Az eredeti mese. Amit tegnap föltettem, csak úgy kitaláltam ennek a 2500 éves ős-mesének a vázára...

 

 

 

A négy árva az iskolák végeztével, felnőttként kikerült a kolostorból. Hárman tudósok, egy pedig okos közöttük, de a tudományokban kiműveletlen. Őt inkább érdekelték a mindennapok gondjai. A másik három pedig elvont kérdésekkel szeretett foglalkozni.

Ahogy így vándoroltak, találtak egy oroszláncsontvázat. Az egyik tudós javaslatot tett, élesszék föl az oroszlánt: tudományuk dicsőségére. Az okos ellenvetésére nem figyelvén hozzá is láttak. Az egyik húst és bőrt, a másik a bendőjébe belsőségeket teremtett, a harmadik megélesztette a masszát, az okos ezalatt fölmászott a legközelebbi magas fára.

 

Az oroszlán megéledvén mind megölte a tudósokat majd jóllakott belőlük és odébbállt.

Az okos ezután egyedül folytatta a vándorlást.

Itt a vége.

 

(díszesebben és filozófusabban a Pancsatantrából: Dr Balogh Barna fordítása www.terebess.hu )

 

Az oroszlán csontjai

Sokkal régebben, mint azt mi elképzelni tudjuk, élt négy jó barát. Mind a négyen brahmanok gyermekei voltak. Egész korai ifjúságuktól kezdve együtt játszottak, tanultak, okosodtak. Későbbi években kiderült, hogy közülük csak három való tudósnak, mert a negyedik inkább okos volt, akit a mindennapok gondja érdekelt. A másik három elvont kérdésekkel foglalkozott, és a mindennapi élethez nagyon keveset értett.

A négy jó barát egyszer arra a gondolatra ébredt, hogy elmennek más országba, vagy más égtájra, de legalább más városba, hogy tudásukat bemutathassák másfelé, és ismertebbek legyenek. Az okos azt tanácsolta, hogy a király elé járuljanak bemutatni tudásukat, varázserejüket. A királytól sok pénzt kaphatnának, melyből gondtalanul mind a négyen megélhetnének. Az elhatározásuk nem ment egyik napról a másikra, sokáig gondolkoztak, s végül úgy határozott a három varázstudományos, hogy az okosnak igaza van. Meg kell mutatni a királynak nagy tudományukat.

Elindultak a főváros felé, de mikor a fele utat már megtették, és egy nagy erdőhöz értek, a legidősebb így gondolkozott.

- Okossággal nem lehet megnyerni a király elismerését! Mit keres közöttünk a negyedik barát? Csak a pénzt segíti majd felélni, azt a pénzt, amit mi keresünk...

A másik tudós barát ezt igaznak tartotta, s mivel nagyon őszinte volt mindig, meg is mondotta az okosnak.

- Menj vissza. Nem tudsz mutatni a királynak semmit. A harmadik védelmébe vette, mondván:

- Hagyjátok velünk jönni! Mért ne jöhetne velünk? Hiszen születésünktől kezdve együtt nevelődtünk, együtt nőttünk fel. Majd megél ő is abból, amit mi keresünk...Csak nem akarjátok elrontani a barátságot, hogy élére rakjátok a pénzt, mint a fukarok?

A másik kettő vállat vont. Mentek tovább, és hamarosan elfeledték, amire az előbb gondoltak. Az erdei út közelében egy oroszlán csontjai fehéredtek. Régen elpusztulhatott már, mert olyan szárazok voltak a csontok, mint a korhadt fa.

Amikor a tudós ifjak meglátták, megálltak mellette. A legidősebb így szólt. - Gyakorolnunk kellene tudásunkat. Keltsük életre ezt a holt oroszlánt.

- Jó - mondta a második - , én összerakom, pontosan összeillesztem a csontokat.

- Nagyszerű - mondta a harmadik - , én meg húst és bőrt varázsolok rá. Vérrel és élettel te varázsold el - mondta az elsőnek.

Az okos szigorúan tiltakozott.

- Ne tegyétek! Hiszen ez vérengző vadállat! Valamennyien meghalunk, ha életre keltitek! - Te ne adj nekünk tanácsot! - intette a legöregebb. - Tudásunkat gyakorolnunk kell. Hiszen a király elé indultunk!

Az okos nagyon félt, és felmászott egy magas fára, s közben így rimánkodott. - Legalább menjetek ti is biztonságos helyre! Onnan hassatok rá!

De a három mindent jobban tudó barát elmerült, átszellemült arccal mondta a varázsigéket, s az oroszláncsontok hússal, bőrrel, szőrrel teltek meg, és végül talpra ugrott. Veszedelmes morgások között rájuk ugrott, és mind a hármat leütötte. Aztán megint holtan hullott össze, és csontjai egy pillanat alatt ismét fehérek lettek.

Mit volt mit tenni, az okos elszomorodva visszavonult hogy hírt vigyen róluk.

*

- Hát csak azért mondom, mert helyes a szólás:

Tudósnak varázstudása - ha kevesebb lett volna,

Ma is élne mind a három, s vállukon a lét gondja.

A kereket viselő ifjú nem tudott mit felelni, s az aranylelő így folytatta. Vagy ott a másik eset, hiszen helyes a szólás:

Aki mindig számol, bifláz - szobájában ül könyvén,

Nem ért az élethez semmit - maradjon anyja ölén.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr224166654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.02.22. 10:16:19

csak annyit hozzá, hogy a 'tudós' szó mai értelme, jelentése, mindene nemkicsit más, mint egy - ősi nyelvből fordított - ősi történetben szereplő ősi >tudós<

a történet bölcs és tanulságos - de semennyire nem húzható rá a 'tudomány mai állására'

illetve csak éppen annyira, mint például a ketreces nyúltartás vagy a Joomla! tartalomkezelő rendszer problematikájára

magyar-magyar szótár 2012.02.23. 02:21:26

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Bármilyenbonyolult is az ember, két véglete erősen meghatároza mindenét, a talpa és a fogazata. Ha a talpa körül és a fogazatában nincsen rendben semmi, akkor seholmásholsem. Akármekkora tudós is. Alig találunk tudóst, aki a talaj -ról meg a kenyér -ről tudomást szeretne. Alig találunk XX. századi tudóst, akit foglalkoztatna a talaj vagy a kenyér. Tőlem független tudományostény (úgy értem nem én LÁTOM így hanem van ez) hogy a legjelentősebb fölfedezéseket elvégeletlenül, befejezetlenül, nem egészében, hanem még kiforratlanul bocsátották a világra. Fukusima után alig egy évvel hagy ne kelljen már belemenni a részletekbe.
De elismétlem a ferrari-s hasonlatomat: Az emberiség , mint biológiailény, ezb tudományosan is bizonyítható könnyedén, nem képes követni a sajátmagadiktálta fejlődést. Tehát ha a fogazatunk nincsen kitéve az Eredeti verzió követelményeinek, akkor kirohad. Tudományos kisérlet bizonyítja ezt, amit a mai emberjogi körülmények között már nem lehetne lefolytatni (államigondozásbavett újszülöttek és csecsemők sokaságán folytatták. )
Tehát az atomenergiát elvégeletlenül.. a nejlon-t [polimereket] elvégeletlenül.. most pl, amikor máris ribbanásszerűen fejlődik a napenergiafelhasználás, döbbentek rá, hogy mekkora károkozással is járhat. Mindenre van érv -és persze tudományos.

Olvasd el Vonnegut Macskabölcsőjét (na jó, nem érsz rá, de úgy is van megírva, ilyen 2-3 metrómegállónyi fejezetecskékben.
És az is mókás, hogy erről a mágia-kérdésről is szó van.

Megmagyarázom:
1930-as évek: a bakonyi rideg marhapásztorkodás (30000 éves gyakorlat)utolsó évei. A pásztor "hókuszpókuszok"-at mível, a télen istállóba kényszerítet marhát ejregörejtöm megfüatöli ágakkal-füvekkel. "Mágia!" mondja az egyik tudós.
Praxis & tudomány! állítja a másik tudós, mert ő tudja, hogy a pásztor ugyanazt teszi ekkor, mint a méhész: a marhák szaglását a gulya összeveréséhez eltompítja. Mind egy szagot érez: a füstszagot.

Amikor 5000 évvel ezelőtt a gulys a dögbe setett gulya takarmányába az először elhullott álatok húsából kevert bele, mit tett. Amit Fleming is tett. Arra nem volt idő, hogy a törzsnek elkezdje magyarázni, hogy enyhe fertőzéssel az immunrendszert ébreszti. nem is tzdta volna ezeket a maitudományos szavakat haszbnálni, szavak nem voltak rá. De intelligencia igen!
Miondott helyette rontást, szellemeket meg ilyesmiket, mert abból értett a nép

és ha nem is annyi jószág maradt meg.. de legalább egy aztán felszaporításra alkalmas törzsállomány mégis.

Bibó esete: Bibó nagy tudós volt, de politikaiintelligenciája szinte semmi. A gyakorlatban semmire se ment.

Gyurnainak főleg politikaintelligenciája van, ez a csodájának az alapja. Van egyébként erre Gyula bácsinak egy jómondása [bon mot-ja: "Ki az a Bibó??"] Gyurnai tudja: Ha a tudóst idézi, a tudóst meg is vette. Ja és mőg még konkrétpénzt is csengetett le. Nem tartotzik senkinek a kölcsönvett mondatokért. Vágó bácsi dicsekedett a minap: Másfél órán át némán jegyzetelte tanítását Isteni Ferenc -jóhogy be van vágódva az öregnél...

Mutass nekem egy olyan tudóst, aki tartósan ennmezítlábán a föld felett 2 cm-re lebegvén megáll és szájtátás-rágás stb nélkül a kenyérrel elboldogul. Mindenki végülis talajonáll s valahogy rág, talán Stephen Hawkingnek nem kell rágnia ma már, ő viszont az utolsó olyan tudósok közé tartozik (mondhatni einsteiniánus a hozzáállása) aki nem képes megfeledkezni a talajról. Csak gondolj a kommunikációs tudósokra, akik minden gond nélkül az internetet belebaszták a zemberiségbe azzal, hogy a többi (pl az olvasás és írásképtelenség miatt a tudományoktól való végletes elszakadás, a neoostobizmus és neosötétség)nem az ő dóguk.
Mert ugye a te egyszerű világképedben van a Régi Sötétség aztán jött a Felvilágosodás. De melymennyivel is veszélytelenebbek a netokraták a Szent Inkvizíciónál? Mit csináltak a netokraták? -kétfillérért eladtak bennünket (adatainkat és kapcsolatrendszerünket) a szijjájénak meg az effbíájjnak.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.02.23. 09:15:56

@magyar-magyar szótár: felvilágosodás előtt a tudós azt jelentette, hogy 'az ember, aki valamit tud'

azóta meg nem azt

a sötét középkor egyrészt persze nem is annyira sötét, másrészt a felvilágosodás (főleg a gyakorlatban) kicsit többről szólt, mint hogy lehetővé tette a XIX. századi klasszik pozitivista tudós megjelenését - akit máig is előszeretettel vegzálnak az antitudákosok mint 'a tudós'

amint az itt nálad is látszik, egyébként

mágia meg az, ami működik, de a tudomány nem ért, ezek szerint:)

Macskabölcsőt hogyne olvastam volna

Persécuté Persécuteur 2012.03.16. 04:55:19

@magyar-magyar szótár:

Ezt a fajta tudást, amit a tudósok sokszor figyelmen kívül hagytak, a modernizáció pedig gyakran elpusztított, mētis-nek hívta James C. Scott, a téma híres kutatója.

Scottnak van egy nagyszerű könyve, "Seeing Like a State", amiben sokat ír az általa "magasmodernizmusnak" nevezett szemlélet és a hagyományos tudás közti ellentétről. Egyik fő állítása, hogy rengeteg amúgy roppant todományos, racionális stb. népboldogítás éppen azon bukott el, hogy a "magasmodernizmus" nem rendelkezik a métisszel. Nagyon racionális városok, ahonnan menekülnek a lakók, hagyományos helyett todományos földművelés zuhanó termelékenységgel, meg az átlagember (a paraszt) mindennapi ellenállása a magasmodern kormányzottsággal szemben stb.

Amikről tehát itt gyakran írsz, azok most már, amikor amúgy késő, nem tabuk a magastudományos körökben sem. A modernizáció "patkó"-ja, ugye...

magyar-magyar szótár 2012.03.17. 07:06:02

@A Hannibal Lektűr-attitűd: A részeredményeket nem vonom kétségbe, ilyen pl a kézmosás föltalálása, vagy a kolera eredetének kiderítése, azaz a budik és ivóvízlelőhelyek összefüggéseinek a megszüntetése. vagy pl a vasútiközlekedés, ami lehető vé tette nőnemű művészek viszonylag biztonságos utaztatását. (Addig csak minimálisan kurtizáni felkészültségben erősenedzett nő, akkor is minimum egy fő nőikisérővel utazhatott) Lehet aztán szálazni, hogy mikor is volt jó munkásnak lenni, az ipariforradalom vagy a céhes-élet idejében.
Erről is sokat vitáztunk már, hogy érdemes volt-e nem egész (tehát befejezett) találmányokkal előállni (pl az atomenergia ötletével úgy, hogy sem a hulladékai kezelése sem igazán a reakciók leszabályozása nincsen kitalálva) vagy beszélhetnénk a gyógyszeripar dógairól vagy az élelmiszarhamisítás "eredményeiről" Pl a közvetlenkörnyezetemben aki nem rákban hal meg, azt vagy a rákellen alkalmazott kemo következményei visziok el vagy csak a boncoláskor derül ki, hogy rákos is volt már. (futottak még rovat a szív-érendszeri betegségek meg az alkohol [öngyilkosságg) hogy is mondjam.. sok-sok eredmény.. sajnos azonban UTÓLAG derül ki: leginkább részeredmények, ismeretlen kimenetellel...

magyar-magyar szótár 2012.03.17. 07:08:45

@Persécuté Persécuteur: A patkó két vége olyközel, szinte "átköphetni". Át lehetne menni gyalog. De a Hülyeség Útját ezekszerint (azaz a patkóhosszát) nem lehet kiiktatni. Minden mindennel összefügg és ha ÉSZNÉLKÜL AZONNAL nyúlkálnak bele, az is katasztrófát okoz [-> vadzöld álláspontok, vágyak és követelések].

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.03.19. 09:17:57

@magyar-magyar szótár: azért az átlagéletkor mintegy a duplájára nőtt az elmúlt párszáz év alatt európában...

magyar-magyar szótár 2012.04.20. 07:37:00

@A Hannibal Lektűr-attitűd: És nefeledjük, sokkal édesebb is az élet ma már, mindenféle fincsik, aztán a hygiénia, a műűvelődés és szórakozás esélyei és ma pl már mindenki azt csinál amit akar, az egyén szabadsága pl este, amikor a nagyfilm (a főműsoridő) megkezdődik a tévében, akkor pl tízmillióember hűdetízmilliófélét csinál a nagy emberiszabadságábnan és ááádehogy is vannak úgy csokrozva meg terelve a gondolatok mint a Sötétség Évszázadaiban. Mondjuk majd az időbusz feltalálása fog ezen a Pepsi-érzésen sokat pesdíteni, amikor mairómeókat elutaztatunk Matteo Bandello Itáliájába és bedugjuk őket egy akori hölgy ágyába (most nem a szagokról lesz szó) áés akor a mairómeó nekiveselkedik és teljesít majd a mai europid férfi TEHETSÉGÉNEK megfelelően petyhüd ernyed és hengeredik le és akkor megszólal a Júlia-korabeli hölgy, hogy mi van, hol a többi kilenc sorozat? Amihez ő a korabeli KÉSZSÉG-ektől ő már hozzászokott.
Szóval van itt sok nyereség a vámon, de egy pár dolog meg a réven elveszett.

magyar-magyar szótár 2012.04.21. 06:35:59

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Igen, csak ők 3-4 keményí forgatási nap alatt se hozzák össze azt a teljesítményt, amit a fogyasztó zsönge 25 percnek lát. A kisgyerekek ugyan tudnak kulisszatitkokat, pl meséket a backstage crew felszopó lányokról csak azt nem, hogy ezeknek többnyire mindnek ugyanaz a neve: Marok Marcsa.
süti beállítások módosítása