wikicopy:

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5a/Bundesarchiv_Bild_183-14811-0014,_Berlin,_3._Deutscher_Schriftsteller-Kongress.jpg/200px-Bundesarchiv_Bild_183-14811-0014,_Berlin,_3._Deutscher_Schriftsteller-Kongress.jpg”.Középiskolai tanulmányainak elvégzése után 10 hónapig Pannonhalmán bencés novícius volt. A Budapesti egyetemen magyar–francia szakot végzett. 1927–1929 között az Eötvös Kollégium tagja volt. 1941-től házitanár, egy grófi családnál nevelő, szellemi szükségmunkás, könyvügynök, végül titkár egy vállalatnál. 1939-ben jelentek meg első írásai a Pester Lloydban, majd az Élet, a Napkelet, az Ünnep, a Híd és a Sorsunk közölte verseit és elbeszéléseit. 1945-ben részt vett a földosztásban és az MKP tagja lett. Előbb járási párttitkár, majd a párt központi vezetősége propagandaosztályának munkatársa. 1946–1950 között a Szabad Föld munkatársa, majd segédszerkesztője, 1947-től a Szabad Nép főmunkatársa. 1953-ban a Csillag szerkesztőségének tagja. 1958-tól a Népszabadság főmunkatársa, 1959-ben a Falusi Vasárnap című hetilap főszerkesztője, egyidejűleg a Művészeti Alap irodalmi szakosztályának elnöke. Újságíróként széles körű tapasztalatokat szerzett a falusi élet átalakulásáról, ezeket örökítette meg írásaiban.

Ha másképpen nem ugrik be a magamfajta elavult vén agyalágyula szaroknak, akkor gondoljanak azokra az esős vasárnapdélelőttökre a múlt század '70-es évei derekán, amikor ültek osz' lesték A kazamaták titka vagy a  Pocok az ördögmotoros című ifjúsági -és gyermek tv-filmeket. Na, azokat is ez a bácsi írta. Én a Képes Újság* irodalmi mellékletében találkoztam írásaival. Itt minden író kis arckpekkel is szerepelt, példaképemül Fecske Csaba [-> Miskolc Fecske Csabája] költőt választottam, aki hallatlanul fiatalon, már 26 évesen is ilyen komoly újságokban is publikálhatott. 

Irodalmi díjai

Kossuth-díj (1952)

Illyés Gyula említi valahol (1952?) a naplójában, de elfelejtettem be-post-it-elni és a fenének sincs kedve kikeresgélni,a lényeg-a-lényeg, hogy az Uborkafa című színműve kapcsán elért [politikai]sikere miatt említődik.

József Attila-díj (1971)

 

 

 

*A Képes Újság, mint a Hazafias Népfront falusi hetilapja 1960-ban a Hírlapkiadó vállalatnak köszönhetően újra életre kelt és virágkorát élte. Hihetetlenül népszerű volt, ma úgy emlékeznek erre a korszakra: -Igen, a nagymamám is ezt olvasta!- Főszerkesztője Eck Gyula volt, és mint az alcím is mutatja, főként a falusi emberek szórakoztatására hívták életre. A lap profiljához híven rengeteg képet tartalmazott, és az egész újság fekete-fehér nyomtatásban jelent meg

1964-ben már színes címlappal, és egy-két szintén színes oldallal jelenik meg. A küllemet tekintve nincs különösebb változás, a tartalom pedig továbbra is színes mulattató és közhasznú.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint A Képes Újság 1970-ben az ötödik volt a legnagyobb példányszámú hetilapok listáján 365 ezer eladott példánnyal.

2 komment

Címkék: uborkafa

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr532549767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.12.31. 14:38:56

És mi az oka, hogy ez a szegény ember posztot kapott? Egyszerű, 12 egy tucat jógyerek, sőt tán még jobb is, mint a többi. Volt ő is a fasz rosszabbik végén, aztán ebből elege lett, és meglépte azt, ami egyből a jobbik oldalra penderítette. A magyar irodalom 80%-a ilyen.

magyar-magyar szótár 2011.01.03. 02:12:46

@efes: A Mindenkori Jelenidők Pantejonnyába' A magyar írók 20%-a, efféle alakok tolonganak. A 80%-ról nem tudni semmit. (lásd a CSerszegtomaj Szabó IStván-ját.)
süti beállítások módosítása