A világ legrövidebb regényeiből sokat meg lehet tudni a regény természetéről.

hekinek és fiának, szeretettel

A világ egyik legrövidebb regénye Mihail Bulgakov Morfium -a.

Aztán van egy regényféle, aminek a kozmikus léptékét Johann Sebastian Bach Goldberg Variációk -ja adja meg. Egy asszony élete -én így is nevezem. Ennek a műnek a lélegzetére írta Richard Brautigan Az I.világháborús Los Angeles-i repülőgép című regényét. Több magyar fordítása is létezik, elő lehet, nagy nehezen, goglizni ezeket.

Azért kezdtem ezekkel, mert a regényben ,ahogy haladunk a Korszerű Modern Jövőbe befelé, egyre riasztóbb lehet az a tulajdonsága, hogy hosszúnak kéne lennie. Ugyan,mitől. Ez  a szélesség-hosszúság kereskedelmi dolog, marketing. A regényeket un "könyv"-be pakolják és egy könyv terjedelmét gazdasági ésszerűségek határozzák meg.Számításokkal.Mindenki számít valamire egy regénnyel kapcsolatban

az írója arra, hogy végre híres lesz.

Magyar regény

(regény)

„Mi vagyok én? -teknősbéka? -hogy százévig éljek?”

Radics Béla gitáros 1946-1982.

 

Mit csinálsz itt, Béla?” -kérdezték a Kapitányt az utolsó éveiben -ha még rányitották a konyhaajtót a gyöngyösi úti szoba-konyhában.

A Kapitány csak ült. Ha jó barát volt, megkérdezte:

Kérsz sört ?”

 

Letettem már annyit, az asztalra, hogy ne kelljen gazsulálnom többé. Ha akarnak valamit tőlem,jöjjenek el értem!”

-aztán így várt,amíg meg nem halt.

>>Egyet jegyezzél meg bazmeg: Megírhatod te,akkorát szóljon a jelenkorban, mint az Ulysses szólt, senki nem fog eljönni érte. Szopj-nyalj jól, de egyébként legyél nagyképű és arrogáns, mint a Zilahy Péter és akkor meg se kell írnod, elblöffölsz a "megírásához"  nyújtott támogatásokból a halálodig. Aztán meg kit érdekel. <<

A XX.század tipikusan tudományosan előkészített és Nádas Péter-i Igénnyel megformált életműve Ernest Hemingway-é. Hemingway, amint megtanult jól olvasni, hozzáfogott szépirodalom-írást tanulni.

ernienick.jpg

Valószínűleg a részeges orvos apja is írt volna, ha nem annyit részeg. Hemingway fő célja igen korán a minél rövidebb próza írása lett, amiből az író kihagy bármit, ami nem a történetet viszi előre. Közben a kapitalizmus a legszebb férfikora délelőttjére ért. Ernst Hemingway nagyjából a pina és a viszkiivás mestersége megismerésével egyidőben rádöbbent, hogy mintegy mellékesen meg kéne tanulnia a regényírást is, ha annyira gazdag szeretne lenni,hogy megengedhesse magának   a luxust, amiben a szenvedélye lehet a "munkája" , a novella [short story] írás. Ebből született az a vicces szituáció, amiben a magyar világirodalomtudósok elolvasták annak a pár Hemingway regénynek a kutyanyelvre körmölt kivonatát, amivel a szocializmusban bölcsész-hallgató irodalmárok trükköztek vizsgák előtt [még nem volt internet meg wikipedia] és ebből arra következtettek, hogy Hemingway olyan lektűr, ami menopauzás gimnáziumi tanárnőknek való bugyiizzasztásra a SZOT-hálózat  balatoni strandjain. Valakinek annyira megtetszett aztán ez a kép, hogy ide belebaszta klisé szerűen Kurt Vonnegut-ot is.

 Minden ember élete annyit ér, amennyit élete utolsó pillanatai -na ennyit mondhatok az Irodalmi Nobel történetére meg hatására a regény műfajában. Írtak egy jó nagy magyar regényt,a Harmona Cælestis-t Nobel-díj reményében meg egy másikat Párhuzamos történetek cím alatt, jó nagyok is lettek,t ökéletesek, egyenként tanszéket lehetne alapítani rájuk, és befutott Kertész Imre a Sorstalansággal. Az a kopasz mosolygós borissza ürge annak az asztalnak a sarkáról,ami asztalnál Esterházy meg Nádas annyira okosak és szépek tudtak lenni.

"Ez ilyen műfaj."

/Talpas Ica, vasútmenti kurva, 1951./

Az Irodalmi Nobel körül akkora végsőstádiumos bűz volt már még életében, hogy annyira nincsen gusztusom kiszálazni, mikor, de a Bob Dylan-baleset környékén felmerült Krasznahorkai László neve is a díjra esélyesek esélyeseinek névsorában, csak hát ugye nemrég kapott magyar , tehát akkor várjanak a magyarok a mire. :D muchachos !

Bizony-bizony,nincs mese, ha az ember nem amerikába születik,ahol egy közepes államiegyetem bölcsészkarán mindig van 15 jelentkező, aki regényírást szeretne tanulni---

 

...ha lányok olvassák, amit írok, őket vígasztalom Kovács Diána vagy Fejős Éva vagy Vass Virág életműveivel. Gyerekek,egyáltalán nemkell annyit olvasni! A kislányok de genetice szépen írnak, ami a jólfogalmazásban is segít, egy kis általános iskolai jó nyelvtan tanulás, bele-bele kapni a Nők Lapja prózarovatába, Grecsó Krisztiánt olvasni igen, kicsenni anyu párnája alól a bugyiizzasztó könyveket, amiknek a belső címlapján a cím alá műfajnak oda van írva, hogy regény, lehessen tudni, hogy hosszú és érdemes elvinni hosszú szabadságra,pl egy Limasszol-Port Said hajóút egy ilyen regény... Egyáltalán nem kell érteni a szépirodalomhoz, nem kell műveltnek és olvasottnak lenni ahhoz, hogy a Libri könyváruház Magyar Szépirodalom fach-jába fölkerülhessen az ember lánya un "regénye". Még az is lehet, hogy a DM kozmetikai-és  háztartási-vegyiáru-drogéria hálózat reklámmagazinjában is sikerül a kiadónak egy reklámriportot belesuvasztania.

A kiadókról még annyit, hogy már legyen egy könyved, amikor bepróbálkozol, a magyar piacon a bevett kiadóknál legyen ez a könyved, de novellákkal ne trükközz, mert az a kiadók szerint nemkell az olvasóknak. elsőre regényt meg túl kockázatos lenne ismeretlen név-től. Van még a lehetőség, hogy férjhez mégy Vámos Miklóshoz vagy Parti Nagy Lajoshoz vagy gyenge képességű vízilabdás csaj vagy, ám írsz egy fél-leszbi félpornót a vízilabdás lányok titkos életéről -minusz a hagymaszag. Szóval ha már félig kész a promóciós ötleted, akkor ráharap a magyar könyvkiadás Magyar György-e. De te ne fogazz! A gimnazistaregényt meg mikor ellopta már, az ötletet Gerlóczy Márton Benedek Szabolcstól!

Fogod tíz regény kutyanyelvét és vázlatként tekintvén írsz belőlük egy tizenegyediket. Nádas Péter a trilógiáját meg sem számolom,mennyi német nagy (és kis)prózai kliséből írta,meg is beszélném némettel,aki olvasta a német alapokat,majd Nádas trilógiájának német nyelvű kiadását,nem tudom, hogy a világ százmillió németjéből létezik-e 1 ilyen ember.

Rég be fog halni már az irodalom is, nemhogy az irodalmi regény, amikor még nők "írni" fognak nőknek könyveket  -már a hosszabb szépirodalmat értem ezalatt , és ma is 89,707%-ban nők olvassák.

Nem tudok hinni a mesterséges intelligenciában,de

nem is szükséges  intelligencia a regényíráshoz,

azaz össze lehetne dobni egy regényíró algoritmust nőknek való regényekhez. Sokan abba az illúzióba esnek a Szürke lófasz tuggy hány árnyalatainak a "sikerén", hogy most már a sima férfiaknak való pornó uniszex lett és a nők beveszik- nem! Továbbra is külön szabályok és kánonok érvényesek a pornófogyasztók nőipiacán és ezektől képtelenség eltekinteni.

Már Krúdy Gyula fő regényírási szempontjai a nőknek való szövegalkotás tudományos kritériumai.

Ha még valami eszembe jut a Kovács Diána félék un "regényeiről" az a guminő. A guminő afféle,mint a trágyaevés is, nemkell feltétlenül meg is enni a trágyát, hogy az ízéről az embernek fogalma legyen, miután a pálpusztai sajt élvezetét megismerte. A guminőkről nagyon jó bújtatott reklámvideók vannak.

 

Lehet a regényről wikipedia cikk, fogadjunk, hogy megemlítik benne Cervantes Don Quijoté-ját, vagy az első kínai regényeket.

Regényiskolában a jótanuló ki ne hagyja Henry Fielding Tom Jones-át.

Mint olvasásbuzi, olvastam már hegyoldalban pászorbottal leszorított újságpapír tépetet a "barna csokinyom"-mal a közepén orrbefogva, mázsaházban függvénytáblázatot , pálinkafőzőben fokszámítási segédleteket, mert papírból van és nyomtatvány -ezekhez képest pl egy telefonkönyv már regény. Nevek, az érdekes nevek, a Kovácsok, egy emberről mimindent elárul,a szüleirőlaz, hogy ha Kovács,akkor mit választottak tulajdonnevéül. Kik a szülők, ha a Kovács-hoz a Csabát, a Szabolcsot vagy a Zsoltot és kik, ha a Hubát, a Töhötömöt, a Bencét vagy  Armandot választották. Tipikus XX.századi választás a Dezső és a Tibor. Na,egyszer,ilyen körülmények között döbbentem rá Eduard Douwes Dekker életművére, a Multatuli műűvészi beszélőnév alatt írt Max Havelaar-ra. XIX.században egy XX.századimodern regény -amit akár Joseph Heller is olvashatott volna.

Lakcímek,pl ha az ember 1978-ban  budapest telefonkönyveit olvasgatta szőlőcsőszként, akkora döbbenetek érhették,mint amikor meglátta, hogy Hoffmann Géza porcelénfestő ,bonviván és  agitációs-propaganda főmunkatárs kedvenc autója a 123-as Mercedes (miután pár állólámpásaat már leamortizált) Moldova György, egy másik agitációs propaganda főmunkatárs meg hol lakik és ahol  lakván baszogatja A Párt jobboldali elhajlóit. Ugye, hogy akár egy régi telefonkönyv is lehet regény?

 

Némelyik regényt egy örökéletre tervezték, aztán kb úgy járt,mint a Citroën a forradalmi világötletei közüla BX modellel. Ami 1981-ben az autósmagazinok Vonal Alatti PR -üzletágában álcázott reklámokban debütált, de ha valaki beugrott és vásárolt egyet, a francia piac szokásosan igen rövid, nyolc éves életciklusát sem kellett kivárnia, hogy a BX fostalicskává hulljon széjjel,főleg a KorszerűModern Jövőbevezető Belseje,amiben a cockpit-et illetően már a ráncfelvarráskor vissza kellett kanyarodni a múltba.

 

Mindig vannak regénykonstrüktőrök,akik kisprózákból pecsvörkölnek ügyesen regényt, a füzérregényeket,lehetnek anekdotákból, levelezésből és krokikból, vannak szótárregények ,pl Szeged regénye, Temesi Ferenc Por c. műve. Itt tárgyalható Kosztolányi Dezső cukiregénye,az Esti Kornél.

Sokan próbálkoznak irodalomtudósok közül is a regényírással, elvégre ők nukleárisfizikai és egyszerre csillagászati ismeretekkel is rendelkeznek a regényről.

 

A lányoknak teljesen felesleges ismerniük a pinás szülés titkait,sőt! -  míg ezzelszemben a szűz regényíróknak akár pár vetélés is hasznos lehet, csak tudni kell hagyni-elrohadni a gyerekkori regényeket házfelújításkor a padlásról lehordott lomok között szépen.

Jó fogás James Joyce-é, amikor valaki komplexmarketing kereteiben tervezi meg a regényét, az ötletben már amott,a kész regény körüli hírverés is benne van,egy híres regény, Joyce esetében a homérok által összefoglalt un "görög" ősmonda-és mesekör. Ma már csak főzőműsorokban látni ennyire megveszekedett séfeket, ahogy Joyce nekiállt -itt jegyzem meg, hogy a Joyce általalkalmazott erotikus szálak akkoriban pornó-ba szmíátottak,tehát a komplex marketingbe Joyce a "botrány"-t is ügyesen betervezte.  E pornókategóriára rámutatva jegyzem meg, hogy a mi Krúdy Gyulánk egy könnyedén figyelmen kívül hagyható stilisztikaiálcázás alatt van annyira modern,mint James Joyce,ám a pornó-ban sokkal-sokkal messzebb ment. Joyce nem mert a regénye lényegében olvasottnak is nevezhetőutolsó harminc oldalaában addig merészkedni,amit Krúdy úgy haladt meg, hogy senki nem csinált neki akaratlan ingyenreklámot apornográfia )üres) vádjával.

Joyce-szal már eljutottunk a tudományos tervezés akadémiai felsőfokára,lehet még ennélis többet tudni a regényről, de akkor az a tudós már annyira sokat fog tudni a regényírásról, hogy emiatt lesz képtelen megírni A Regényt. v agy olyant ír,amit senkimásrajta kívülnemolvas el.

A nőknek írás egyik titka a női kíváncsiságot kielégíteni, biztosan sok nő lenne kíváncsi a nőre, aki a nők titkait először kibeszélte (a bugyi épp, hogy kezdett divatba jönni, Nora Barnacle-nak szerintem még lehetett annyi esze, hogy csak bizonyos napokon használta). Kibeszélte egy akkora fasznak,mint az ura. (És tegyem hozzá, nem a Kosztolányiné, aki pedig ezidőtájt,úgy nagyjából...)

arulo.jpg

 

Nem szivesen veszem ide a posztmodern regényt, ami kőleves szerű,a  kő az, hogy nem lenne benne történet és mégis regény, nos a posztmodern regény történetében a sikeres regényekben valójában rejtőzködnek történet szálak. A történet nélküli regény tombolt sikereivel a piacon,mint a Citren BX 1984-ben, amikor azt a 27204 estet,amiben az innovátork szervizeket jártak a forradalmian új kormány körüli Star Wars stílusú kapcsolókkal, azt hihették, hogy egyedül őkjártak így ésez a sorsa az innovátoroknak,akik viszont vígasztalhatjákmagukat azzal, hogy a jövőbe vezetést pénzelték. 

Végy egy fazék vizet, rakj bele egy jó nagy követ, főzzed fél délelőtt, vedd le a tűzről, rakd az asztalra, dőlj hátra és szóljál: "Egyé'!" -hát kb ez a történet nélküli regény.

 

Nem írni kell a regényt, hanem élni.

Krúdy Gyula

Így van,Krúdy képtelen volt bármit is kitalálni, csakis a hótt reált írta meg. Krúdyval úgy vannak az esztetáink,mint az oligarchákkal, fődbirtokos,az a kurva náci fidesz,a vállalhatatlan büdös vadászkalapos-vadászcsizmás nagybácsi, aki az erdészházába fiatal és még annális fiatalabb leánykákat csal, a részeges zabálós dög, a család szégyene. Aztán persze ezen eszteta vidéki parasztházában és biodinamikus körülmények között esikmeg, parasztkenyért, de ötkilósból, szakgajtva, biopálinka, bioborok újabban minden led, a gyertyák a karnisban és napelemesek,az autó is villanyos, seholegy műszál vagy műanyag,kerámiák és autentikus és a disznó úgy "mangalica",ahogy a regényposztmodern (vagyis nemkevés vonó duroc van a mangalica kocába rakva, hogy gazdaságos számút,tehát legalább 10-et fialjon) . Vagyis enni igen, oligarcha búzáját, az egészséges szürkemarha húsokat oligarcha giulyáiból, a szívgyógyító Omega-5 tartalmú mangalicazsírt oligarcha makkosábólmakkoltatott disznók szalonnáiból kisütvén kanállal, a 4,2% -os extratejből az aludtejet köcsögből parasztkenyérrel,parasztkóbásszal, cseresnyeszezon van,tehát autentikus cseréptálban az ősmagyar fajta,a Germersdorfi az oligarcha 20 hektáros cseresnyéskertjéből.

Szendrői Csabának ezt,szeretettel: A legendák pompás regényalapok, van legenda, amiről húsz bőrt nyúztak le. Petőfi élete egy regény, de nem lehet megírni a legendája miatt, amiből annyian írtak regényt meg mindent. Csak Petőfi, az nincsen meg ezekben. Vannak apróságok,Krúdy megírta a halálát,hogyan halt meg és minden legendás kétséget kizár Krúdy. Aztán van egy kortárs újságíró újdondász ,akinek semmi tudomása nem volt erről az emberről, felfigyelt egy furcsa tarka jelmezszerűségbe öltözött,arrogáns és mindenttudó,rút,apró, macskabajszú és nagyfejű csapottvállú és kócos emberkére,őt leírta aztán elfelejtette,soha meg nem tudta,hogy az akit leírt, Petőfi volt. A daguerroptipia mellett ez az egyetlen hiteles arcképünk Petőfiről. Egy tervezett Petőfi regény vázlata tervébe még be kell venni azt, hogy nyelvzseni lehetett,akkora,amekkora nyelvzseninek 100 évvel későbben József Attilát Horger Antal nevezte meg. Egyáltalán,egy zseni volt mindenben, ha lett vona a kornak Legyen Ön is Milliomos vetélkedője,akkor azt ő nyeri meg. Éppen neki lehetne veselkedni Petőfi regényének,de megbukna,annyira nem hasonlítana a legendára,mint Jézus élete a legendájára.

Ady élete regényét Krúdy Gyula írta meg,kisprózai füzér.

Van egy,lehetne egy lyuk a Magyar Próza történetében. Hiányzik a magyar prózafejlődésből egy egészen jelentős szakasz. Petőfi,prózára alkalmazta Jókai Mór, ez van meg,de nincsen meg egy szórakoztató és mégis minőségi prózai fejlődési rész,ami már nem biedermeier ésmég nem a szecesszió. Kényes kortárs-ízlésűeknek nem ajánlom,de akit tényleg isérdekel a magyar irodalom, azaz nem az akadémikusa, annak igen.

Az Aranykéz utcai szép napok [egy szójátékkal,ami aztán a XX.század végén el lett fillentve akkori találmánynak :D] Aranjuezi szép napok... ez a kispróza füzér, amiben Krúdy a születése előtti éskörüli,akkor nem létező szórakoztatóprózai stílusát teremti meg.

 Ebben a szövegben még csak nem is utaltam a regény-nyel kapcsolatos minden & jólismert közhelyere és klisékre meg szótári szöveghelyekre, azok vagy megvannak vagy már minek vagy ha valakit annyira érdekel,goglizhat utána.

Senki sem képesmegjegyezni fejben egy regényt, de a vers,a dal megmarad.

/James Douglas Morrison,amerikai költő/

-ezt a mottót azoknak küldöm,akik regények fordításain való un "kritikai" okoskodásokból élnek. Vagyis ha nem vagyok képes a zseniális művet eredetiben elolvasni,aztán meg fordíthatatlan,mint Salinger The Catcher in the Rye -e, a "fasirt" a szöveg gondolyaga átjöhet jó/rossz fordításon is,mert ráragadhat a történetre,a regény dramaturgiájára. A Roszban a fogó elolvasása ellenére a gondolyag alig változika Gyepes Judit -féle "roossz fordításéhoz" képest.

 

Némelyik regény funkciója az,ami Buddha tanításában a faderéknek.Akkor ott jó volt,átsegítette a műfajt vándorlásában a sebes áradó folyón,de azért aztán az ember nem cipeli magával. New York-on vagy Szingapúron is átgyalogolni átkelés,de ezekhez meg nem kell faderék.

Minden kornak megvan a maga kis Esmé-je, korunk Krúdy-ja fölszedi, kinyalja és akkor kiderül, hogy egy, a pinakozmetológia áldozatává vált [...]éves nő pinája lehet pont annyira száraz és íztelen,mint egy guminőjé és persze pihétlen is. és nem került 624 dollárba,plusz a kellékek,egy vacsora és mondjuk egy arbnb szoba ára. És ha ezt le tudtam így írni, az azt bizonyítja, hogy még egy vacsorameg egy arbnb szoba ára se kell,minek.

 

Írói példaképem Frank Zappa idézi Flaubert-t a kritikusokkal kapcsolatos véleménye gyanánt, a magyar kritikusok és irodalomesztetákcéhével kapcsolván annyival egészítemki, hogy a magyar gyáva árulók még ráadásul képesek igazi mély-magyar módon irigyek is lenni.

Ne add oda olyan szerkesztőnek a kéziratodat, aki alak/figura a regényedben, drámádról ne az alakjai ítéljenek. Ha nem vagy született dramaturg, hozzá se fogj. Ha a fenenagy,akinek fölküldted a kéziratodat,nem reagál,akkor vagy túl jó lett [ -> magyar irigység] vagy teljesen vacak.

Kéne még beszélni az un "töredékes életművekről" amik pl zseniálisan jó kisprózákból állnak és amikből Kuroszava, Tarkovszkij vagy Huszárik Zoltán filmet összeírván egy jó regényt sejtethetne meg. Ami pedig nincsen. De lehetett volna. Ezer esetben a regény elvész  a filmre vivésében , ritkán pedig tökéletesen,a regénnyel egy-értékűen jön át.

Szintén a kritikusoknak meg esztetáknak és a Parti Nagy Lajos-i -kérlehetetlen szerkesztőknek azt, hogy részegen nem lehet jól gitározni, kúrni vagy regényt sem írni,viszont Sarkadi Imre idült alkoholista íróról jegyezték fel, hogy teljesen makett-atom részeg' beállva, vagyis artikulálatlan bugyborékoló hangokat hallatva de viszonylag egyenes derékkal és akkurát mozdulatokkal javított levonatot. Na, a megfigyelő személy  gonosz kárörmmel aztán megnézte, hogy a részeges barom miket firkált a papírra és szomorú irigységgel állapította meg, hogy a korrektúra tökéletes, hibátlan és még a központozás variálására is kiterjedően.

Minden olyan kézséggel rendelkezem a prózaírásban,amivel Frank Zappa a zenélésben,mindössze pár apróság hiányzik, nem vagyok,messze nem annyira jó üzletember, valamint skalpgyűjtő sznob és rendszerető meg precíz és állhatatosmeg kitartó. Arra én is rájöttem menet közben, hogy részeges emberekkel nem dolgozom vagy vállalkozom,de ez sem segít. Arról nem is beszélve, hogy Zappa Amerikája egy szép fináléja is volt annak az Amerikának, ami nem a mai Amerika. A mai Amerikában az egykori Frank Zappát biróságról bíróságokon keresztül bíróságokra hurcolnák meg. Zappában sokan nem kedvelték azt, hogy szerintük túl sokat pofázott, nálam a sokat pofázásommal is baj van, ugyanis Zappa egyébként nagyon keveset beszélt és főleg pedig nem okoskodott. Szerintem pl a reklámszakmához értek annyira jól, mint Zappa értett, de Zappa zseniális volt az önreklámozásban és menedzselésben is.

Ami módszert csak ismersz, alkalmazd, ne finnyáskodj, lépj a térdére,onnan a vállára majd egy pillekönnyű lépt' a feje tetejére és felejtsd el.[Az Én Gimnáziumom  -regény ]

Vannak kutatók, akik a selejthányadot kutatják, ez eléggé szűz terület, a legnagyobb magyar selejthányadot Karinthy Ferenc termelte meg és a túlsóvégén a csupa jót és hasznosíthatót meg tökéleteset és mindenben mesterit meg kikezdhetetlent Esterházy és Nádas művelték össze, [Nádasnál a gyerekszáj kimaradt]. Karinthy Ferenc selejtje önbevallása szerint egy klasszikus méretű antik ruhás-szekrény-nyi.

A Hold nézi a Földet

a Föld nézi a Holdat:

nem látnak változást.

Minden,mi van

Minden mi volt

A Nap alatt már minden megvolt

De a Napot eltakarta a Hold

/Syd Barrett verse/

"Lehet, hogy vannak még könyvek,de engem valahogy elálmosítanak."

/Frank Zappa 1988./

lynngoldsmithfrankzappareading1988.jpg

Lynn Goldsmith fotója és copyright-ja

Peter Occhiogrosso Zappa könyvéhez -1988. kép forrása.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr215906392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása