy ahogy a csillag megy az égen. Azaz a delikvens szinte észre se vegye. Állni látszana -holott elforog.

Az elmúlt hetekben sokat foglalkoztam a magyar politikai agitációtörténetének hat Oscar-ra érdemes, a legzseniálisabb fogásán,az Index Konszernaz Index-A-Lap vállalatának létszmámracionalizációja behasználásával.  Politikabuziéletében ritkán van alkalom ekkorákat és nagysorozatbanélvezni. Már hasfalrepedést kaptam volna a bruhhahhától, ha nemlenne egyébként is repedt a hasfalam.

A népszopatásnak,ami pedig lényegében remake-je egy már 2012-ben eladott ócska trükknek van egy nyilvános szórása ,amit a befolyásolható gyűletbeteg hülyeparasztnak lenézett átlagos hírzabáló kaphat, asztrííírtaa a zúúúúság. Mutassam,mi volt ebben a zseniális?  Tessék: Szerintem a brand-fényezés. Az, hogy 2012. vagyis a 444 megründolása óta az Index-A-Lap IV.korszaka már csak egy bérgyártatott és teszkógazdaságos árnyéka a Csúcs Index-nek (2005-2009) és a BúcsúzóKorszaknak (2009-2012) , csak azok számára lehetne világos,akik 20éve olvassák  az indexet. Röviden,akikolvassák az indexet. A Mit jelent nekünk az index, amiben a minden 47-88-ik "jelentés" negatív és úgy írta meg valamelyik indexes, hogy ne csak szín dicséretek meg smúzolások legyenek jóformán csaak számomra, a született dramaturgnak vetítette előre a súlyos katarzist. Nem is csúszott más hiba a tökéletes szcenárióba, csak egy apró,ám kétségtelenülbizonyító és dramaturgiai: Bodolai figyelmetlenségbőlelkottyantotta, hogy az Index A Lap a vállalatóriáson belül egy másik társvállalatnak, az Indamédia kiadónak tartozik 180 millió Ft-tal, ami ugyan mi más is lehetne mint olyan bérköltség,amit az Index A Lap nem tudott kitermelni a járvány koraihelyzetében [márc-máj.] megzuhant reklámbevételek következtében nem volt képes a vállalatóriás egyik zsebéből a másikba átrakni.

Satöbbi. Nem ez a lényeg.Ez a beláthatórész, a köz-az átlagember agyának megdolgozása. Viszonylag magas költségvonzattal. Nyilván készülmár a könyv is errőlazoknak az embereknek,akik még olvasnak könyveket is, a könyvhöz majd lesznek sajtóesemények, amikről az időközben a FIDESZ rémunalmát "nyögő"Index A Lap is be fog számolni.

A gyakorlatban persze az Index A Lap vállalatnál a tervezett, már racionálislét szám úgy megy, mintha jönne.

Apróbb hibák és bakik a színészi munkában is megnyilvánultak, hiszen ha valaki szolidaritásból a kibaszott főszerkesztő melletti kiállásban távozik, akkor dacos arccal, 45 fokos szögben felemelt karján ujjai ökölben és hetykén, nem pedig elkezd ott sirni-rínimeg pityeregni,mint a Nemzet Színésze Bodolai doktor vagy pláne Dull Szabolcs,a Nemzet Statisztája.

Más egyszerre kint-is - bent -is emberek (képünkön) pedig a személyes meggyőzés útjáralépvén csomóponti embereket kerestek meg,akiken keresztül Az Üzenet íratlanul,mintegy szájról-szájra terjesztvén fokozza az ellenállást,na jó,hat, vagyis tartja a szükséges szinten a gyűlöletet.

Itt, ennél a szakasznál még a magamfajta undorítóan vén politikabuzi is leül egy kicsit éselgondolkodik, hogy

ha egyébként egyszerűen bizonyíthatóan és háromkötetes könyvsorozatban kitárgyalhatófogásokkal ennyire nem akarják leváltani Orbánt, akkor az elfogadható külpiacos magyarázat [Európában az anarchia és zűrzavar fokozása] megköszönésével a belpiacon mire jó ez?

Orbán és Orbanisztán Nagy barátunk,a Testvéri Mintademokrácia Az EgyesültÁllamok barátja és szövetségese. Ezen belül Magyarország a NATO tagja és e szövetség pillére a Balkáni térségben. Nemannyira ésolyan mértékben,mint az Orbanisztánnal testvériLengyelország, vagy az USA barátja Erdogan és szövetségese Törökország odalent, de rre van történelmi meg geopolitikai magyarázat is, Lengyelországnak van közös határa Putyin Oroszországával , Magyarországnak meg csak Ukrajnával van és ha a büdösruszkik öt éve szarnak reagálni alengyel-orosz határon állomásoztatott amerikai tankhadosztályra  -azt majd meglátjuk, hogy most a fokozódásra reagálnak-e végre,ti.az Ötödik Hadtest Lengyelorzságban álomásoztatására.

A magyar "politikai oldalak" kényelmes állóháborúra rendezkedtek be, mindenki főleg a pozíciók megőrzésére és a szintentartásra törekszik, a kormány Orbán  kornányon akar maradni,az ellenzék ellenzékben szeretne maradni, mert számukra ezekszerint ez a kifizetődő.

Orbán agitációjárólmár elmondtam:Ha Orbán rozsdás vashordókban szemét szerűen és készpénzben égetné az adóFt-okat, azzal környezetkímélőbben pocsékolná,mint az agitációs propagandájára.  Az Ellenzék propagandája bár Korszerű, Modern és Jövőbevezető, adriai nyaralás vagy kulturális feltöltődés  kellemese diverzáns munka hasznaival ráadásul,mert

létezhet-e boldogabb élet, ha az ember munkája a hobbija,igen, ha még ráadásul az embermunkája egyben a szabadsága e munkából és kikapcsolódása is.

konkrétan 0:20 és  0:27 között  ...persze, ha egy bátor orbánellenes partizán hobbija a drónozásis,akkor tovább is van

 

Összefoci: A Retek Klub Hiradó az Átlátszóbátor,önfeláldozó partizánjainak munkáit használta föl.

Az egyik legköltséghatékonyabb agitációs móccer tehát a csomóponti emberekmeggyőzése,amiután a csomóponti emberek önkéntesen ésingyen szórják apropagandát,mint "történelmi tényeket". Hiszen őmondja és a saját szájávalés személyes információként.

 

Azért ezt a merész-nek kommunikált  videót levetíteném amerikai adófizetők próbaközönségének is Hollywood poros egykori próbamozijaiban, mit szólnak, mikre megy el az adódollárjuk az Óhazában un "demokráciafejlesztés" címén :D

 

Nem tudom, Hannibal nevezett/benevezték-e a GoldenBlog-ra, ezt a blogot benevezték,én ott fikáztam a GoldenBlogot aholtudtam és agitáltam, hogy ne szavauzzanak erre a blogra, utána nem néztem,de valaki azt állította nekem, hogy úgyis valami 77-iklett ez a blog, nos HannibalLektűr testvérem,mint blogger ismertebb és népszerűbbvolt, ezért én az őkitüntetésének vettem azt, hogy az egyik indexes geci még az országos szórás előtt nekiállt hazudozni egyenesen & személyesen a FIDESZ rémunalom trágyájában,azt pedig, hogyő ezt bevette,mindössze a gyűlöletbetegségének tudhatom be, hiszen még régen,a betegsége előtt egylevegőt is szívott az épen személyes meggyőzést folytató kaszásmókusospólós fiúkkal - a tét a Blogter piacipozícióinakaz "önként,személyesmeggyőződésből" való átadása volt.

Mi a problémám? -a problémám nekem csak annyi, hogy nem értem az Ellenzék propagandájának és  agitációjának a célját. Ha valaki a szart konkrétan kavarja, akkor a célja a bűz permanens árasztása mellett a szar komposztálódása megakadályozása , a híg, friss fos-szerűségben tartással. Ezért kavarja.  Máspolitikabuzikaz egyik tanításomra mutatnakrá,miszerint:

a motívumok alacsonyabban vannak. Nem! - még annál is alacsonyabban!

Vagyis más politikabuzik szerint mindössze arról van szó, hogy az ellenzék agitátorait ezért fizetik, erre fizetik és mindig csak annyit dolgoznak, amennyi azért a fizetségért minimálisan szükséges. Ez az oka annak, hogy még véletlenül sem teszik fel azt a kérdést Pintér Sándornak, amit "mészáros"-nak bátran. Ebben vitázunk néha politikabuzi barátaimmal,mert szerintem valami miatt tartanak Pintértől,míg őszerintük összesen arról van szó, hogy azt nem fizetikmeg,nem feladat,tehát nem is buzgólkodják túl, ha csak "mészáros" van kijelölve a közszereplők közül baszni, akkor azt basszák.  Hogy "mészáros" tényleg nem közszereplő, az ebben a képletben nem számít, hiszena FIDESZ soha nem fog érteni olyan korszerű,modern és jövőbevezető eszköz működtetéséhez,mint az index, még azzal semlenne képes az indexet rémunalma alá vonni,  ha egyenesen A Gnóm-ot nevezné ki főszerkesztőnek.

Azt se tudja a FIDESZ Agitációs és Propagandaosztálya [APO] hol kell bekapcsolni az indexet, nemhogy parkolópályára kormányozni és leállítani.

Végső eszközként nyúlhat a FIDESZ plazmavágóhoz is, amivel, ahogyan a titkos német dízelautócsere programban a vadiújnak látszó roncsokat, darabokat szabdalnának ki az index-a-lap-ot szolgáló szerverekből, na bumm,és akkor azt az ugyanazt,amit az ellenzéki propaganda eddig nyolc és gogliálisan a piacot leuraló forrásbólszórt, most majd csak 7-ből teszi.

Még lehetett szerencsém apámat megkérdezni, hogy Gyuszi bá' végülis mivel tudott rá hatni, elképzeltem gyorsan csupaizgalmasat, érdekeset...erre kiderült, hogy Gyuszi bá' az iskola-továbbtanulás-kártya aduját vette elő,miszerint itt vannak ezek az okos gyerekek,akiknek tovább kell tanulniuk, és ha apám a jót akarja nekünk,a gyerekeinek,akkor a jó döntést hozzameg, ő nem szól bele. Persze, nyugodtan választhatja a másikat,dehogyis kötelező a jó választás, válassza csak a rosszat,de akkor a gyerekei továbbtanulása egy életre el lesz intézve és ott rohadhatnak meg a téeszben a talicska szarvánál, gumicsizmában,tán csak nem akarna ilyent.

 

A díszletek és jelmezek változnak., a dramaturgia és a szcenárió, ha az ember régi, szinkronizált magyar filmeket néz és nem csak a Columbo-t, akkor rádöbben, hogy olyan szépen,mint Péchy Blanka, még jó sok színészünk is képes volt magyarul beszélni,ezzel szemben ma.Tehát nyilván lehetségesek különbségek az artikulációban, a szóhasználatban,a szókincsben,de a lényeg, miszerint a jelentős művész fogja meg és rakja félre a művészi elképzeléseit a jobbidőkre,amikor majd a Jók és Igazaklesznekmegint kormányon,és higgye el,nem fog így sem rosszul járni,kisebb munkákat, ám sokkal többet fizetősőket fog kapni , és természetesen nem erőszak, szó sincs róla, most mindjártmajd felállésne is kisérje ki,egyedül fogja hagyni a döntésével (közben 27-en írtak ráa fészbúkon ezügyben, szintén a ráhatás céljából).

Ismerek egy jelentős művészt, persze dehogy is személyesen,aki például ezen a nyáron minden józan pillanatában az Ellenzék-nél valópolitikai renoméja helyreállításán munkálkodott. Igazi ötletember az egyre súlyosbodó idült alkoholizmusában is,így persze a szokásos és elvárható nagyszerű művészeti ötleztei mellett az ő számára kézenfekvő és frappáns összekötőszövegeket is kitalált, amiket a közönsége előtt bődőcstibori véletlenszerűségben  elejt, ott áll az agitátor ésmajd így politikailag megfelelőbb benyomást fog kelteni az Ellenzékköreiben -nem. Ádehogyisse. Ahhoz rendes bevett tag fidesznyikké kellett volna lennie,ami soha nem volt,majd aztán megángyánulnia. Sőt,riporot adott egypolitikaipártkampánybrussúrájának,amiben sorra tette hitét az ellenzékértékeimellet és ez is aztán a szokásosönkéntelen ésmitsesejtve tett ballépésének bizonyult, hiszen amikor az ellenzék-ben e párt kettétörése után az egyik rész piaci kivezetéséről döntöttek,akkor elkezték fideszbérencséggel vádolni a párot,a jelentősművész kiállt a fideszbérenc pártmellett,tehát fideszbérenc.Ez a művész költő is, azaz a szavaknak valamiféle mestere,egész tagmondatai úgy fognak bekerülni a magyar népi irodalomba, mint Petrovics Sándorné kendermagos tyúkja. Csak apolitikairenoméja helytreállítására nem tudmit kitalálni és ráadásul szegény azt hiszi, hogy ez rajta múlik. Hogylétezhetmondat,ami után az Ellenzéki népnevelő kulturbrigádok felkiáltanak: "Minden oké, Bandi bási,meg van bocsátva!"

 

A politikaimegfelelés nem szóbűvészkedés kérdése ugyanis.

Azok a politikai palettákon a liberálisok,akikné lmehetni valamire szavakkal meg jólfogalmazott mondatokkal.érveléssel. Akikkel meg lehet beszélni,azok a liberálisok. Akik vitát nyitnak és ismerik is a vita mára elhalt művészetének fogásait.Ha pl lennénekliberálisok a Magyar Ellenzékben, hozzájuk fordulhatna panaszaival a kedvenc költőm, meghallgatnák. És nem annyival, hogy vállonveregetik egy "Persze, persze Bandi bácsi, ne igyá' annyit!" Ha tényleg lennének liberálisaink, akkor tényleg és szemtől szembe,ha lenne bajuk Bandi bácsi szerintük politikai megnyilvánulásaival, akkor azokra egyenesen mutatnának rá, pedig ez nemannyira "politikus" módszer. Vagy ha nem lenne bajuk Bandi bácsi politikaimegnyilvánulásaival,akkor azt mondanák meg neki köntörfaalazás és megjátszott jópofáskodás nélkül.

Csakhogy a magyar politikában,politikai közéletben vagy pl a magyar sajtóban mára irmagja nem maradt a liberálisnak.

 "Ma újranem mindegy, hogy mit gondolnak az emberről politikailag."

Ördög Bakura Zoltán,2006.Blogter

Mekkorákat röhögtünk ezen Hannival is 14 éve.

 

Ma pedig már vitát sem nyit velem Hanni, mert szerinte velem nem lehet és már nincsen min. Néha idenéz jól elbánni velem,amikor úgy gondolja, hogy ezzel végzett, a válaszomat fölse véve eltűnik.

Az idén még nem sokat foglalkoztam a Rencervátás30 témakörével és az a sejtésem,hogy többet nemis fogok, még a Taxisblokád 30-ik évfordulóján sem. Arra azonban emlékszem, hogy amit vártunk,ami

a legáltalánosabb várakozás volt a Rendszerváltás alatt, az az, hogy majd attólfogva nemfog számítani, az ember mit gondol politikailag.

 

És az sem, hogyy az embert hová gondolják politikailag. Azt hittük, hogy ez a pluralizmus. Amiről mára lesűűűttt, hogy csak egy divatszó volt. Mint a liberális meg egy másik divatszó.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr5016178370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása