Tanítóm, Dr Csányi Vilmos professzor egyik szemléltető példájában azzal bizonyítja a Homo Sapiens szelídségét, hogy felhívja a figyelmünket arra, mi történne, ha százötven csimpánzt  zárnának be egy csuklós buszba. Nyilván egy részük holtan érkezne a végállomásra.

nyalaleksz.jpeg

tetovált majmok

- a kép nem illusztráció, és a Blikk bulvárlap jogtulajdona

Drága Tanár Úr! -biztosan nem állt még rendelőintézet buszmegállójában egy vagy két tucat öreg nénike között a buszra várva. Töpörödött anyókák aligélvén, betegségeiket, fájdalmaikat panaszolják. S egyszercsak befut az 54 személyes busz és a nénik egymást tiporva törtetnek föl a buszra, fürgén, fiatalosan könyökölve egymás vándorrveséjébe meg gyomorszájába s alhasába.

Százötven ember csak azért nem tör tömegverekedésbe egy óriásgépen tíz percen át várva a landolás után az ajtónyitásra, mert félnek a marsall-tól, a törvénytől, a büntetéstől, hogy lefogják őket a hatóságok, repülőn az efféle akár terrorcselekmény kisérletébe is számíthatna. Megelégszenek hát olyasmikkel, amik messzebbről nem látszanak többnek szokványos tülekedésnél, lábfejretiprás, csipkelődések és anyanyelven idegen arcba bőnyállal frecsegések.

A "morál" meg a "törvény" úgy-ahogy leszabályozza a legvérengzőbb majmot, a Homo Sapiens-t. Nyilván egészen művelt és kifinomult jogérzékenységű, erkölcsös emberek egy annyira szokatlan elsőként tapasztalt szituációban, mint ami a százötven csimpánznak az autóbusz, úgy viselkednek, mint katasztrófahelyzetben. Nem kevesebb Homo Sapiens hulla maradna egységnyi idő elteltével a szituációs gyakorlat végén.

Tanár úr mindannyiunkbál jobban tudja, hogy csimpánzoknak efféléket, mint "törvény" meg "morál" képtelenség lenne beadni. A csimpánz eléggé tanulékony és elvileg elképzelhető az, hogy százötven csimpánzzal meg lehet értetni az autóbusz lényegét, főleg, ha az "utazás" vége pl banánhalmokban kifejezett jutalom. Na, persze már ott a banánhalmok között is egészen emberien osztozkodnának :D

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr8614262415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása