Pápaszemes gyerek voltam, azaz hemügés.

-Sok kalamajka akadt nálunk a pápaszem miatt, s ez ellen  semmit sem lehet tenni. A tudálékosabb embernek itt kiszekírozzák a lelkét is. De ha megerőszakol egy nőt, lehetőleg minél szemrevalóbbat, akkor lesz aztán becsülete a harcosok között...

/Iszak Babel Lovashadsereg - Az első libám/

http://teatre.com.ua/upload/all/articles2010/babel/element-604690-misc-bab.jpg

Исаа́к Эммануи́лович Ба́бель

Sokáig azt gondoltam, Hemingway írt a legkeményebben a háborúról meg a halálról. Amilyen olvasásbuzi voltam gyereknek is, biztos beleolvastam Iszak Babel Lovashadseregébe, de útáltam a ruszkikat meg ez ugye valamiféle szovjet könyv lenne, amiért már majd soha ezután nem is adják ki Magyarországon. Még a jóoldali kormányok alatt se, nemhogy a rosszoldali kormányok alatt. Gorkijt se adják ki. Amúgy ez a Babel ráadásul ugye Iszak, tehát zsidó is volt. Hajnalban a kezembe vettem a könyvet s csak úgy beleolvastam, ebben erősen tudok hinni, hogy ha csak úgy a kezembe veszem és ott, ahol kinyílik, az nem véletlenül van, ez afféle pápaszemes babona.

 … Az út szélén ülő ember Dolgusov volt, a hiradós. A lábát szétvetve nézett ránk, mereven.

-Aszondom- szólalt meg Dolgusov, mikor odaértünk hozzá -, végem van… Érted?

-Értem –válaszolt Griscsuk és megállította a lovakat.

-Ne sajnáljatok tőlem egy golyót – mondta Dolgusov.

Ott ült, a hátát egy fának vetve. Két, csizmába bújtatott lába szétterpesztve, szemét nem vette le rólam, s óvatosan felhúzta az ingét. A hasa kiszakítva, a belei egész a térdéig kúsztak, látszott szíve lüktetése.

-Ha itt talál a lengyel, meggyaláz. Fogd az irataim, küldd el anyámnak, írd meg neki, hogy s mint…

-Nem feleltem és megsarkantyúztam a lovam.

Dolgusov szétterpesztette a földön szederjes tenyerét és kétkedve bámulgatta.

-Megszöksz- motyogta kúszva-, hát csak fuss, te nyomorult…

Verejték öntötte el a testem. A géppuskák egyre szaporábban, hisztérikus makacssággal kattogtak. Az alkonyat dicsfényétől övezve Afonyka Bida lovagolt felém.

-         Lassacskán csak megadjuk a lengyeleknek!- kiáltotta felém vidáman. –Hát it meg mi van, zsibvásár?

Odamutattam Dolgusovra és tovább lovagoltam.

A beszélgetésük kurta lehetett, a szavakat nem is hallottam. Dolgusov átnyújtotta az iratait a szakaszvezetőnek. Afonyka csizmaszárába dugta, aztán szájbalőtte Dolgusovot.

-Afonyka – szóltam szánalmas mosollyal, s a kozákhoz lovagoltam-, ltod, én képtelen voltam.

-Pusztulj innét- sziszegte sápadozva-, megöllek! A pápaszemesek! Úgy sajnáltok ti bennünket, mint macska az egeret…

S felhúzta a kakast.

Megindultam lépésben, hátra se fordultam. Hátamon éreztem a fagyos halált.

-Eriggy! –kiáltott fel a hátam mögött Griscsuk-, elment az eszed?  -s megragadta Afonyka kezét.

-Szolgalélek! –förmedt rá Afonyka.-A kezemtől úgysem menekül…

Griscsuk a kanyarban ért utol. Afonyka eltűnt. Másfelé vette útját.

-Látod, Griscuk, -mondtam- , most elvesztettem Afonykát, a legjobb barátomat…

Griscsuk egy fonnyadt almát húziott elő a bak alól.

-Egyél!- szólt rám-, edd csak meg…

/Iszak Babel - Lovashadsereg Dolgusov halála/

Iszak Babel, a hadakban megvetett pápaszemes, akinek aztán van ereje a legkeresetlenebb szavakkal megírni ezeregy halált. Kétszáz négyzetversztás tájkép egyetlen mondatban. Regény egy bekezdésben

És a páratlan szörnyű Oroszország, mint ruhatetűk falkái, ott taposott háncsbocskorában a vasúti kocsik kétoldalán. Tífuszos parasztömeg görgette maga előtt a katonahalál megszokott terhét. Fel-felugrándozott a vonatunk lépcsőjére, de a puskatusok leseperték onnan. Szipogott, csikorgott, rohant előre és hallgatott. A tizenkettedik versztánál, amikor már  kifogyott a burgonyám, egy halom röplapot* dobtam ki közéjük. De csak egyetlenegy akadt, aki a röplap után nyújtotta a mocskos, halott kezét. És ráismertem. Ilja volt a zsitomiri rabbi fia.

 

/Wessely László fordítása/

*cigarettapapírnak [közreadó megj.]

**papír, betűk! magamfajta olvasásbuzi közreadó röh.

/Iszak Babel - Lovashadsereg- A rabbi fia/

 

de ezt a részt már nem másolom be, tessék utánajárni, ha még van hol, miben.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr714525299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B. Hella 2012.05.19. 07:16:11

A háborús meg katonás könyveket a fiúk szeretik. Nekem ebben a témában a Két nap az élet tetszett, de az meg lektűr.

FilcTroll 2012.05.19. 20:14:51

Erről fura mód az jutott eszembe, hogy a politikusaink nem hemük, függetlenül attól, hogy viselnek-e szemüveget, és a szittya nép épp úgy utálja is a hemüket, mint az idézetbeni katonák. (Ld. SzDSz-utálat).

A jelen bagázs talán még rosszabb, mint az előzők, mert ezek aztán igazi, faragatlan materialisták (annyit is érnek, janibazmeg, ugye), és leginkább lenézik a horpadt mellű értelmiségieket. Egy fajta hemütől félnek talán: rózsinéni az igazgatói rovóval el tudja érni, hogy apánk pofont osszon, az para.

Hitetlenek, mindent erővel-fasszal intéznek. Sztem ezért hőseik nekik a schmittpálok, mert a sport az afféle hűbazmeg dolog, az erő meg kitartás és szemrevaló nők megerőszakolása.

Nagyon érdekes volna megfogalmaztatni Ferivel, Viktorral és hasonszőrű társaikkal 5 mondatban, hogy mit gondolnak a világról: mitől és mivégre van ez a bolygó és rajta az emberek.

magyar-magyar szótár 2012.05.20. 03:32:45

@FilcTroll: Na látod, ezért kell minél többet a szabadlevegőn, odalent igazi emberek között TIPI_TAPI_TAPasztalni. A médiumaink, a sajtómunkásság táplál bizonyos kliséket a fejünkbe, mára már nagyából ketté sikamikálva, a pápaszemesek vagyis a 25 éve szakállas pulóveres bácsik kontaktlencsés verziói legújabban azzal fejezik ki megvetésüket, hogy ez az ezek egyenlő azok-kal lájnt, Feri egyenlő Viktorral fideszegyenlő maszoppal és a brilliáns benne ez:
"lenézik a horpadt mellű értelmiségieket. Egy fajta hemütől félnek talán: rózsinéni az igazgatói rovóval el tudja érni, hogy apánk pofont osszon, az para."

Rózsinéni ugyanis annyira klasszikus esete a "lökjünk valami koncot a politikaiszövetségesünknek is má' " esetének. Ráadásul ezen a koncon "elszórakozott" a sajtómunkásság is és pont ettől, ahogy ráharaptak a koncra, a szappanoperát dokumentarista módon kezdék interpretálni, mintha TÉNYLEG TÖRTÉNNE a nagysemmi, ami nemtörtént. Hanem más történt, az, hogy bár a csőbetű miatt be kellett volna zárni párszáz iskolát, nem zárták be.

Már akkor kezdett ez csúnyán elbaszódni ez a negyedszázad, amikor a dicső értelmiseggségünk elkezdte Büdös Barna Nejlonzoknis SukSük Illetékes Eltás -ként ábrázolni a reformkommunistákat, holott ha csak Lakatos eltássat is tekintem,. az egyik legjelentősebben műűvészi buzit nevelte a hazának és pl Berecz János a kor szexszimbólumát kúrta olyan könyvtárszoba olyan antique bőrszofáján, amit bárki jelentős értelmiseggünk is elfogadott volna vagy nem kellett volna szégyellnie. Megörökítettem pl az elhárítótisztet, aki Wehrmacht-fazonra alakította az íróasztalfiókban a sapkáját és Esterházy Péter Kismagyar pornográfiájából mondott föl anekdotokat, egy valóságos hajós Andrása volt a műfajának akkor, amikor hajós még a pöcsével játszott a porban, pl lehúzta a sliccét ÜTI-átadáson és kivezette rajta az ingje csücskét.

Pont a tebeléd táplált előítéleteire baszott rá a DK ifjúsága, amikor nekisetek Orbán szakdolgozatának.

Pont a sajtómunkásság felelős mindenért, mert a kövér seggét nem hajlandó felemelni a székből és azt hiszik, hogy a közpénzek elherdálásánakl a menetét otthon goglizva a számítógép előtt felderíthetik.

Példaképem, szelleminevelőapám-és bátyám pl olyan jógyerekkörök hülyeségeit tutulja, akik A Szolgálatok szerepét pedzegetik, éls ha Összes Műveiket tanulmányozza az ember, akkor szinte krimiben érzi magát.

Ezzelszemben a valóság az, hogy amikor az ember a maffiózó vidéki tanyájára bekunkorodik, akkor a kindergarten Waldorf, a biogartenről ne is beszéljünk, az asszony mézszínhaja festéket sose látott, a teste min t a Cindy Crawfordé, viszotnt az anyja lehetne Cindynek é a tanya tisztaszobájának négyfala könyvekkel rakott polcokkal ékes, nem , könyvtárnak nem nevezhető, alig 1200 kötet ,de jóformán semmi nem hiányzik és természetesen a könyvek nem ABC-rendben vannak, de nem is így, hogy TÖRTÉNELEM FILOZÓFIA SZÉPMŰVÉSZET, hanem úgy, ahogy kell, a koraiPicasso-album az Apollinaire-k mellett és Lengyel Péter korai művei mellett a Világirodalom Remekeiből a mai francia elbeszélők (1957) . És vaslábasban főzik a rakottkrimplit.

Csupa-csupa klisé. Ter,észet6esen, amikor KURVASOK pénzből esetleg összehoznak egy filmet, a d ramaturg egyetlen millimétert nem mer a klisék mellé engedni. Amikor a fiatal slapaj beviszi a riportot, akkor a főszerkesztő, aki utoljára díszletmunkás korában tartózkodott földiemberek között, de erről legendás, hogy ú, dehogyaztán, a munkásosztályban kezdte mert azonnal nem vettél föl érettségi után az egyetemre (nagyon érdekes , hogy a GrítDzsenerésön-ből igen sokan voltak díszletmunkások színházbál vagy A televíziónál) ... és perszeogy éppen ezért nincsen lenaplózva, dokumentálva semmi-de-semmi 1990. óta, mert a főszerkesztők mindig az éppen aktuális politikaiízls szerint rázták a pofaszalonnájukat, ha aslapaj riportot adott volna be, megvoltak a klisék, miszerint termelőszövetkezetet csak kisgazda baszhat széjjel, az egészországvab pirosgázolalajt csak az MDF-kútban lehetett teherautóba tankolni és az olajügyek az csak olyan regruta Magyar Néphadsereg tisztek, akiknek erős FIDSZ-közeli kötődéseik vannak. ÉS ez a sok szépember, jelentőősen műűűvészi pápaszemekel vagy kontaktlencsében aztán együtt hétvégézett vidékitanyákon pont a legeslegjelentősebb valóságos titkos belsőmaffiózókkal, tartota a szalonnasütéskor a bioházikenyérkaraját ezeknek a szépembereknek a szalonnája alá s külön nyami volt nekik a biokorom a biozsírhoz.

Persze gyűjteményemben eminnen is vannak gyönyörű képek, amikor a fideszesfőség a becsületesmagyarfajta jegyeit véli felfedezni a lenszőke, búzavirágkék-ártatlanszemú tenyerestalpas autodidaktában, aki pedig otthon kutyaszíjon tartja azt a feleségét, aki helyette írja a pompásnál pompásabb pályázatait és egyébként főtevékenysége az, hogy vérmaszopos exállamigazdasági főségekkel széjjelbasszák a mezgazertáét, mert ha nem ők basszák széjjel akkor vagy Bajnai fogja a strómanjaival vagy az osztrák.
Sokminden megvan külön-külön ebből a történetből, szelektíve leválogatva, pl ha a túrósoalacsintaosztásnál a Legnagyobb Kutyák neveit látja a kis naíva, akkor síklogikailag ebből azt süti ki, hogy nyilván a biodisznótoron együtt zabálják a hajmásvérlepényeket a biopálinka kupicáit lenyomván.

Képtelen a mai kontaktlencsés banda is komplexitásában tekinteni a helyzetet, ezt mutattam volna be a Feri Képen, hogy ugye 2002-2004 közötrt csakmiszterbén, 2004-2009 között a Reformok Arszlánja, ezért nyírhatta ki Ferenc bántatlanul a magyar politikaiéletből Bokros Lajost, mert komplexgondolkodásra képtelenül a Reform Lajos széjjelbaszását ReformFeriből nemtudták ezek a... tkp a magyar Szellemi Élet Csúcsai kinézni.
Sokat segített volna az elmúlt 25 évben valamiféle revízió, pl ha az Élet és Irodalom szerkesztősége revízió alá vonja a hülyeségeit és pl 2009-ben rájön, hogy milyen kövét kinek fújták oktondi módon 2005-ben. Ennekmegfelelően pl aaz Élet és Irodalomnak élenjárónak kellett volna abban lennie, hogy NAPRAKÉSZEN mutasson rá a Bokros-égetés motívumaira, ha a 112 pont közlésével egyszer már frekventálta magát Biokros mellett. De nem, hanem Bokros imázsának a széjjelbaszását dicső értemiseggségünk úgy nézte végig, ahogy a csirkék nézik végig más csirketársaiktól a döglőfélben lévő társuk eleven kibelezését. Nyilvánosan lehetet a Bokros Imázs beleit húznivonnia Ferikéék gépezetének, senki nem intett ácsit februárban, hiolot amikor már lehetett, sőt kellett Ferencet baszogatni, tehát május-júniusban... ehhh.

Valami elképesztően nagyformátumú koponyákként adja elő magát még mindig a kontaktlencsés bagázsunk... egy februárban 3 hónappal ráelőzni a júniousi trendre pedig a minimálisan elvárható lett volna tőlük.. egy negyedévniy előrelátás... De éppen a Mocskos Kéthét mutatta meg, hogy két napra képtelenek voltak előrelátni... MOST feltenni a kérdést a Mocskos Kéthétre vonatkozóan... három év késéssel...

FilcTroll 2012.05.20. 07:42:23

@magyar-magyar szótár: tudom, hogy messze nem azonosak nagyon sok mindenben, de azt fenntartom, hogy hitetlenségükben éppúgy közösek, mint félműveltségükben.

Így már csak takarékosságból is érdemes őket egy kalap alá venni; és mert ők akarják vezetni ezt az országot, ezért eleve egy kalap alá igyekszenek.

Azt sem a sajtó tette a fejembe, hogy alkalmatlan embernek tartom őket az országvezetésre. Alkalmatlanságuk elsődleges oka olyasmi, amivel a sajtó eleve nem foglalkozik: hogy ugyanis nem állnak készen abban a nehezen megragadható, de spirituális alapokon álló kérdésben, amit a felelősségtudat, a bölcsesség és hasonló kifejezések írnak körbe.

Persze ők vannak helyzetben, mert maga a "demokratikus" politikai rendszer sokkal inkább kedvez az erővel-fasszal harcolóknak, az eltipróknak, az egóbálnáknak, mint a bölcs vezetőknek.

'Te Viktor, tudunk mi országot vezetni? Nem, de majd megtanuljuk, mint a traktort, legfeljebb eleinte kidöntünk, letaposunk ezt-azt menet közben, de a fontos az, hogy mi tudjuk, mi a jó irány, és arra megyünk.'

Az értelmiség lenézését lehet, hogy a sajtó aknamunkája miatt látom közösnek, de vannak ebben saját tipitapitapasztalatok is, hiszen amit mondanak és tesznek, bőven utal erre. Sok tekintetben olyanok, mint Afonyka: folyvást és gyorsan cselekszenek, nem érnek rá gondolatokkal, vívódásokkal baszakodni. Háború van! // Üzlet van!

magyar-magyar szótár 2012.05.20. 08:05:34

@FilcTroll: Annyi embere sincs a FIDESZ-nek, hogy meg lehessen vizsgálni, értenek-e valamihez vagy pl morálisan hogyan állnak hozzá.

Az emberek a győztes csapatnak drukkolnak, már a grundfociban 4-5 éves EMBEREK ösztönösen azt kívánják, a MENŐK válasszák őket, inkább a menőknél a két kaputölteláék közül az egyiknek leni, mint a nemmenőben a csapatban.

Nem tudom, eszméltél-e már akkor, d így kezdődött a meccs:
1990. elsőforduló: majdnem az SZDSZ nyert, alig előzött rá az MDF
Másodikforduló: Biztos-ami-biztos az embeek az MDF-re szavaztak.

88 éves agg az urnát kihozata magához és azt mondta, a fideszre szavaz, mert ezek a legfiatalabbak és talán még valamennyire ártatlanok.

Ex SS-katona, aki 6 évet húzott le a Szu-ban hadifogságban, az SZDSZ-re szavazott, mert őket találta a legokosaban kommunistaellenesnek.
Így kezdődött.

Mindenki lecseráélődött, de a sajtómunkásság nem: Mindig tudták a tuttit, sose let igazuk, de verik rá a nyálukat és FENTről lefelé beszélnek a politikáról is, aminek a legjelentősebb seggeit nyalták, emg az emberekről is -ha nem úgy választanak, ahogy az a sajtómunkásságnak jólesik.
márpedig az emberek igyekeunek ösztönszerűen a legerősebbekhez húzni.
Ki tehet arról, hogy 2010-ben nem a legerősebbekhez húztak, akiknek akkor perpillanat az ország vagyona ellopása és sikkasztása miatt nem is volt érdekül nyerni, sőt az volt az érdekük, hogy a csődhelyzetben ne ők legyenek épen nyílt hatalomban is.

Ki tehet arról, hogy szájba lett baszva DE BÜSZKÉN ÖRÖMMEL a demokrácia [automaticce ugye: a csődbevivő nem vezet tovább és nemnyulkapisza pénzhez]2009-ben és nem lett előrehozptt választás, amiben nem lett volna a FIDESZ-nek 2/3-a- Erre az alapkérdésre egy "alkalmas" se válaszol meg neked meg a főeszetokok sem.

Most az emberekre mutogálnak a gecik, hogy ők a felelősek őkmiattuk van a kétharmad.

Pedig nem.

magyar-magyar szótár 2012.05.20. 08:06:42

@FilcTroll: Ne hülyéskedj, egy jóoldali sajtómunkás vonatkilinccsel nem meri összepiszkolni a kezét, nemhogy a beleomlott agyvelejével...

magyar-magyar szótár 2012.05.20. 08:07:31

@FilcTroll: Egészen röviden és a vodkát behelyetesítheted a politika szóval:

Vannak emberek, akik bírják a vodkát, és vannak emberek, akik nem bírják a vodkát, de mégis isszák. Az előbbiek vigaszt találnak örömükre és bánatukra, az utóbbiak pedig megszenvednek mindazokért, akik vodkát isznak, bár nem bírják.
/Bencion Krik bölcsessége -Közli Babel , Iszak Emaujlics -Ogyesszai történetek /

magyar-magyar szótár 2012.05.20. 08:22:55

@FilcTroll: Babel négy szemesztert végzett azon az egyetemen, ahol maxim orkij is tanult. gy megalapozott a gynú, hogy az az író nem is ő, akiről, mint pápaszemesről beszél a füzérben, eléggé dörzsölt meg vagáyn ogyesszai zsidógyerek volt ő ahhoz. Hanem az értelmisegi kép: lehet, hogy nem volt eléggé ember a kozákok között -de ott volt és UTÁNA meg tudta írni.

A mi értelmiseggjeinknek nagyobb a pofája, mint egy kozák atamánnak -de oda se szagoltak a "puskaporhoz". Hallottak ezt MSZP-s zsúrokon, azt SZDSZ-es partikon. Maxx leküldték az inast, a legényt [Rajnai Attilát] terepre.

magyar-magyar szótár 2012.05.20. 08:26:58

@FilcTroll: Mejd megnéznélek, mennyi bölcsességtudatra lenne időd ott neked vagy pl indekszes gecókáknak is, ahonnan a FIDESZ-főségek nézik az állást. A zabszem is a seggedből a foglikadba szorulna :D A Debreceni Rééém elszólta magát 2 éve, deugye

deugye

öregbuksi 2012.05.20. 09:54:03

@magyar-magyar szótár: Igen, mindig az az
ostoba tömeg az oka. Húsz évet baszakodtak vele, most elunta és szavazott. Nem a FIDESZre, hanem az SZDSZ és az MSZP ellen!
Kellő figyelemmel és némi részvéttel figyelem a kilátástalan (kb. október óta)
nyűglődését az ide hszt író gazdasági szakemberekkel. Ezek az emberek azt kívánják ettől az impotens kommunikációjú Fidesztől, hogy olyan gazdasági eredményt érjen el (2 év alatt) mint azok a zseniális brigantik, akik 1933.01.30.-án kerültek hatalomba, máshol! A politikai, és gazdasági együttállás nem olyan, mint az említett időben, de ez őket kicsit sem zavarja. Mint ahogy az sem, hogy a mostani eget verő probléma 95%-ban hozott anyag. Pont!
Szótár Úr! Valamit Elbert Jánosról (az egyik fordító), a serdületlen ifjak okulására, aki szintén hemüveges volt, mindenhogyan?

FilcTroll 2012.05.20. 10:00:04

@magyar-magyar szótár: magamat nem tartom országvezetésre alkalmas embernek épp emiatt. Más a bölcs, aki gyorsan is tud dönteni, és más a vakmerő, aki tudatlanul rögtönöz.

Szart sem ér az a vezetés, ami nem a valóság pontos làtásán alapul, és ez az, amit hiányolok a kalap lakóinál. Vagy önmagukba, vagy a pénzbe, vagy a hatalomba szerelmesek, és bizony materialisták, bármennyit is koptatják a templomlépcsőt.

FilcTroll 2012.05.20. 10:58:21

@magyar-magyar szótár:

Még annyit tegyünk hozzá, hogy a "felelősség" kifejezésben a felel, azaz válaszol gyök ott lakik. A "politikai felelősség" nevetnivaló fikció. Az SzDSz és MSzP viseli a politikai felelősséget a jelen helyzetért, ugye? Attól még, hogy pártként nem vagy alig léteznek már, a felelős emberek kifogástalanul élnek-haltak -- hol itt a felelősség? Hogy pár ex-képviselő és pártalkalmazott kénytelen rendes munka után nézni? Jaj.

Az elszámoltatás lehetetlen, mert a kezek továbbra is kezeket mosnak. [Itt csak zárójelben, hogy ha a Jobbik kormányozna (nem szeretném!), akkor sem lenne elszámoltatás, mert a gumitalpúak annyira gyorsan zsarolnák meg az elszámoltatókat, hogy leégne a szigetelés a telefondrótról.]

Hogy az Elbert-felvetéshez is kapcsolódjak, fenntartom, hogy politika gyanánt színjátékot látunk, és ebben a nemzetközi és hazai titkosszolgák fontos szerepekben nem láthatók.

2012.05.20. 11:10:44

" Az SzDSz és MSzP viseli a politikai felelősséget a jelen helyzetért, ugye?"

Azért jelen helyzet egy részéért mégiscsak a jelenleg regnáló kormányt illeti a felelősség. Persze pontosan annyit jelent ez, mint az előzőek poltikai felelőssége - semmit.

2012.05.20. 12:10:40

@magyar-magyar szótár: Hadd szopálják csak a kétharmadot. Öröm nézni, hogy mennyire kényszepályán vannak. Választani köbö aközött tudnak, hogy a telefonadó miatt a karvvanyjokat vagy valami mást eszelnek ki, azt azérakarvaanyjokat.
Debrecenben élek, és már itt is fülemnek egyre kedvesebb az Uccaembrénekhangosvéleménye a Fideszről. És ez egyre csak jobb lesz.

Az élet szép.

FilcTroll 2012.05.20. 13:36:03

@nagyjoco: Azért minden megbukó, ráfaragó kormánnyal az ország farag rá. Már nagyon kívánnék magunknak egy sikeres időszakot és azt sem bánom, ha a Fidesz csinálja meg. Öntsék aranyba Viktor lábanyomát, felőlem lehet tufa a közt elnök is és nem kell, hogy a Nat tessen nekem, majd én nevelem a gyerekeimet. Csak lássunk egy picike eredményt lassan...

magyar-magyar szótár 2012.05.21. 03:59:47

@FilcTroll: @nagyjoco: Sose feledjétek az eredeti terveket, amiszerint már a kampány, ősszel meg az előrehozott választások lennének.

Ezzelszemben a helyzet az, ami.

Ezek nemjólfaragnak illetve elfaragják.

A sok forgácsot, csupa forgácsban ülünk s tallózzuk, ami még EGYBEN lehetne.

Természetesen az előrehozott választásokhoz k'én'ének pl pártok meg személyiségek is.

Senki nem mondta pl Millásoknak, hogy az egymillió embert ne flashmob-izálják az utcára.

Pár idevonatoztatott Solidarnost-os lengyel nyugger hálaképpen az ingyenkirándulásért meglengette az ősizászlőt és a 4k ennyi volt, a lufi elszállt a sajátszellenetén egy cikk nélkül, nemhogy cakk nem volt.

nost távoztatni jaj anyira kívánt Ferenc figyelmeztetett még januáer elején, hogy se tervek sesemmi, egy újújalkotmán is kéne stbstb.

A Jobbik egy gömböcpárt, amit az erős külsönyomás tatana össze, de még így is rohad széjjel.

Az MSZP ezek elfaragókésének köszönheti (+ a Feri szakdolgozatügye miatt megrianó DK-nak) hogy kihúzhatja 2014-ig. Ha ugyanis a DK frakciótalapíthat, az MSZP-mnek ezév Mikulása adja be a kulcsot.

Az LMP -na ne már.

Gordonka A Legfényesebb, A Legvárvavártabb-szerint új kiegyezés kell a bankokkal és a megbékéltetett bankok -amik 1400 Mrd Ft-nyit talicskáztak, jobbára zu Hause Aisteraich [és a magyar jóoldali sajtómunkásság az elvártnál kevesebb nyereségüket sziveskedett veszteség -kéntinterpretálni] - tehát majd e bankok sziveskednek a kis -és középvállalkozásoknak tőkeinjekciót adni. Miközben a bankok arra várnak, hogy EBBEN a világpénzügyi helyzetben olyan stabil alaphoz jussanak, ami minden vaslutánál, arabynál vagy gyémántnál is stabilabb, ez pedif a föld[ingatlan] ami hektáronként kb milla körül stabilizálódik majd és az nyer, akié akkor lesz, amikor ez az árszint beáll, persze kisebb ynertesek meg azok, akik jelzáloghitelt kaptak rá és reggelire a tányér széle mellől teljeskiörlésű biokenyérrel kis és középvállakozásokat tunkolnak ki a tányérjuk széléről

magyar-magyar szótár 2012.05.21. 14:00:11

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Szégyellem magam megint helyetted, hogy benyaltad ezt az origó uszítást. Kb azon a szinten vagy amikor VÉGZETT DIPLOMÁSOK (tehát a tanulmányaikat pl 2007-ben megkezdett) emberek panaszait az Operaházi Tüntikén úgy vették be, mintha 2007-ben Orbánék alakították volna azt a felsőoktatási rendszert, ami a FÖLÖSLEGES diplomát az eleve mun kanélküliséggel a kezükbe adták. nem lehetsz ilyen befolyásolható nyugdíjasnéniagyú. Pl a jogidiploma = tartósmunkanélküliség

magyar-magyar szótár 2012.05.21. 14:01:22

@A Hannibal Lektűr-attitűd:
Matolcsy kiérdemli persze az Arany Pápaszem Gorbacsov fokozatát azzal a hazugságával, hogy a biztosítási adót a bioztosítók nem tudták az ügyfelekre hárítani

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.05.21. 14:30:48

@magyar-magyar szótár:

"Csütörtökön kerültek nyilvánosságra a 2011-es németországi bevándorlásról szóló statisztikák" ... " a Magyarországból érkezők a negyedik legnagyobb csoportot teszik ki, összesen több mint 40 ezer emberről van szó, ami 12 ezerrel több, mint az előző évben"

az több, mint 25%

erősen túl van a statisztikai hibahatáron

vagy hol a 30 000 nemfelvételiző

tudom, a számokkal nem állsz barátságban, de ez csak vakonhívőnek tűnhet uszításnak

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.05.21. 14:31:48

@A Hannibal Lektűr-attitűd:
jav.:

több, mint 33%-os növekedés

én is hadilábon állok a számokkal:)

magyar-magyar szótár 2012.05.22. 05:07:48

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Nem tudom, emlékszel-e még, amikor Bülbülszavú Ferenc egyszerűen innovatívabb gondolkodásra szólította föl az ifjúságot és akkor az origo is azt ostorozta, hogy nemeléginnovatív a magyar ifjúság, nem akarnak külföldön dolgozni, bezzeg a románok, akik évente 2 Milliárd €-t talicskáznak haza. Egyszerűen arról van szó, hogy mostanra érik be Bülbülszavú veteménye. És mire elkezdik a dollárokat hazatalicskázni a fiatalok, addigra A Cég lesz megint "kormányon", csak persze nem az addigra permanens egzaltáltsága miatt alkalmatlan ferenc, hanem egy &Co a KG-ból.

magyar-magyar szótár 2012.05.22. 05:15:47

@A Hannibal Lektűr-attitűd:
A presszóhasonlatom:
Miután Pötyike kipucolta csontra az ÁFÉSZ-presszót és elérte, hogy a sörösök csak készpénz-azonnali teljeskifizetés meeltt raknak le sört (és persze napimennyiséget) AKKOR "elbukta" a gebint és a nagyszájú (és picsájú) Terike "nyert". Persze DISCO az nincsen, mert úgy lopja hosszabbítón a 220-at is a szomszédból. (A mosogatóba is a csapvíz schlauchon gyön a másikszomszádból) ésugye minden lepukkanva, székek, asztalok, a nyélomfüggönyöük még Fecske cigaretták füstjétől kéklenek és a zengépben az Énédeskatinkám -hoz a 2Ft-ost 100 Ft-osért adja ki Fittácska a pultospicsa. A dizánny viszont utolérte a trendet, mert ma is a vízszintes és függöleges párhuzamokból lecsüngő szabályosgömbicek a divat szárazágakkal meg náddal. Természetesen minden betérő azt kifogásolja, hogy ez nem presszó, hanem kocsma. Bezzeg Pötyike idejében milyen jó koncertek voltak, milyen gitárosok kenették szintetizátoron
www.youtube.com/watch?v=eaA_UUDa-XI

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.05.22. 09:58:27

@magyar-magyar szótár:

igen, ezt már hasonoltad máskor is

de vajon meddig tart az elmúltnyolcév

magyar-magyar szótár 2012.05.22. 11:36:19

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Például az un. Aranykor kitartott 1939-ig, amit a szocializmusban az akkori [Marx Károly] közgázon az utolsó békeévként definiáltak és lényegében a viszonyítási pont volt, amit legjob tudomásom szerint edig nem értek be [föl] a mutatók.
A XX. század nagyon úgy néz ki, még eddig nem ért véget és 11 év telt pedig a XXI-ikből. Sőt, hát Magyarországon máig feudalizmus van. Vagyis egy komoly üzleti terv beteljesítése tulajdonos és vezetőváltás után is follxtatófik, ha az előpző tulaj és menedzsment annyira zseniális volt és erre is tudok szép példákat, hogy akár ma is lehet Pink Floyd néven koncertezni.

Pont ez az etetés lényege. Erről beszéltem volna a Zseniális Ferenc -ben, de senki nem értette meg. A dzsigitek leugranak a lóról, csinálnak pár figurát és a ló fut tuvább és egyzsrecsak a dzsigit megint nyeregben van.

Most azt nem értitek meg, hogy ha szar a juró, akkor mindenki abba a szartseérő dollárba konvertál át, aminek az alapját a FED megrendelőlevelei képezik a bankjegynyomdáknál. Ez a kiindulópont és minden további csak a kun kor rajta.

Minden kisfalucska elvan a kis történetével, hogy az milyen fonmtos -szartseérdekel. Min denki nagyon szarik a magyaroknak szükséges 24 milliárd juróra, amikor csak a spanyoloknak 400 kéne és a sportugáloknak menyi és a görögöknek, bár Szarkó megmondta, hogy a görögöknek ennyit se kellet volna adni.

Onnan, amikor elhiszed, hogy a MAI emigránsokért Eltolcsyék a felelősek és bekajálod ezt a rizsát... hát ez tényleg ízlés dóga, hogy a levesből kiszűrt szálkahalmokat mivel gyűröd le.

Jobb volt a Pötyi Presszóban tényleg [-> lótuszevés]. Az ÁFÉSZ-nek föl kell tunningolnia a lepukkadt presszót és mire kész a renova, a zsűri már kórusban követeli Pötyikét.
Ja, csak az ÁFÉSZ is csődbelett...

magyar-magyar szótár 2012.05.22. 12:40:41

@A Hannibal Lektűr-attitűd: ami a látható tartományban van, azt. De sokszor pedig azt, amit a képernyőn látsz, akkor teljesen, ha levesezd a hozzátartozó hangot. Jaéspersze kép nélkül is egészmás a szöveg.
Kinek a képeit nézdegéled, mindig ilyen linkeket kapok tőled, index, origo portfolio. Belinkeltél nekem egy gyári pénzért írt agitprop-payola blogot mint forrást... ööö...

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.05.22. 12:46:40

tessék:
vimeo.com/29280708

amúgy on: kúúúrvasokszor elmondtam már, én nem burokban élek, nem falun (bocs), nekem nem az index, nem az internet az egyetlen forrásom

de a havert, gyereket stb nem tudom neked belinkelni

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.05.22. 12:48:01

@magyar-magyar szótár: meg még: indexista fikamódra fikáztad a szerinted agotprop blogot - ami kb ugyanazt mondta, amit te is - csak nem voltál hajlandó elolvasni

ezt minek nevezzem

magyar-magyar szótár 2012.05.22. 14:07:11

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Pont ez a lényíeg. Nemrég meg Lázár J. mondta azt, amit a DeDi.
Semmibe nem kerülne 2-3 tényfeltáróriportert az oligarchák nyomába küldeni. Csakugye kényelmesebb a kivágotztablakú dekóderekkel mindig a cCsányit, Nyergest, leisztingert megtalálni a névsorban. Ezt szajkózom, hogy az alaptevákenység nem mind. nem mind egy, hanem különbözőek vannak.

Most, amikor Babelt olvastam, döbbentem rá, hogy még a korai szovjetidők is jobbak voltak ezeknél: ma nem lehetne iylen könyvet írni az oligarchákról, mint amit babel írt a lovashadseregről. na jó, hát nyilván Babel azért úszta meg a tisztogatásokat 1932-39m között, mert figyeltek rá az európai írók és a Szu-ba látogató

-ne3m. nem terelek! FIGYELJ CSAK!-
eurokomcsik mindig rákérdeztek. 1939-ben meg kitört a háború és el lehetett suvasztani a többivel.

Az indexesek biztos mind jó fiúk. De a csendes amerikai is nagyon jó fiú volt ám!
Mint szakember, nagyon jól ismered, hogy milyen üzeneteket lehet elrejteni egészenmás képi irályba. BELE

Mintha azt mondanád, hogy a rádiók azt játszák, amit az emberek hallgatnak és az embereknek ez a fos kell, hiszen a kívánságműsorok. Emlékszel, hogy viselkedett az index az mr3 botrány idején, amikor hirtelen az lett a baj, hogy magyar zenét is játszik és "túlsokat" az mr3 ??? vagy emlékszel a Kerényi Körkép ügyre, amikor Szily, csak azért, mert GONDOLKODÁS nélkül egytőlegyig mindenkit agyonbaszott?
vagy a MAL azért ártatlan, mert a FIDESZ van kormányon és a örösiszaopömléskor azt akarta, hiogy, tehát akkor biztos az ellenkezője a jó (márminthogy a MAL főemberi az ártatlanarcok
és a hülyésékedés a vörösiszap körül.
És sorolhatnám, sorolhatnám.
Te bevesezd, amit ezek a jófiúk a szájukkal mondanak, meg a képükkel mutatnak.
Én meg a kezüket figyelem, amit csinálnak, azt.
BKV -figyelő, baaaassszhhhhh
pedagógus figyelő bruhahha

Oligarcháék az oligarchákról a leplet
hahaha ha.. hhhh... ahhh ... ... ...

Hát az index története oszt az igazi oligarcha sztori

magyar-magyar szótár 2012.05.22. 14:24:16

@A Hannibal Lektűr-attitűd: És amióta mondod, azóta az egységfront erősödött, lényegében ugyanazokat a line-okat nyomják a jóoldali orákulumok, tegnap pl a "kitántorg az ifjúságunk a geci fidesz miatt Németországba! " volt a sláger. Minden napra ugyanaz a

az 1

tojás
osnokedli.
Persze az egyik tojásosnokedli a másiknál petrezselymesebb, de melyik az egyik és melyik a másik.

Kis különbségeket fedezek föl, régebebn az origo volt a trehányabb, mostanában az indexen mindeneddigit alulmúló, hibáktól hemzsegő összecsapottságok, csak a műlazzzaaaság a régi, amit viszont átvettek a többiek is.

Sőt, sokkal több forrást nézek meg, mint te.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.05.22. 16:04:32

@magyar-magyar szótár: mint említettem, az én fő forrásom az élet

tudod, amikor a minisztériumi ember meg a multinál dolgozó ember meg a magáncégnél menedzser meg a középiskolai tanár stb. megosztja egymással a gondolatait baráti borozás alkalmával pl

az egyik konkrétan netvak, nem olvas indexet sem meg egyebeket sem, egy másikuk kiábrándult fideszes, aki nem néz hírtévét, stb van minden, amit csak akarsz, csak merítés kérdése

és valós emberek valóságos élete, valós gondok, valós panaszok, valós események alapján véleményezek, nem "források" alapján

és néha felhoztam neked ugyan konkrét elsőkézből való sztorikat, de olyan lazán ignoráltad őket, hogy immár leszarom

temindenttudszésmindentjobban

magyar-magyar szótár 2012.05.23. 04:11:49

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Nagyon szép, amit írsz, de egyébként, mint szakember, nagyon jól tudod, hogy a vonalak rövidítése és összefogása a cél, az egyrekevesebbfélét egyretöbbszínben látszóan eladni, emblémafejlesztés, minélkisebbköltséghányaddal minéltöbbember elérése és más szakmaialapok. És a kör bezárult, mert mindenki ezt ön-sziggerálja:
-énéletem
-énízlésem
-velemeztörtént
-énakaromezt
-jajdeszubjetum egy vagyok, jajde egyedülálló

És közben egész százalékokkal (tehát nem ezrelékeben!) kimérhető szegmenseket képeznek.
És azok a kurváraegyedi gondolatok, amiket beszélnek, százalékokban mérhető szájakból meg fejekből UGYANÚGY jönnek ki.

Hány embert ismersz, aki látni KÉPES kívülről önmagát és ezek közül pedig még mennyit, aki két , szemsarokból gyávácskán odavetett pislantásnál hoszabban merészel arra ránézni.

Meséltesd el egy emberrel a történetét, aki embernek ismerd a történetét.

"Azért vettük ezt az autót, mert ez "

"Ugye, milyen jó lett ez a szín [ a hajamban]"

"Kicseréltük a fürdőszobát, mert, és én ezt választotam, mert NEKEM ez tetszik"

"Nem találok egy kibaszott cipőt a lábomra, hát itt már mindenkinek keskeny piskótalábfeje van [nem, hanem meg merik venni a NAGYOBB SZÁMOT tehát nem ragaszkodnak betegesen a 38-as szám KÖLCSÖNZTE tudathoz, megveszi a40-eset és az jó

vagy hogy ne járjon ki a lába a csukaorruból, akkor meg két számmal kisebbet kell vennie..ÉS WOÁOOOO mennyi csukaorrúcipő lett (pár éve)

És megint csak ott tartunk a presszóban.
Most azokat a híerforrásokat kajálod be, akik résztvettek a LÓTUSZEVÉS-ben, a lótusz árát meg mst kéne FIZETNI ugye, hát perszehogy a források is mentik a menthetőt: sajátmagukat. És azt mondják, hogy amit MOST fizetsz az EZEK miatt van. És a kontraszt is, a lótuszevés alatt melymennyien jólérzeték magukat... Most meg milyenrosz és biztos a MOST miatt...

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.05.23. 10:05:32

@magyar-magyar szótár: röviden, sokadszorra

persze, az elmúltnyolcév, meg az azelőtti is (orbán is), sőt az elmúlthatvan év is benne van a mai szarságban
(soha nem mondtam, hogy nem, hiába próbálod ezt a számba adni)

de erre még jön az elmúltkétév és rátronfol úgy magyarosch mód, ha lúd legyen kövér, minél rosszabb annál jobb

és ez csak a gazdaság

a többire, amit ezerszer leírtam, éspersze egyszerűen nem reagálsz semmit

hogy ezek hogy basznak szét mindent (azt a keveset, ami még) a gyökerektől,

a mentalitás
ami elől menekülnek a gyerekek (és nem azért!!!, mert a jósajtó kiadta parancsba, baszodalássan

az értékrend
hogy nem számít semmi, semmi más, csak a, csak a loyalitás

nem sorolom tovább neked, mert minek

te csak gyurcsányista összeesküvést látsz meg manipulátor gonoszsajtót - csak

én meg ezeket látom, élőben, testközelből
az harácsot, az ostobaságot, a pökhendi agressziót, a gerinctelenséget

lassan rosszabb, mint a nyolcvanas évek volt
kúannyukat

magyar-magyar szótár 2012.05.23. 13:26:16

@A Hannibal Lektűr-attitűd:

Látom a linkeken amiket adsz, hogy mit látsz.

Steinmann Lujza 2012.05.23. 14:55:18

@A Hannibal Lektűr-attitűd: ha belepofázhatok az okos bácsik dolgába
és kicsit müllerpéteres meg coelhos legyek (akiket egyébként nem olvasok)
szóval próbáld meg elengedni a dolgot, NEM tudod Dudit meggyőzni, a saját feje, amiből kinéz, és a saját fejében azt gondol, amit akar, és ide azt ír le, amit akar
ha az ember képes ezt elfogadni, hogy nem tudja befolyásolni sem minimálisan a véleményét, hogy úgysem fogad el semmilyen észérvet, akkor rájön, mennyire felesleges Dudival politizálni. Dudi nem vitázni akar, hanem előadni. Nézelődj, mint a színházban. Ott sem szólsz bele a darabba, mégha hülyeségnek tartod, akkor sem.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.05.23. 15:34:30

@Steinmann grófnő: ha haverom bazsevál és elmegyek, ott is megmondom a véleményem

néha még akkor is, ha nem mentem el

:D

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.05.23. 15:35:33

@magyar-magyar szótár: btw a való életből hozott példáimat MIND ignoráltad

ezért próbálkoztam linkekkel

már nem próbálkozom

magyar-magyar szótár 2012.05.23. 15:53:44

@A Hannibal Lektűr-attitűd: De arról pedig nem szabad beszélnem, hogy te idegen országban élsz, mert akkor a debreceni rokonyokkal gyössz. Sose mondtam, hogy az egykulcsos adó, a mi neked fáj, nemfáj. Azt se mondtam, hogy Eltolcsy nem tolta.

Pl patkányt egy fiát nem látsz, na figyel,d ebből hátha megérted.
Én azt ugatom, hogy a patkányok, apatkányok a baj.
te meg azt, hogy te az életből hozod a példákat, a baglyok már a lakótelepen huhognak, nem lehet aludni tőlük,. A sok kurva bagoly. Itt macskabaglyok vannak, de annyi és az SÜVÖLT is éjjel, mint valami bölömbika. És ez a probléma, ezt szajkózzák az emberek, hogy a baglyok a baglyok.

A patkányról nem szabad beszélni, tabu, szégyen, csunnyaa.

Én meg azt mondom: a patkányok, a patkányok.
És tudod, azért sok a bagoly már a nagyvárosokban is, mert MIRRRJÁDD a patkány.
A patkányt viszont nem látod.
tehát nem hiszed.
te a baglyokat látod. Azt hiszed, mert pl a ltp-n az sivít a füledbe.
Én meg azt mondom: a patkány nesztelen.
meg azt, hogy a legjobb apa, anya.
Erre leordéjjátok a fejem, hogy szabad egy útálatos állatról szépet mondani.
De ha a legjob apa-anya, tényleg.
pedig ritkán látom

akkor is döglötten.

Na jó, egyszer a holdfényben látam egy ÉDES mikiegérfejű vándorpatkányt, egy naposcsibe beleit eddegélte, a kis csibe még rúgott.

Most már érted,
Engem lehordasz minden hülyének, hogy a netről, meg a médiálógok.
Holott a média eljut a baglyokig.
De nem uismeri föl, hogy a baglyok a patkányok MIATT szaporodtak el, minthogy patkányt ZABÁLNAK

kétpofára.
meg KURVASOK a szemét és ezért sok a varjú.

A baglyok meg varjúfészekbe szeretnek tojni-költeni

mert
SOK A PATKÁNY
te meg hajtogatod

ez példa
hogy nem a bagoly a sok. Mert te LÁTOD (a baglyokat, de patkányt nem láthatsz, mert a patkány természete ez)

Kapisgálod már??

Steinmann Lujza 2012.05.23. 16:26:15

@magyar-magyar szótár: tudod mit, még az is lehet, hogy sok dologban igazad van
Hanni (meg én is, régebben, de már leszoktam róla) csak arról próbálunk meggyőzni, hogy a világ sokkal több, mint az indeksz
az indeksz egy mikromilliméternyi szelete sincs a világnak, hogy tízezer másik téma lenne, ami nem feri, és nem godcsi és nem az indeksz szerkigárdája
süti beállítások módosítása