Képzeljük el Adyt Dévénynél , betör pedig az Új Időknek Új Dalaival, aztán az ezen lelkesülteket pedig (pl a kamasz költő József Attilát) elkezdik csúnyán baszogatni azért, amiért pedig Adyt fennen istenítik.

Dévény - kép forrása

 

Képzeljük el az Egy nehéz nap éjszakájá-ra [NB. Esterházynál a napja, ugye] virradó reggelt, valaki [-> Bódi László költő -> Cipő] tehát reggel -amelyik reggelen engem a műtőasztalra vittek, azon, elhatározza, hogy egy bitlisz lesz és erre minden kiadónál visszabasszák a demóit azzal hogy ez tiszta egy Beatles [ -> Rolling, The Who, Hendrix, etc.]

Próbálok egy gitárt a gitárboltban, odajön a tulaj  és gyűlölettel leszól, hogy ez hendrixezés tisztára. Fölnézek hátugye egy Hendrix-buzi-tól mi telne más, mint a szégyen.

Meghalt Esterházy Péter, mindenki ragadtatja is el magát szépen, mint teszemazt , idézjel kezdődik, őtőle tanultunk olvasni meg írni, idézőjel zárul, pedig ez... ( a Mesther nem használt ...-t, fölöslegesnek mondta, ha ..., akkor inkább ne legyen semmi) ... a szabadság az irodalom elúrhodása, az irodalom, mint lényeg, egy/a jó mondat, mint lényeg, az [szöveg] elszabadulás[a -> iszkolás] -de ha az ember jól szabadjáraengedte magát, írt egy jó-és-még-összetett-is -mondatot, akkor  lebaszták [-> pengős malac], hogy ez tisztára egy Esterházy, mi ez , kravály? Eszerházyt mindenki csak nyalta, hogy ír, de hogy és ha valaki komolyan vette és úgy írt, ahogy ő, akkor az meg zavaros, modoros, öncélú és érthetetlen volt (-> lett).

Mintha rajonganánk Szteinely Klyisztófért sőt de amúgy meg leszólnának bennünket a rajongói a szájjalbuzibarátok, hogy buzik vagyunk.

Mint ugye a leányom, jön azzal, hogy apu, buzi lettem, jól van kislányom, de ez egy iszonyúan nehéz élet. A buziélet.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr948901230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hella B. 2016.07.20. 07:28:44

Hát, erről is már sokat beszélgettünk.

2016.07.20. 11:26:13

Azok, akik egyetlen regényét is végig tudták olvasni és esetleg élvezték is, kevesebben vannak, mint a PM szavazók.

Érettségi előtt a régivágású irodalam tanár eltiltja a nebulót Esterházytól, köpzonzontozás hiánya érettségi tétel kidolgozásakor lefelé rontja a jegyet, meg hétköznapi értelemben vett magyarul várják a fogalmazást is.(Én időmben még így volt.)

Hella B. 2016.07.20. 19:45:21

@nagyjoco: én pl. a tizenhét hattyúkat élveztem

PesszimPista 2016.07.20. 22:35:35

Eszterházyt én még fiatal koromban bújtam először.
Már akkor is azon voltam, hogy amit olvasok, az csak egy érzelemhullámzás. Nem feltétlenül -és minden olvasónak- összefüggő, értelmezhető információ/szöveg/érzelem folyam, hanem csak úgy összességében egy "folyam".
Olyan folyam, ami az írót interpretálja, az olvasó igazán nem számít.
Szerintem ez a fajta manifesztum igen keveseknek fordítható át -már csak részleg is akár- a saját érzelemfolyam/inercia rendszerébe.
Ami megragadható, az a hangulat/érzés, de ez szerintem a zemberek 90%-át ki is zárja az értékelők köréből. Az ezen alul/felül maradók még egy jó része is csak "műértő" (avagy sznob fasz), meg csak úgy csinál mintha bárhogy is megérintené/megértené/értékelné, pedig sokszor nem is. Beeee . . .
Én arra jutottam, hogy Eszterházy végtére is csak egy Ottlik biturbó. Úgy biturbó, mint a Maserati a 80-as években. Mindennél jobb ami az érában abban a kategóriában (GTI) volt, de mégsem fenséges, úgy mint korábban voltak/vagy akár lehetett volna.
Mindazonáltal amit ebben a "Flow"-ban a mester tolt, azt nem lehet felülírni. Olyan volt, mikor olvastam, mint valami rodeó. Folyton cibált, löködött, nyugtatott, majd elaltatott és aztán megint rugdosott. Folyton egyensúlyozhattam ő és Én, a szöveg, a jelentés, és az érzelmek között, emészthettem mindent egyszerre, majd újra és újra.
A zsonglőr megpróbált zsonglőrré tenni engem is. Nem sikerült, és ez nem az ő hibája . . . de . . . .
KÖSZÖNÖM.
(RIP! . . . . Ennyi)

magyar-magyar szótár 2016.07.21. 11:50:50

@nagyjoco: Esterházynak van egy igen masszív női olvasótábora, a fiatalabbak szűk 40 évesek vagy jól tartják magukat, mint Babarczy Eszter néni. Éshát innen el egészen az 1939 - 1959 között születettekig. Több, mint százezer nőről van szó. Ésméghozzá ez olyan stabil bázis, mint pl az MSZP egymillió szavazója.

A PM-hez nem tudnék igazán írót hasonlítani, ugyanis Gerlóczy Márton nem író. Annyira konstrukciós program-író bázis nélkül, mint a csak duma és virtuale PM nincsen. A PM úgy párt, mint Tibi atya katolikus pap. Sokaknak jó elhinni, hogy lehet ilyen mint Tibi atya vagy a PM.

magyar-magyar szótár 2016.07.21. 12:11:49

@PesszimPista: Az Ottlik biturbóval kezdeném, ha írónak nincsen köze Ottlikhoz, az Esterházy Péter pl. Rajongta Otllikot és szépen be is szoptuk ezt fiatalkorunkban. Lényegében EP minden, ami nem Ottlik(i),

EP főlényege az apja, Dr Esterházy Mátyás, az anekdot, a stílbrav és a bon mot.k. [-> Esterházy György az örökségről] Majd következnek a magyar irodalom nyelvimegújítói a Mészöly Óvoda, a nagymarosi kert aztán Orbán Ottó[ék] és akiről ezügyben mindenki szeret hallgatni: Tandori Dezső. Aztán Rónay György következik majd Weöres. Esterházy konkrét mestere Weöres volt , ha biturbó, akkor pl a Tizenhét hattyúk az a Psyché [és Narcisz] biturbóval, de kellhetik-e delizsancra biturbó. Ettől még Esterházy nincsen meg, mert a műlt sdzázad 70-es éveiben kezdte, pont a hidegedés korszakában, amikoris konkrét politikai akarat is kellett ahhoz, hogy a "legvíídámabb barakk"-ban még egy igazi gróf posztmodern író is lehessen, akinek bármit megengedünk azért, hogy ugyanezzel a lendülettel viszont moslékkavaróával verjünk pőofán 77 más fiatal posztmodernet azzal, hogy tessék elébb egy szép klasszikus reálista és szabvány novellát írni. Sokan beszoptuk ezt a madzagot. Az 1990-es évek elején az Aczél korszak irodalmának borsjenői jöttek föl, ezen igen föllelkesedtünk, hogy akkor most szanad lesz posztmodernnek lenni, erre jött 1993-94 közül a történetmondó próza [új határainak feszgetése -> Darvasi] mint modor, mágikus reáűlizmus és Kosztolányi kultusz. Ez a Kosztolányi kultusz pont olyan volt mint az ottlik kultusz, dicsérni Kosztolányit és a gyakorlatban szembemenni kosztolányival, legázolni, betárcsázni és sóval is behinteni.

Kosztolányit nem lehet anélkül tárgyalni hogy Kosztolányi mérhetetlen élet utáűni érdeklődését ne tekintsük. Próbáljon valaki az utcán Nádas Péterhez, Esterházy Péterhez már ne, de akár garaczihoz, de tovább megyek: Para Kovács Imréhez vagy Bächer Ivánhoz odamenni azzal, hogy szerkesztőúr, van egy történetem, hallgassa meg, a testvéreim nem gondozzák anyámat és rámhagyták.
Azt hiszem, az utolsó aki valamicskét komolyan is vette a Kosztolányi követést, az a sajnálatosan néphai Kőrösi Zoltán volt, ő hallgatott meg (= elolvasta a levelét) egy asszonyt.
Esterházy vagy Nádas annyira hiúak (voltak), hogy már a szerkesztőurazásnál kikapcs a Kosztolányi üzemmódjuk.
Azonban Esterházy vagy Nádas nem arrogánsak, szelid galamblelküek is, míg a fiatalabb vágásban már gyakoriak az olyan jógyerekek, akik még fel is vágnak azzal, hogy hányingerük lesz az emberszagtól. Talán Bächer birja a legjobban az emberszagot.

Lábje4gyzetkén Kardos G. Györgyről. Ugye, ha az ember a posztmodernek jaskoláját komolyan venné, hogy főleg a jólmegírtság számít, jól írni, stb, akkor Kardos G-nek lehetne bocsánat. Pont Kardos G. példája mutatja hogy nincs kegyelem--- [Bächerről jutott az eszembe...]

TarZerind · http://magyarsag.inda.hu 2016.07.31. 19:07:04

Eéngöm KÖRÖSZTÉNNEK neveltek. Templomos, Bibliás, énekeskönyvesnek.

Én is mögismértem mán 1977-78-ban fraknói gr. Esterházy Péter zsengéi, amik vénkorára is zsengék maradtanak.

Írtam én már hosszú blogpostot a ZSIDÓ és/vagy ZSIDÓBARÁT gróf Esterházyról, apjáról, öccséről, s arrólk, hogy ők I. Habsburg FERDINANDUS-tól kapták (mindenki hazát árult akkoriban, a Szapolyai-szárnyis - de LEGITIM (Sacra Corona, 1 évig Perényi gróf mára újjáépített FÜZÉRI sasfészkében volt irizet alatt, mígnem Fejérvárt Zápolya Úr fejire nem illeszték. Hidegen. Nem úgy mint Zápolya Úr a lófő székely Dósa György izzó koronáját...)

s MINDÉG, mindig AULIKUS LABANCOK VOLTAK, még hg. esterházy Pál a Szent 1848-as Első Feleléős Minisztériumban is csak a "Király személye körüli " TÁLCÁT kapta.....
De JÖTT a 18 éves I. Franc Josef, és Esterházyt elhajtották.

Így aztán volt előzménye a Nagy Halott Epigonnak, családilag-történetileg, mi több, ÉDES SZÜLŐ ATYAILAG is....
Gróf besúgó?!

Véreset hányok! Az Ő VÉRÉT.....

Elkezdtem már a Halotti Beszélyt írni, DE A GYÁSZ az szent.

A MEGZSIDÓSULT NEMZETÁRULÓ KUTYA (EB AZ URA....) és epigon döghalála esetén is!

TarZerind · http://magyarsag.inda.hu 2016.07.31. 19:12:27

KEND, Blogger:

Érszentmihályfalva KURVA MESSZE VAN Dévénytől!

Éppenséggel úgy a Nagy Uruszág közepe fele. Hogy mostan Partium, az nem az Atlasz hibája.

Nem tört bé a hétszilvafás, bocskoros - csak a Brüll-zsidók társaságába.
Azt meg IPEG nagyon rasszul tette.

Meg tán némely félhivatásos hölgy intim fertályába is . Slussz.

De ez NEM INDOK az UNDOK Esterházyságra.

TarZerind · http://magyarsag.inda.hu 2016.07.31. 19:12:27

KEND, Blogger:

Érszentmihályfalva KURVA MESSZE VAN Dévénytől!

Éppenséggel úgy a Nagy Uruszág közepe fele. Hogy mostan Partium, az nem az Atlasz hibája.

Nem tört bé a hétszilvafás, bocskoros - csak a Brüll-zsidók társaságába.
Azt meg IPEG nagyon rasszul tette.

Meg tán némely félhivatásos hölgy intim fertályába is . Slussz.

De ez NEM INDOK az UNDOK Esterházyságra.

Frick László Emlékzenekar 2016.08.01. 11:54:26

@TarZerind: 47 nick-kel ezelőtt még majdnem olyan jó adyológusnak számítottál mint turkológnak is. Máma meg már nem akarod érteni Ady-t, mit akart Dévénnyel, biztos nem azt hitte hogy Érmihályfalva lenne.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2016.08.02. 22:22:55

A figyelmes menekültek Dortmundban Bud Spencer emlékestet rendeztek, sajnos a plusz, amit a Mester adni tudott, hiányzik:

www.youtube.com/watch?v=XwkPjg5otoo

Frick László Intézet 2016.08.04. 14:29:26

@Dinamuki: Figyelmes szociálismunkások, akik tavaly pl a migráns gyerekekkel schatzi rajzocskákat rajzoltattak Tante Angelá-nak, most ezzel a Bud Spencerezéssel brendeztek.
süti beállítások módosítása