ilonkanéni
 
különböző tetvek –sorozat
 
Ilonkanénin még az idei télvízben, amikor a jógyerekek akartak vóna ilonkafélenénikkel rívattatni bennünket, jókat mosolyogtam, pedig viszolyogok a vén picsától rendesen. Ilyenkor lilahajreflexes-tisztes ősz alkonyifényében a legdrágább az iskolának: a faszagányos kis bérreformrencervátás óta egy ilonkanéni bérén két lelkes fiatal kezdőt (mondjuk házaspárt) lehetne alkalmazni - de nem.
 
 
Nem is lehet csodálkozni, hogyy ilonkanéninek az élet- és korszakonkint változó kedvtelései mellett a fő állandó hobbija a mindenkori pályakezdők mihamarabbi kinyírása az iskolából. Időnként ugyanis újabb-és újabb vágása jelentkezik az ilonkanéniknek, ők a konkurrencia. Másrészt a pedagógusok átlagéletkora is egyre magasabb és a legtöbben főleg a pályakezdő fiatal fúrásfaragásában támogatják az ilonkanéniket. Meg amíg a fiatalokat baszogatja, őket legalább békénhagyja. Nem jó ilonkanénikkel bajuszt akasztani… de erről még bővebben majd alább…
 
Az ilonkanéniféléket a lelkes fiatal kezdő pedagóguspár (olyan haladó jóoldali konzlib’ falvakban, ahol van még Fürst Sándor, Sallai Imre, Lenin és Marx utca en grátisz szolgálati lakás jár és a pedagógusfődet pénzbenimegváltásban kapják: nem kell kapáőlni…) … naszóval, mégegyszer: tehát a pályakezdő fiatal pedagoigosz-ok arról ismerik föl  ilonkanénit a negédes, túláradóan szivélyes fogadtatás tettetése mellett , hogy tegezi őket, de az általános pedagógushagyományokkal szemben őt nem lehet (nem is ajánlatos megkisérelni sem) visszategezni. Ilonkanéni ilyenkor enyhédeden durcira vett pofival arról dudog, hogy a pályakezdőnek már a nagymamáját is tanított avagy taníthatta volna, ha, de ez mindegy is. Ilonkanéni arcképét, ha bácsi, azzal szinezhetjük, hogy a leány tanítványait ivarérettségük koraiszakaszától ugyan magázza, ámde a leglekesebben popsizza. Igen-igen, úgy értem, hogy a térdére fekteti ezeket az ivarérett bakfisokat és úgy popsizza őket, fenekeli, na ,de ez ma már csak olyan haladó kisfalvakban fordulhat elő, ahol van még Koltói Anna út, Oleg Kosevoj köz vagy Dobó Katica úttörőcsapat (aminek naná, hogy ilonkanéni a csapatvezetője.)
 
Mainapság, válság van ugye, a legmagasabb költség a bér. Igazából egy jó tanár tábla/kréta szemléltetőeszköz-alapon is eltanít, sőt jó időben egy nagy fa alatt is. Azonban az régesrégen volt, amikor még a Fényesfővárosunkban is Lenin meg Marx terek és utcák nyúltak, tekeredtek és kígyóztak, meg Sallai & Fürst, hogy egy pedagógus ingyen csak úgy puszira rendelkezésre állt mondjuk abban az időszakaszban, amiben egyébként a hiv. áll. tám.  nyári szabadságát nem kezdete volna meg vagy már befejette,  tehát jún. 30 előtt vagy aug. 15 után. Teszemazt Csili Csalabá, a vén ganyéláda piri-a-parádé az iskola élére pottyant egy lelkes ifjú kezdő igazgatót, az már a papírokból is azonnal kiszúrja az összes ilonkanénit ein blick. De aztán persze ha okos is ez az igazgatói pályán kezdő, tehát lekes pedagógus, akkor megkérdezi sokat tapasztalt helyetteseit és kiderül, hogy ilonkanéniéket már negyven éve próbálják kiakólbólítani az iskolából, sikertelenül. Itt van mindjárt ilonkabácsi  , aki a lányokat magázza, de pl a fiúkat tegezi mindhalálg,  ha magasabb diplomázottságúak, akkor kéjjel is. „Kezét csókolom Klárika, szervusz János FIAM!” [Az eredeti történetben János itt a középkorú [39 éves] geciláda vállára csapott, szevasz Ilibá, ityeg e még a fityeg, dugod e még a dirinénit?.. erre a szemét borzsák persze rögtön hőkölt és háhogott, valamint a disznók őrizéséről kanyarított vóna valami népmondást –a szerk. röh. eml,..]
 
Mert igazából az ilonkanéniket nem csak a bértáblából lehet[ne] kiszúrni (úgy jön össze nekik nagybnehezen az óüraszámuk, a kötelező, hogy az igazgató beleügyeskedi a szakkörvezetés címén felvett pénzeket és un „eszmei órá”-kat is elszámol nekik… Hát még akkor hogy elcsudálkozna, ha a legmagasabb iskolai végzettségüknek is utánanézne.
 
Ilonkabácsinak pl úgy lett érettségije. Már tanító volt, amikor még megfelelő papírok nélkül, egyszercsak aztán hol nem volt, de mégis lett neki papírja, végül elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetemet (vagyis egy hathónapos szakoktai tanfolyamot, amin többek között pedagógia JELLEGŰ ismeretekkeol is gyorstalpalták majd vizsgázott is…) Hogyan lehetséges az, hogy ilyen papírokkal felsőtagozatban tanít készségtárgyakat? Hát egyszerűen úgy, hogy ilonkabácsi pipaszó mellett (ami a XX. század végén a pipa divatjamúltával ládasörökbe játszott többnapos ultipartikat jelent a horgászbódéktól tarkálló Keleti Főcsatorna kies gátjai alatt…) megbeszélte a dirivel még 1983-ban, hogy azon a nyáron majd vééééletlenül elfelejti a határozottidejű szerződése lejártakor a megszüntető’t a kezébe adni, nem papírozza le és ekkor automatikusan a szerződése határozottidejűről határozatlanidejűre vált és ezzel ki is van nevezve. Kész vége kampó, egy gyanús érettsgipapírral meg hathónapos tanfolyammal… várjunk csak, hagy lapozzak a gyűjteményembe: kincsem egy olyan faluból, ahol máig van Fürst Sándor meg Sallai Imre utca („miértisbajeez??, miértisbajeeez? -jógyerekek  bég.) általános iskola igazgató helyettese lehetett egy kackiásbajszú kövér ilonkanéni.
 
 
Testvér-jóhúgommal magánleveleztünk erről s ő pöeersszeee, azonnal rácsapott itt a levelemre, ácsi, majd ő megoldja, kivágja ő ilonkanénit, mint a szarosmacskát. 40 éve pedagógiaibűnöző a vén kurva, tanítás helyett idomít, az órái statikusak [hö!hö...- a szerk. kiaka.], vonalzóval veri a gyerekeket, vannak beidomított órái váratlan látogatásokra. Elég csak végiglapozni a gyerekek füzeteit. Statikus, aki bújt bújt, aki nem, ha kussol, átengedem alapon tőle olyan 2. osztályosok kerülnek  kisfelmenőből  3. osztályba, akik az óvoda nagycsoportos minimumszintet se teljesítik. Viszont nagyon fegyelmezettek. Ilonkanéni osztályából bezzeg egy pissz se hallik ki. Énekórán sem, ugyanis ilonkanéni legutoljára 25 éve egy akkori szakfelügyeletitanácsadói látogatás alkalmával tartott énekórát. Kodály országában? – az baszna be, ha alsótagozatos ilonkanénik énekórát tartanának, még mitnem. Jó, hát danóni köll, vannak kötelező cuccok, iskolai ünnepségek, az uilonkanéniknek mindig vannak kiskedvenceik, tüsténke elkényeztetett leánykák, akik legfőképpen stréberséggel amúgy meg folyamatos árulkodással [-> besúgással]  szolgálnak meg előjogaikért ilonkanéninek. Az ilyen kislányokat szokta ilonkanéni kiállítani az osztály elé előénekesnek, amíg ő a fiókból a nőimagazint olvasgatja.
 
 
 Megfigyelésem szerint az ilonkanénik nem elégednek meg azzal a kártétellel, amit a „munkájuk” jelent. Mindig vállalnak többletfeladatot, de csak akkor, ha az különpénzzel jár vagy pénzt lehet beszedni rá. Legsűrűbb az előfordulása az ilonkanéniknek pl a tankönyvértékesítésben. De imádják a pályaválasztást. Naná, a szakszervezet!- annak  oszlopai!  Szendvicskészítés? – gulyásfesztivál? Üzemlátogatások? – bármi, amiről lehet valamit hazavinni. Oh boldogszépidők, amikor még voltak Sallai meg Först utcák és azokon tolatta valamelyik nagyfiúval haza a mosslék gyanánt a gyerekek elől elspórolt menzakaját ilonkabácsi! [ Az én falumban a Koltói Anna út a cigánytelep főutcája - a szerk. haho.]  
 
Ilonkanénik csúcsragadozói feljutnak még egy-egy elitebb gimnáziumba is,  de az átlagosan tetű ilonkanéni már pl még a ’80-as évek végén lebukott kisebb biznicceiben, pl a kávéfőzésben, ugyanis a kezdeti 20-40%-os zaccbekeverést a bruttósítás utáni korszakban fölvitte 60-70%-ra és ilonkabácsi az epésnél valamivel kesernyésebb humorával meg is jegyezte: „Már tisztára presszókávét főzöl, fiam!”
 
Eddig az intrikus-féle ilonkanéniket ismerhettük meg, búcsúzóul azonban vessünk egy pillantást ilonkanéni legismeretlenebb lényegülései közül azokra, amiket csak az iskola legfőbb vezetése (esetleg a járási pártbizottság oktatási-és kultúrfelelőse, ha még nem rohadt el a mája a piálásban...) ismerhet. Ugye az addig sima ügy, hogy ilonkanéni már 40 [47!!!- a szerk röh.] éve van a pályán (16 éves korában a kis rüfke a Nemhátrálunk! Mezőgazdasági Termelőszövetkezet könyveléséről átkerült az oviba dadusnak…) de ezalatt a 40 éve alatt 3-12 igazgató összesen 4-38 alkalommal akarta vóna kirugni. Mégsem te[he]tte meg. Van ugyanis ilonkanéninek egy titkos magatartásformája, amit csak igazgató, titkári és főrefernis irodák linólejomán vagy parkettjén gyakorol: S vagy &  alakba görcsösödve taknyával-nyálával és könnyeivel rajzol kakaóscsiganyomokat… Hogy az isten szerelmére, neki családja van, a rengeteg hitel, a bútorok részletei vizsgázik a pedagógusautó (pl 1.3 -as Wartburg...) az ura iszik, a lánya vagy neveletlen vagy büdös kurva (anyjalánya ugye…) az ő adósságai, kölykei [négergyereke! – a szerk. röh. kiaka.] az ő nyakában, csak mostmégazegyszer, majd felvesz személyikölcsönt és beteszi a kiránduláss, a népgazdaságimunka, a farsangi, a tankönyvpénzt. Lead két [kamu] szakkört, csak ne rúgják ki. Ez az a pillanat, amikor az igazgatónak hívnia kéne Zoli bácsit a fűtőt.. de nem hívja. Vagy a nyakára kéne lépnie a tetűnek. Belerúgni. Föl kéne emelnie és megpofozni. Manyi nyanyusal a főtakarítőnénivel be kéne hozatnia a rexütőt, ami statikusóráinak fő eszköze.. és azzal.. nem bocsjav, a mogyorópálával a tábla mellől... : „Na, ilonkanéni, mutasd a kiskezed, melyikkel tetted el megint a tankönyvpénzt? Ezzel a kezeddel lapozod órán a románafüzeteket vagy a Tina magazint? - piff! -ezzel a kezeddel popsizod a farosodó lánykákat? -Nesze! ”  
 

20 komment

Címkék: tetű

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr843005309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.06.22. 10:55:38

komlón a sallai utcából nyílik a fürst sándor utca, meg a ságvári endre is, ez utóbbiban van az a szakiskola (helyi nevén: dombegyetem), ahova én dolgozni járok:)

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2011.06.22. 11:41:50

nem statikus, frontális óra
és gimnáziumban csak egyetemi végzettséggel taníthat, különben nem érettségiztethet, az vizsgaelnök elkérheti a szakmai végzettséget bizonyító okmányt
hat hónapos tanfolyam nem számít egyetemi végzettségbe
Hálistennek engem pályám során elkerültek az Ilonka nénik - bácsik, talán szerencsém volt az igazgatókkal, akik ilyet nem tűrtek el

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.06.22. 11:58:20

@Budai Hella: sztem dudi példája általános iskolára vonatkozott. Amúgy középiskolában is tanítanak sok helyen még főiskolai végzettséggel, érettségizőket is, legfeljebb az érettségire kérnek egy egyetemi végzettségűt, a szomszéd gimiből.

Az ifjúkollegina kitúrása meg alap, persze ebben nem csak a kenyérféltés van benne, hanem - bocs, de hímsovinisztának tűnő mondat következik, bár ettől még igaz - az is, hogy a nők egyszerűen nem tudják elviselni, ha egy másik nő fiatalabb, okosabb, csinosabb vagy egyáltalán, rá is jut a figyelemből.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2011.06.22. 14:59:31

@vészmadár (pica pica): nem, írta, hogy gimibe is eljuthat. Kérnek a másikból? milyen gáz már:D

ellenben a pasikkal, akik imádják a maguknál kisportoltabb, okosabb, sikeresebb alakokat..
tudod, az a szörnyű, hogy tanár létedre masszának látod az embereket, nem veszed észre, hogy mindenki más
és ez roppant veszélyes ezen a pályán, a kategorizálás, ezt most teljesen komolyan, mint tapasztaltabb kolléga mondom
ha emberekkel dolgozol, akkor el kell felejtened, hogy általában a nők, a szemüvegesek, a 168 cm magasok, a matekból jók...stb, csak Pistike van, meg Renike, a maga mindenkitől különböző valóságában

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2011.06.22. 15:41:41

@vészmadár (pica pica): ja, és mégegy
amikor még én voltam az aránylag fiatal (mivel nem tanítással kezdtem egyetem után) és csinos kolléganő, 3-4 idősebb, nyugdíjas vagy nyugdíjközeli kolleginának köszönhetem, hogy simán túléltem az első évemet.Miért van az, hogy Ti:D mármint te meg Dudi mindig az Ilonka nénikbe akadtok be, vagy legalábbis őket szúrjátok ki, én meg az idősödő, szemüveges tündérmamákat?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.06.22. 19:41:07

jónevű egyházi gimnáziumunkban az igazgató volt ilonkabácsi, az irodája falán kint jános pál képe, de ha megfordítottad, lehet, a hátán meg lenin volt. pedig volt kémikus végzettsége is, egyetemről, vékonykeretes szemüveg, fehérköpeny, felső zsebében töltőtoll, a gyereket angolul szólította keresztnevén. be tudott épülni, na. aztán meghalt. de előtte még kitúrta a tipikusan ilonkanéni alkatú magyartanárnőt, aki - mivel másik eredetiszaka orosz volt - az orosz realizmust három generációnyi gyerekkel szerettette meg, olyan szenvedélyesen tanította. nem kellett sok a kicsinálásához, csak annyi, hogy szívbetegsége dacára minden óráját a két épület 3-3-ik szintjeire szervezzék felváltva.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.06.22. 22:31:53

@Budai Hella: mindenki egyéniség, ugye ez tény, ellenben azért Gauss-eloszlás igenis van. A pasikra visszatérve: nem biztos, hogy imádjuk a kisportoltabbat, okosabbat, ellenben nem utálom ugyanezekért és nem is igyekszem ellehetetleníteni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.06.22. 22:33:27

@Budai Hella: én nem akadok beléjük amúgy, engem szeretnek az ilonkanénik, de én nem is vagyok fiatal kollegaNŐ, mint tudod.

Fenehorizont 667 2011.06.23. 01:54:48

ilonkanénit azé megnézném egy télleg hárd osztályban. megbaszhatná a kurvaannyát, semmire se menne vele.

magyar-magyar szótár 2011.06.23. 06:33:05

@kchkscak: Megvan a történet, de nagyon durva. Ilonkanéni úgy nyomja le a hard osztályt, hogy aztán, amikor megszabadul tőlük, és elengedi, átadja a kutyaláncot a kövér pállott seggehelyére ülő mitsesejtő őzgeda tanítólánykának, hú, az a rántás!

magyar-magyar szótár 2011.06.23. 06:38:45

@kchkscak: Súlyos gond az, hogy a hardosztályokkal való iskolákat ilonkanénik igazítják. De méginkább ilonanéni ig.h. A Hivatalnak nem tűnik föl, hogy már nyolc igazható mellett volt ig.h. A perifériákra gyűlik oda ez a szemét, aljas tetű élősködő népség és első dolguk kinyirni a pár hivatásának élő jó tanítót. Természetesen pl menyhely élén Makarenko-ra hivatkoznak, de a gyöngéket verik meg sk és az erőseket azokkal veretik meg, akiket makarenko az életben levert, mint vak a poharat. Ők csicskáztatván "bánnak el" ezekkel a fickókkal. Ilponkanéni a leghardabb gyerekekt kis feladatokkal bízza meg, boltba küldi őket, hegyezőért a másikterembe és a hard gyerek a feladat alatt illedelmes, míg elkéri a hegyezőt, itt következik egy történet, amit nem merek leírni, leszalad az óvodai szintre és ott, amíg a picsa óvónők a dadusokkal cigiznek a sosehaszbnált napozóteraszon, ő odabent [SNITT 67 éven felülieknek] majd áááátatlan arccal visszaszalad a hegyezőgéppel. Szóval ilonkanéniék méghardabbá teszik az osztályt. de az a hardság már majd nem az ő idejükben lesz, sőt, a fiatal kollegina kinírásakor arra hivallganak, hogy bezzeg nekik nem volt fegyelmezési gondjuk a hardosztállyal...

magyar-magyar szótár 2011.06.23. 06:40:31

@bs395: Ezt mondom én is, amikor a zindekszes fijú-kat bírálom, ez népszerűen emígy is így van.

magyar-magyar szótár 2011.06.23. 06:41:25

@vészmadár (pica pica): tényleg, ebben igazad van: a pasikollégák nyírása ilonkabá' asztala.

magyar-magyar szótár 2011.06.23. 06:45:30

@Budai Hella: Engem is nyugdíjközeli születetttanítónő vitt körbe családlátogatásra ...

Mindig azok az öregkatonák a kedvesek a fiatal (kopasz) katonákkal, akik nemhoghy első, de középidejüket is torkosborzként szopták végig. Ilonkanéni már fiatalpicsa korában is nyaltvalagú elkényezetett volt, ezért is nyírja a fiatalságot.

Hát: talán szerencséd is volt. De ha jól sejtem, nem is Tschajag-aus Roetzschoeg szakiskolájában tanítasz, ahol a kollégáid 3/4 olyan ilonkabá meg né, akik a pógármesterné Ilonka néni rokonai, barátai meg üzletfelei ez a főérdemük az állás ELNYERÉSÉBEN...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.06.23. 08:39:06

@magyar-magyar szótár: "ahol a kollégáid 3/4 olyan ilonkabá meg né, akik a pógármesterné Ilonka néni rokonai, barátai meg üzletfelei ez a főérdemük az állás ELNYERÉSÉBEN..."

nah, ez a lényeg, nem más.

Steinmann Lujza 2011.06.23. 18:01:25

azt hiszem, olyan ütemben születnek a postok meg a hozzászólások, hogy mindig napokkal le vagyok maradva mindenről

magyar-magyar szótár 2011.06.24. 06:33:42

@Steinmann grófnő: Hát hiába, a ciklotim barmokok ugyi ilyenek (-> pl én)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.06.24. 07:57:11

@magyar-magyar szótár: nálam a havi posztszámból bármely pszichológus és/vagy épelméjű 16 éves 5 perc alatt diagnosztizálná a bipolaritást, és még a depressziós hullámokat is precízen fel tudná rajzolni

Fenehorizont 667 2011.06.24. 10:40:37

@magyar-magyar szótár:
mondjuk ebben van valami. a mi iskolánk igazgatónője alakra-jellemre hasonló lehetett, bár a tanítási módszereiről nemtok nyilatkozni, mert minket soha nem tanított. a kollegákhoz való viszonyába se láttam bele gyerekként, és természetesen abba sem, hogyan került az igazgatói székbe.
de tanítottak öregasszonyok, akik ütötték a gyerekeket. én annyi pofont kaptam, hogy fel se vettem már a végére. és nem ilyen legyintést, hanem kurvanagy pofonokat. volt olyan, hogy egy gyerek orrát beleverte a padba úgy, hogy utána dőlt a vér, azonban nekem akkor nem ez tűnt a legkártékonyabb tanártípusnak,
hanem
a jópofizó.
a jópofizó tanár nagyon közvetlen volt, fiatal, vicces, laza és vagány.
ez a jópofa nem görcsölt azon, ha a 'nehézfiú' nem tudta a matekot, mert aszonta, hogy neki elég eztmegazt teljesíteni, és az nem egyenértékű a másoktól követelt szinttel, hanem nagyobb eredmény. ez a jópofa haverkodott a köcsögökkel, és viccesen be-be szólogatott éppenhogy csak észrevehető gúnnyal az áldozat-típusú gyerekeknek, hogy aztán az egész osztály együtt nevessen. még az áldozat-típus is velük nevetett, ámbár egy kissé kényszeredetten.
a jópofa, laza tanár nem rászólt a szünetben köcsögösködőkre, hanem viccesen belebokszolt a vállába, hogy 'na mivan má megint, öreg? hehehe'. megnyerte a keménycsávók szimpátiáját, de milyen áron? simulékony rohadék.

volt viszont olyan, külalakra ilonkanéni-szerű dagadt öregasszony, akiknek az óráján a legbalhésabb gyerek is egyenes háttal, kussban ült, és mellette tanított is ez a tanár, de még hogy! fizikára ott mindenki, legjobb tudása szerint készült, nem volt apelláta. soha nem láttam megpofozni senkit, de a fizika alapjait nála tanultam meg annyira, hogy középiskolában alig volt vele gondom, és még az egyetemen is néha visszanyúltam a reflexekhez, amiket ott sajátítottam el.
süti beállítások módosítása