Talán csak két olyan igazán közismert népcsoportot tartunk számon a világon, akiket valódi vademberként szokás emlegetni. Az egyik a kelet-afrikai maszájok nomád törzse, a másik pedig az Indonéziában és Pápua-Új-Guineán élő pápuák, az emberevők. Hazulról kérdezték is, milyen a koszt, ill. megvan-e még minden testrészem. A rendkívül sablonos elképzeléseken és információhiányból származó megbélyegzésen nem egyszerű változtatni, de a valós helyzetet mi sem szemlélteti jobban, mint amikor Delhiben indiai ismerősömnek meséltem a mai pápuákat sújtó európai tévhitekről, azonnal közölte, hogy a pápuák lakóhelye helyett itt, a fővárosban [Delhiben] könnyen megszervezheti, ha emberhúst szeretnék enni…

/Kirschner Péter:  [->wiki]Szelíd emberek az örömök völgyében. /Földgömb 2010 május-június/

afoldgomb.hu

 

Nem tudom, mennyi a remittendája a Földgömbnek, de biztos vagyok abban, hogy ez a folyóirat is méltó az újraterjesztésre. Kidobva találtam ezt a számot –nekem megvan az első is, amit A Magyar Királyi Földrajzi Társulat 1929-ben adott ki. Természetesen a kor szokásainak megfelelően egy mezítelen keblű fiatal néger szépség van a címlapon. (A mienkénél prűdebb korszakban vademberek teljesen meztelen ábrázolásai is nyomdaképesek voltak, bácsiknak maszáj szépségek, néniknek a nelóta íjász  lógója.)

 pápua útibeszámoló töredék  Index Anya méhéből

Egyik legkedvesebb földrajzi témájú könyvem, gyakran olvasgatom, Bíró Lajos pápua-új-guineai beszámolója. Erről a könyvről majd máshol és máskor írok, ide inkább másolok belőle, tessék

 

[a pápuák nem selejtezik le öregjeiket, hanem]Ellenkezőleg, megbecsülik és holtig eltartják gyermekei vagy legközelebbi rokonai, sőt, az egész falu. Vele kegyetlenül bánni már csak az a felfogás se engedné. hogy ők a tekintélyek arra nézve, nehéz esetekben  mit mondtak, miként cselekedtek szépapáik. Még ha saját hozzátartozóik el is felednék tartozó kötelességüket, nem éhezne addig, amíg valakinek van mit ennie a faluban mert a pápua erkölcs megkívánja, hogy bőkezűen adakozzék, akinek van, és hozzá hálálkodást sem várhat, mert ezideig sem én, sem más nem tudott a nyelvükben kifejezést találni arra a szóra, hogy „köszönöm”.  (in. p 242.)

 

Elképeszt az, hogy a keresztény missziók ezen a szigeten is micsoda kulturpestist terjesztenek, mekkora pusztítást végeznek. Jól szemlélteti a mai állapotokat az alábbi kép.(Jól látható, hogy a pápua apáca alkalmatlan textil öltözete még ezen  a  gulaschparty-idiotista rendezvényen is térgyig fölázva...)

 

 Meggyőződésem, hogy Afrika mai katasztrófájába is jócskán belehatottak ezek az önellenhatóan ostoba, kártékony –és szerintem a Jézusi Tanítással ellenkező- küldetések.

 

Dombóvári Tibor fotója

Csak egy példa: a „vademberek” ruhátlansága. Bíró még láthatta azokat az eredeti állapotokat, amiket ma már a túristainváziók sújtotta részeket elkerülő kalandor sem láthat. Az álandóan nedves környezetben a ruha viselése nem csupán fölösleges, de veszélyes is. (nem kopizhatok ide tengersok képet, de aki szörfözik, az láthatja, hogy az európai ruhák nedvesen, derékig fölázva csüngenek a pápuákon. Testüket agyaggal kenték bíró ottartózkodása idejében. Ezt az agyagot minden nap eltávolították a testükről, megmosakodtak, majd szépen visszakenték a friss réteget, ez védett a rovaroktól és a növények sebző karistolásaitól, surlódásától. Szemérmesek voltak a pápuák, eltanulván a patakbéli vagy tengeri fürdőzést az európaiaktól, abban a korban az európaiaktól kapott ruhákba tetőtől talpig beöltözve fürdöttek. Természetesen a legtöbb európai szokást a pápuák furcsállották és barbárnak tekintették.  Bíró könyvének szemlélete meglepően friss és mai. Leírja egy pápua tanító történetét, a jól tanuló kisfiút a misszió Európába küldte, tanítóképzőt végzett, ámde visszaérkezvén a szigetre, ősei földjére, levetette az európai ruhát és újra a többtízezer éves bölcsesség szerinti öltözéket (nem-öltözéket) viselte.

 

koteka (nemző-és pisilőszerv védő tökszárból készített satyak) -europid picsa túristanők számára izzgiség

 

szépidejükben kelták, ugorok, finnek és a későben germánoknak becézettek mind -mind festették magukat. Akinek pedig még volt szerencséje putrilakó cigánygyerekeket tanítani, tudja, hogy ruha, cipő mennyire felesleges és kényelmetlen dógok tudnak lenni. Amiket csak azért vesz föl normális ember, hogy hagyják mán bíkibe.

 

A pápuák ősi élete sem "paradicsomi körülmény"-ek között folyt. Ázott. Az új-guinuai őserdő táplálékkínálata szegényes. A ritka, ünnepi eledel a disznóhús, fehérjét leginkább rovarok és madarak fogyasztása útján vehet magához az őslakos. (Az „emberevés”-re itt, a főszövegben nem is pazarlok karaktert.)   Egy-egy horda  vagy inkább nagy-nagy család jó száz négyzetkilométernyi területeket kellett birtokoljon az életbenmaradáshoz. Piszkálhatjuk a harmincezeréves életrendet bármely módon megalapozott tudományossággal, előítéleteinknek de europid süllyeteg picsoid bölcseségeinek is haláos ez az élettér, nem csak satnyult magunknak.

 

womanpower - a pápuáknál még prae-matriarkátus van, vagyis ős-férfiuralom

 

 

Kirschner írja, hogy akadnak még, akik a gyors piacjáró buszok helyett a harminc napos gyalogutat választják még ma is. Avagyis még mai is élnek boldog emberek, akik az időt (úgy , ahogy mi, drágának…) nem ismerik.

 

Az én szememben a legvadabb ember az europid, a pusztító civilizátor, az észkombájn, a tejbetök, a misszionárius. És szerintem is a legszelidebb, legkeresztényibb jóemberek egyik népsége (volt) a pápua.

 

Ha az un keresztények komolyan is vennék Jézus tanítását, azonnal kitakarodnának, de előbb igyekeznének legalább itt-ott, ahol még lehetséges, csökkenteni helyrehozhatatlan pusztításukat még viszonylag szűz hátországaiban, amit/amíg még lehet.

 

Bár, ha eszembe jut az, hogy a minap már egy busman az antilopot halálra fárasztó hosszú (kb 30 kilométeres) futását még ugyan kamerák rögzítésében megmutatta, de már térdben  leszakított szárú kínai katonai gatyában és kínai műanyag gagyi edzőcipőben… akkor be kell látnom, hogy így (vallási alapon) vagy úgy (kommerciálisan), de a világ utolsó szelid szigeteit is elönti a kulturmocsok…  Busman vadászok ma (egy jadgparty-n, kurvannyát a szervezőknek...)

 

civilizációs és kommerciális mocsok Wamenában:

kép forrása

Pápua szépségek óccsó indonéz cuccokban, idióta "hittérítő" könyvecskével

http://images.travelpod.com/users/kimthevagabond/1.1273246428.the-town-of-wamena.jpg

http://media.geckogo.com/519/129777-qm.jpghttp://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/small/15313624.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wamena mosque

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr592204800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.07. 07:04:27

A post remekül látszik, képekkel meg minden.
Elvágyódás a soha sem volt Édenbe? Ha annyira idilli lenne, miért akarnák átvenni "civilizált" szokásokat?

magyar-magyar szótár 2010.08.07. 08:58:04

@Budai Hella: Egyáltalán nem "éden"-ről meg elvágyódásról van szó. Majd a Bíró könyvről való szöszeimben molyolok ezen is. De azt hiszem még ideföl is érteni, hogy nem paradicsomozok (kö-vel, mint matriarKátus) ahhogva...

magyar-magyar szótár 2010.08.07. 09:03:41

@Budai Hella: Másrészt nem "akarják" átvenni az európai szokásokat.. ö.. hát a gyerekeddel se annyi cukorkát meg csokit etettél, amennyit csak ő akart, ugye (és pl a cukorka meg a csoki az, ami tökre fölösleges a kisgyermek számára úgy 1-3 éves kora táján. De nem ám ilyen egy kocka nem árt! engedményekkel. Na, de tényleg, majd a Bíró könyv kapcsán...
Ja, és persze az indiánoknak is ízlett a tüzes víz.. meg persze a Nagy Fehér Szakállak is elszívtak annyi szivart egy nap, amennyit egy indió 3 év alatt... Ha nem ízlett vóna nekik, nem szíjják, ugyi.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.07. 09:37:19

@magyar-magyar szótár: az elömléssel sajnos nem lehet mit csinálni, és minél felkészületlenebbek, annál inkább a mocsok ömlik be a civilizációból, nem a hasznos dolgok

kIára 2010.08.07. 12:12:21

„Il y a une pente de catholiques à croire et à vouloir faire croire que les incroyants sont malheureux”** – Henry Millon de Montherlant jómondása.
Klára szerint meg manapság minden civilizátor „katolikus” még akkor is ha muszlim, krisnás vagy karizmatikus neokeresztény az istenadta.

————–
** A katolikusok hajlamosak arra, hogy azt higgyék és másokkal elhitessék: a hitetlenek boldogtalanok.

2010.08.07. 12:22:40

Az érdekes az, hogy a civilizált ember a legnagyobb jóindulattal teszi ezt, teljes mértékben azt hiszi, hogy az eszméinek és életmódjának terjesztése hozzájárul a vadember körülményeinek javításához.

A módszer az, hogy amikor unatkozik valami miatt (pl. azért, mert éppen elfogyott a pénze és nem tud kokaint venni vagy trendi helyeken villogni), gyorsan kiszop az ujjából valami teóriát, hogy hogyan kell helyesen élni. Ez a "helyesen élni" teória, általában mindig arról szól, hogy másoknak mit kell csinálni ahhoz, hogy a társadalom jobb vagy inkább kevésbé rossz legyen és egészen véletlenül valahogy mindig oda lyukad ki végül, hogy ezentúl a vadembernek ahelyett amit eddig csinált, a civilizált embernek kell dolgoznia.

Amikor a világmegváltó teória minden darabja a helyére kerül a civilizált ember fejében, akkor gyorsan elkezdi azt élő embereken kipróbálni. Nem minden sikerül elsőre, másodikra, harmadikra, ezért mindig szükség van új területek meghódítására a kellő számű kísérleti alany és munkaerő biztosítása miatt. Mivel nem mindig van lehetőség új területek és népek meghódítására ezért a civilizált ember néha kénytelen a saját társadalmában kijelölni a civilizálandó csoportokat. Bármilyen meglepő, a civilizált ember is rendelkezik lelkiismerettel, ami meg is szólal, amikor már túl nyilvánvalóak a károk, amit okozott. Ez a periódus, amikor a civilizált ember lelkiismerete feltámad egészen véletlenül mindig egybeesik azzal az időszakkal, amikor éppen elfogyóban van a pénz. Ilyenkor a civilizált ember tördeli a kezét, és nekiáll valami új világmegváltó teória kiötlésének és így tovább. civilizált ember nem azért rombolja le ezeket a több tízezer éves kultúrákat,
mert buta és rosszindulatú. Szerintem a dolog gyökerét inkább az önáltatásban lehet megtalálni. A civilizált
ember (majdnem) teljesen őszintén azt hiszi, hogy ezen tevékenysége közben valami nagyszerűt alkot.

A legnagyobb probléma, hogy a játék logikájából adódik, hogy ha az egymással érintkező kultúrák közt egyetlen olyan akad, amelyik civilizált, akkor az összes többi is kénytelen civilizált módon viselkedni, ellenkező esetben nem marad fenn az időben. Egyfajta vírus-jelenség ez.

Amúgy az a vicc az egészben, hogy bár jogosan ostorozod a kereszténységet a rombolás miatt, a keresztény egyház jelenléte a civilizált társadalmakban valóságos áldás, mivel ők még képesek valami hosszabb távú időbeli folytonosságot fenntartani. Nélkülük szerintem kb. 50-60 évente mindent elfelejtenének az emberek és azt hinnék, hogy az aktuális világmegváltó teória az első és egyetlen.

2010.08.07. 12:41:47

A harmadik bekezdésben az "és így tovább" utáni rész véletlenül maradt bent. Így jár aki figyelmetlenül ír hosszú szövegeket a kommentdobozba :)

PesszimPista 2010.08.07. 21:21:57

Egyáltalán nem vagyok egy szentfazék (sőőt), de azért eszembe jutottak Jesszuska szavai:

Azt mondom ezért nektek: Ne aggódjatok életetek miatt, hogy mit esztek vagy mit isztok, sem testetek miatt, hogy mibe öltöztök! Nem több az élet az eledelnél s a test a ruhánál? Nézzétek az ég madarait! Nem vetnek, nem aratnak, csűrbe sem gyűjtenek - mennyei Atyátok táplálja őket. Nem többet értek ti náluk? Ugyan ki toldhatja meg életét csak egy könyöknyivel is, ha aggodalmaskodik? Hát a ruházat miatt miért nyugtalankodtok? Nézzétek a mezők liliomait, hogyan nőnek: nem fáradoznak, nem szőnek-fonnak, mégis, mondom nektek, még Salamon sem volt dicsősége teljében úgy felöltözve, mint egy ezek közül. Ha a mezei virágot, amely ma virít, holnap pedig a kemencébe kerül, így öltözteti az Isten, akkor benneteket, kishitűek, nem sokkal inkább? Ne aggodalmaskodjatok hát, és ne kérdezgessétek: Mit eszünk, mit iszunk? Ezeket a pogányok keresik. Mennyei Atyátok tudja, hogy ezekre szükségetek van. Ezért ti elsősorban az Isten országát és annak igazságát keressétek, s ezeket mind megkapjátok hozzá! Ne aggódjatok tehát a holnap miatt, a holnap majd gondoskodik magáról! A mának elég a maga baja.

Vajon mi a fenét fognak fel ebből a mai "földművelők"??? És a hittérítők??

magyar-magyar szótár 2010.08.08. 05:37:44

@PesszimPista: Köszönöm, hogy előhalásztad nekem, épp most akartam kimásolni.

magyar-magyar szótár 2010.08.08. 05:42:21

@PesszimPista: A ruházkodás ugyebár a paráznaság miatt, de ez mókás, ugyanis Bíró Lajos is még épen, érintetlenül láthatta: mennyivel is kevésbé parzna a meztelen pápua, mint a hittérítő, akiben ooolyan gondolatokat ébreszt a látvány, hogy azonnal a meztelenségük takarását tűzi ki a kampf főcéljául. A történeteik egyébként persze nekik is ugyanazok, szerelem, féltékenykedés, megcsalás, egy asszony nem tekintette igazi férfinek az urát (aki disznóért vásárolta meg, félrehált, de ezt az ember [férj] tolerálta, úgy volt vele, amíg neki melózik az asszony, nem számít, hol dug félre... Namost ezzel a "bűn"-nel való elszámolás... mintha az Urat ez különösen érdekelné...

magyar-magyar szótár 2010.08.08. 05:55:20

@kIára: Én meg úgy látom, hogy az Úr minden ég alá azt az emberét küldte, aki szót ért (?hehe ért?) az ottaniakkal. A Krisnások szoktak foglalkozni azzal, hogy Jézus Krisna tanítását (is) közvetíti, vélhetően a bölcs pap tanulmányozta is azt a tanítást is. Klára, számomr éppen az a mókás, hogy az antikatolikusok tökéllyel töltik be a katolikushittérítők mértékét, ha mást nem tekintünk, az antikatolikus bibliaszerelők detto ugyanúgy kalapálnak meg kupálnak a bibliával és pont úgy nézik hülyének a meg (el...)térítendőket, ahogy a pap nézi butának a néikéket és butítja le az írás szövegét (meg ahyogy az egyházkovácsok is széjjel és agyonmagyarázták. Pedig kezdjük ádámévánál, pont erről van szó, a tudásról, amit szajkózni szoktam, hogy az anmtikaltolikus fejlettudósbácsik a hétéves gyermeknek odanyomják az egyébként majd inkább érettségui ajándékul szánható [de annak is túlkorai] Ferrari testarossa slusszkulcsát azzal (ennendicsőségükre)hogy a többi nem az ő ügyük, vigyázzon a kuplungolással, mert egy rossz indulás és odalesz.

A szememben az antikatolikusok, akik valamiféle "evolucionista/antikreacionista" szemlélettel pótolni látják oktala-tudatlanságukat, gondalti fogyatékaikat, egyszerűen műveletlenségüket, nemkülönben azoknál, akik vadembereknek (meg paráznáknak) nézik ... pl a pápuákat.

Az a kép, ami a jógyerekekben A Katolikus-ról él, kb annyira hamis, mint a hittérítők "jókeresztény+ mintabábuja...

Hogy mért pont a kato9likusok a lábtörlői az "antikreacionista/antiklerikális jógyerekeknek az is egy kampf, amerikai eredetű, a katolikus harmad és ötödosztályú amerikai, ír vagy ami mégrosszabb, latin.. persze ez a Mindenhatooooo jóvoltából nehezen jön le, de kampányszövegek leginkább antikatolikus sávban kopírhatók...

PesszimPista 2010.08.08. 08:40:06

Az az egészben a furcsa, hogy a nyugati kultúra –legyen az keresztény hittérítő, vagy éppen akár TWÁ féle „felvilágosult”- úgy cuzámmen úgy gondolja, hogy ő meg tudja mutatni pl. a pápuáknak, hogy hogyan is kell élni.
Ha azonban feltesszük magunknak a kérdést (lévén mi is a nyugati kultúra tagjai), hogy létezik-e arra vonatkozó tudás, hogy hogyan is kell élni, és hogy ezt a tudást megszereztük-e már, avagy egyáltalán valaha meg tudjuk-e szerezni, akkor egyből hebegünk-habogunk, és kénytelenek vagyunk olyanokat motyogni, hogy ha nem is vagyunk a tudás birtokában, és ha még az akár nem is megszerezhető, de azért törekszünk rá, és már elindultunk a jó irányba. Így hát kötelességünk ezt a jó irányt megmutatni azoknak a népeknek, akik még civilizálatlanok/primitívek.

Ez egy kissé paradox helyzet, amiről azért két „vicces” részlet is az eszembe jut:
- Az egyik Woody Allen elhíresült bonmot-ja, miszerintis „Aki tudja csinálja, aki nem tudja tanítja, aki meg tanítani sem tud az a tornatanár.”
- A másik Karinthy „Szertem az állatot” című szösszenete. „ijedt kis nyúl, csak meg akarom simogatni a fehér bundádat, hátrafelé és óvatosan, hogy jól essék neked, ölembe vennélek, és a kis fejedet simogatnám, hogy megnyugodj, és jól érezd magad, biztonságban, és elhidd, hogy nincs okod félni, nem kell tartanod semmitől, én vigyázok rád és megvédelek. . . . . . . . . . . . te, te undok kis féreg, hát nem akarod elhinni nekem, hogy van harmónia, van bensőséges, könnyes megindulás, mely a gyöngeség, szegénység, tehetetlenség láttán elfogja lelket? A teremtésit annak a nehéz fejednek, csak azért is bebizonyítom neked, hogy van! . . . . . . . . . De szétszedem, szétszedem én, ha addig élek is, szétszedem, és megfogom és megragadom a füleit és felkapom a levegőbe, és megforgatom, és a falhoz vágom, és szétloccsantom a fejét, azt az ostoba, makacs, szamár fejét, amivel nem akarja megérteni, hogy csak meg akarom simogatni.”

Így loccsantja szét (nemcsak) a pápuák életét/létét/kultúráját a nyugati kultúra, aki bár nem tudja, de annál inkább tanítja.

kIára 2010.08.08. 18:06:34

Háde ezt mondtam én is azzal, hogy „mindenki katolikus”?
Mindenki, aki nem-úgy-mint-én gondolkodik, hisz, vél és él, az boldogtalan.
A térítés amaz első parancs (lett légyen az jobb, bal, közép, vege-, carno-, keleti, nyugati tojásvégtörő). Előbb térítek, utána talán enni is adok – mert téríteni kell.

Ha a keményfejű butaősember fejébe meg nem jut be a megváltásreceptem, akkor bunkóval, de akkor is.

Amúgy meg.
Sose értettem.
Minek is megyünk oda?
A mindenkori pápuaföld csábításának mi a titka?

Kenguru 2010.08.09. 01:03:25

Nomost addig o.k. hogy a ők tulajdonképpen jobban ellenének a fehér/sárga stb ember okoskodása nélkül is.

DE azert hagyjuk már azt a mitoszt hogy a "romlatlat" parasztember/vadember/régi korok embere volt az igazi, mi modernek meg nem tudunk semmit.
Ez ugyanis nem igaz.
Csak hajlamosak azt észrevenni először ami nekik ven, nekünk meg nincs.

Amúgy meg:
"She was sure to show me her hands with missing fingers.

When you lose a child, spouse or family member the women

cut off a finger with homemade scissors to show their mourning. "

www.elisasjourneys.com/WestPapuaPhotos.htm

Azért nem véletlen hogy nem ezek az ősi romlatlan kultúrák népesítettek be kontinenseket.

magyar-magyar szótár 2010.08.09. 07:29:24

@Kenguru: Kérdés, hogy "be kell e népesíteni" kontinenseket. Néha arra gondolok, hogy amrika őslakói túlérett kluturájukban eltespedvést lettek áldozatai a természetesen életéhes-eknek és életerős-öknek.

Főleg aztán olyan kontinensek népesítése... amik ugye szépen be voltak már népesedve.

Leösszeesküvéselméletezhető ugyan nyugdotan az, hogy a HIV-vírus vagy más "betegségek" emberi kéz által labor'ban, lombikban születek és akkor ez menyivel is humánusabb, mint az azték vezetőértelmiség népességszabályozása a tömeg szív-eknek elevenen kitépésével.

Ide tartozik a maroknyi komnvisztadorok "győzelme" tízezres seregeken.

Neked is csak szajkózni tudom, le se írtam azt, hogy ősi és romlatlan meg kultura.

A történetek ugyanazok, ez ellen az ismétlődés ellen nyafogunk, hogy már mindent unásig ununk -de az nem érdekes, hogy nem értjük, de a könyökünkön gyön ki?

magyar-magyar szótár 2010.08.09. 07:38:36

@kIára: A pápujákokokhoz az unalom vezet. Először repcsizünk Mallorcára, aztán Ibizára, ha jártunk már Formenterán, egy órát se birunk Mallorcán ésígytovább. Egyre inkább a trópusok (és most az eredeti értelmében használom) felé. Még a mi trópusainkat nem ismerjük (nem ismerjük el, tehát, ha Idegenszem lefordul a főcsapásról és a Nagykörúton fölfelé a Nap utcánál vesz egy jobbost és megyen befelé és azt meri mondani, Harlem, besérülünk.

Már Bíró ír az europidok relativista szemléletéről. Ugye, aki "jól járt" a pápujákokok között, annak "paradicsom" aki rosszul, azoknak "emberevőjek".

Aki ismeri a tízezer évünk történetét, az egyszerűen látja be a jövőnket is. De ez is szajkózás már tőlem -> Einstein egyik mondása.

Nemrég volt egy "vitám" S. Hawkinggel kapcslatban, a nálam okosabb azt mondta, hogy Hawking [könyve, Az idő rövod története] elavult. Szerintem meg nem, mert Hawking kisérletet tesz arra.. enm a megállapítás "elvaultsága" a lényeg, hog k ö z b e n mi lett elméletekkel. A Hawking által "lwegyszerűsítet" elméletek leegyszerűsíthetetlenek, persze fel is számolódtak már AHOGYAN azonban Hawking szemlél, az zseniális és jó lenne, ha lenne még tudós, aki tudna úgy is tekinteni, mint Einstein tekintett és Hawking tekint.

Tokfalv 2010.08.09. 18:42:25

Szótár: Ez megvolt? www.aukcio.ittvettem.hu/auction_details.php?auction_search=1&auction_id=5596577&start=&option=auction_search&src_auction_id=&keywords_search=%20p%E1pu%E1k%20%20k%F6z%F6tt&search_description=&search_exact=&discount=&buyout_price=&reserve_price=&quantity=&enable_swap=&list_in=&results_view=&country=&zip_code=&username=&price_from=&price_to= Egész jól megtanította őket oroszul.

Kenguru: A szadomazochizmus féken tartása (intézményesítés helyett) a mi nyugati civilizációnkban is viszonylag friss fejlemény, és elég ingatag, mint azt XX. század eseményei bizonyítják.

Tokfalv 2010.08.09. 18:43:34

Wzki, bocsánat, nem tudtam, hogy felbontja a tinyurl-t.
süti beállítások módosítása