"Amerika az amerikaiaké"

/James Monroe -az USA 5. elnöke/

http://tse4.mm.bing.net/th?id=OIP.M04820fc1c6065d48086392cbbe753a82H1&pid=15.1

Az Orbáncentrikus Világkép alatt iszonyúan nehéz a lényegről beszélni. Látszatproblémákon és álkérdéseken rugóznak a nagyidai cigányok, és képtelenek egy középszer történelmi figura mellett eltekinteni. Miközben a szekér halad. Az idő fogy és ez a kurva XX. század valahogy nem akar végetérni, sőt. Ma úgy tűnik, hogy 1946-ban több tanulságát értették meg az emberek az akkor még felibe' álló XX. századnak, mint ma.

Mára Magyarországon a liberalizmusnak média-elsővonalbéli ismert képviselője nincsen. Az Orbán féle médiabagzázst újságírással nem vádolhatjuk, a Jók és Igazak között összesen két liberális újságírót ismerek, Széky Jánost és Seres Lászlót. Liberális vezető orgánum nincsen Magyarországon, liberális működés egyik "lap"-nál sem figyelhető meg. A "műhelyek" vonalasok, véleményütköztetés lehetetlen... sőt... lényegében minden nap minden műhelyből ugyanaz folyik... Még a műhelyek sem vitáznak egymással -már a vita, a vitatás ... valamiféle "személyes támadás" sértés, kesztyűk orcába vágásával ér föl, nem pedig gondoélkodásfejlesztő sport és eredménykeresési módszer...

Az USA megítélésében sem lehet vita. Ha a maiMagyarországon bírálni merészelem az USA kormányzási módszereit, ha bírálni merészelem az USA aktuális külpolitikáját... de nem, ne menjünk ilyen messzire, ha tetszik nekem a House of cards amerikai televíziós sorozat, akkor amerikaellenes vagyok tehát fasiszta, náci. Ilyen egyszerű a magyar jógyerekképlet.

Pedig attól, hogy az USA kormányzati módszereit és pl kül- vagy hadipolitikáját bírálom, még akár jó amerikai is lehetek, de liberális, az biztos. A magyar jógyerekek ki vannak akadva Donald Trump-on, de az amerikai külpolitikához való viszonyuk egészen trumpiánus.

Egy liberális ember számára az Amerikai Egyesült Államok a liberalizmus megtestesülése. Akkor is, ha az USA kormányzati, kül- vagy hadipolitikájában liberalizmus nyomokban sem tapasztaéható vagy figyelhető meg. Az USA az egész XX. században imperialista, kapitálimerialista nagyhatalomként működött és nagyjából ezzel tehát szembe is köte az amerikai szépségeszmények legcsodálatosabbikát, a Monroe-elvet. Egy amerikai szépségeszmény-gyűjtemény első lapjára ugyanis ezt kell fölvésni:

„Tartozunk annyival […] az Egyesült Államok és ezen hatalmak [ti. az európai nagyhatalmak] között fennálló szívélyes viszony miatt, hogy kinyilvánítsuk: a rendszerük kiterjesztésére irányuló bármilyen kísérlet a nyugati félgömbön veszélyt jelent békénkre és biztonságunkra nézve. Az európai hatalmak már létező gyarmatainak ügyeibe eddig sem avatkoztunk bele, és ezután sem szándékozunk.”
(Monroe elnök 1823. december 2-i kongresszusi üzenetéből)

We owe it, therefore, to candor and to the amicable relations existing between the United States and those powers to declare that we should consider any attempt on their part to extend their system to any portion of this hemisphere as dangerous to our peace and safety. With the existing colonies or dependencies of any European power we have not interfered and shall not interfere. But with the Governments who have declared their independence and maintained it, and whose independence we have, on great consideration and on just principles, acknowledged, we could not view any interposition for the purpose of oppressing them, or controlling in any other manner their destiny, by any European power in any other light than as the manifestation of an unfriendly disposition toward the United States.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr268575586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.04.08. 15:52:20

a Monroe-elvet minimum 100 éve a kukába dobták. Kissinger szerint ez elkerülhetetlen volt.

2016.04.08. 15:53:38

Az orbanocentrikus világkép újabb vetülete:
www.romnet.hu/hirek/2016/04/06/roma_szervezetek_nyilt_levele

"Ki kell mondanunk: Orbán Viktor, aki ma már nem büszke arra, hogy származása szerint közülünk való, nem csak a cigányságot köpte szemen, hanem több millió nyomorba kényszerített magyar embert is. Látva azt, hogy ma már kizárólag a saját családjának a gazdagodása érdekli, ki kell mondanunk, hogy nem tekintjük vezetőnknek, elveszítette bizalmunkat és semmilyen módon nem kívánjuk a továbbiakban segíteni a hatalomba maradását."

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2016.04.09. 15:13:04

megint faszságból indulsz ki

"Ha a maiMagyarországon bírálni merészelem az USA kormányzási módszereit, ha bírálni merészelem az USA aktuális külpolitikáját... de nem, ne menjünk ilyen messzire, ha tetszik nekem a House of cards amerikai televíziós sorozat, akkor amerikaellenes vagyok tehát fasiszta, náci."

ez egyszerűen nem igaz

max a te egysíkú fejedben

Frick László Intézet 2016.04.11. 15:26:54

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Sőt, az igazság még ennél is szomorúbb, vizesebb, laposabb és sík. Már a köcsög Dudkót beletolta pár kommenter a jobbikba azért, mert mert csúnyát mondani az USA külpol-jára.

Nem fogom linkelni Az Amerika Hangját[=négynegyvennégyponthu], de ha van kedved, keress rá ott egy "filmelemzésre" a House of Cards-ról (és persze ajánlom FLeZ kommentjét is :D )

Frick László Intézet 2016.04.12. 09:34:08

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Hanni, csak egy kérdés:
neked van e l t é r ő véleményed valamiről? Ami szembe megy, ütközik a jógyerektrenddel és pl nem sztréndzs en fesön kateg?

Hella B. 2016.04.12. 20:15:05

@Frick László Intézet: ugyanmár Dudkó.
Nekem egy csomó mindenben más a véleményem, én voltam pl. aki azt mondta, hogy MINDEN migránst lefotóztam volna, ujjlenyomat, vénaszkenner, akármi, végigfuttatni a nemzetközi adatbázisokon arcfelismerővel...stb..ezreléknyi esélyt sem adni a beszivárgó terroristáknak. És számos egyéb dologban is eltérek a LINE-tól. Ezzel együtt engem is pont úgy lenaívázol, leagymosttazol stb, mivel a igaz, eltérek a négyes meg indexes fijjuk véleményétől, DE nem nyalom bő nyállal Ovi seggét..."kihozták a válságból az országot ezek a drága emberek...jobban teljesít...annyi a pénz, hogy az emberek már azzal gyújtanak rá a plázaparkolóban, gazdagság van, sorosügynökök veszik rá a fiatalokat a kitántorgásra..." - ezeket szoktad nekem válaszolni, és mivel nem osztom ezt a cöfikés véleményhalmazod, ezért nem is vagyunk jóban egy ideje. Szerinted bár ki, aki nem kapja be tövig ovinak, az agymosott jógyerek.

Frick László Intézet 2016.04.13. 09:12:43

@Hella B.: Bocsáss meg, de jól tudom, hogy NEKED vannak eltérő véleményeid. Én Hannibalt kérdeztem, aki feltétel nélkül és humottszemmel szopja le az egész 444-et ... Hónapokon át feredéztem a 444.hu kommentkútjaiban, jó sok haladó-jóoldali kommentert ismertem meg (amúgy leginkább a szokásos szájjalliberális és fasszalbaloldali fickók, ignoráltak, legszivesebben DÜRŰTTEK volna, a vitatást személyestáőmadásnak élrtékelték és kettőnél tovább jóformán egyik sem tud számolni) de nem is ez a lényeg, olyan vonalas jógyerekseggnyalót, mint @A Hannibal Lektűr-attitűd: alig találtam, egy kezemen meg tudnám számolni. A 444-ben a geciújságírás és az Amerika Hangja olyan aljas már , hogy még a Jók és Igazak is berzenkednek tőle.

Frick László Intézet 2016.04.13. 09:14:32

@Hella B.: A "jobban teljesít" egy tipikus habonyi ötlet és a célja az agyvérzsírod felforralása. Te is reklámszakember vagy... próbáld megnézni a Reformok működnek reklámokat svédszemmel... pl a szőke picsa, a hangvétel, ahogy beszél, teljesen egyértelmű, hogy nem a CSOK-ot reklámozza, csak az agyadat akarja vfelbaszni és sikerrel.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2016.04.14. 18:50:16

@Frick László Intézet:

ó bazz

értem

tehát egy filmes blog egy kommentelője lenne a cáfolhatatlan bizonyítékod a posztbeli ostoba általánosításra

baszod, tényleg, hova süllyedsz még?:((

Hella B. 2016.04.14. 20:07:13

@Frick László Intézet: engem nem a reklám basz fel, hanem az a tény, hogy erre a 800 ezer plusz áfa színvonalú dologra 200 milliót számláz valamelyik haver. És nem egy ilyen van, hanem CSAK ilyen van, bárhová nyúl az ember kormányzati kommunikációban, szarba nyúl, mint a vizesnyolcas meg hasonló semmitsemérő szarságok, milliárdokkal megtámasztva.
Nem a szőke picsa basz fel, hanem az a hatvanmilliárd forint, amit vuittoni az offshore cégén át bekaszált a letelepedési kötvényen.

Hella B. 2016.04.14. 20:10:52

@Frick László Intézet: ja, és még az is felbasz, hogy magukat okosnak gondoló emberek azért tartják a szavazatukkal a hatalomban ezeket a tolvajokat, mert "idegesíjjük már fel a belvárosi libsi zsidókat".
Mondd, hány milliárdot ér meg neked, hogy engem bosszants? 500 milliárd? 600 milliárd? mennyit kell tőled, meg akármelyik gumicsizmás paraszttól ellopnia még ennek a bagázsnak, hogy belássátok, na, ennyit már nem ér meg, hogy újlipóciában idegesek legyenek a belvárosi úrigyerekek?
süti beállítások módosítása