Az amerikaikasza még hagyján, hogy tájidegen és persze alkalmatlan is. Magyar kasza is van végi kaccsal a hegyvidéki (pl erdélyi) kaszálásokhoz, de rendesen (az eredeti jó szerszámot ugyan az ember készíti, de az adottságok alakítják párszáz avagy ezer éveken is által). Azért hullámos az amerikaikasza nyele, mert az anglo-saxo óhazai mezők állandóesőktől dús kövér füvét változatos domborzati viszonyok közepette kellett kaszáni, hátmég a gabonát! A kaszanyélen száz fogást is kell váltani, ha a szikladarabok közül ki akarja nyesni a paraszt a kalászost vagy szénának valót.

 

amerikaikasza fanyéllel gabonára, orrmánya nem hegyes, mert nem szálakközéhatolva választ el, hanem az állógabona   "sarka" felől. Az amerikai kaszás jóval szélesebb mozdulattal lendít ki és "csap le"

fig.1.: amerikaikasza Gyöngyöspatán a fotós kedvéért kaszálás-szerűen bojóckodó férfi kezében.  origo fotó, a fotós nevéről (mintha én tettem volna "láthatatloanná" az arcot, oly "szakszerű" munka...) jótékony céllal hallgatok. A fotón kivállóan figyelhető meg nem csak az, hogy a "kaszáló embernek" fingja sincsen a kaszálásról, de az is, hogy miért is alkalmatlan azon a terepen az amerikaikasza: aki ekkorát akar fogni [-> "vágok olyan rendet mint te"] annak kb háromembernyi izomerejével kéne rendelkeznie... Nem is beszélve arról, hány percet lehet dolgozni tökfeketében a mai napsugárzási viszonyok közepette.

 

A jó magyar kaszanyél csak enyhén görbül, mióta akác van, azaz kb 200 éve, leginkább akácból készítik: kinézi magának a feődekre mentében a kaszás. Sokian aztán a nyélnekvalót madzaggal kikötik elő-alakítás végett. (Az angolszászok nyilván tölgyfa koronákban látták meg a kuszaságban szinte világolni ki a jó nyélnekvalót és persze a vég-kacs is csap nélkülien!)

tipikus magyar bótikasza nyél egy kaccsal. Az ilyen kaszanyél leköpésére is sajnálja a nyálat egy igazi kaszás, semmirevaló, pl nincsen enyhe hajlata a nyél végének és a kacsot nem görbe ágból készítették, hanem padlóból fűrészelték ki, ráadásul úgy, hogy erőirányban kettéhasad majd: semmirevaló ez a nyél, nejlonparasztnak.  Az "osztrák" külhoni, pl szlovén] kaszáknál a magyar hosszabb, pengéje keskenyebb, orrmánya (ez nem elütés, két rövel kéne írni, mert nem ormány)  mindenképpen hegyesebb, kápája erősebb, könnyen állítható a penge és a nyél által zárt szöge.. a kasza is a használatban csak javul: ahogy keskenyedik a pengéje, a legjobb akkor, amkikor már kb 2-3 ujjnyi, addigra le kell vele kaszálni vagy 500 hektárt. (a kasza a kalapálás véknyítása után a fenésben kopik leginkább... nejlonparasztok köszörülni szokták, amitől a kasza pengéje ridegül, és lényegi tulajdonságát elveszti, nem jól fog, nem viszi, csak "fűrészeli" bármi élesre is köszörült, a fenkő viszont a ridegült éllel nem  bir...)

Ismervén olvasóimat, egyeseknek direkt csakazértis az amerikaikasza lesz a szimpicsek, ezért gyorsan kerestem nekik kétkacsos magyar nyelet. Arról sajnos hiába beszélnék, mi a különbség a műanyag vagy könnyűfém és a fa szerszámnyél között, mert ahhoz tényleg dógozni kellett vóna ilyenekkel... (najó, súgok: a tenyér reá izzadásában , tehát a kezelhetőségben...)

 

Az alábbi képen pompásan látni, hol fog a szartseérő nyélnek látszó izén majd a kacs kettérepedni 2-3 óra használat után, felhasítva a "kaszás" tenyerét is...

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr763082190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

budai zöld 2011.07.20. 17:16:35

Csak úgy mondom, hogy "a tenyér reá izzadása" utolsó mondat után rekszóna reklám jött be.

Vajon blogszöveg-érzékenyen osztja-e a reklámokat a mátrix?

A szerszámköszörülés persze flexxel az igazi, mert úgy fogy a vas igazán gyorsan, pláne, hogy jó gyakran is kell.

Steinmann Lujza 2011.07.20. 19:30:59

direkt csakazértis
de láttam remek biomegoldást, itt, a neonfényesben is alkalmazzák (mert bármilyen meglepő, itt is van rét) birkákkal lelegeltetik a füvet

öregbuksi 2011.07.20. 20:23:25

@Steinmann grófnő: Kedves grófnő! Az a birka még nem jött a világra, ami azt a dzsindzsát lelegeli, se napfényben, se neonfény alatt!

öregbuksi 2011.07.20. 20:51:58

A képen látható fiatalembernek lövése sincs a kaszálásról, az 100. Közben míg ott kuszált, feltehetően eszébe jutott, hogy ez a munka csak a parasztoknak ( kurzív)való. Azt a baromarcú önkormányzati tisztségviselőt, aki a kaszát megvette, a mi pénzünkön, na, őt kellene
a szárítóra felakasztani!

magyar-magyar szótár 2011.07.21. 06:12:17

@öregbuksi: Van tippem, ki vette ezt a kaszát és honnan vót rá a pé'z. Ez egy un "edzett élű lemezkasza (azaz nem kovácsolt) , azt kívánom annak, aki vásároltatta, olyan okostelefonja legyen, amennyire kasza jez, amennyit én tudok az okostelefonokrú...olyan bogrommot rájatelepítve :DDD

magyar-magyar szótár 2011.07.21. 06:13:08

@öregbuksi: (nem, nem önk' tiszts. vis. vásárolta ám!) Olyan ez a kasza, mint az LMP "romaprogramja" Valahol valamire biztos jó.

magyar-magyar szótár 2011.07.21. 06:16:45

@budai zöld: A flex-szel való köszörülésben a ridegítés a lényeg, a ridegedő pár milliméteres "élesnek ható" részről fűrtészfogszerűen töredeznek le darabkák s hamar "tompul" erre megint csak flexet ragad.. és ez még nem is a parasztházat vettünk vidéken stílusú budapesti élytelmisegg a Káli medencében... Ez olyan faszi, akinek a nagyapja még tudott kaszálni... (Itt következik a jógyerekkérdés: "Miért is kéne tudni kaszálni a mai embernek" - majd megyen tovább az okos fejével a GMO-ról meg a bikultúráról előadást tartani, és pl azt is olvasta, hogy a kaszálás használ a rétek ősnövényvilágának... (de azt már nem tudja, hogy a rét az nem szinonmje a mező -nek...)

magyar-magyar szótár 2011.07.21. 06:19:11

@Steinmann grófnő: Na, ez tényleg jó megoldás, a birkák elintézik a füvet, már csak egy juhász kell hozzá, aki először átnézi a területet, mert a birka nem túl okos és válogatás nélkül a számára veszélyes növényeket is megeszi.. míg pl az inkakacsa nem innovatív, ha nagyon muszáj, akkor előkóstol, de az első gyanús ízre nem FAL tovább inkább éhen marad. A birka viszont birka, de nagyon sokan meg juhot vesznek s aztán csudálkoznak is. Ugyanis a juh sokkal okosabb, mint a birka.

magyar-magyar szótár 2011.07.21. 06:20:20

@öregbuksi: @Steinmann grófnő:
A grófnő még nem jár Budapestenek azon részein, pl a Csepel Művek területén s mellékén, hogy azt a burgyint láthatta vóna..

Sobri Jóska (régebben pap) (törölt) 2011.07.21. 19:56:30

Fontos kérdés, hogy a kaszálás olyan-e mint a biciklizés. Mert én 20 évvel ezelőtt kamaszfejjel szoktam kaszálgatni. Vajon ha most közmunkára fognak, akkor újra kell tanulnom az azóta nem használt mozdulatokat, vagy pár perc alatt ráérzek az ízére, és menni fog a dolog?

Más gondolat: Nem volt hülye ember aki a képen látható kaszát vette.
Fos fizetésért fos munka. Főleg úgy, hogy a fosmunkás vagy tud kaszálni-vagy nem. Ha fa kaszanyelet vettek volna, az már az első napon eltört volna. A jófajta aluminium esetleg meggörbült egy kicsit. Tehát a jó kaszanyél egy nap alatt megsemmisült volna, a nem jó meg még most se jó, de azért van. Jó munkát a magasságos kaporszakállú sem várhat közmunkásoktól, látszat munkához meg pont jó az a kasza úgy ahogy van nyelestül mindenestül. A közmunka lényege ugyanis nem a munka, hanem az idő kitöltése. Ugyanis akinek van valami dolga (mindegy hogy svarcban dolgozik, vagy lopni megy) az nem fogja az értékes idejét közmunkára áldozni, inkább vesszen az a kis segélyke... Hogy mi lesz azokkal a vesztesekkel, akik eddig is csak a segélyből éltek, és nem csináltak semmi pénzteremtő foglalatosságot a segély mellé, azt nem tudom.

magyar-magyar szótár 2011.07.22. 05:58:48

@Sobri Jóska (régebben pap): Üdvözlöm
-szerintem a kaszálás olan, mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni, főleg, ha az ember rá kap (mert kaszára és biciklire kap a magyar) ÁMDE előtte nem kezd el gondolkodni, derégvót a hogyisvót, hanem csak úgy zumm, na, gyerünk OSZT meglássuk.
A gy'patai cigányok NEM közmunkaszerűen, hanem jógyerekszervezésben (a jógyerekek bááábociálmai szerint) azt próbálták demonstrálni, hogy ők bizony, míg a faszistákokok maséroznak és kocholnak meg uszítanak, szorgosdógosak. Arról nem tehet egy jógyerek sem, hogy őneki magának se nincsen fingja se a falusi utcai műveletekről, engem ugye kikacag, ha windows-os vagyok, de ő megveszi a szartseérő lemezből sajtolt és préselt "szerszámokat" a támogató drágapénzén (számlát azért kér) Az ő buksijába ülő kétszépszemének kasza kasza, gereblye meg gereblye

Az se tűnik föl senkinek, hogy nem a szegénység miatt néznek úgy ki a házak, ahogy. Nem szegénység kérdése egy kibaszott zsák kurva meszet venni meg hozzá egy meszelőt amikor meg az asztrakocsi jaz udvaron, csak az ember [itt: férfi, "családfő"] egy jólsikerült kártyacsata után kiokádik 2000 Ft ára dobozossert 1200 Ft ára birkahússal.. a tippany meg ingyen lenne, ha valaki még ismerné...

l60 2011.07.25. 23:23:34

Apósom még kaszált gyerekkorában (jó sokat, mesélt is róla, de ide hosszú lenne).

Mikor megvettem a kaszát a boltban (nem amerikaikasza, meg nem OBI, hanem helyi vasasbót), akkor megnézte és csak röhögött. Alapvetően a "tipikus magyar bótikasza" kategória volt, bár egy picit jobb. A lényeg, hogy sehogy se fért a fejébe, hogy miért nem gyártanak megfelelő hosszúságút. Ui. szerinte a nyelének valahova kell érnie, ha valahogy tarjuk. Szóval van egy módszer, amire már nem emlékszem, de megfelelő méretűt még Magyarországon nem látott. Egyszerűen le kell hajolni munka közben, az pedig szerinte egyenlő a halállal, mert nem lehet sokat dolgozni így.

Nekem azért kellett, mert napi 2 négyzetmétert vágok vele, azaz mindegy, mert nem ipari mennyiségre kellett, de azért szomorú.

Azonban egy fontosabb megállapítás a kaszáról:

aratáskor (azaz búzáról van szó, nem fűről (erről külön oktatást kaptam :-) )) régen SARLÓVAL arattak és ezt a műveletet a NŐK csinálták. Ilyenkor minimális a veszteség, mert a szem nem pereg ki. (Lásd Sarlós Boldogasszony)

Amit mi ismerünk, azaz a férfiak kaszával nekiesnek az egymillió holdnak, az árutermelés korszaka, kb. az utolsó 150 év. Ugye jobbágyfelszabadítás= nagyipari termelés. A volt jobbágynak joga van elmenni bárhova, leginkább a p-csába. Északról meg jönnek olcsón a tótok az aratásra. A major (= nagyipari vállalat a mezőgazdaságban) meg majd exportálja a külföldre az ÁRUt.

Egy családnak könnyen kiszámítható, hogy nagyon, de nagyon kevés búzára van szüksége. Mondjuk napi egy kiló (= 1,5 kg kenyér) az egy évben kerekítve 400 kg és régebben rosszabb termésátlagok voltak, mondjuk 16q / ha, azaz 2500 m2, azaz 25m x 100 m. Azért ez nem volt valami sok.

Strajfa 2011.07.26. 17:19:26

A kaszával dolgozni kell, bármilyen is az:)
Bármennyire is tud valaki kaszálni,idegen kaszával először küszködik, földbe-veri,stb Tökmindegy hogy amerikai,vagy szlovák, hozzáállás kérdése...

Strajfa 2011.07.27. 11:36:04

azért volt aki rájött,hogy hajnalba - amikor még nedves , simán lehet kaszálni is a búzát,nem pörög ki,és kétszer-háromszor gyorsabb:) De így van ahogy írod,kizárólag sarlózni lehetett,és egy négyzet alakú( 1nm ?) eszközzel mérték,hogy mennyi pörgött ki. Apuék sutyiban csinálták hajnalban, mások meg csak pislogtak,hogy hogy lehet ilyen tempóban haladni:)

budai zöld 2011.07.29. 09:43:37

Nem feltétlenül a kaszához vág a leginkább, de már a korábbi szerszámos szócikkeket olvasva kezdett formálódni az az elméletem korunk morális válságáról, hogy mára, a 40-45 év alatti korosztályban valószínűleg több pesti műparaszt használ kertiszerszámokat (nemcsak 15000 forintos fiskars pitypanghúzót), meg termeszt paradicsomot, mint igazividéki.

Nem reprezentatív mintámban az igazividéki fiatalnak vagy középkorúnak vagy rohad a kertje, pedig ráérne, mert munkája nem nagyon van, meg a feleségének sem, vagy a nagymamája műveli a kertjét, aki ezt teljesen rendjén lévőnek is találja, hiszen hát legényember, nem foglalkozik az ilyesmivel.

Tehát mára egyrészt a kertben vakarászásból úri réteghobbi lett, másrészt viszont él az a tradicionális felfogás, hogy a kertben fötörni, peperni nem rendes férfimunka, hanem asszonynak való.

Internetezni meg formaeggyetnézni hitelre vett plazmatévén, na az a férfimunka.
süti beállítások módosítása