A zene minden.

/Frank Zappa/

 

Nem tudok semmit a zenéről.

/Don van Vliet/

 Marhaszív kapitány

 

meghalt–és van valami jelképes abban, hogy ezt a hírt a Vidéki tyúkok mintaszerű hyperjógyerekblogból [nem kell megnyitni, hanem, mint az index címlapoldal "hírei", a twittero leszedhető a címből meg a felvezetésből a lényeg– a szerk. böf. & kezcsók Bogíí!]  kellett megtudnom.

 

Don van Vliet persze már jó régen eltemette magát. Azt hiszem, ha sikerül neki bemutatnom a Kisangyalom-ot , főleg a bele vagyok ele venen temetveee sort, az egy hattyúdalra inspirálja Dont…  

Frank Zappa diákkori barátja volt. Zappa a bibliájában intőpéldaként mutat rá arra, hogy Don van Vliet mindenszar-t aláírt, amit szerződés cím alatt kiadók az orra alá tettek. A szocialista típusú tehetségritkítás kontraszelekciós módszerei ismertek, de ezt a búrzsojjá fogást mi alig érjük föl ésszel. A lényege, hogy bizonyos fölösszámú tehetséget szerződésekkel lekötnek azért, hogy a konkurrenciának ne legyen olyanja. Viszont kapacitás nincsen, meg marketingöngyilkosság is lenne , ha mindenkinek lenne lemeze is, akivel leszerződnek. Capetain Beefheart aztán később kapott volna máshol lehetőséget lemezre , ámde kötötték azok a szerződések A Nagynevű Kiadóhoz (MGM azt hiszem, de tökmind= egy). Zappa ímmel-ámmal segített a havernak, nem volt egy jótékonysági intézmény.

Az  igazság az, hogy Zappa, akit én a XX. század egyik legjelentősebb gondolkodójának és művészének tartok, amúgy, korpuszában egy kispolgári hangyaszorgalmú gürizős alak volt, a turnén kívül (ami gályázás sokpénzért) otthonülős fajta, a hippiség is, amit kifelé eljátszott, nagyon kemény és átgondolt művészeti koncepció és munka eredménye. Többet nyert kamaszkori barátján, mint amit koncként felnőttkorukban lökött neki. (Van Vliet grafikai  világa tükröződik a Zappa-borítókon.) De az is igaz, hogy Beefheart egy olyan hatalmas piac perifériáján vergődött, ahol még Kis Nevek és altercsávók is összehaknizhatnak egy vidékitanyára valót. Beefheart is ezt tette és élete-társával-feleségével -köszönjük Jan!- a Mojave sivatagban egy ranch-re vonult vissza már  a piálástól dagadó arccal és májjal és így viszonylag méltó körülmények között hawájjozta végig élete második felét.

A művészetnek nem oka van, hanem célja, mégpedig a kellemes élet minél több élvezettel és örömökkel teljesen.

Zappában azt is szeretem, szemben bizonyos mélyen magyar jelentősműűűvészekkel, akik feszt azzal tüntetnek, hogy ők nem is akarnak [már] semmit, úgy rángatják be őket az utcán ődöngtükből egy presszóba, hogy ugyan írják már alá a szerződést egy regényre, filmre vagy majdani színdarabra vagy mitsesejtve kucorognak a szobakonyhában a szennyesládán a laptopjukkal az ölükben, amikor csönget a postás az értesítéssel arról, hogy egy Jelölő Szervezetnek ééééppen ők jutottak az eszébe... Zappa ezzel szemben a szívós és szorgalmas munkában látja a tisztességes haladás útját.

 

Most olvastam valami 30 éves Beefheart-interjúban egy élményéről. Megemlékezik a Rolling Stone szakmagazin jóslatáról, hogy majd a Grand Funk [Railroad]-ról többet tudnak majd [ezekszerint korunkban... hö.. hö.. -a szerk hö.] mint Capetain Beefheart-ról... aztán így folytatja, egy bárban találkozott egy nővel, aki azt mondta neki, hogy Capetain Beefheart zenéjét kedveli ... és neki ennyi elég volt.

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://www.beefheart.com/zigzag/articles/cry.jpg”.

 

Kösz [thx] Jan [jobbra] neked is!

Sclerosis multiplexben szenvedett, így hálát adhatunk az Istennek (akiben persze nemigen hitt ő sem) hogy végre fölszabadította… Jó utat Don!

 

 

ezt az egyik viszonylag figuratív  képét halásztam a babafestészeti korszakából. Aki próbált már úgy festeni, mint egy kétéves gyermek, az tudja is, milyen nehéz az. (Magyarországon Háy János a hároméves gyermek-festészetben jeleskedik)

 

megj. Sajnos most videóvak gép előtt ülök, így csak vakon illesztek be videókat (főleg süketen) de majd korrigálom, ha tévedek illetve kommentekben várok esetleg segítséget.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr122523251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kündü 2010.12.19. 14:44:27

Eza téveszméid.

A '68-asok, mint az évezred gondókodólyi....

Azt minden megbukott, ami 68-as, csak a szexuális forradalom nem.
A nyárspolgáriság megvetésit is csak az anarcho-libsi kívülrekedtek és WADZSIDÓK (Kohn-Bendit, Ungár Klára, Galmbdúc-csoport) irritálja a NEMZETI sokaság fele.

Meg a néhány fideszes a verbális vér-okádásaival és a dicséretes széljobb.

magyar-magyar szótár 2010.12.20. 08:49:48

@kündü: Te beszélsz, aki lyányhúson legeltevén Dybanissan dűlyeteg szemeidet vesztiBULáre blues zenét hallgatsz és hamidőn bélyeggyűjteményed mutogatására viszel föl zsende gidahúst, az is kénytelenkedik szűz fülecskével hard-blues felvételeken szenvedni?? Meg aki bonyolult 3D-s paródiákban szórakoztatod borzonganivágyó híveidet, akik már 2D netokratívegyügyűségükben színén szopják be azt.

magyar-magyar szótár 2010.12.20. 08:50:58

@kündü: Nehéz estvéli vérfekete bort iszol és Baccardi Breeze-t prédikálandsz, te altaioid!

Tokfalv 2010.12.21. 21:33:05

Mert nem fészbukolsz. (Tudom, még csak az kéne.) De ott én kb. 2 perccel azután osztottam meg, hogy a tudodkirajongó-társak feltették az amerikai hírt valami obskurus portálról.

magyar-magyar szótár 2010.12.22. 06:19:57

@Tokfalv: Rekontra: Gyorsaságod azonban csak analóg! Hol vagy ahhoz képest, hogy Index Anyu már akkor tudta, hogy Mongot elnémították, amikor még nem is! A Mocskos Kéthét idején még átlag 5 percre volt szüksége a Haladó Jóoldali Médiatársadalomnak (= Index Anyu & Co.) egy sk feldobott miniszterelnökNÉV agyonfikázására, amíg egy papírnaplilap lapzáró szerkesztőségi értekezlete végzett Xyzz NÉV-ról való álláspontjával (majd nyomdábaadás stb) indexék nyóc nevet leöltek... Ma viszont már tegnapi hír az, ami holnapután se lesz. A Hatodik Frakciónál senki se gyorsabb ma.

Tokfalv 2010.12.22. 08:31:08

@magyar-magyar szótár: Höhö, az Indexnek lehet, hogy csak 5 percre volt szüksége, de azoknak a nembalekoknak, akik az anyagokat összeszedték, abszolúte nem digitálisan, sok-sok évük volt rá.

magyar-magyar szótár 2010.12.22. 08:52:01

@Tokfalv: Nem e g é s z e n esett le a tantusz, mire gondolsz, de nem hiszem, hogy a fikakenyegetéskor szálazták a sok metálződben, hogy mik a zügynöklistákról való infók, mik nem. Forrás, eszköz, semmi nem számított, pl magamfajta vidékiparasztok akkor tudhatták meg, hogy még van ilyen , hogy Magyar Fórum. Netokratíve segítették a kőkorszaki alapú címlapjának a terítését 100000 pld-ban többszázezer ember láthatta azt, amit sima hétköznapokon csak az a kétszáz agyirokkant...
Senkinek sem tűnt föl, hogy a név-fika-boomban egyedül az előszörfölbukkanó és akkor elutasított Böbetűs Jópofinév nem kapott a face-ébe...

Tokfalv 2010.12.22. 09:17:35

@magyar-magyar szótár: De, leesett az a tantusz. Azok a komplett lejárató anyagok nyilvánvalóan a privatizált BM-ből származtak. Bajnai talpon maradása viszont szerintem nem azért volt, mert tudatosan kihagyták a szórásból, hanem mert _ezek_ nem hitték el, hogy van esélye, tekintettel a Gyurcsányhoz való közelségére. Amellett viszonylag új hús, és nem volt róla más a maszek dossziékban a hajdúbétes történeten kívül, azt viszon túl korán elhasználták, a két hétben már nem szólt.

magyar-magyar szótár 2010.12.23. 07:15:55

@Tokfalv: Ezért mondjuk azt, hogy m e g o s z t á s a (és nem birtoklása) a hatalom. Így persze a hatalmiág se ott van, ahol keressük.. Különös fénye van ennek a netokratív dicsőségmondatnak, különös, pl ha arra gondolsz, hogy a H'szerző-nél egyesek mit tudnak [pl Bokrosáztatás témakörben], ámde mit nem osztanak meg. S ilyenkor az ember fázni kezd, a nyakába bújui a múlt század 60-as éveinek mindignovemberi kelkáposztaszagú borzongató levegője, az a pestilépcsőházi ájer, az..

magyar-magyar szótár 2010.12.23. 08:09:29

@Tokfalv: Mindig csak a testek, a testek története. A két test -igazad van- különböző (a világ legjobb főnöke, a kedvesarcú) de EGY a vállalat. Még az Autó Fehér Murvánál is (amit az AKÖV SERVICEből loptak ki...) van egy Gonosz Disznó tulaj (aki az új koncepcióban cégvezető, hiszen sikerült a vállalat rájuksózásával a vezérképviseletet bepalizni) a Hosszúlábú Miniszoknyás az övönalul gondolkodó vállalkozóknak, a Kedves Tanítóbácsi a családiautóvásárlóknak, aki kezét tördelve rohan Disznó Nagyúrhoz egyeztetni az árengedményről. Meg a Dörzsölt Alak (a valóságos belső titkos értékesítésvezető). Ezek a kundschaft számára is különböző testek. A hosszúlábúakat félévente évente cserélik a Fénekaszony türelmétől fügően, a Hülye Tanítóképűt meg háromévente. És akkor ez egy kis vidéki autókereskedés még csupán..
süti beállítások módosítása