A XX. századi sajtos párkápmedencei üldözési mánia alapja az, hogy az embert üldözik

/Dr Esterházy nyomán/

szavaztatósdi - A kettős, hármas vagy többcélú fedett netoratív műveletek egyik legrégebbi, kipróbált formája és a "moderálás"  [-> törlés a PPPPiccsábbbbaaaoahrrr!] mellett a jógyerekblog egyik fő ismérve is.

A szavaztatósdit  bármely mélyen magyar médiumban leginkább kvázi lekérdezés címén véleményformálásra használják.

A magyar médiaéletben a mindössze kétváltós primitív , véleményformálási szándékú szavaztatásra sorozatosan iskolapéldákat mutatott a Hattyúnyak [exCsiga(kettő)] félgagyi televízió heti riportmagazinja a Napló.

 

A bonyolultabb ( 3+n választós) szavaztatósdin keresztüli agymosigálásban az egykori origo-pont-hu volt az iránymutató (2005-2008).

 

A médiumok legkorszerűbb és legalsóbb szférája a blogok világa. Ezekben is használják a bloggerek a szavaztatósdit, leginkább a látogatóik preferenciális vizsgálatára. 

 

Mutatok egy kétváltós megoldást:

A.: A médiatörvény kereszténykonzervatív válasz a ballib médiatúlsúly helyrebillentésére.

B. A médiatörvény fölszámolja a sajtószabadságot Magyarországon.

 

Sokan ki fognak maradni a szavazósdiból, viszont lemérhető a látogatók választási preferenciája (és elvakultsága is). Alig néhány elvetemülten és gátlástalanul hű régi m-m-sz' olvasó fog gyanút a ballib kifejezés alkalmazásából…

 

Jógyerekstílusú provokáció:

Kik a jógyerekek?

 

A: Önálló véleménnyel nem rendelkező,  a ballib média befolyásolása alatt álló stréberek.

B: Azok, akik másképpen merik gondolni, mint a Dudi.

 

Szép példa, amikor a szavaztatósdi összeállítója szórakoztat is, miközben véleményt sugallmaz.

Íme a egyik Hírszerző-pont-húú szavaztatósdija. Itt a humoros zseni, aki a lehetőségeket összeállította, nem fárasztja magát értelmes célú választási lehetőség adásával úgy, mit a tegnapiban  , a lehetséges alkalmazások közül csak a szórakoztatásra és sugallmazásra koncentrál

 

Ön mivel büntetné még a magánnyugdíj pénztárnál maradókat?

 

Elküldeném nekik Selmeczi Gabriella összes felszólalását DVD-n. [mert megérdemlik a barmok!]

 

A maradási nyilatkozat mellé csatolniuk kell egy papírt, amin ötvenszer leírják, hogy

 „Tudom, hogy a pénztáram eltőzsdézi a pénzem, de mégis maradni akarok”. [buttusok]

 

Minden héten fényesre kell suvickolniuk a kormányablakot. [Fidesznyalók a maradók -értelmes ember mindent bojkottál, amit  e z e k  kitalálnak (tudományos mindenszarizmus) vagy pl feljelentésekkel bombázza agyon a médiahatóságot (andrassewista lihegizmus)]

 

A boltban mindig leghátul kell állniuk a sorban.

 

Nyilvános lista készüljön róluk, illetve könnyebb és egyszerűbb megkülönböztethetőség érdekében ezentúl "kuláknak" hívják őket. (a szokásos, az Orbán a kommunista -line sugallmazása  (-> Sztálin, Rákosi Kádár -> rákosizás)

 

A szavaztatósdi szövegalkotója úgy van vele, már nem nagyon kíváncsi a  látogatók összetételére, azok többnyire számára jóoldaliak és poltikaimegfelelőek (főleg, ha Seres úr a Kampf-ja szélsőségesebb sávjait moderálni sziveskedik ebben az orgánumban) , az efféle szavaztatósdival vagy a provokatívabb ötletekkel úgyis a fórumozósbetegségtől űzött, hóttfáradtan rohangáló jobbos trollokat vonzzák a rosszoldalról.

 

Mókás pl, a Hírszerző Tarlós-fakítása. Tarlós az igen-igen ritka, nagy jóindulattal ellensúlyozva a mindenszaristák fikatonnát...ööö...aaa   konzlib beállítódású emberek közé tartozik, persze nem etalonja az eszmének (de maga a liberális, mint "tartalom" erősen akadályozza is a fogalom etalonizálását).

Inkább aggykirálykatoná-sat játszik a Hírszerző címlaptündére (az ellenséges bandából igyekszünk lógósokat, lazábban kapcsolódókat leszakítani, én magam is hajlamos vagyok erre az orrfacsaróan dohos  ócska zsurnaliszta fogásra, pl amikor a "Mi Liberálisok!" című Gyurcsányista kombattót emerre rángatva a néhai [valódi] SZDSZ decensen liberális egykori alakjait ráncibálom elő, szegényeket abból a süllyesztőből, ahová a jógyerekújságírás a nememlítéssel (jellemző ügyessége ez a jógyerekújságírásnak) szépen észrevétlen eltemet. ( Kőszeg Ferenc )

Ugye napiaktualitásban Tarlós csődkormányzásra van kényszerítve, erről viszont jobb hallgatni, hiszen érinthetné Bánthatatlan (Kedves Kisfiús) Gábor-t. Hasznosabb egy feltételezést kijelentőmondatba formálván címbe téve  provokálni a barmokat, hátha sikerülne pl egy jó kis szópárbajt kicsikarni A Város vezetése és a kormány [helyesen: a Kamarilla] között (amire a mai "tematizáltság"-ban [Oda a sajtószabadság!] nem sok esély van).

 

Egyébként a szavaztatósdi alkalmas IP-cím gyűjtésre (mondjuk az én esetemben azért a szíjjájékoknak jó nagy részeket végig kéne botladoznia a telefonkörzetemben). Ha pornóoldalakat látogatok, akkor a szájt címlap-hártya kovácsa elképzelései szerinti "magyar nevű" kurvák becsaliképei jelennek meg lakókörzetem 50 km-es körzetéből, de itt, Index Anyu faszán a randivonal flagban már többször dübbentem rá saját településem nevére.

 

  A jógyerekblogok egyik ismérve nem csak az, hogy a kommentek előzetes moderáció alapján jelenhetnek meg (ilyen reményes feltételezéssel kommentel a jógyerek a médiahatóság bloghús blogjában, szinte süt az andrassewi remény a lihegésből, hátha vannak már moderált [törölt] kommentek...).

A statgép is jellemzésre alkalmas nagyszázalékban a jógyerekblogok ismérve. Ugye, közismert a jógyerekmitológia, amiben a [rosszoldali] barmok egyben HTML idióták is :D

A Kigondoltam!-ra gondolok: Létezhetne olyan statgép is, ami nem egy jóságos ki gyufacimkenagyságú világtérképet pettyez tele, hanem a másik végén fogja meg a dógot: ZALASZENTUGGYFASZOMBÓL BLOGOLSZ, TUGGYUK BAZMEG! -ugye, milyen riasztó lenne ez?

 

Eddig a számlálhatatlan monomániám egyik csokrába, az üldözésimániás rosszfeltételezéseim közé tuszakolták ezt be naív jógyerekbarátaim, ááádehóóógyisse, ugyan ki használna föl rosszándékkal IP-címkeresőmotorral (statgéppel) előszerezhető adatokat. Figyeljétek csak:

A szavaztatósdi és a statgép arra is alkalmas, hogy nem kommentelő (tehát nem regisztrációkötles) látogatókat is szűrhessünk kényünkkedvünkre a blogból vagy portálról.

 

Egyébként majd a "digitális" televíziózás reklámszórása is hasonló lesz: A gmail-levelezők már tapasztalhatják: a Mindenhatooooo  átnyálaz minden levelet és  a jellemző témák alapján sávoz reklámokat (pl a közismert szexmániákus baromarcú troll áálatt, a Frick László Emlékzenekar levelezéséhez baba-mama témakörben válogatott reklámokat). Természetesen lehet nyálazni aztán bármely léksz irányában.  A "médiatörvény" buherátorai pl azért álltak el a "blogregisztráció" kikövetelésétől, mert valami barom megsúgta nekik, hogy még a jóoldali megfelelőkormány alatt nemzetközi követelményekre hivatkozva nemhogy a blogírást, de a kommentelést is regisztrációhoz kötötték és mi a f'f'f'nak ugyan még egyszer regisztrálni azt, ami már regisztrálva van a regisztrált szolgáltatónál.

 

Bárki troll, vagy zsigeriindulatú rémkommentelő -ez csupán akarat és szándék kérdése- utolérhető

plusz a szavaztatósdival a nemregisztráltak is, de nem fél éve, hanem már sokkal régeben.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr812580281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.01.13. 05:52:01

"Az IP-cím (Internet Protocol-cím) egy egyedi hálózati azonosító, amelyet az Internet Protocol segítségével kommunikáló számítógépek egymás azonosítására használnak. Minden, az internetre kapcsolt számítógépnek van IP-címe, de egy-egy konkrét cím nem kötődik feltétlenül egy-egy géphez: egyes gépeknek több címük is lehet (ilyenkor a különböző címek rendszerint a számítógép különböző hálózati eszközeit azonosítják), vagy több gép osztozhat egy címen (például NAT vagy proxy használata esetén), vagy a gép IP-címe rendszeresen változhat (ez különösen a lakossági internetszolgáltatón keresztül kapcsolódó otthoni számítógépekre jellemző)."
hu.wikipedia.org/wiki/IP-c%C3%ADm

magyar-magyar szótár 2011.01.13. 06:41:47

@bs395: Jó, és mi alapján azonosítja be a statgép (meg mittoménmi) a helyet, ahonnan írok. Ezt értem, amire itrt tanítasz, a gépem egy ablaka azt állítja, hogy az IPcímem xxx.yyy.nk a levelezésem szerint utoljára a ww.kkk.yy-ról léptek be (azt is tudom, hogy ez a "rendes" az "igazi") Egy híres hercehurcából még azt is hallottam, hogy lehet maszkolni a gépeket.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.01.13. 06:57:01

@magyar-magyar szótár:
azt nem a géped mondja meg, hanem a szolgáltatód, hogy hol vagy. holott lehet, hogyn em is ott vagy, csak épp arra megy jel.
azt meg onnan is tudhatja, hogy mikor meg honnan voltál, hogy a látogatott oldalak mindenféle okos kis fájlt hagyhatnak a gépeden ("cookie").

magyar-magyar szótár 2011.01.13. 07:17:22

@bs395: Pthruu, így még vacakabb érzés. Vígasztalsz, hogy el lehet cseszni a lőelemképést és szükség esetén nem a fizikaiseggem alatt recsegő zalatúristenfaszai széket, hanem a hat dombbal arébbi galvánborbálfai könyvtáros csajszi hokedlijét lőhetik ki

Az 'ámtechnikusom jaztat szokta aszondani, hogy nem kell pornójakokkat nézdegélni, na de a MiondenhatoooÖrsz se piskóta vagy a statgépes blogok...

kikoránkell 2011.01.13. 08:43:04

Felteszem, az ip-d dinamikus, a cookie-k törlése meg egy kb 4-5 kattintásos folyamat, attól függően, hogy melyik keresőt használod.
Amúgy, a te anonimitásodra valszeg kündü haverod jelenti a legnagyobb veszélyt, az ő resetelésére nincs publikus ötletem.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.13. 09:54:00

A szavazógépek semmi mások, mint kattintásgeneráló hülyeségek, ezenkívül nem jók semmi másra. Igaza van bs395-nek, azzal, hogy tudod az IP címemet, még semmire sem mész. Meg eleve, nettó faszság ez a paranoia. ha félsz, hogy megkúrnak, ne ácsorogj az utcasarkon.

2011.01.13. 11:58:23

Jól mondják a többiek, az ilyenformán való IP cím gyűjtés nem alkalmas arra, hogy a rendszer egyértelműen beazonosítson téged, mint a jóisten egyszeri teremtményét. Ahhoz az kell, hogy az érdeklődő hatósági (asszem ez ügyészség, de nem biztos) felhatalmazással elballagjon a szolgáltatódhoz, aki aztán meg tudja mondani, hogy adott időpontban az adott IP-cím melyik előfizetőnek volt kiosztva. Ebben az esetben sem téged, hanem a gépedet (vagy a routeredet, ha használsz ilyet) azonosítják be a benne található hálózati adapter azonosítóján keresztül. Emiatt ha IP-cím alapján megtalálnak, az elkövető még lehet a veled egy háztartásban élő személy, de esetleg a szomszéd is, aki ráakaszkodott a rosszul beállított házi wireless hálózatodra vagy akárki, aki hozzáférhetett a gépedhez.

Az IP alapján történő hely-beazonosítás az egy másik történet, a szolgáltatást, ami IP-cím alapján többé-kevésbé pontosan (helyiség, irányítószám pontossággal) megmondja, hogy honnan kattintgatsz, Geo Location-nek hívják. Ez úgy működik, hogy van egy folyamatosan frissülő adatbázisuk arról, hogy az egyes IP-cím tartományok nagyjából hol vannak kiosztva. Ezt használják a különböző helyileg célzott hirdetések vagy pl. az Index-csoport is, hogy ne tudd külföldről megnézni az ingyenes magyar filmkínálatukat. Ilyen szolgáltatást te is használhatsz, ha kiraksz a blogodra egy olyan dobozt, ami megmutatja egy térképen, hogy honnan látogatják.

A látogatók egyedi beazonosítása a hirdetők által egy harmadik történet. Ezek a hirdető cégek rengeteg weboldalra elhelyezik a hirdetéseiket és amikor a böngésződ lekéri az oldalba illesztett hirdetést, egy cookie-t raknak a gépedre, amivel egyedileg be tudnak azonosítani és ezzel egy egészen csinos profilt tudnak készíteni arról, hogy mire kattintasz, milyen oldalakat látogatsz gyakran, stb. A google pl. a cookiek és a rendelkezésükre álló keresőintelligencia együttes segítségével többet tudhat rólad, mint saját magad. Az ilyen azonosítás elleni védekezés ráadásul elég nehézkes a felhasználó számára, mert ha törlöd, esetleg letiltod az adott helyről érkező cookie-kat, akkor a hasznos szolgáltatások használata is bonyolulttá válik, mivel a bejelentkezést igénylő szolgáltatások is cookie-t használnak ahhoz, hogy megállípítsák, hogy bejelentkeztél-e a szolgáltatásba vagy sem - pl. a google cookie törlése után újra be kell jelentkezned a gmail-be, viszont ameddig be vagy jelentkezve nemhogy cookie alapján, hanem egyenesen az email címedhez társítva tudják megmondani, hogy mire irányul leginkább a figyelmed. Amúgy a legtöbb böngészőben be lehet állítani, hogy kilépéskor törölje a cookie-kat és azt is, hogy bizonyos helyekről egyáltalán ne fogadjon cookie-t, bár az ilyen tiltott címek listájának karbantartása nem túl egyszerű. Asszem az AdBlock programok fizetős verziójában van ilyen képesség, hogy nemcsak a hirdetést szedi ki a lekért oldalból, de a hirdetők cookie-jait is elkapdossa.

Az is igaz egyébként, hogy az IP cím is alkalmas lehet valamennyire profilozásra, mivel a szolgáltató által kiadott IP cím csak bizonyos időközönként (~1-2 nap ~1 hét, ilyesmi) változik, az adathalászoknak meg lehet nagyjábóli információjuk hogy az adott szolgáltatónál mennyi ez az időköz. Így a fent említett követési technikák együttes használatával, az IP címnek is lehet valami jelentősége, igazából a fene se tudja, hogy mennyire támaszkodnak erre az információra. Az biztos, hogy az elemző-programok is egyre inkább kifinomultak, így tuti, hogy abba az irányba fejlődnek, hogy minden információt felhasználjanak, amit csak be lehet gyűjteni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.13. 13:01:18

@ifsz: ez végre tiszta beszéd és korrekt. Csak hát nekem savanyúkenyér-jellegű ez az info, mert mire is megy itten ki ez az űrtechnológiás nyomozati játék? kb. arra, hogy pinamosót vagy kondomot ajánljanak megvételre? jajistenem

2011.01.13. 15:19:53

@vészmadár (pica pica):

A dolog nem ilyen egyszerű, hogy ezeket az adatokat célzott hirdetésekre használják és akkor mivan, ez nekem csak jó. Az első bibi, hogy ezeknél a cégeknél egyszerű emberek dolgoznak és bár a rendszerek kialakításakor több-kevesebb figyelmet fordítanak arra, hogy az alkalmazottak ne tudják az információt saját bizniszre használni, de azt nem merném kijelenteni, hogy a visszaélés lehetetlen.

Második bibi: ezek az adatok a célzott hirdetéseken kívül arra is jók, hogy monitorozzák mi van éppen a fejedben. Nem arra kell gondolni, hogy arra kíváncsiak, hogy személy szerint neked mi van a fejedben, de a követési információk nagyon jók a társadalomban jelenlévő trendek elemzésére, így közvetett módon a webes aktivitás követése alkalmas arra, hogy a tömegmanipuláció kiváló segédeszköze legyen. Bár bizonyítékom nincs arra, hogy ez a dolog így működik, nem kételkedem benne, hogy létezik a begyűjtött információ ilyen használata.

A harmadik bibi, hogy nem csak a webes aktivitást követik, hanem a polgárok szinte minden tevékenységét. Áramfogyasztás, vásárlási szokások, pénzforgalom, utazás, barátkozás, mikor fekszik-kel, titkolt szexuális szokások, drogfogyasztás, stb. Bár nincs az emberekhez egyedi, mindenhol használatos azonosító rendelve, ezeknek a különböző forrásból származó adatoknak az összefésülése mégsem nagy kihívás, különösen akkor, ha egyetlen tulajdonos kezében összpontosul sokféle szolgáltatás, márpedig ma egyáltalán nem ritka, hogy valakinek áruházlánca, tv-je, bankja és közösségi portálja is van egyszerre.

Persze lehet azt mondani, hogy nekem nincs semmi sötét ügyletem, így félnivalóm sem, csak az a probléma, hogy teljesen tetszőleges annak meghatározása, hogy ki a jó polgár és ki az imposztor. Az hogy most jelenleg béke van az űrtechnológiát birtoklók és a tömegek között, nem garancia semmire. Ha csak a briteket nézzük, az álladnó jellegű kamerázásukkal, internet lehallgatásukkal, a kifinomult média kontrolljukkal, Big Society-jükkel, és a precíz nyilvántartásaikkal már igen közel járnak a Big Brother-ötlet megvalósításához, pedig őket tekintik a világ egyik leginkább jólfésült demokráciájának.
süti beállítások módosítása