2011.02.14. 08:54
biosertés [bezzegónijó]
Az alábbi képhez szöveg se kéne. Még talán ősbudai és őspesti olvasóim is gyanút fognak erre a képre nézvén: itt valami nem stimmel. Nem bizony! A kép egy dán "biosertés"tenyésztő gazdaságból származik.
Leltem más biosertésromantikus képeket is, nyilván az on-lineértékesítéshez behajtották a disznókat egy olajfaligetbe, a sok szép zöld fűbe -mert egyébként a disznó számára a magas fű inkább kellemetlen. Magam is őriztem disznót, legeltettem szereti a füvet,ámde inkább a dudvát, más növényeket. Mindenevő állat ő, nem fűevő kérődző. Ha valakit érdekelne, mi az a bádogkaszli a háttérben: A barom seggfej állatkínzó elképzelése szerint a fialó koca abban jól érzi magát a malackáival.
Éspersze nemmellékesen ez a fajta disznó nem is igazán alkalmas biosertésnek...
Csak összehasonlítás képen: ravasz német (és osztrák) biogazdák valóbani biosertéseinek reklámfotói:
duroc alapú mangalica-trikolor lapály keverék sertések, talán némi erdei [vaddisznó] vérvonallal is:
mangalica anya gyermekével:
kávás kismalacok:
A boldog német biodisznó talajon (és nem füvön:) túrhat könnyedén!
A disznók nagyon szeretnek fürdeni, dagonyázni, kedvenc tisztálkodó nyaguk a sár, iszap, korszerű, modern, bánthatatlanul ónijószínvonalú német , dán és brit tenyészetekben a legjobb esetben a saját szaruk
Bezzegúniósszínvonalú jelentős művész, azt hiszi, avangár & tréfi:
· 2 trackback 15 komment
Címkék: bezzeg ausztria dagonya
A bejegyzés trackback címe:
Trackbackek, pingbackek:
Trackback: Haga clic en la siguiente entrada 2017.11.26. 05:00:19
Trackback: imagenes de flores para dibujar dificiles 2017.11.23. 15:54:21
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
RomBold! (törölt) 2011.02.14. 09:43:17
Bezzeg a mocsok ibériai parasztok! Pökhendiségükben arra vetemednek, hogy világszerte áruljanak olyan húskészítményeket, amik mangalicából készülnek. Persze a serrano sonka csomagolására nem azt írják rá, hogy hungarikum, meg hogy mangalica, hanem azt, hogy makkoltatott disznóból készült premium kateg. ibériai csodakaja.
RomBold! (törölt) 2011.02.14. 10:10:08
Aztán a téeszcsék összeomlása után jött az a divat, hogy a cigánytúl kellett malacotvenni az IFA platóról, és azt kellett fölnevelni, vagy néhány elvetemültebb helybéli malacostól kellett megvenni a sormás süldőt. A szaporítás kiment a divatból. Manapság a háztáji disznótartás is lassan megy ki a divatból. Öregek még hizlalnak, amíg bírják a munkát, de a fiatalabbak közül már egyre kevesebben.
RomBold! (törölt) 2011.02.14. 10:13:52
akad más elgépelés is, de ezt gyorsan javítom mielőtt valami Kanizsa környéki atyafi értetlenkedni kezdene...
budai zöld 2011.02.14. 10:25:43
Egyetértve az elmondottak nagyobb részével,
- a serrano sonka nem mangalicából van, csak meg kell nézni egy szelet serrano-t: nem látható benne a mangalicára jellemző, a húst márványosan átszövő zsír.
- Éppen ez a húst átszövő (mondjuk ki bátran, intramuszkuláris!) zsír az, ami a mangalicát különösen alkalmassá teszi a csúcsgasztronómia számára, hiszen a hús ízei a zsírban vannak. A komolyabb mangalicával foglalkozók is erre szoktak hivatkozni, nem pedig arra, hogy telítetlenebb / koleszterinmentesebb, stb. mivel az nem igaz (telítettség/koleszterin szempontjából a mangalica éppen olyan mint bármilyen más disznó, csak finomabb - nyilván, ha jól tartják és jól dolgozzák fel).
- Igen, spanyolok elkezdtek mangalicát enni, (sőt, azt hiszem, jelentős részt nekik köszönhetjük, hogy mégsem halt ki a mangalica (gugli: Tóth Péter mangalica)), és egyes serrano tenyésztők is elkezdtek mangalicát tenyészteni. Úgy persze könnyű, hogy ott nem tiltja az ÁNTSZ a makkoltatást (akár saját erdőben).
magyar-magyar szótár 2011.02.14. 10:39:59
Egy tölgyes szélén bevizes rétes sziokre, bokrosra kicsapott konda kocáit előbb utóbb vadkanok búgják be s onnan aztán a húsminőség meredeken emelkedik, csak a fiaztatás művészet, mert a félvad sertések nagyon szeretik nem csak a poklát a méhlepényt) a kocatárnőnek, de a zyenge újszülöttmalac husit is. Ez lehet az oka, hogy az elfuserált dán gazda villanypásztorokkal kalickázza a füves kaszálót.
magyar-magyar szótár 2011.02.14. 10:51:59
A táp önmagában nem bűn. A tápban, ha penicillin van, meg hormonkészítmény, az már igen. A magyarországi nagyüzemi tenyésztés nem jelemző, a kisebb gazdaságokban meg intenzív (azaz gyógyszeres hormonos) tápra nincsen pénz. Egy sima hízótápban a vanilin az egyik idegenanyag, a másik meg talán még valami ízfokozó, de a borsókorpánál nem kell jobb ízfokozó (darált borsószalmánál).
Ismétlés, de nem lehet elégszer szajkózni: a német vagy holland disznóhús nem azért vacak, mert import és mert "nem nemzeti" hanem azért, mert olyan sok bene a víz: ha leteszed az asztalra a húst nyersen tócsa lesz körülötte hamar: rózsaszín víztócsa Egy kiló OLCSÓ német dioxinos sertéshús (csak dioxinos van a határérték röhely, ugyanis a dioxin rajktározódik, gyűlik a z emberi szervezetben is..) 1kg-jából sima csapvíz 30% és sütéskor a hús megzsugorodik legalább 40%-ot veszít tömegéből. Egy kiló nyers német disznóhúsból 60 dkg sülthús lesz. Sütheted hirtelen ,meg mindenféle ravasz módszerekkel, mivel a víz vegyi anyagok hatására raktározódik (tylolal is kötik)
A szlovák disznóhús más és ráadásul (ez fricska nemzethyesskedeő uraiméknak: )magyar
ami nagyonvacak és semmitérő és káros anyagokat garnmadával tartalmaz dioxinon kívül is, az a holland, német és dán disznóhús. Viszont sdzép "pirosak" mint a mesterségesen sárgított sárgájú dioxinostojásuk is!
nem is lesz 20-24 Ft-os importtojásból jó tojásfehérje hab! De tészta se
magyar-magyar szótár 2011.02.14. 10:54:39
RomBold! (törölt) 2011.02.14. 11:08:18
Mentségem talán csak az lehet, hogy akkora a kavarc mangalicaólak körül, hogy ember legyen a talpán aki kiismeri magát.
Például itt van ez a cikk is:www.deluxe.hu/serrano-sonka-tortenete/20100317
A spanyolok pedig kifejezetten a mangalica kissé zsíros alapanyagához ragaszkodtak sonkakészítés okán, elindítva ezzel az őshonos malac karrierjét.
Bevallom, nem tudom, hogy a serrano sonka mangalicából készül-e, vagy ibériai röfiből. Mindenesetre a MANGALICA=SERRANO cimű történet manapság roppant elterjedt. Nem én szoptam a kisújjamból. Tóth Péter pedig egy olyan név, hogy majd'mindenki rá hivatkozik. Például itt van a mangalica eredete is. Találkoztam már olya emberrel, aki arról beszélt, hogy a mangalicát így ahogy van a honfoglalók hozták magukkal, és el ne higyjem, hogy valami unatkozó reformnemes tenyésztette ki ilyen-olyan disznókból. Igaz ugyan, hogy próbálkozott, de istennek hála a mangalica makacs génállománya ennek hatására alig változott. Ha nem hiszem, nézzem meg Tóth Péternél. Másik ismerősöm egy az egyben tagadja hogy a jelenleg ismert mangalica hasonlítana a honfoglalók malacaihoz. Jó ez az állat, de nem ősi, hanem József nádor tenyésztette ki nagy szakértelemmel, ha nem hiszem, akkor Tóth Péter.
Koleszterin ügyben szintén találkoztam a két véglettel:Mangalica az kérem ugyanolyan, mint bármelyik másik, illetve hogy teljesen koleszterinmentes.
Az előbbi cikkben azt találtam, hogy a dolog nyitja nem a fajta, hanem a tartás, a makkoltatás.
És ez a nagy eltérés. Nálunk a fajtát hangsúlyozzák. Mangalica az mégiscsak mangalica, akkor is, ha életében sosem hagyta el az ólat (trágyázáskor legfeljebb átterelik egyik fakkból a másikba, majd ha tiszta a helye, akkor mehet vissza) jó esetben kukoricán hízik, meg triticalén, rosszabb esetben médinhóland zsákos tápon.
Spanyolok meg azt hangoztatják, hogy makkoltatott disznó, hagyományos tartás, hagyományos feldolgozás. Nemrég CBA-ban láttam olyan húskozervet, amiről először azt se tudtam mifene. Csinos kis bádogdoboz egy gigantikus tölgyfa sziluettjével,meg spanyolország térképpel (csak körvonal, meg egy pötty) díszítve.
RomBold! (törölt) 2011.02.14. 11:30:52
Azt írod: A magyarországi nagyüzemi tenyésztés nem jelemző, a kisebb gazdaságokban meg intenzív (azaz gyógyszeres hormonos) tápra nincsen pénz.
Rendben, nem jellemző, de azért akad... Legalábbis én láttam olyat, hogy régi államigazdasági tehénistálóban tartottak olyan állatokat, akik sosem látták a napot, egyik oldalt fal mellett végig vályú vízzel, másik oldalt az út felöl szintén vályú, abba kapták a zsákos reggelit. Bevallom, nem tudom mi volt a zsákban.
Mindenesetre ez nekem már elég iparinak tűnt.
Egész más volt az, amikor gyerekkoromban öreganyám úgy főzte a petőfilevest, hogy a zöldséget amikor meghámozta, akkor nekemadta a petrezselyem fásabb részét, a sárgarépa zöldjét, a karalábé leveleit és én kimehettem az ólhoz, és kézből etethettem a jószágot.
És attól tartok, hogy ez a nem jellemző nagyüzemi tartás jóval több húst termel, mint a sok kisebb gazdaság. Amiről az előbb beszéltem, ott az egyik trágyalapátoló munkás azt mondta, hogy évente két csürhe megy a vágóhídra. Háztájiban, kisüzemiben akár még az is megeshet, hogy a fialás évének végén még nem szúrják le a gyönge süldőt, hanem tovább hizlalják a következő decemberig. Bár... manapság van fagyasztóláda... nem kötelező télen vágni...
vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.14. 11:41:10
vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.14. 11:42:47
RomBold! (törölt) 2011.02.14. 12:16:48
Eretnek gondolat: Mi lenne, ha a homo sapiens túlszaporodását megpróbálnánk globálisan lassítani, megállítani, és viszafordítani? Ja, hogy humanrájc, értem.
Azért én lemondanék a saját humanrájcomról azért, hogy az unokámnak kevesebb esélye legyen éehnhalni, vagy lincselés közben megdögleni egy éhséglázadásban. Szaporodunk mint a patkányok, pedig már rég nem férünk el...
Ja, és én az igazi biogazdálkodást már egy picit túlzásnak tartom. Nekem a biogazdálkodáshoz közeli, de nem elvakultan bio módszerek tetszenek. Persze az sem igazán hatékony.
És egy kérdés, amivel nem tudok megbírkózni: Állatvédők, vegák, krisnások gyakran megtalálnak. Lepattannak rólam, mert én azt gondolom, hogy az ember mindenevő, mint a disznó. Nem ragadozó, de nem is kérődző vagy pláne nem rágcsáló.
Ilyenkor a kitartóbbak azzal támadnak, hogy az emberiség élelmezési gondjain sokat enyhítene az is, ha a megrögzött húsevők csökkentenék a húsfogyasztásukat. Mert amekkora területen elő lehet állítani egy kiló marhahúst, ott több kiló növényt lehetne termeszteni, és víz is kevesebb fogyna, főleg ha konyhakész állapotig nézzük a folyamatot. Nem ragozom tovább, biztos nem csak én hallottam már az ilyen jellegű térítő szövegeket....
Szóval nem akarok vega lenni, de vajon ebben a "csökkentet húsfogyasztás" teóriában lehet valami ráció? Vagy csak arra jó, hogy bűntudatot ébreszen bennem?
vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.14. 12:23:59
RomBold! (törölt) 2011.02.14. 12:31:23
Otimista ember angolul tanul.
Pesszimista ember hindiül tanul.
Realista ember lőni tanul.