Proletárok? -gondoljuk meg? Helyébe vitt gyárban a dógozó dógoztatása? Ugyammáráá

Hanákné országában nézzük csak meg az önfoglalkoztatás kategóriáját.

"50 év múlva nem lesz ebben az országban senki, aki Hanákné munkáját elvégezné!"

/Örkény István 1966/

Önfoglakoztató pl a kisiparos, az egyéni vállalkozó. Teszemazt fodrász, kozmetikus és pedikűr'-manikűrös Magyarország leggazdagabb vidéki kisvárosában. [Budaőrs lényegében budapesti kisváros, mint Balatonfüred, Siófok vagy Zamárdi]

Adott egy fodrász-kozmetika üzlet, amit az alapító vállalkozó, miután nem talált alkalmazottat a működtetéséhez, egyéni önfoglalkoztató vállalkozóknak adott ki. A fodrászok, kozmetikusok és pedi-manikűrösök tehát az állás-ért, egy-egy székért ill ágyért leteszik a lóvét az üzlet tulajdonosának és ami e letett pénzen túl marad és nem bevallott jövedelem, az megy a zsebbe tisztán.

Hat fodrász-hely van ebben az üzletben, két pedi-manikűrös és egy komoly kozmetikus kuckó. Jólfelszerelt eleve is, meg a bérlők is azt pakolnak be, amit csak tudnak. Természetesen minden feketén, szürkén folyik, ha lehet számla - és ÁFA-mentesen. Havonta 100000-et a fodrászoknak, és manikűrösöknek, 150000-et meg a kozmetikusnak kell letennie.

Adatközlőm az egyik fodrász. Eleve is azért kellett eljönnie az előző munkahelyéről, mert szeretett dolgozni. A frencsizben hamarosan üzletvezetővé sodródott, tehát már "főnök" is  lett. A frencsizben nemigen lehet zsebre dolgozni, de pl a borravaló simán kitett napi 20000 Ft-ot. Egyedül maradt az üzletben, így a frencsiz tulajdonos bezárta a bótot.

Az új felállásban annyit dolgozik zsebre, amennyit nem szégyell. Rászorulván a pénzre gyakran 12órázik. Nem kell tehát 3 nap, hogy letegye az állás bérleti díját, plusz az anyag, rezsi, egyebek, durván három heti munkája zsebbe megy. Az üzlet majdem mindig üres. Bérlőtársai legföljebb 3-4 fejet csinálnak meg naponta. Sok úrhölgy, ha már fodrászhoz ült be, pediküröztetne, maniküröztetne s kozmetikáztatna is. Nehezen lehet összeszervezni. Nincs az a jólfizető kuncsaft, akiért az egyik kozmetikus a 800 m-re fekvő lakásában a fészbúkozó szófájáról felkelne és bemenne. A bérlőtársak úgy napi 10-12000 Ft bevételnél megállnak. Nincs az a pénz. Akkor sem vállalja, ha csak annyiba kerülne, hogy még egy órát végigáll a fodrász-szék körül. Nincs az az isten. A vállalkozóné hetyke magyar, elkáromkodja magát és 2000 Ft-ot rádob, csak maradjon és csinálja meg a fejét. Nem. nem marad. Adatközlőmnek így hamar összejött a napi 12 órát kitöltő kuncsaftja. Kellene neki egy fél délután, leadna pár fejet. "Ezres borravalót szokott adni!" -hiába kecsegteti a borravalóval, nem kell neki zsebbe egy óra munkáért a 6000.

Nem kell a pénz -az önfoglalkoztatónak sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr2114205207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása