szegénységi bizonyítvány
 

 
az illetékes hatóságtól valaki részére kiállított bizonyítvány, hogy ő, illetve szülei nem birnak annyi vagyonnal, amennyi a kérdésben forgó üggyel összekapcsolt költségek fedezésére szükséges.
 
 
Forrás: Pallas Nagylexikon

 

 

„Elég nagy szegénységi bizonyítvány fiam a szüleid részéről, hogy otthonról egy hétre három bugyival engednek el a kollégiumba!”

/egy kollégiumi nevelőnő szecska kisleányt imígyen korholt 1974-ben/
 
Korunk egyik tragédiája abban áll, hogy szavainkat eltávolítjuk eredeti jelentéseiktől. Így járt a szegénységi bizonyítvány, ami a Kádári Szocializmus Szépnapjaiban bizony eléggé búrzsójjá kispolgári elhajló szinezetet kapott még a KISZ-vezető képzőkben is, nemhogy a kancá-nak becézett ápolónőképzők kollégiumaiban.
 
 
 
A szegénységi bizonyítványt nem ok nélkül hazudták el már a múlt század 501-es éveiben is eredeti értelméből. Ugyanis a ~ a Horthy-korszakban de már még azelőtt is, ahhoz volt szükséges, hogy a szegény ember, avagy tehetséges gyermeke az Állam segélyében részesülhessen az élet avagy az iskoláztatás terein avagy mentesüljön valamilyen eljárásidíj, illeték fizetése alól.
 
A 2008-as Lázár duma minapi jólidőzített hoaxálásában én is majdnem oly hirtelenséggel vertem pofán magam, mint a Hírszerző portál érzelmileg túlfűtött aktivistái. Gyorsan belevertem a gépbe a véleményem, mert úúútálom nagyon Lázár Jánost. De aztán, inkább ösztönien, mint tudatosan, nem dobtam föl a förmedvényemet- aluggyunk egyet rája
 Bërci! (aki az elavult telefaXXXom  egyik beceneve, s valójában kb azt izgatja annyira ez az hoax úgyannyira…)
 
Ebben a hoaxban az egész magyar paletta, természetességgel a jóoldal, a politikaimegfelelő Magyar Gyermek okossai, és mindenki, de mindenki leszerepelt. Igazi körmagyar alakult ki, afféle körbeszopacs.
 
-az nyilvánvaló, hogy a hoaxátor nem lehetett valódi kurucinfostos, mert ennyire zseniálisat ooolyan nem tudna kitanálni, bár mondjuk a hangfelvétel úgy volt megvágva, mintha én csináltam volna CD-ről tapétavágóval.
 
-akárki hoaxálta, sikerült egy életre a FIDESZ-hez ragasztania Lázár Jánost, ezt a politikai jóoldal profi prominsei tudják a leginkább, viszont ők kijárnak ezügyben röhögni a budiba...
 
-nyilván számomra külön örömet jelentett az, ahogy az LMP nagyot koppanva se hallgatott el. Élvezettel néztem szegénykéim nyomrú "tüntetését", összesen ennyi öteltük vót, politikainaívákkánt más verzióra föl sem készülhettek...
 
-pedig még az idült alkoholista Szanyi Tibor is kapcsolt és kézből kontrázta a FIDESZ és Lázár első magyarázkodásait…
 
- Szegény Feri ritkán koppan , de mán megin' a szegénysorban hagyott anyjával ríbakolván úgy, hogy a le se szart nővérével már nem is operált, hát, hogymondjam, régen égőzött már ennyire …
 
-a jógyerekeket saját gyűlöletük bevakításával szembesíti ez a hoax. Ugyanis nincsen ma az a jógyermek, aki ne „egyformán útálná” a FIDESZ-t vagy az MSZP-t… ésdeám a deazértek, mégisek és pedigek meg csakhogyok garmadája következik innen
 
-beszélni kéne a FIDESZ égéséről, hát nem tudom, hogy a folyamatos égésben [utánégetésben] elkülönböztethetőek e görögtűz hoaxált lángjai… ugye csiki-csukiba szorultak, Lázár meghagyása is sokba kerül, de nemkevesebbe a kirúgása. Sőt, elismétlem: ez az eset levakarhatatlanul tapasztotta hozzá Lázárt a FIDESZ-hez.
 
-erre van rászorulva a jóoldali magyar, hogy frusztrációit effélékkel kompenzálja... jaj és jajjjj... meg juj...
 
Avagyis hoax ide, hoax oda, kilógó ló meg kecskelábak amoda… azért próbáljon meg valaki harmadiknézőpontból erre a gatyarohasztó börleszkre csak pillantani is és  kiválasztani bárkit is , aki nem lett nevetségesa szereplők közül, az „ismeretlen hoaxátor”-t is beleérve  . (A hoaxátor az ócska vágási munkáért, de akik beszopták, azok nemkevésbé lettek nevetségesek.)
 
Mi lenne, ha  inkább hahotázni próbálnánk ezen a beszűkült pszichés nyomorunkon? –akkor azt hiszem, mi nem magyarok lennénk, hanem valami öniróniára inkább hajlamosabb nép
. Mondjuk belgák...  
 
 
Amúgy, csak úgy szólok, ezerszer komolyabb gondok is vannak, sehol nem virágzik még a mandulafa sem, a  tavaszbúza (a ravaszbúza) vetésére is elúszott a minapi esőkkel a  halovány remény is, a kukoricát 2-3 hét múlva (és a krumplit is...) vetni kéne, holott a nem belvizesnek látszó mezők se állják a gépeket mereül sárban...  hétbalaton-nyi a látható belvízfelszín és mennyi az olyan, ahol egy-két ujjnyira bugyorog a víz a sárréteg alatt avagy a töretlenül maradt kukoricások alól nem csillan...  Ez az első év, aminek gabonatartalékok nélkül vágunk neki úgy, hogy még arra sincs pénz, hogy a maradék készleteinket megvásároljuk a zónijós vevők elöl... A bezzegóperenciálisak azzal szállítják ki a magyar gabona maradékokat, amikkel érik, puttonyos kavics-szállító ladikkal is.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr872757879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.03.21. 11:48:27

az új szög, hogy az posztkádárizmus, ha valaki az anyagiakat és az értéket összehozza, pedig szerintem épp az a posztkádárizmus, hogy havi 80 legyen elég mindenkinek, majd a párt tudja, hova kell a többi.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.03.21. 12:09:36

nem hoax ez, hanem kórkép

vágatlanul is épp olyan gáz

amúgy is a húzás az a művészi szabadság, ugye

az igazi szegénységi bizonyítvány viszont ez a húzás:
vastagbor.blog.hu/2011/03/21/leszamolt_a_reakcios_sasfeszekkel_a_kormany

erre már nincsenek szavaim

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.03.21. 12:42:48

és persze megint az LMP koppant

nem költségtérités-bajnok lázár
nem a kirúgatunk mindenkit, aki nem ért egyet fidesz
nem a most már tegyünk is valami a zorbán milliókért mandiner
nem a nép

nem az apámfasza

bocs már

nagyon_buta 2011.03.21. 16:35:23

Látom (olvasom), tudod miről kellene írni, de kit érdekel a valóság, mikor lehet virtuálisan is létezni.....
Sorry...........

Cat Walk 2011.03.21. 16:49:15

Ez a hoax marhajól jött a kormánynak. Azzal lehet foglalkozni, ki mit mondott. Ezért is tartunk itt. Nem az a lényeg, ki mit csinál, az egész kibaszott politikai elit, kormány és ellenzék azzal van elfoglalva, hogy ki mit mond, és a másik mit válaszol, és arra akkor kontráz. Bennem is indulatok keltek, hogy ilyesmire cseszik el a befizetett adómat a politikusok. Nem ezért fizetem őket.
Ki vannak rúgva:D Kormány és ellenzék is.
Amúgy apró kis gumicsontocska,semmi más, még Dudi is rágott rajta kettőt.

Cat Walk 2011.03.21. 16:52:47

a sajtó meg a másik fele, könnyebb ilyen marhaságokon rágódni, mint tényleges híreket gyártani.
Ez olyan politikai - velvet újság szint, semmi más. Miért nem a gazdasági mutatókról cikkeznek, vagy hasonló lényeges dolgokról. Az intézkedésekről. A kettős állampolgárság valódi lényegéről. Nem, egyszerűbb ilyen baromságokon, meg a médiatörvényen rágódni.

ekkerjoz 2011.03.21. 17:13:45

Borsó minálunk el van vetve, tavaszbúza is.
Kukorica vetés Gyula napjáig még jó.
Amúgy most éppen lefelé megyen a gabona ára, hozzák befelé például a kukoricát 250-280 USD/tonna áron, határparitással, Ugandából.
Különben meg szárítótornyot és silókat rendeltek tőlünk, meg pár csarnokot, szóval valami lesz, időjárás, várható termésátlag tökmindegy.

magyar-magyar szótár 2011.03.22. 01:46:34

@ekkerjoz: ennek örülök, amúgy is holdfényes az éccaka, mondjuk a 7000Ft-os árat nem is ártana letörni.. az is igaz, hogy az utakon a gabonásállatfajtákat csordákban látom mozgolódni.. pl féktávonbelül kihajtani főutvonalra
és más tőlük szokásos tréfák
száznapos (ravaszkukoricát) meg lehet májusvíz után is vetni...

magyar-magyar szótár 2011.03.22. 01:49:57

@bs395: Ez a kádárosozás nagyon ócska duma. Emmá törköly teljesen, de olyan, amit már még cukrosvízzel is átmostak.... Pont akik ezt a kádárosozást bevezették az agymosodai piacra, vótak a legigazibb posztkádári (refómmkommonista) spekulalisták, akik akkor pont a Kádár utáni nosztalgiára alapozva a visszaaszocializmusbakaródzókra apelláltak (pl az első eu-reformkisérlet lehőbörgésében)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.03.22. 01:55:50

@magyar-magyar szótár:
eztet megint a fideszközeli ifjukereszténykonzervatívok vetették fel (lásd: véleményvezér panyi szabolcs szerkesztésében).
kend nem halad a korral, meg kell, hogy mondjam. miért, a fidesznek nem lehet mozgó világa? a fideszben nem lehetnek posztkádáristák? akár még frakcióvezetők is?

I_Isti 2011.03.22. 05:47:35

A kádár-rendszer egyik legfontosabb éltetője, és fenntartója az irígység volt. A 68-as gazdasági mechanizmust például az irígység fölgerjesztésével tudták megfúrni, amikor föltűnt, hogy hirtelen túl nagy gazdasági növekedést tudott produkálni. Igen, kapitalizmus= differenciálódás, ha van két munkás, az egyik jobb, a másik rosszabb, akkor a jobb munkás jobb bért fog kapni.

kaffogó hebrencs 2011.03.22. 07:58:45

Mindenki szopott, kivéve a fidesz, meg a Lázár "mindenki annyit ér, amennyije van" Jánost - hát hogyne. A jobbos sajtó kuusolt, ahogy szokott, majd a vágatlan verziót, mint nagy "szoci hamisítás leleplezését" egyszerre, a pártközpont utasítására kezdték el nyomatni.

Lázár 2007-es kapargatásairól (lopásairól) szállingóznak a hírek, Schmidt Pali egyre jobban belegabalyodik a III/2-es ügybe, 1.8 milliárdos offshore lenyúlás a posta tenderén, pedig egy éve sincsenek hatalmon - alakul ez.

magyar-magyar szótár 2011.03.23. 06:55:37

@kaffogó hebrencs: Mindenki azon a részleten akad föl, ami neki cuki/undi.
Én egy gyógypedagógia szemléltetést szoktam alkalmazni, oké, lopá lopás hátán, tegyük fel, hogy tízezrelékét felmmarkolhatod te is. Kiknek a kupaccát választod, e z e k é t vagy a jóoldalét? Én akkor stipi-stopi a jóoldal tízezrelékét marom el.
Aligha leszünk lakatlanszigetszomszédok, te mehetsz Pomázra a hangya mellé a hatodik kesztyűujjba...

magyar-magyar szótár 2011.03.23. 07:00:19

@I_Isti: Ez így van: a párt aktívái előtt bukkant füöl legelébb a kérdés. a maszekolás. 1966. körül robbant ki egy botrány, téeszelnökök hivatalosan évi 80ezret kerestek, már alig találtak 8az akkor még ezüstkalászosvizsga+8osztályos) könyvelőik a pénzfelvételre jogcímakat. Így aztán nem is csuda, hogy 1968-69-re szociográfiailag is fel lettek tárva az anoimáliák és a kor indexe a rádiókabarék frontjára küldte a maszeklángossütőket pécéző hírcsárdászait. Olyan emberek gecizték a Pestországban Opel B Kadettes, vidéken Moszkvics kombis mászekokat, akik aztán állólámpás Mercikkel mentek haza a haknikból...

a magyaririgység ősi átok

magyar-magyar szótár 2011.03.23. 07:06:51

@bs395: Engem idegesít ez a "fegyvernek látszó" baromság, ugyanis súlyos károkat okoz: A mai fiatal e z e k alapján képzeli vissza a Kádár kort, aztán csudálkozunk, hogy a 80-as évek nejlon (utángyártott) noösztalgiáhjában digóöltöny van a mikrofonfejű batikpólós Ray-Ban sz7emüveges sugárcvsávón és '74 citzromsárga, csoki meg narancsgömbjei pukiznak szerte...
Azt hiszik így a gyerekek, hogy a Kádár-kor valamiféle jómóka volt

Mint valami papírkivágós játékon: a mai jógyerekek, a mai APO [index] & co, mai fejeket raggal rája 1980-as testekre ....

A Kádár-kor egyik nagy bűne volt, hogy már a Rákosi korszakról is teljesen áttematizált, aktualizált és hasonlítgatós képet rajzolt, úgy, hogy Kádárt, aki az első 10 főember között volt 1945-1951 között (s aztán 1955-től titkos főember, Szuszlov CSAK VELE tárgyalt [egy egész napot át] 1956 június 8-án9
de nekünk elhazudtáák még a Koalíciós időszakot is. ma is egyetemet lehet végezni abban a tévedésben, hogy 1945-ben "demokratikus átalakulás kezdődött a hóttifaszizmus romjain" amit a szélsőbal tört derékba 1948-ban. holott csak a hülye nem tudta 1945 augusztusára már, hogy a hatalom azé, aki a szovjet VÁP-pal el tud vitetni bárkit pl (Horthy alatt Magyarországon bújkáló)kommunistát, aki útban van.

magyar-magyar szótár 2011.03.23. 07:11:39

@bs395: Lázár nagyon-nagyon messze áll a posztkádárizmustól, úgy látszik hiába szajkóztam a pógármester cz8ikkelyt kétszerkétszer. Lázár archetípus, a tipikus pógármester. Élből és velőből totálalkalmatlan országospolitikára, ilyenn hibí sem a színe-Kádár rendszerben, sem a poszt fonákján nem vétődött a rendszer "refómmerei" majd "nemjogutódai" között...

Kb akkora hibát vétettél, mintha egykocsi cauche-t Zóccsó Kis Cuzzúkihpoz hasonlítgatnál, a négy kerék, az stimmel. Lázár sokkal ősibbfajta.. azt megértem, amikor Török Vidor -féle agymosódások hasonlítgatásokkal lúgoznak, de te azért ilyenkor kapj a fejedhez: az egyik valóban alternatív blogger lennél.
Aki számára égő kéne legyen efféle gyáridobozolt ízfokozós tejberizsa mint ez a posztkádárosozás. Posztkádári pl Török Vidor büszke édesanyja, ha él még, meg az aranymellénydíjas GoldenFos zsűri, az igen!

ekkerjoz 2011.03.23. 10:49:51

@magyar-magyar szótár: az azért van ilyenkor, mert vagonba/kocsira teszik a számla nélküli árut, aztán keringetik körbe egy fiktív pályán, így aztán a raktár üres, érted, intervenciós készlet szemre is zéró, az ár fölmegy, és láss csodát hirtelen megérkeznek a kamionok, vagonok, lehet lehívni a támogatást, mert hoppá, mégiscsak akadt eladó gabona.
Ebben az országban de az egész unióban nincsen ember, aki meg tudná mondani, miből-mennyi termett
és azzal mi lett

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.03.24. 01:23:17

@magyar-magyar szótár:
azt hiszem, tisztázni kéne, ki mit ért kádárizmus alatt: számomra a kádárizmus a status quonak az idők kezdete óta velünk élő képmutatása, annak is az abszolút monarchiák óta fenálló bürokrácia általi megszállássának magyarországon a '80-as évekből a '90-es (majd 2000-es) évekbe való átmenekítése (merthogy a folytonosság bizony megvan mind személyekben, mind viselkedésben).
az irígységről meg: az irígység mozgatja a világot, mert kell a másik nője, háza, földje és kocsija - a nem mindegy, hogy milyen indokot találunk ki, hogy miért nekünk van jogunk a földekhez, nem másnak.

I_Isti 2011.03.24. 05:26:11

Irígység != ambíció !!!
Az irígység Mózes óta bűn, az ambíció meg nem bűn!

magyar-magyar szótár 2011.03.24. 06:45:47

@I_Isti: Érdekes, hogy a zsidó hitfilozófusok azt az embert, akit Jézus néven fikáznak a jógyerekek, és első nagyobb követőjét, Saulust (aki szintén magas filozófiai iskolát végzett) Mózes-ből nyaggatták leginkább a vérremenő vitákban. Öléggé sikamlós Mózest belekeverni a dologba. valamint az irigység vádja is relativizálható persze. Irigy irigynek irigye.

magyar-magyar szótár 2011.03.24. 07:06:27

@bs395: Kezdem az irigységgel, sokfajta van.
A magyar irigység újabbkeletű s kb a XVIII. századra sikerült beléverni a pórságba. A ku noktól elvették a javaikat, földjeiket és településeiket a Habsburgok, eladták zálogba a Német Lovagrendnek, majd ezek a ku nok 35 év alatt számüzetésben is, öszekuporgatták a megváltás: kifizethették az apáiktól elvett vagyo9önt fődeket és települések árát és így visszakapták.
Nagyon divatosakat mondasz, de ez is a relativizált, Orbánra sandítós és hatulról farbagyüvős tüzeljükl fel a vidéki ciágyparasztot! című pestiduma.

A XX. század a kétféle, a nyílt és a burkolt feudálizmus százada volt. Akarnak is rabok lenni az emberek.

Jó köpni a magyart és hasznos is, hiszen egy magyarköpködés mindig is címlapesélyes. Másrétje mindig ződebb is, de az is lehet, hogy attól, hogy külországokban nemzeteknek enn-kepkedése nem modisch. Sőtis, értelmezhetetlen.

„Senkinek ne legyen több a másikénál: az a tiéd, amit minden nap megeszel, megiszol. Senki ne kuporgasson, mert jönnek a hatalmasok és elveszik.”

"Megmondták a Hatalmasok: Annak , kinek hat alma sok, annak biz a hatalma sok."

Dögőjjön a máslova is, ha az enyém megdöglött. Hunnanvanmibűvanmennyivaót.

A relativisták szövegét ismétled ide nekem, de ugyanezek a relativisták aztán, amikor nem úgy beszélnek Kádárról, hogy a vidékicigány kapja bele a dakotapofájába, akkor meg 1957. május elsejével jönnek, meg azzal, hogy Az Öreg nagy reálpolitikus volt.

Van állati (kutya) irigység az emberben, ez igaz, és így persze motívum is az irigység. De az állat nem buta (a kutya már az emberhez szocializálódott.. a szabadonjáró kutya először a láncoskutya kajájából igyekszik lopni: ebben logika is van. Hiszen a láncoskutya nem tudja visszalopni.

namost a Kádár rendszer egyik lényege pont az volt, hogy Az ország bi8zonyos fóttyain minden lehetett, máshol meg semmi. A csettegőket munkagéptáblával használhatta a bács-kiskunmegyei, máshol az alfeődbe meg agyonbüntették, tiltották. A 80-as években terep-kettesbe téve vitte el munkagépvizsgára a terepesifát, még háromszögrendszámot is kapott rá, aztán vissza a kart, csak arra kellett vigyáznia, hogy ne feltünősködjön 60km/h felett

Megmaradtak ugyanazok a működések, aztán, ha a magasfokú érttelmiseggeknek nem tetzső kormányzat volt, akokior hirtelen meglátták, amikor meg a haverjaik voltak kormányon, akkor ideiglenesen nem látták

Az igazság az, hogy még Kádár sem igen tudott hatni erre a működésre, a rencervátás óta meg kormányok se, oldal meg párt.

A magasfokú értelmiseggség -és erről is volt szó- az egy nagy Aczél után a sok kis acélok korszakát akarta, tele lett a sajtó, meg kulturális és tudományosélet sok lis lakatoseltással, acéleltásokokokkal. A kiccsibáék is aztat akajták, amit a nagy disznó csinált. Ezért szoktam csak félig viccelődni azon, hogy korunk APO-ja az index és ez "ellenzék"-ben (felelősséglepasszoláskor) is működik.

Elismétlem: Nagyon súlyos történelmi hiba Orbánnak mindenféle történelmi alakokkal való hasonlítgatgatása. úgy látszik, hogy mára a bosszantási ingerküszöböt nem éri el, csapatzöszekovácsolásra 8végülis az orbángyűlölők egy sokkal stabilabb bruttó 20%, mint a 40% kétharmada... Teháát kommunikáció felől megértem, hogy ma is szükséhges ez a Kádárosozás, csak több a kára abból a szempontból, ahogy ma egy jóakaratú újonc ezért értelmezui a Kádár rendszert.
Olyan Dévényi Kívánság Tibi bácsi alakú jovialitást kap így a Kádár rendszer és ez nagyon nagy baj.

magyar-magyar szótár 2011.03.24. 07:11:24

@bs395: Minden út az első lépssel kezdődik -és a Kádár történetet sok elsőlépéssel lehet kezdeni, lehet a küldetéssel a szocdem párt destruálására (ez nagy Imrével közös melő volt) lehet az, ahogy a Rajk kivégzésen a csikkről az új cigit meggyújtja, ezt nézi Rajk és várja, hogy a barátja majd leállítja ezt az egészet és mehet Szovjetúnióba titkos számüzetésbe.
És -ez az én kedvenc elsőlépésem- kezdhetjük Kádár Cetlijével, amit Szuszlovval találtak ki az államcsőd elkerüölésére, a múltrendszer örököseinek kigratására a rejtekeikből 8a Rákosi terror nem volt hatékony) a hadsereg és a belügy feltisztítása a pragmatikus Ludovikásoktól és új (Kádár kutyák) vazallusrendszer kialakítása. És ez a cetli, ez az igazán érdekes Kádárba és ennek ismeretében annyira már nem vicces Kádár.

Ugyanezt a baromságot művelik a Hitler figurával, amikor fascio-burleszkizálják és egy Mussolini szerű Per Ubu gyilkos bohóccá hamisítják, ami indokolt volt Chaplin esetében 1940-ben, az ma nagyon káros!

Arról nem is beszélve, hogy magasfokú értelmiseggjeink a Kádár korszak történelemhamisításait napipolitikai érdekből bennehagyják a történelemkönyvekben...

magyar-magyar szótár 2011.03.24. 07:15:43

@ekkerjoz: Igen, de te vagy az ország talán egyik olyan bloggere, akinek sajátarca van, hitele, szinte egyedülálló intézmény is vagy. Poenlevelekben kapom azt a szöveget, amit TF nagyúr is elidézett (jel. nélk.) tőled. Szóval azt szoktam ilyenkor mondani, én is köszönöm persze az infót, meg valami ilyesmit is sejtettem

Az se volt jó, amikor még a Gabonaforgalmi Tröszt voltnagyfőnökei 4 éve tárolt kukoricával trükköztek, de akkor legalább volt készlet.

Az különpornó, hogy ezek a gabonaszállító teherautótruppok, most egy Tatra-s bandát látok garázdálkodni) tönkrevágták az útjainkat.

Lehet, hogy adtál egy pofont a Rudi bácsinak, de azt hiszem, még korábban, de baltával kellett volna széjjeültni a copfos kobakját, mint a tököt. Persze jött volna más...

kaffogó hebrencs 2011.03.24. 10:38:09

@magyar-magyar szótár: Értem én a példádat, de hát mégiscsak van mögöttük nyolc év kormányzás, amiből legalább hármat-négyet úgy ültek végig, hogy tudták, nem lesz tovább. Nézzük meg 2018 tavaszán, mekkora az a két kupac, és majd akkor válasszunk.

ekkerjoz 2011.03.24. 18:34:30

@magyar-magyar szótár: Rudi egy civilizált, művelt, önzetlen gentleman némelyik mostani agrárszereplőhöz képest.
Ma már nem ügy lepofozni, elszállt fölötte az idő.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.03.25. 01:41:02

@magyar-magyar szótár:
tudtam én, hogy megkapom a relativistát, ha nem jövök elő valami egyetemes igazsággal, de hát ha egyszer nincs embernek egyetemes igazsága, akkor nincs.
minőségi különbséget nem vagyok képes találni rendszer és rendszer között, max mennyiségit (aka haláltotó), orbán ide vagy oda.

magyar-magyar szótár 2011.03.25. 06:31:56

@bs395: Nem te vagy a relativista, -sőt,. azt hiszem ellene törekszuel. Inkább arróll lehet szó, hogy részben érzelmeid befolyása alatt meg észre-nem-vett kényelmességből... ooolyan kézenfekvő lett neked ez a kádárosozás.

Van egyetemes igazság, pl nagoyn érdekes, hogy a kreacionista/antikreacionista vitákban. A törzs-lényeg a világ leírhatósága, amkit a kreacionistzák tagadnak (hiszen a voilág teremtett) ésdeám ÉPPENEZÉRT a toddományosok 8amkiknek ezt a sok felvilágosúttságot bísztonságosatomerőműjekeket nyélonharisnyákokat meg a 2400-as évek szénhidrogénkincsét még a múlt század végén elpöfögött nagy toddományosságot köszönhetjük. A világot leíró ( n+1 tagmondatból álló) mondat létezése.
Egész társadalmaknak, népeknek van "közös emlékezete". Pl a cigányoknak nincsen családiemlékezete, jóformán a papóra-mamóra sem emlékeznek és mégis, száztűzönvizen át az alkotónépek a nyelvcseréken Himaláján, Iráni medencén avagy Észak-Afrikán által is, valami egyetemes törvény szerint hányódnak, ami ellen az egxyén ugyan győzedelmeskedhet, de a leszármazottai arra vannak ítéltetve (nem is érdekel mi által, természettörvény? Isten? lófasz?) hpogy újra-sújra kezdjék, csk az erős kasztjaikban van menekvés: lehet a lókupex köbükunokája lókupec (variáció: autókupec)

Ez a "nincs egyetemes szabály [leírás]) a relativistáknál akkor érv, ha véletlenül megfogod őket. Így mindig győznek a vitákban, különösen, ha résen vannak és ők stipistopizzák a "Te az egyetlen igazság letéteményesének hiszed magad!" végsőérvet vagy a "te arrogáns vagy!" másik végsőérvet. nem kell tudni, mert azt mondja, hogy fölösleges is tudni, benne van a gépben (brendelmátyásizmus) meg ha nem tudok valamit, akkor lerázom azzal, hogy ússincsenszabály csak véletlenek nassorozata van.

A "mesék és mondák" egyetemes szabálykönyv részek. Egenként ( pl a klímához igazodva) változnak ezek az egyetemesleírószabályok [ azért a jogi Skandináviában már nem képes a jógával védekezni a -30 fok ellen...]

Nagyon szeretem azt az egyetemesszabályt, ami alá a Győzelmes Odüsszeusz esett, akit arra ítéltek 8hogy legyen szerény9 hogy addig gyalogoljon befelé a szárazföldre, amíg az evezőjét szórólapátnak nézik...

Azt hiszem, nem nehéz, hanem könnyű tartózkodni az "egyetemes szabályokat elvető" oldalon, olyan, mint a mezeifoci, az erősek időnként megálljt intenek és azt mondják, jó, akkor mostantól hat korner egy tizenegyes.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.25. 08:36:03

@magyar-magyar szótár: vannak egyetemes igazságok, de azok ilyen nagyon mélyen működő, fizikai igazságok, mint az energiamegmaradás törvénye vagy az entrópia. ezekből sajnos nem levezethető a társadalom működésének semmilyen törvénye (márha van egyáltalán), ugyanis túl sok hierarchikus szint van fölötte.

Autós példával élve: el lehet magyarázni a benzinmotor működését a dugattyúk, térfogati munka, súrlódás, szelepek szintjén. Ellenben reménytelenül marha dolog lenne, ha a kvarkok szintjén kezdenénk el a dolgot. Pedig hát ugye nyilván a dugattyú működését olyan alapvető dolgok határozzák meg, mint a kvarkok természete és a közöttük működő erők.

egyetemességet a legalsó szinten kereshetsz csak, de az meg olyan mélyen van és olyan sok a szint, hogy abból levezetni a társadalmi szabályokat lehetetlen.

magyar-magyar szótár 2011.03.28. 06:12:13

@vészmadár (pica pica): Szép idők voltak, amikor ezekben a dolgokban még én is hittem.

Pl ha a magyar úton [lakotterületen] egy mellékutcából rémületesen közel túrja ki az orrát egy autó, az ki is fog hajtani eléd durván fékezésre kényszerítve. Egyetemes szabály a magar utakon: ne pipulj be, ne durvulj, de főleg ne vágj ki INKÁBB előzni, ugyanis a következő sarkon (egyetemes szabály, ha csak az esetek 66%-ra is érvényes) BAL-ra fog lekanyarodni egy másik mellékutcába, 33%-ban jobbra, 1%-ban a sávban fog hirtelen megállni stb.

Inkább úgy fogalmaznék, hogy amit te elképzelsz erről (márminthogy nincsenek egyetemes szabályok) az az un Felvilágosulás Korának anti-idealistának képzelt szép ideája volt.

Valójában az emberi történetek egyetemes törvényi sémák szerint történnek és nagyon-nagyon ritka a sémától eltérő végkifejlet.

ez semmi! Ráadásul már még az írás eltt, tehát élőszóban, szájról-száájra terjedő duplán, triplán, de néha négyrét kódolt szövegekben .. mert az ember ilyen ostoba állat... próbáltak a jövő elbizakodottjainak is üzenni, de persze hiába, hiszen ez is emberi egyetemes törvény, hogy a fiatalerő hajlíthatatlan elvikérdésekben.

Nagyon szép példát találtam a kukoricamorzsoló fában: A közép-amerikai mongoloidok már 4000 éve ugyanolyan alakú morzsolófákkal morzsolták a kukoricát, mint az erdélyi parasztok. Az erdélyi paraszt SOHA nem látta a mongoloidok mintáját.

Magasfokú értelmiségi persze szépen elhókuszpókuszol magasabbtudománybéli dolgokban.

A "jósok" a sámánok, de a besurranótolvaj is egyetemes érvényű szabályok segítségével operál.
Maradjunk a besurranótolvajnál, pl a v8idékimagyarországon. A kapzsi öreganyónál vásárlás örvén jelenik meg és nem jó neki, amit a nyanya mutat, másikat hozat elő, hátulról. A nyanya kiszámolja, hogy kb míg 60-ig vagy 100-ig számol, a gang előtt hagyhatja a besurranót. A besurranónak durván 60mp-e van arra, hogy
és most figyelj! A 3 lehetséges helyeről kihozza az eldugott pénzt. A szalmazsák alatt, a tisztaszoba ágyneműszekrényében vagy a konyhakredencben a levesestálban van sok pénz. nem milliók, mert azok egyedi helyeken lapolnak kp-ban. De azért summa, szép, mondjuk mai-ban százezer körül . Vagyis a besurranónak nincsen ideje a három helyet végigtúrni, neki BIZTOS-ra kell mennie.

Régente kommunikáltak egymással a besurranók meg a koldusok .. amikor még gyalog jártak a települések között, a település határában szalmaszálakból sárban vagy kőkereszt oldalán kavicsokkal vagy egyéb karcokkal, ágtörésekjkel jeleztek jószívű és buta vagy kutyás portákat.

magyar-magyar szótár 2011.03.28. 06:23:01

@vészmadár (pica pica): Namost a leírás-ról vitatkozunk. A hatás.. ellenhatást fejt ki. Sokan például a spekulalisták közül azt hiszik, hogy a magyarországi esély és jogegyenlőtlenség fenntartható .. legalábbis, nyugdíjig kihúzzák valahogy.

A felhomályosulás pl fizikaitörvényt hágott.. volna át. Természettörvényt, ha tetszik.
A természet alaptörvénye az, hogy csak annyit végy el (te porszem és pazarlásban nem hivatkozhatsz a természetre... meret ő feletted van...) amennyire szükséged van és úgy, hogy amiután feleslegessé váált vagy.. elavult avagy vége, oda kerüljön vissza, amiből vétetett. A felhomályosulás utáni ipariverseny viszont olyan érdekes szituációkat teremtett, mint a mostani faszbúkfóradalony az arab szférában. Máris ünnepelnek a jógyerekek, holot a folyamat még ki sem fejlődött.

ZHa belegondolsz a "zseniális találmány"-okba, alig találsz befejezetttet. Már negyed- félkész állapotában kiálltak a találmányokkal, holott minimálisan (mint a polimerek esetében is) a hulladék kezelése nem volt megoldott. A tudomány 20 évvel ezelőtti álláspontja szerint a vasúti szállítás energiahatékonységa (ha csak a gőzmozdonyt tekintem!!!) pocsék. De egyébként kjét vasúti munkás egy vagont elmozdít a vaspályán , sőt, tol... arrébb... 50LE-s traktorokkal több vagont mozgattak.. és nem biztos, hogy egy üzemanyagváláság idején nem az derül ki, hogy a vasút mégis jó és hasznos.
vagy itt van az emnergiakultusz, még te is, nemhogy én, diákkorodban azt tanultad, hogy a társadalom fejlettségmérője az áramfelhasználás 8villamosenergiafogyasztás).

Képletszerűen ábrázolva a jelenségeket azt látjuk, hogy megfelően uralt-nak látszó eszközök-ön 50000 évvel ezelőtt is érvényes természeti egyetemestörvény érvényesül.
süti beállítások módosítása