kész Shakespeare-dráma az MSZP története.

 

Az az egyik shakespeare-i a drámában, amikor Szegény Ferenc viszi Vitányit haza a csiptuningolt diplomatakék Transporterrel, okádja az a túltöltés fekete füstjét az újságírók orra alá, azt a Vitányit ápolgatá Ferencünk , akin gúnyolódott az igazságbeszédben.

Lényegében Gyurcsány egy művészi mozdulattal az MSZP egyetlen valóban haladó konglomerátrészének, Vitányi tanár Úrnak és csapatának [Mozgó Világ thx...] a szájába a saját kaszáját adta vissza, amit kölcsön se kellett kérnie, szinte erőszakolták rá jóindulattal, tessék, vidd!  Gyurcsány az MSZP haladóinak a kölcsönkaszájával aratott majd egy gyönyörű mozdulattal még odaszólva, hogy ez se megy, nem vagytok okosabbak és a Gyuri [per, neki, egyébként Surányi] se tudja jól, visszaadta nekik. és mit tehetnek?

Mondhatnám cinikusan: teccett vóna az MSZP-nek Toller Lászlóra odafigyelni, mit mondott Őszöd után zártkörben. De a Baranyai Frakció  ellenség  , ugye. Aztán Toller őszödután-kiskedden kiállt a nyilvánosság elé és Ferike mellé, mert  ő a politikai harcot tényleg komolyan gondolta.

Ha valaki egy idő-riksával elkanyarodna a 30 évvel ezelőtti Csurkáért, ő tudna egy ma divatos monodrámát írni Gyurcsányról, persze a shakespearei dramaturgia 4D bonyodalmait lehetetlen lenne adaptálni, mondjuk Korunk Gobbi Hildája rendezné a Ferencünket meg az összes szereplőt alakító Eszenyi Enikőt , aki persze cicit is villantana, ahogy kell. Azt nem tudom, hogy Csurka hogy tudna a mai modern szinház kövfetelményeinek megfelelően megtanulandó szöveg nélküli  szit.gyak. jellegű sitcom-ot  írni. Hiszen még

 

Korunk Gobbi Hildája

shakespeare-iben is S.Ö.R-jellegű zanzába kéne letenni, hogy a mainézők felfogását annyira ne terheljék meg a mondattani és metaforikus, képesbeszédbéli bonyodalmak... Wuu, de érdekes lenne a Gyurcsány beszédet rögtönző Eszenyi, ahogy utánozza Igazságmondó Ferencet, aki meg Dr Goebbels-t utánozza (lásd az ügyésség előtt mondott beszédét) 

Az MSZP története a dráma, amiben Magyarországé benne van, de Shakespeare-dráma, azaz funkcionálisanalfabétáknak már zavaros, összefüggéstelen és tele van helyesírási hibával. Arany János szókincse kéne azt megérteni...

 

függelék:

Vitányi beszéde

töltötte fel 2011.07.29-én, azóta 11-en tekintették meg...

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr143284248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.13. 11:03:20

Eszenyi Enikő nekem a picsa egyik szinonímája, pontosabban a művészpicsáé, fél méterrel még éppen innen a mélyponton, azaz Esztergályos Cecílián.

budai zöld 2011.10.13. 11:19:46

@vészmadár (pica pica):
Hát nemtom, finoman archaizálva, Esztergályos lehet, hogy nagy művész volt fénykorában, de nem annyira színművész.

Eszenyi szerintem azért színész, de karakterszínész, általában magát alakítja (itt tehát részben egyetértünk). Ritkán menekültem eddig színházból, de Eszenyis (játékosedzős, mint Roberto Carlos) darabot már hagytam ott a szünetben minden lelkiismeret-furdalás nélkül, nagy megkönnyebbüléssel.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.13. 11:38:36

@budai zöld: keveset értek én a színházhoz, még a filmhez is, de nem úgy van, hogy a rossz színész az, aki átéli, magáénak érzi, beleéli magát, annyira, hogy végülis magát adja, a jó színész meg egyszerűen el tudja játszani? Én legalábbis énekesben plö a falnak megyek azoktól, akik a dalokat "előadják". Ne add elő bazdmeg, hanem énekeld el!

budai zöld 2011.10.13. 12:16:14

@vészmadár (pica pica):
Hát de.
Azzal, hogy karakterszínész, meg hogy magát alakítja, arra céloztam, hogy nemigen láttam még olyan szerepben, amiben nem elviselhetetlen idegbeteg picsa volt.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.13. 12:39:21

@budai zöld: hogy egy magasirodalmi szemszögből vérciki kedvencemre utaljak: Maugham ezt a témát asszem nálunk sokkal avatottabban fejtette meg a Színház-ban.

Frick László Emlékzenekar 2011.10.13. 13:05:22

@vészmadár (pica pica): Bármi vétked van, ha beismered, már meghaladtad kissé.
A picsa nálam pozitív töltetű is, az archaikus nő lényegében picsa. A picsaságát fölismeri -a süllyeteg europid (porszáraz & steril) picsa nem, sőt, ő műűvésznő.
Esztergályoshoz volt szerncsém élőben kétszer öt perc, kemény ember is és tisztában is volt/van ennen picsaságával.
Mutatok hozzá egyb faszt: Áll Garas művészúr a szinpad mellett a kapcsolótáblánál, és kapcsolgat, már az összes főbiztosítékot lebaszta. Meglátja a művházigazgatót: "Ki volt az a paraszt, aki lekapcsolta szinpadvilágítást?"
"Ön, művészúr!"
Ez a fasz, a picsa férfimegfelelője, de persze fasz-nak lenni pozitív a köztudat szerint, picsának lenni meg negatív.
A nő, ahogy más nőre mondja, phricshaa nedvesen, lucskosan mondja ki a picsa szót, az ajakára nyálhab ül.

Föltegyem?

magyar-magyar szótár 2011.10.13. 13:10:45

@vészmadár (pica pica): @budai zöld:
A jó színészből semmi sem "igazi", a magánéletét is játsza, játszik a haknin, a hakni előtt, az anyja temetésén, mindig... az öltözőben az eléje járuló híveinek. Minden játék, mindent fölhasznál, bepróbál, ez hogyan hat. Minden alakítás.

Eszenyit régebben útáltam, most odavagyok érte.

Esztergályost mindig birtam -a hakniján "megettem".

Ismerek színésznek született írót, olyan orgánuma van, bele lehet szeretni, író lett. Irigyelhet mindenki, mert én kamaszkorában ismertem, amikor ráadásul angyalhaja volt... De az írói pályán ezekkel a színészi képességeivel is haladt.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.13. 13:38:11

@Frick László Emlékzenekar: hát ha tisztában is van vele, akkor csak jó, bizonyára hasznát is veszi, de ettől még én nemigen fogom jobban kedvelni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.13. 13:42:08

@magyar-magyar szótár: mondom, én a színházhoz, dememgmég a filmhez is kevés vagyok. Én csak azt tudom, hogy látok egy filmet, és érzem a zavart, hogy igazi ember ebben a helyzetben egyszerűen nem ezt és nem így mondja. Nem. Ilyen értelemben nekem például túljátszás minden olyan helyzet, amikor valaki erős érzelmeket mutat közösségben. Olyannyira, hogy ha valaki amúgy tényleg ilyen - olaszok, hogy jó kirekesztő legyek - akkor az jut eszembe: ez miért JÁTSZIK?

budai zöld 2011.10.13. 14:07:46

@vészmadár (pica pica):
Ejha.

"Ilyen értelemben nekem például túljátszás minden olyan helyzet, amikor valaki erős érzelmeket mutat közösségben."

Ebből a mondatból némi odafigyeléssel simán le lehetne vezetni a turáni átkot/monarchiás kafkai freudi elfojtást/a kiemelkedően alacsony várható élettartamot/azt a családon belüli erőszakot, ami végén apa kamion alá vezeti a családi szuzukit/a dobogós helyet öngyilkosságban/a nemzethalált.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.13. 14:28:16

@budai zöld: szó sincs erről, csak az érzelmeket nem a hangerővel/gesztikulálással éli meg az, aki nem vélt vagy valós közönségnek játszik.

magyar-magyar szótár 2011.10.14. 05:20:43

@vészmadár (pica pica): A túljátszás hangerúőfüggvénye is. Putriban az alapüzemi hangerő a zsivly ezt még meghaladni ordítás és visongás meg bömbölés is kell, ha ez is kevés, jön a túlzó mimika. Aztán a társadalom még nemzedékeken át emlékszik, már ketten laknak 68 nm-en, kétszoba-kétfürdőszoba-konyha - de még hevesen gesztikulálnak, ami a mi ízlésünk szerint túljátszás.
Mit jelent nálunk, ha dudálok a járművömön és mit Itáliában (vagy Isztambulban vagy Kairóban...)
"ne dudájjá, küzgyé!"

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.14. 07:24:49

@magyar-magyar szótár: mintát vettem, de ez nekem akkor is túljátsziott, ha amúgy egy olasz szted tényleg ilyen, akkor csak egyet mondhatok: az olasz egy megjátszós nép.

RomBold! (törölt) 2011.10.14. 10:33:39

Na, akkor most a magyar egyik oldalára tegyük a dígót, meg a cigót, másik oldalra meg keressünk egy japót, meg egy jakutot, és szemlélődjünk! Jobb az, ha nemek szerint is bontjuk a dolgot, és csinálunk az előző nemzetek fiaiból is, lányaiból is homogén mintát, meg cikkcakkban kevert mintát. Esetleg egyazon nemzetnél összeállíthatunk egy süldőlány, kiscsávó, asszony, ember, tata, nyanya sorozatot is. Keverjük bele a tanya-falu-város bermudaháromszöget is!

Aki ezek után meg tudja mondani, hogy melyik csoport a megjátszós/túljátszós, annak teljesítem három perverz szexuális kívánságát és fölteheti az erről készült videjót a jútyubra!

Az nem ér, hogy csinál 99 csoportot, és ebből megnevez 45-öt, hogy na azok a csoportotk a megjátszósak :D

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.14. 11:01:49

@RomBold!: definíciót akarsz? megjátszós az, aki többet gesztikulál, mint én. sztem egyszerű ez.

PfSz (törölt) 2011.10.14. 11:32:50

@vészmadár (pica pica): Frászkarikát!
Jakut medvevadászhoz képest te egy ripacs vagy, aki még a megjátszást ís túldramatizálja! Ráadásul nagyképű ripacs. Ki mondta, hogy Te vagy az origó?

spájdernecc 2011.10.14. 11:36:34

@PfSz:
és ha egy olasznak lekötik a kezét, megnémul :)
süti beállítások módosítása