Nádasdy Ádámnak, Szendrői Csabának és Hannibalnak szeretettel, tisztelettel

"A nyelv története az, ami történik vele."

/Nagy Hannibal Szótár - nyelvtörténet czikkely/

Szerintem:

A történetünk az, amit hagyunk, hogy történjen velünk.

Ez a kiegészítésem  Nádasdy tanár úr és Hanni álláspontja mellett rámutat a saját felelősségünkre. A történetünkért mi magunk is felelősek vagyunk,

nyelvünk története tehát az, amit hagyunk a nyelvünkkel, hogy legyen.

Illusztráció: bármely mai témájú kisköltségvetésű élődíszletes minimál társadalomkritikus ír művészfilm, amiben megfigyelhetjük azt, hogy

az ír beszélt köznapi angol nyelv mondata 1, 2 esetleg 3 szótagból áll. Dzsollidzsóker a fak.

 

utóirat & lábjegyzet:
Nádasdy tanár úr már eléggé öregember ahhoz, hogy ne érzékelje a fejlődés sebességét. Nádasdy tanár úr vagy Hanni a laissez faire szemlélődő ráhagyó álláspontját egy olyan perspektívában foglalta el, amiben akkoron még úgy nézett ki, hogy a nyelvvel nagyobb tömbökben csak mintegy emberi nemzedékváltásonként vagy esetleg a jassz és szleng rétegeiben évtizedenként történhet valami.
Nádasdy és Hanni el nem képzelhették, hogy az egyén magántörténetében nagy tömbökben zuhanhat össze és magába a beszéltnyelv úgy, hogy a passzívumokat a kialvásos reflex, a drog és alkohol miatti dementia és az ingerszegény ( =túlingerelt)  környezet vektorális összeadódásai is a mélységesen mély sötétségbe süllyeszthetik.

CAUTION ! Aki szánja erre a videóriportra az idejét, annak elég a 7-ik perctől néznie.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr5114223107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása