dedicated to Kigondoltam! Company

 

...méltányos! Igen, méltányos!

/Miilo Minderbinder, amerikai közgazdász 1944. Pianosa, Italy/

töltelékposzt - jógyerek már az oviban is tudta, hol a helye, pl foglalkozáson az óvónéni bűvkörében ült sugárzó érdeklődést mímelő aranypofikával, a rosszcsont-pofit, azt a játékidőre hagyta meg. Imígyen persze a jógyerek blogger is tudja, hogy csak úgy szíre-szóra bármikor az agitációs-propaganda vezércikkek, bloggerként álcáskodó fizetett szakemberek írásművei  kerülhetnek föl akár nap-mint nap (Török Vidor álkérdéses népnevelő "blog"-ja pl) . A kellő ritmus eltalálásával két jól-markecolt, megfelelően piacipozicionált bejegyzés közé aztán a közbeeső napokon mindenféle személyes érdekest ír az állandó olvasói kör figyelmének (= kattogásszámának) ébrentartására.

 

véééletlenül ismerem azt a vidéki paraszt tahót, aki a Frick Emlékzenekar blog írója. Fiatal korában majdnem író lett, afféle göre gáboros kis bunkófalusi történetkéket írt, amik aztán Grecserna Krisztandnak később jobban sikerültek. Nos, annak ellenére, hogy a türheő cselédmentalitású és nem volt gyerekszobája, annyit azért tudott, hogy adóbevallási időszak meg karácsony előtt kéziratot nem adunk le, nyaralás előtti kampányban sem, mert a karácsony előtti honor vagy az adóbefizetés körüli pályabér az olyan a Nagy Nevek számára, mint a pirosbögre az oviban a jógyerekeknek: jár nekik és kész. Nyaralásra meg egyértelmű, hogy a honor elsősorban kiknek magas. Hanem pl az augusztus vagy január első két hete maga a pangás, a Nagy Nevek fáradtak, semmi ötletük, üres a fiókjuk is, ilyenkor a szerkesztő kénytelen-kelletlen elfogadja az alföldi brótigen kis förmedvényét és hogy nehogy a Hóótt-Rábcának menjen, azt füllenti, hogy azt az egész szerkesztőség látta és mindenkinek tetszik. Tehát ez a csávó afféle tölteléknovella író lehetett volna, ha nem hülyéskedi el az életét, mint a XX. sz-i matematikus Nagy Ferenc tánczenei előadó és életművész ismert dalában.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr471944399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tokfalvi 2010.04.23. 09:40:36

Na, kriptikusan: Egy elég depressziós illető mondta, hogy tegyék fel előbb azt a programot a honlapra, és még magához képest is elszomorodott, amikor kiderült, hogy a "tahó" ezért nem jött a bisztróba.

magyar-magyar szótár 2010.04.23. 11:00:55

@Tokfalvi: Fhuu, most lepirult az arcom. Kedves kommented olvastán úgy érzem magam, mint az idetévedt olvasóim szokták: alig értem. Annyira.. ö.. kriptikus. Lehetne mondjuk... hmm... fű alatti a megfogalmazásod?

@A Hannibal Lektűr-attitűd: meg, igen

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.04.23. 12:00:04

Mindig csodáltam is, hogy olyan íróemberek, akik a "fáma" szerint éhkoppon tengődnek, hogyan tudnak mégis egyszer a Zöld-foki-szigetekről, egyszer Patagóniából írni elméseket... ki fizeti ezt nekik, honnan van??? Akkor innen.

A múltkor olvastam, hogy Szily haverod is "amikor New Yorkban járok, ennél az XY-nál pecózom mindig..." című nemistudommijét.

magyar-magyar szótár 2010.04.23. 14:44:02

@efes: Író az, aki megél írásaiból. Hivatalosan író az Magyarországon, aki benne van Burgert Barna 100 írójában. Persze Burgertnek aztán a szürkeeminenciások megmondták, hogy mindenki azért még nem író, így a 100 92 lett. WEbből a 92-ből "írásaiból megél" kb 75. Persze mellékes írásokat is kell vállalnia, pl kritikát ír vagy ilyesmi.

Van pár író, akit a felesége tart el vagy dolgozik, pl Schein Gábor költő, irodalmár. Az egyik legjobb magyar írónk parasztgyerek, jó üzletember is a lakásbizniccben forgatta meg, amit az ősei tízezer hóóódak bekapálásán (kapáltatásán) kerestek.
Vámos Tibor [Miklós] is jó üzletember, mivel a magyar író a legirigyebb állatfajták egyike, a kutyánál irigyebb (pl könyvnapokon nem megy oda a "deikáló" barátrjájoz a dedikálás órájában, nehogy a kívülállk [középiskolai tanárnők, akik még olvasnak] azt higgyék, hogy valaki dedikáltat nála, csak utána puszi puszi, illetve méregetik egymást messziről, melyikük a nagyobb név és nem inkáb a másiknak kéne odalépvén gazsulálnia? Mókás jelenetek, ezért érdemes kimenni a vörösmartitérre, vagy ha Orbán dedikálja a "könyvét" akkor az odavezető ösvényen szellemi életünk jelesei mennek a vérzsírjukat az agyukba fölforraltatni, hápgva mennek és a felháborodástól fuldokolván jönnek vissza, ez is mókás a könyvnapokban Vagy ha tahó írókat akarsz látni: a kerekasztalnál kihangosítva az egysem-érdeklődőknek feláll és fart forgatva hangosan pofázik, amíg a másik író beszél. Ez egy igen nagynevű és nagyhatalmú írónk volt, de még van vagy húsz hasonszőr.

Ha látsz egy hosszas hajú hatvanas csávót hatalmas sporttáskával, amiből könyveket vesz elő és dedikáltat: Ő az, aki minden (valamit érő) hivatalos könyvheti könyvet megvesz ezerkiklencszázhatvanvalahány óta, szakközépiskolai tanár, de még egy meglehetősen közepes képességű vidékiparaszt írón kívül senki nem írt róla, pedig 400 írónkkal dedikáltatott és ezekből 200 mindig témaínségben szenved, mert az íróságán kívül más nem történik vele (esetleg bejár a hivatalba) .

Namost Szily nem író, hanem újságíró, méghozzá a blúcsippmédia egyik főeszetokja, milla körüli valósjövedelemmel. És aki szerint a horgászat pecázás, ez is az arányérzékéről vall.

Tokfalvi 2010.04.23. 15:30:43

Úgy értem, a Műcsarnok bisztrójában volt egy beszélgetés Thomas P. bátyóról, és azt állították, hogy az alföldi brótigen jött volna, ha előbb tud róla.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.04.23. 18:06:42

@magyar-magyar szótár: Hehe, szerintem az író, aki ír. Kicsit engedékenyebben, mondjuk az, akinek jelent már meg könyve, még engedékenyebben, akinek van publikussá vált irománya. Ezt a Barnát én bizony leszarom, mint ahogy sok más írót is. Szerintem, van sok író, kevés jó és sok rossz. Meg vannak az olvasók... D Szily is író, hiszen az újságíró is író, asszem ráadásul jelent meg valami könyve is, nyilván a pecázásról. De honnan a faszomból keresnek ezek ennyit pénzt? Mibűl? S főleg, miért? A Tóta legalább ír, fizikailag írást művel kezeivel, ez a szőke pöcs, tényleg csak néhány mondatot böfög ki hetente. Ezért millát kap? komolyan beszarok.

magyar-magyar szótár 2010.04.24. 03:01:59

@efes: Akkor ismétlő jelleggel összefoglalom.
1. Önmagában attól, hogy ír, nem író még.
2. Író az, akinek a Magvető kiadónál jelenik meg a könyve.
3. Futottak még rovat: Kalligram, Jelenkor, Szépirodalmi+, a néhai Holnap kiadó, az éppen aktuális Palatinus kiadó +, Ab Ovo +, Cartaphilius.. nem sorolom, pár kisebb kiadó Az Ulpius egyik sávja
4.Hogy mennyire nem számít, hogy ír-e, arra Zilahy Péter esterházy-huszár a kiváló példa.

A könyvinfálció miatt vanna olyan "írók" akiknek a "könyveit" is idézőjelbe teszik pl így: "könyves" ..az ilyen köcsögöknek nemmegfelelő kiadónál vagy a kiadó lúzer amatőröknek nyitott gyakorlósávjában megjelent... micsodái ("könyvnek látszó tárgy") vannak. Azt hiszem a filmművészetben is van ilyen, hogy még bemutató is van egy fővárosi moziban, de aztán terjesztés, az nincsen.

A 90-es években az vlt a gyakorlat, hogy a kiadó egy névvel pályázott, felmarkolta a 300ezer támogatás, egy nyodával lezsírozot 40-50 kamupéldányt, kapott a "könyves író" 10 pl-d, az OSZK nem kapott, ha majdnem igazi volt az író, akkor beküldtzek Károlyi Csabűának az ÉS-be egy példányt, hogy írasson róla kritikát, szigorúan fóniában mellékelve az utasítást (kúrasd le, dicsértesd föl, jó a csaj) .. ugye, egy megfelelő orgánumban elhelyezett "kritika" még ha hazavágós is, a valóságba emeli a nemlétező könyvet.

Ez a gyakorlat letűnt akkor, amikor a könyvtámogatást a pályázó kiadó pályázati pénzeinek EGY RÉSZÉBŐL kezdték el adogatni. Valamint és természetesen mindenki egyenlő, de egyesek egyenlőbbek és a Magvető Kiadó überállesz.

Azaz, míg az Élet és Irodalom glosszarovatában Esterházy Micu egy édes gyerekszája az apu közreadásában 50000 Ft honort hozott Gitta asszony konyhájára, addig neves íróink a glosszáik után 6-7000 Ft-ot, egy.. miondjuk szellemi életünk jeles alakja de a háttérben szerénykedve, jó kritikus író, bobe szignóval mondjuk 5000.. addig A Párt névtelenebb, de azért újságíró harcosai 3-4000 ft-ot, egyéb parasztok meg egy ezrest kaptak. Függetlenül attól, hogy a glossza rendkívülien tág fogalmába (egy talált cetli is lehet glosza.. prae-bloggiális műfaj...)
Namost egy regény honoráriumában mégnagyobb a szórás.
A kritikus azt hazudja, amit Kulcsár Szabó proffeszor úr tanít, hogy a mű a fizikaihordozóanyag nélkülien is fönnáll, olvasni sem szükséges, ki van messve az univerzumból, aztán ugyanezek az emberek azért az irodalom vonata kereke pumpálása közben egy.. hogymondjam... konyhai-hátsóudvari szemléletet is belevisznek, tehát hogy akik az úr asztalához bejárósok, akik kapnak a falatjainkból, azok írók, atöbbi mehet a kurva anyjába, abba a hernyótalpasba.

Namostehát az, hogy valaki tud jól fogalmazni és tetszetősen ír, még nem íróság.

"Ma már nem lehet úgy írni, mint Móricz írt" -ez azt jeléenti, hogy úr nem érintkez ma már közvetlenül az élettel, mert az emberek koszosak és büdösek, a vasút borzalmas, a MÁV mosatlan hajával összezsírozza az IC fejtámlahuzatait. Míg mondjuk Móricz, mint a Nyugat Rt. egyik fő vezetője. levonatozott Mezőtúrra találkozni egy emberrel, aki ot a Nyugatnak 40 előfizetőt gyűjtött. Ezt vesd össze azal, mely árván hagyta Károlyi csaba a bölcsészlányok hóna alját, akik úgy, ahogy a 80-as években régimozgóvilággal, a 90-esekben meg Nappali Ház-zal mászkáltak (hogy el lehessen őket különböztetni a szociológushallgatóktól)

magyar-magyar szótár 2010.04.24. 03:09:55

@efes: Megpróbálom másképpen, filmszerűen.
A film világa két jólelkülöníthető részből áll, vannak a mindenhatóak, a kameramögöttiek, ezeket a kameraelőtti gyakran nem is érti, a profi kameraelőtti behódol, lefekszik.. szóval érted.
Amiről beszélünk, mitől író valaki.. az.. "kameramögötti" lényegiség. Ahogy a hermeneutika elMAGYARázódott eredeti jelentéstartalmától.
Vagyis egyszerre fogják a jógyerekek kint-is-bent-is egerét meg, azt mondják, hogy az író élete nem része a műbnek és súlyosan amatőr az, aki akár tekintettel is lenne az író életére. Másrészt viszont ugyanezek az emberek beleigazítanak az író életébe és azzal közvetve meghatározzák Műve sorsát.

Ezért van az, hogy az internetre mint Sátán Országára tekintenek, mert ide nem hat hatalmuk. A Speigelman Lajos sztori nem az internet győzelme, elenkezően, pont egy olyan kreáció, amin keresztül a jótanuló kislányoknak megmutatják: Mivagyunk az urak, az van, amit mi megengedünk. Mert ismeri Spiegelmann Lajos titkát de nem adja ki úgy, mint kikerült Csokonai Lilié...

Hanem Kornis Mihály nem érti ezt és pl a Holmi (korunk Nyugat-ja) bástyái mögé is be tud vinni internetes ("könyvetlen") írót.

Pl egy Holmi publikáció, az könyv nélkül is íróság. tehát ha valaki egy jó novelláját el tudja fogadtatni a Holmiban, az író és ha nem "könyves" akkor is.

magyar-magyar szótár 2010.04.24. 03:12:43

@efes: Szünet: Kornis tényleg egy elefánt a holland műszegfűtenyészetben: Pl megvan neki videón valamennyi [királyi] tévéhiradó úgy 1990-től nemtudommeddig. De azt hiszem, ez az egyik legértékesebb gyűjtemény ma Magyarországon, nem véletlen, hogy nem indul nemzetimozgalom a megmentésére.

magyar-magyar szótár 2010.04.24. 03:17:49

@Tokfalvi: Így van. Ment volna a büdös paraszttya, de reggel (ami odalent délelőtt) kapta a rendezvényről az @-t. Ésmivel háziasszony is, főtt a leves meg a disznók a vájukat orrmányaikal hányák-veték A Zöld Sár-on és ilyesmi, és egy kocsi se volt éppen otthon, a hátaslúnak meg lejárt a paxusa.

magyar-magyar szótár 2010.04.24. 03:20:41

@Tokfalvi: Nem is véletlenül mondá a tanítója őt élhetetlennek.
süti beállítások módosítása