"Nagy a hideg, ugye, öreg?"-kérdezi a katonatiszt a sátra nyílásában üldögélő öreg cigányt.

"Te tudod, te vagy kint!"- válaszolja a cigány.

/régi ludovikás tiszti anekdota Dr Esterházy Mátyás gyűjtéséből/

http://static.mascus.com/image/product/large/b7d0c67b/renault-renault-master-l3-h2,f660679a.jpg

Téli hajnal. Minta Béla buszsofőr beprogramozta az autóbusza állófűtését, tehát a hűtővíz már hidegindításkor harminckét fokos és a buszban a kinti fagy ellenére is +10-12 fokos a levegő hőmérséklete. Minta Béla ezt ellenőrzi is, mert ha már ő egyszer Minta, nem szenvedhetné, ha az olvasók azon kezdenének el aggyozni fölöslegesen a kommentoszlopban, hogy ők milyen buszsofőröket ismernek és azok mekkora egy geciládák az autóbusz fűtésével kapcsolatosan. Minta Béla legyen tehát egy képzetes buszsofőr, aki a technikai körülményekhez képest igyekszik a maximálisan mindent megtenni az autóbusz megfelelő hőmérsékletűre felfűtéséhez.

 

Ugyanis ez a czikkelyem is nem az autóbusz fűtéséről szól, és most nem a buszsofőr lesz a főszereplő.

 

Igazából a társadalmi igények kielégítésének nehézségeire szeretnék egy könnyű kis illusztrációt készíteni.

 

Minta fizikaimunkásokat szállít buszán változó és változatos munkahelyekre. Természetesen a mai ’iszonyoknak megfelelően nem mindegyik fizikai munkát végző fizikaimunkás egyébként, nemkevesen diplomások, sőt, több diplomával is rendelkeznek. Páran analfabéták, igaz, zömében csak félanalfabéták, mert a fészeléshez mégis szükséges némi írástudás, jó sokan halmozottan hátrányos helyzetűek, nemkevesen pedig még ehhez az önérdekérvényesítésre is képtelenek, legalábbis a maimodern & hűdefejlett cocojológija állása szerint (ami ugye, mint áltudomány, mozgásra, azaz álláspontváltoztatásra totálisan képtelen… kedvenc szemléltetőpéldám erre Ferge néni azon állítása, miszerint Budapest belső határai eltűntek… pedig nemhogy nem tűntek el, de Budapestet egyre élesebb és méterre kijelölhető határok szabdalják, pl az Üllői út egyikfelén érdemes a nyóckeres cigánynak a kínai nejlonzoknit meg bugyit kerekes nyuggerszatyorból kínálnia, a másikfelén viszont ostobaság lenne...hát még ha azt vesszük, hogy az Üllői út hosszában Budapest három, de ezek szerint Ferge néni tansegjei számára ismeretlen szigorúhatárát metszi ...).

 

Minta tehát általában az indulás előtt 4-6 órával szokott értesülni arról, hogy ki brigádokat mely útvonalon hová kell messze, idegenbe, többnyire külföldre fölvinnie, Lyukmagyarországból Budapestországba. Minta sokszor azt se tudhatja, kifija-bornyait viszi. Megáll a sötét utcákon a szokásos helyeken, valakik beszállnak a buszba… ha egyből, az első lélegzetvételre és köszönés helyett elkezdenek ordéjjani véle, mint alárendelt csicska szopó szolgaállattal, hogy „Fűccsé bazki a kurvanyádat, hideg a busz!” –akkor már tudja, hogy halmozottan hátrányos helyzetű önérdekérvényesítésre képtelen üldözöttrétegek szálltak föl.

Természetesen Minta Béla is, mint minden magyar dógozó, nagyon is el tud képzelni ideális brigádot, akiket a legszivesebben szállít, ezek pedig férfiak, a többségi elnyomótársadalom tagjai, vagyis büdösparasztok. A nagy hidegben is többnyire könnyű kabátokban, inkább dzsekikben, nem túlöltözötten állnak a fagyos utcákon a lámpák sárgás fénypalástjai alatt. Nagyjából 23-25 fokosra felfűtött hálószobákban ébredtek ezek a parasztok, s ha fagyoskodnak is kicsinyt a várakozásban, a buszban inkább kellemesnek találják a pár perc után kialakuló 22-25 fokos hőmérsékletet. A magyarparaszt fizikaimunkás utasok fele harmada ráadásul a felsőteste hidegvízben való lemosásával kezdi a napot, tehát főleg nem fog fázni tartósan a 22-25 fokosra felfűtött buszban. (Igen ám, de Minta falujában a többségitársadalom eleve már jórégen kisebbségbe szorult, ezenbelül pedig az a maradék kéttucat magyar paraszt férfi betanított hegesztőként legalább duplabérért jár föl dolgozni Pestországba, tehát Minta velük csak nem is találkozhat...)

Minta legkevésbé azt szenvedheti, ha a busza utasai a társadalmi összetételt képezik le. Az ugyanis még hagyján, ha az utasok a busz relatív fűtetlensége és fagyossága miatt őt baszogatják, holott a buszban szobahőmérséklet uralkodik. Csakhogy ha a busz utasai a lyukmagyarországi társadalmi összetételt képezik le, akkor az utasoknak több, mint a fele 28-30 fokosra felfűlt hálószobából érkezik, nem mosakodott meg és a külsőruházatát az ágyban átizzadt hálóruházatára vette föl, a nőiutasok egy része dezodorokkal vagy olcsó parfümhamisítványokkal igyekezett semlegesíteni a szalonnásan tömbös kellemetlenillatokat, viszont a kiskonyhákban függő télikabátokról oadégetett bundáskenyérszag gomolyog keveredvén a zsírbasűtt kóbászok orrfacsaró bűzeivel. (A károlyróbertes „diplomá”-val segédmunkás huszonéves leányszegmens megfázottságot tettetvén illatosított papírzsebkendőket tart végig az úton az orrocskáján…)

Ravasz a paraszt, ezt tudjuk jól, gazdag az irodalma a magyar paraszt ravaszságának, tehát ezek le is szokták vetni a kabátjukat, dzsekijüket a reájuk jellemző sunyiságukból fakadóan. Ők reagálnak tehát e legkevésbé a busz belsőlevegője hőmérsékletváltozásaira. Akik viszont fázékonyságuk miatt eleve a nyirkos hálóruhájukra öltöztek rá, tehát a nők meghatározó többsége, több, mint háromnegyede, valamint a halmozottanhátrányoshelyzetű önérdekérvényesítésre képtelenek mind, ők már akár 1-2 celziusz-foknyi hőmérsékletesést is felháborodással fogadnak és azonnal üvöltözni kezdenek Minta Bélával a busz fűtetlensége miatt. Az izzadság miatt nyirkos test végig és bármilyen magas hőmérsékleten is a lázborzongáshoz hasonlóan szenved a hidegérzettől. Hát még. ha 1-2 fokot esne a hőmérséklet, hiszen a külsőhőmérsékletben akár 5 celziusz fok különbségek is jelentkezhetnek, bent a városokban eleve, odakünn pedig a kisugárzás és páratartalom viszonyai szerint. A párás hideglevegő eleve is nyakbabúvósan fázít, míg a szárazhideg tűrhetőbb.

Ha a busz utasai nem a társadalom összetétel -ét képezik le, hanem viszonylag homogének, tehát pl csakis hhhök-ből vagy nőkből állnak, akkor Minta elúnván a baszogatást igyekszik a maximálisra föltekerni a fűtést, hogy a homogén utastömeg elemei egymás ellen uszuljanak. Úgy 28 fokos belsőhőmérséklet táján a női ésvagy hhhök utasok kisebbsége panaszolni kezdik a buszban uralkodó hőséget, míg egy másik kisebbség azon kezd el dühöngeni, hogy még mindig meg kell fagynia, mert ez a geci Béla nem fűt.

Ide bököm be a sofőrkollégák véleményét Minta Béláról. Szerintük Béla egy ostoba balfasz, aki ráadásul elkényezteti és mindenféle luxusra szokatja rá az utasokat. A kollégák, Béla kivételével mind, ugyanis az állófűtést nem használva növelik az üzemanyagmegtakarításukat, a busz sajátfűtését pedig csak annyira tekerik föl, hogy a vezetőülésnél és környékén kellemes 22 fok körüli hőmérséklet alakuljon ki. Természetesen eleinte ezekkel a sofőrökkel is üvöltöznek az önérdekérvényesítésreképtelenek és panaszkodnak rájuk a paraszt utasok, de ők azt szokták hazudni, hogy a buszban rossz a fűtés és a geci főnökség nem hajlandó pénzt áldozni a megjavítására. Így egy idő után az utasok elúnják a panaszkodást és elkezdenek pokrócokat, takarókat, gyerekpaplant hurcobálván magukkal egyénileg védekezni a hideg ellen. Bonus track: a fűtetlen buszban a szagok és bűzök nem terjengenek annyira és hatásukat nem fokozzák a parfümhamisítványok bomlékony aromái.

A nem a társadalom összetételét leképező utascsoportokból Minta csak a magyar paraszt férfibrigádokat szállítaná a legszivesebben, hiszen akkor elég lenne a buszt 22-24 fokosra fűtenie …és lényegében egy-egy út jóformán mukk nélkül telik –legalábbis a busz hőmérsékletét illetően.

Ha megkérdezzük az utasokat, azok mindenki más buszsofőrt szivesebben választanák, mint Bélánkat. Bélának ugyanis az eddig illusztráltak mellett még egy rossz tulajdonsága van, amikor elúnja a baszogatást, akkor nem azt teszi, amit minden normális buszsofőr, azaz jó nagyokat fékezgetni meg a kanyarokba dűléshatáron bemenni, hagy dűjjön-burújjon minden utas egymásra, hanem elkezd pofázni. Na, ezt a pofázást nem bírják az utasok, különösen, amikor Béla elkezdi az okostojáskodó hülyeségét arról, hogy a kinti fagyról beszállván le kéne vetni a kabátot meg a dzsekit… hogy amikor aztán a boltnál megállván rágyújtáskor kiszállnak, ne is fázzanak annyira, meg pláne ne akkor, amikor újra elindulnak. Akárkit megkérdezünk, legföljebb a minősítésnek vannak árnyalatai, a hhhök szerint Béla buzi rasszista paraszt, a női utasok szerint tipikus fasz geciláda, aki jellegzetes férfi előítéletekkel van teli pl a nők reggeli nemmosdásáról és úgy általában pedig a hhhök-rétegeken kívüliek szerint cigány-nyaló segg, sőt, lehet is benne pár vonóval cigány, vegyes társaságban pedig az amúgy néma férfi paraszt utasok szerint a busz túlfűtésével Minta a nőknek meg a cigányoknak nyalna feszt, akik hálából mindennek le is hordják, meg kiröhögik, tehát Minta Béla egyszerűen csak élhetetlen hülye félértelmisegg és kész...

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr254981877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marie-Antoinette 2012.12.26. 09:02:03

Egyet nem értek. Akinek van pénze 28 fokra fűteni, minek jár busszal dolgozni "változatos" munkahelyekre?
Amúgy már a 23 fokot sem értem, 18-20 fok fölött nem lehet jól aludni. Persze, ez is biztos csak egy budai úriasszonyos hülyeségem.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.12.26. 09:46:40

Hőérzeten vitatkozni felesleges. Nekem a 16-17 fok az ideális, ekkor tudok takaró nélkül, egy szál alsógatyában jót aludni. Eszteremnek ugyanehhez kell 22-23 fok, és erre azért még be is takarózik.

A tanműhely fűtése dettó ez a probléma, hogy mínusz 12 fokban miért van OLYAN hideg a műhelyben (értsd: 13-14 fok). És nem lehet megmagyarázni, hogy a műhelyben ennyi van, ez is hússzal több, mint kint. Télen overall alá kell még egy réteg, harisnya vagy jéger. És persze a kedvencem: az asztalos tanműhelyet jobban fűtjük, mert protekcuiósabb a tanár, mint a lakatostanműhelyé. Nem, nem a 3 mázsa vas szopja el a meleget, dehogy...

Marie-Antoinette 2012.12.26. 09:49:04

Ezt előbb elfelejtettem:
Dudi, gratulálok, hogy végre egy NEM pol.vitakörös post, hanem rendes írás született:)
Igazán szép karácsonyi ajándék az olvasóknak!

Az utazó 82 2012.12.26. 10:22:03

A társadalmi igények kielégítése nem csak azért ütközik nehézségekbe, mert olyan sokféle, lehetne például úgy folytatni a történetet, hogy Bélát áthelyezik egy másik járatra és az új sofőr az utasok szemében, persze csoportoktól függően különbözőképpen, a mennyivel jobb mint a Béla volt-tól az ugyanolyan geci , mint a Bélán át a bezzeg a Béla idejében mennyivel jobb voltig hogyan jut el.

RomBold! (törölt) 2012.12.26. 13:53:28

@Marie-Antoinette: A 28-30 fok például úgy keletkezhetik, hogy a ház hőszigetelése csapnivaló. Reggel amikor a család elhagyja a házat elég hamar kihül, akár az is előfordulhat, hogy a bögrébe belefagy a víz, mire a család hazajön. Persze lehet, hogy valaki marad a háznál, de nappal a házban nem nagyon van ember... asszony meg gyerek se nagyon.

Szóval mire hazajön este az egész család, addigra tényleg hideg van, és egyrészt az ember elkezd fűteni, mint a bolond, hogy a gyerekek meg ne fagyjanak, az asszony meg főz vagy süt valamit a konyhában. Ilyenkor persze nincs hőméricskélés a cél nem az, hogy kellemes meleg legyen, hanme az, hogy gyorsan legyen nagyon meleg. Aztán ha az sikerül, akkor nem szabad hagyni elaludni a tüzet, mert akkor amilyen gyorsan fölmelegedett a ház, olyan gyorsan el is kezd hülni, úgyhogy amig valaki ébren van, addig csak tesz a tűzre, aztán ebből az lesz, hogy kánikula a házban, és reggelre, mire a gyerekek ébredeznek, és öltöznek, hogy elérjék az iskolabuszt, addigra már csak 18-20 fok van, de lefekvéskor még akár 32-33 is lehet, és hajnalban, amikor az ember kel, és megy a melós buszra, akkor még simán van 28-30. Ja, és közben a háznak lehetnek olyan helyiségei, ahol hideg van. Pl ha kicsi a család, akkor lehet hogy télire beköltöznek a konyhába, és csak azt fűtik. Esetleg a konyhában van egy kályha a sparhelt helyén, és egy gáztűzhely a főzéshez, a sparhelt meg kinn van az udvaron, hogy ha valaki mégis itthol lenne nappal, akkor tudjon már magának valamit főzni...
De ez csak pár üveg, pár kép egy istenverte bonyolult kaleidoszkópból.

Nesze, nézegetheted ezt is, mert ez is igaz:

hvg.hu/nagyitas/20121222_Vagy_esznek_vagy_futenek_nagyitas

magyar-magyar szótár 2012.12.27. 03:49:50

@Marie-Antoinette: Tanult cocojoéógijussok se szokták érteni pl, hogy a hhhhhhhh rétegek mért vannak elhízva, zsírpörkőttek, tészták. M-A. se értette, hogy akinek nincsen kenyere, mért nem kalácsot eszik. A hhhhhhhhhhhhhhhhhh rétegeknél még lehetséges az, hogy testvérek télire egyszobába kökltözzenek össze, sparheltet állítanak az egyszobába, ez talán M-A-nak is feltűnik, hogy szinte minden gagyiáruház és hypermarket is kínál újra sparhelteket. Tehát a főzés hője se vész kárba, plusz nem szellőztetik a szobát, hogy ne menjen ki a meleg és biztos-ami biztos, addig fűtenek, amíg van mivel éshátugye egy 20 fő által lakott szobára jut 2-3 pár férfikéz tüzelőt SZEREZNI.

Eszembe jutott még kedvenc hasonlatom a Hét mesterlövész jelenete, amikor az úrhölgy a postakocsi utasaként kitekintve az indiánfalura nem érti, hogy az indiánok mért taperolják a kutyákat

Azt azért el tudom képzelni kedves grófnő, hogy a legfejlettebb USA legmagasabbfokú boborjánjainak az egészséges étkezési szokásaival tisztában vagy, ugye a makrobiotikus étkek (25 USD egy adag andes-i magashegyibab) után következik a vízivás, különleges himalájai gleccservizek kortyolgatása, ezek a büdös proletárok meg jóformán energiaitalon kívül mást nem isznak, csapvizet főleg nem.

magyar-magyar szótár 2012.12.27. 03:57:11

@vészmadár (pica pica): nekem a jäger , a harisnyanadrág de a molinóalsó se jött be. A molinóalsó csak akkor, ha 24 órát kellett künn lenni a hidegben és utánaa nem kellett újra kimenni. De ha pl 3-3 órákat fűtött helyiségben, de a molinóalsóban is, kellett bentölteni, akkor duplán fáztam, sőt borzongva-vacogva.. ilyen esetben jobban bevált az egyszál nadrág melegalsó nélkül, elég a lábat bokától lefelé melegen tartani, amihez SZÁRAZ zokni kell, ha ismered a katonai front alap tanítását a száraz lábbeli fontosságáról, Ez pedig egyszerű, valódibőr surranó, nemtúl vastag de pamutzokni és behinbtőporozva alaposan a láb, hogy ne izzadjon meg odabent se a melegen vagyis legyen mi felvegye a párát... akkor nem hűl át a lábbeli. Tkp a lábak és a derék melegentartása elég. A nők apró kezecske-lábacskáiban a vérköri áramlás nehézkesebb, fázékonyabbak ezek a kis lábacskák, melegítést igényelnek.
Ha a kezekre, lábakra és a hát-deréktájra koncentrálsz a hideg elleni védekezésben, már nyerésre állsz.

magyar-magyar szótár 2012.12.27. 04:02:55

@RomBold!: Esznek ÉS fűtenek. Főleg a hhhhhhhhhh rétegeknél akár két testvér is családostul egybeköltözik, nemritkán a szülőkkel is, egy egyszobásra lepusztított parasztház nagyszobájában, félméteres vertfalak, a sparhelt is be van állítva. Az a hávégéseknek meg cocojolojógijusoknak se tűnik föl, nemhogy M-A-nak, hogy az áruházkatalógusokban jobbos-balos lasszikus sparhelteket de félsparhelteket meg még teakályhákat is kínálnak, még a városi péroletáriátus is az elszlömösödő Budapesten mázsaszám szedhet tüzelőt. Amit Sufni City becsűűűűletes pestipógára csukló és hüvelykujjvastag ágakat a kertjéből a lepuikkadt ipartelep kerítéséhez hordott titokban, azt a proletár összevagdalja kisfejszével és elfűti a sparheltben, hőmérő nincsen és addig fűtenek, amíg van mivel, a kályha szétégetése szab felsőhatárt, tehát ha a samottbélést fenyegetné. Nem szellőztetik az egyszobát, az értékes meleg ki ne menjen és a biztonság kedvéért nem is mosakodnak. A hhhök-k kapnak segélybe tűzifát is, már ezért is érdemes a magyar proletárnak hhhök-vé lennie.

magyar-magyar szótár 2012.12.27. 04:09:54

@Az utazó 82: Ez így van, most olvastam Hemingwaynél, hogy a spanyol matadorok a XVIII. századtól kezdve egyre gyalázatosabb munkát végeztek -egészen halálukig, ha megdöglöttek az arénában vagy a kötözőben vagy mégnyomorultabbul vérmérgezésben gebedtek kínok-kínja között a kórházban AZUTÁN megszentültek és hozzájukmérve lettek mégpocsékabbak a még élő matadorok, a bikák viszont folyamatosan egyre kisebbek, ami azt jelenti, hogy ha igazak lettek volna a bikaviadaltudósok megállapításai, már Luis Freg ( pictures2.todocoleccion.net/tc/2009/02/09/11925718.jpg ) idejében kb mezei güzüke nagyságú bikáknak kellett volna cikáznia a porondon.

magyar-magyar szótár 2012.12.27. 04:16:57

@Marie-Antoinette: A Politikus Állatok-kal való bármilyen művelet is politika vagy ha véletlenül egy-egy ügyesebb politikusállat arra szofisztikálna, hogy mégse, akkor meg az erősebb kommunikációscsatorna előnyeit élvező politikusállat majd megmagyarázza, ha neki az úgy kedvezne, hogy nem, hanem mégis politika

Marie-Antoinette 2012.12.27. 08:28:10

@magyar-magyar szótár: pontosan tisztában vagyok vele, miért vannak elhízva, hogy és a karcsúság drága. Illetve, hogy egyfajta önmagunkkal való foglalkozást és belátást igényel. Csak a drágább fitnessklubokban van kiírva, hogy a tested a te templomod:D

RomBold! (törölt) 2012.12.27. 13:24:40

@magyar-magyar szótár:
Igen.

Azt írtam is, hogy amit mutatok, az csak kaleidoszkóp szilánk, és ez a linkben szereplő képekre is igaz. Újságírói jószokás szerint van egy cím, ami ugye szépen semmivéfoszlik a képek vizsgálatával (a nézegetés csak a jujjogáshoz elég, tényleg meg kell vizsgálni)
Tulajdonképpen a képsorozat pont arról szól, hogy "Ha úgy élnénk, ahogy azt egyesek elképzelik a jövedelmünk alapján, akkor vagy ennénk, vagy melegednénk, de mi nem is fagyunk meg, nem is döglünk éhen, de attól még igaz, hogy nyomorgunk."

RomBold! (törölt) 2012.12.27. 13:38:28

@Marie-Antoinette: Drágább fitnesszklubokban a
"Mozogj jobban!
Mozogj erősebben!
Mozogj tovább!
Mozogj gyorsabban!"

szlogen vagy ennek valamelyik átirata a menő.
A templom a tested úgy kopik ki, mint ahogy az Osztrák Tölgy lényegül át kaliforniai politikussá. A test manapság nem templom, amit szabadkőművesként kell építened, hanem sikerre éhes gépezet, amit működtetni, optimalizálni, és kihasználni kell a céljaid elérése érdekében. Mammonita lett a fitnesszipar, pedig régen, még Sandow idejében, vagy inkább Sandow előtt minden jobb vót...

Marie-Antoinette 2012.12.27. 18:13:24

@RomBold!: értem. Szóval az nem menő hely ezek szerint, ahová járok.

RomBold! (törölt) 2012.12.27. 19:49:13

@Marie-Antoinette: Ha még valóban a templomépitős szöveggel nyomulnak, akkor az már inkább amolyan patinás vintage fitness lehet. Bár attól tartok, az én izlésemhez nem elég régimódi.

RomBold! (törölt) 2012.12.27. 20:17:15

@Marie-Antoinette: ui, ezt majdnem elfelejtettem:

Igazából a szöveg az sokadrangú, a legfontosabb a felállás.

1. variáció: Sok csili-vili gép, neked van egy bérleted, bemész, és küzdesz a többi bérletessel a neked tetsző gépekért.
Ez prosztó.

2. variáció: Ugyanazok a csili-vili gépek, de a bérleted nem a homályba szól, hanem heti rendszerességgel, konkrét időpontokra. Ilyenkor jó esélyed van küzdelem nélkül használni azokat a gépeket, amikre szükséged van. Ilyen helyeken már elég gyakori, hogy van valami edző féle, aki tanácsokat ad.
Elavult módszer, de még mindig van benne pénz.

3. variáció: Hordaedzés. Ez régen aerobic volt, aztán jött millió más irányzat, nemigen vagyok képben, tavaly a zumba és a nia volt menő, talán még idén is, de hogy mi lesz jövőre, azt tényleg nem tudom. Az ilyen edzéseken az edző egy jól felépített program szerint halad, a csoport tagjai vagy bírják a tempót, vagy lemorzsolódnak. Ha az edzőnek komoly pedagógiai érzéke van, akkor tud figyelni a csoport tagjainak egyéni igényeire, de ez nem jellemző.
elavult forma, ha esetleg olcsó, akkor ár-6érték arányban még jó is lehet, de ha a tömegesség mellett még drága is, akkor behúztak a csőbe

4.variáció: az edző max 8 fős csoportokat vállal, de igazából a 3-4 emberes órákat tartja ideálisnak. Mindenkiről személyre szabott naplót vezetnek, beugró a szintfelmérés, a célkitűzés, és a terveket az elért eredmények függvényében rugalmasan módosítják. Gyakori, hogy az egy csoportban edzők szintje, haladási üteme eltérő. A terem inkább ezközökkel van felszerelve, gépeket ritkán használnak.
ezt tartom a még megfizethető, de már elég profi szintnek

5. variáció: személyi edzés. Ezt nem magyarázom. Számomra már megfizethetetlen, de ha lenne rá pénzem, ezt választanám

6. variáció: felkészítő team. Egy ember rendelkezésére áll egy orvosból, dietetikusból, többféle edzőből álló team, akik tudásuk legjavát adják a cél elérése érdekében. amatőrök számára ezt már tulzásnak tartom, de ugye a luxus... ha valaki amatőrként megengedheti magának, hogy a profikéra hajazó edzést kapjon, akkor hadd rázza a rongyot.

Persze, tudom, ez így elég pongyola, de belőheted, hogy ahol te edzel, az melyikre hasonlít ezek közül, abból durván leszűrheted, hogy mit gondolok róla. Aztán ha valóban érdekel, akkor megbeszélhetjük a részleteket, akár itt mindenki előtt, akár privátban, de akár le is tojhatod az egészet, hiszen felnőtt ember vagy, tudsz dönteni, én pedig nem vagyok a keresztanyád, hogy belebeszéljek.

magyar-magyar szótár 2012.12.28. 07:29:36

@Marie-Antoinette: hátööö... a proletároknál az van kiírva, hogy a te tested a te disznólad és egy disznóól is nagyon kielégítő tud lenni. Az a tiéd, amit MOST megehetsz-megihatsz és ne korlátozd magad semmiben, ha egyszer eléred, ameddig lehet, élvezzed, csorgjanak a zsíros, a cukros levek, pezsegjen az élet, végy el minél többet, a templom unalmas rideg épület, ahun nem történik semmi csak az unalom

magyar-magyar szótár 2012.12.28. 07:31:10

@Marie-Antoinette: Vagy 80 éve megkérdezték az egyik sztár és bajnok matadort, talán Gitanillo-t (egy cigányt) hogyan edz. "Ember, mire edzenék, amikor a bika sokszorta erősebb nálam!"

magyar-magyar szótár 2012.12.28. 07:34:06

@RomBold!: Arról ne is beszéljünk, hogy a fitnesszipar eleve vakvágányra löki a konzumpicsát. Ellenpélda a kínai-koreai-japán torna, lassúdad mozgások ESZKÖZNÉLKÜLIEN. Az europid picsaember KÍVÜLRŐL befelé építkezik. Éspersze fogyaszt... de ha kikapcsolod a fogyasztását, összeomlik a gazdasága és éhengebed, egy tejberizsát nem képes megfőzni

Marie-Antoinette 2012.12.28. 08:05:48

@RomBold!: @magyar-magyar szótár:
Én meg úgy gondolom, hogy aki heti xx alkalmat vagy órát bármilyen körülmények között rászán bármilyen mozgásra (és tökmindegy, hogy csilivili vagy csoportos óra, vagy saját maga izzad a saját feje után) az pont ennyivel többet tett magáért, mint aki lenézi és lekonzumpicsázza az illetőt. egyébként a legtöbb GYM-ben van ilyesmi óra is, (lassú) jóga, streching, pilates, body art, stb.
Lehet persze röhögni azon is, hogy hordaedzés, meg zenére, de nem tudom, pl Rombold tudja-e, hogy a holtponton való átlökődésben mennyit segít a közösség, a zene és a ritmus. Továbbá érdekes lenne végiggondolni, hogy számos természeti népnél miért olyan fontos a ritmusra végzett közös tánc,ugrálás. Illetve, hogy egy óra végén, mindenki liheg, mindenkiről patakzik a víz - akkor miért is jókedvű mindenki. Az ilyen leszóló vélemények a tornából felmentett, pattanásos seggüket a fotőjben melengető, szarni is autóval járókra jellemzőek. Drágáim! Mikor voltatok utoljára futni vagy úszni? Mi volt a táv?
Vagy két marhára felkészült ELMÉLETI szakemberrel állok szemben? AMúgy mindig is ezt irigyeltem a fiúktól. Tizszer járatlanabbak egy témában, mint én, de lehengerlő magabiztossággal kioktatnak belőle.

RomBold! (törölt) 2012.12.28. 10:54:24

@Marie-Antoinette: Azt hiszem, még nem hülyéztelek le direktben, de most megteszem: hülye vagy.

Nem röhögtelek ki, és nem néztelek le. Az, meg, hogy egyformának próbáltál rajzolni minket Szótár úrral, csak mert néhány dologban egyetértünk, az nonszensz. Ő bevallottan autóbuzi, tehát akár az is igaz lehetne rá, hogy szarni is autóval jár, de tartok tőle, hogy pont az autóbuzisága miatt nem használja az autóját piszlicsáré pár méteres utakra. Nekem meg nincs is autós jogsim. Egy időben motoroztam, és még fogok is, de a mostani életembe nem fér bele.

Amikor hordáról beszéltem, akkor csak a felállásról, a formáról beszéltem. Vannak előnyei, vanak hátrányai, és bizonyos célok eléréséhez pont jó.
Tisztában vagyok vele, hogy az emberiség nagy része szereti a zenét. Az hogy én nem, az az én magánnyomorom. Aki szereti a zenét, azt a zene átlendítheti a holtponton. Engem régebben amikor bringáztam, akkor az szokott átlendíteni a holtponton, hogy kialakítottam egyfajta speciális tudati állapotot, amiben a fölösleges, zavaró dolgokat tompítottam, a fontos dolgokat kiélesítettem. Hosszú lenne ezt elmagyarázni, de azt hiszem, 8-10 órás, 200-270 km hosszú utakon volt időm megtanulni, hogy hogyan küzdjem le a holtpontot. De hagyjuk a pedálozást, mert mindjárt eljutok a hosszútávfutó magányosságához, az meg nagyon tré.

Elkövetted azt a hibát is, hogy mivel pontosan tudod, hogy egy undorító dagadék vagyok, ezt vetted kiindulási alapnak, és megvádoltál azzal, hogy elméleti ember vagyok, és tízszser járatlanabb vagyok a témában mint te. A baj csak az, hogy fiatalabb koromból vannak olyan tapasztalataim, amiket ma már nem tudnék megismételni, de azért támaszkodhatok rá. Például előfordult, hogy egy öbölátuszásnál 1200-1300 méternél kimentettek, ezen jól felhúztam magam, és két héttel később versenyen kívül, éjszaka, egyedül leúsztam a távot. Mindig is volt súlyfölöslegem, bár lényegesen kevesebb, mint most, azért volt idő, amikor napi rendszerességgel róttam a köröket egy elvadult focipálya körül.

De ezt inkább hagyom, mert csak a sértettség beszél belőlem.

Nézzünk inkább valami olyat, amiben otthon vagy, és amiben megint csak azt hiszed, hogy fingom sincs róla. Vegyük a jógát!

Jógánál ugye a terembérlet csili-vili gép elég elképzelhetetlen.

Jógázni hordában elég bevett szokás. Még keleten is. Mondjuk mifelénk elég gyakori, hogy speciális jógazenére jógáznak, tőlünk nyugatabbra ez még gyakoribb, szinte kötelező. Ezzel szemben egy Everestet, kínát, tibetet, indiát, pakisztánt és a fél arab világot megjárt ismerősöm arról számolt be, hogy mennyivel jobb az, amikor jógázás közben az erek surrogása adja a ritmust, a lélegzetvétel adja hozzá a kontrát. Nincs tehát semmi baj a hordaedzéssel, lehet azt többféleképpen is csinálni.

És ha menő akarsz lenni, akkor jógázhatsz kisebb csoportokban is, vagy mekkora kibaszott nagy megtiszteltetés már az, amikor egy mester veled kettesben végzi a gyakorlatait, és mi kell ahhoz, hogy csak te végezd a gyakorlatokat, ő pedig csak álljon melletted, és csendben nézzen, és a hibáidnál leállítson, és korrigálja a miliméternyi eltéréseket a mozdulataidban. De nézhetjük azt is, hogy mennyire más hangulata van annak, amikor végig instruálják a gyakorlatot, mintha egy istenverte jóga-DVD menne a háttérben, vagy amikor csak a gyakorlatok neve hangzik el, vagy amikor az sem... amikor csend van, és mégis az egész horda harmónikusan mozog együtt.

Még mindig él az a mondatom, hogy ha valóban érdekel, akkor megbeszélhetjük, de ha abból indulsz ki, hogy lenézlek, hogy kiröhöglek, hogy ki akarlak oktatni, vagy simán csak trollkodni akarok, akkor marad az, hogy nme vagyok a keresztanyád.

RomBold! (törölt) 2012.12.28. 11:07:34

@magyar-magyar szótár: A lassúságot pedig eleve nem a mi európai mértékünkhöz szabják.
Egyszer egy kungfus fazon magyarázta nekem: ha stopperrel mérem az én mozdulataimat, és az övét, akkor az övé a gyorsabb, de ha kibaszom a stoppert a kukába, akkor kiderül, hogy én kapkodok, ő meg lassan végzi a gyakorlatot, ugyanis az ő mozdulatai sokkal lassabbak, mint a gondolatai, és uralja a mozdulatot, de ha akarja, akkor az idejébe még belefér az is, hogy önmagán röhögjön, vagy a külvilágot csodálja, például azt a sárga-fekete pókot, amelyik most szövi a hálóját két gilisztaűző varádics közé... én meg kapkodok, sietek, és nem bírom kontrollálni a mozdulataimat, nem röhögni, de még csak kivülről látni magamat... az sem megy... és mert a csóri pókot keresem, pedig a hátam mögött van, tehát nem is láthatom... szóval most már végképp kizökkentem az időből, térből, harmóniából és a mozdulataim gyorsabbak lettek, mint az elmém...
A mai nap közel másfél órás gyakorlása a fejlődésem szempontjából annyi, mintha meg se mozdultam volna

RomBold! (törölt) 2012.12.28. 11:28:52

@magyar-magyar szótár: Ja, azt kifelejtettem, hogy azért az eszköznélküliséggel csak óvatosan! Gyakran használnak olyan dolgokat, amik nekünk európaiaknak elsőre eszköznélkülinek tűnnek. pl egy guggoló mozdulat vége ott van, ahol az öv leér a porba. Persze csak akkor, ha az öv megfelelő hosszú, és megfelelően van megkötve. És igen, ha már sokezredszer csinálja, akkor megy öv nélkül is, és miliméterre ugyanott állítja meg a mozdulatot. De eszköz lehet egy fal, vagy egy domboldal is. És azért vannak bőven eszközeik nekik is, sőt még célszerű gépeik is.
www.youtube.com/watch?v=7y7euUoPaLw

Egyébként az európai, sőt az amerikai fitnessziparban is tapasztalható egy trend, ami az eszköznélküliséget preferálja, de amíg a tömegember az erőedzéshez leginkább a fekvőpadot és a böszme nagy kétkezes súlyzókat kapcsolja, addig nem nagyon lehet elhitetni vele, hogy erőfejlesztésre az okosan válogatott jógagyakorlatok is jók. Ekkora szakadékot agyban lehetetlen megugrani.

Marie-Antoinette 2012.12.28. 16:14:24

@RomBold!: egyszerűen arra utaltam, hogy elég hosszú sportmúlt áll mögöttem, amit iskoláséveimben szedtem össze, és így sokmindent tudok a kitartásról, mozgásformákról, stb.
A nyugati ember nem úgy jógázik, mint a keleti, mert más kultúrában nőtt fel. És nincs is ezzel baj, mivel ha a gyakorlatok elérik azt a lelki és fizikai hatást, amit szeretne a jógázó, akkor rendben. A jógatanár csoportos órán is igazgatja, akit szükségesnek lát.
süti beállítások módosítása