[...]ááááááááááááá!!!

/Paul Hewson/

sajáthalott - meghalt Rubin Szilárd [2010. április 14-én] 83 évesen.

 

A Magvető kiadó [Morcsányi Géza és a magyar irodalom szürkeeminenciásai], Budapest, saját halottjának tekinti.

 

Azt nem értem, miért nem tekintette saját élőjének? Annyival letudta a Rubin-ügyet a kiadó, hogy újra kiadta könyveit. Csengetett néki némi zsét.

Rubin Szilárd méltatatlan körülmények között tengődött tapolcai otthonában. Egy üveges írt nekem erről ímélt még előző életemben. Fölhívtam a tapolcai polgáérmesteri hivatalt: Azt se tudták ki után kérdezek. (A köz művelődésért felelős személyt kértem...) Fölhívtam a könyvtárat, a könyvtáros csaj azt mondta, tavaly még beiratkozott és kölcsönzött is (2007-ben). Megkértem egy közelben lakó barátomat, keresse föl és kérdezzen utána, de ő megrettent, mert Rubinnak rendőrségi ügye volt. Ez a "rendőrségi ügy":Amint aggoknál előfordul, a kórházban kissé egzaltáltan reagált a papikázásra.  Utánajártam egyik legjobb költőnk édesanyja címének , aki micsodákszakszervezeténél vagy Az Alap-nál   góré... egykor majdnem akár író is lehettem volna a közepesnél gyöngébb vidéki kategóriában, aki ugye brótigeneket ír esterházyassan (vagy bunkó kis falusi történeteket göregáborosan, lehet válogatni, osszam be magamnak) írtam tehát ennek a hölgynek: Lökjön már az alap valamit Karácsonyra legalább az öregnek.. ugyan Az Alap-ot eleget tarhálják ( fiatal írók pl válóperükre szokták levenni 25ezerre... hehehe) szép kis levélke volt, nem ilyen güllyetegen dühöngős, mint ez a bejegyzés, de a néni nem válaszolt... Végül írtam egy nekrológot az élőért. Namost a papírterek muftijai [papírtörökök] ignorálják az internetet, hacsaknem sajátötlet híján valami jó kis nyersanyag után nem tallózzák (cigány lop ugye, magyar meg szerez) ... nem vesznek tudomást, hacsaknem Spiegelmann Lajos nagy kékeres-méteres kaszájáról van szó, azt nyalják is... (powered by Magvető kk Bp.)

papikázás - idős emberrel úgy beszélek, mint süket hülyével, félordítva [-> alkalmi süketség] , artikulálva, mint értetlen hülyével. Példamondat: "Mamika, én már ugyan át nem pelenkázom magát, majd gyönnek azok a fasz éccakások, azoknak ríjjon!" Über: A budapesti, A Péterfy'  egyik belosztályán az interaktív látogatónak az ápolónő azt is megengedi, ha már benne van az hozzátartozója átpelenkázásban, nyugodtan tisztába teheti a szomszéd ágyon fekvőt is...

 Rubin pikkelysömörben szenvedett és ez jár némi ...ö... hm...pszichés terheléssel is.

 

Mit akart a kórházban? -azt magyarázta volna, hogy ő író és a szigligeti alkotóházban szeretne pár hetet tölteni. Ez hiányzott neki, pár hét illúzó arról, hogy ő író is lehett volna, mármint az irodalmiélet felől tekintvést is...

 Mit csináljon MOST Rubin Szilárd azzal, hogy a Magvető kiadó sajáthalottja, amikor élőként senki nem nézett rá--- megjelentek az ő lakásán is az ingatlanmaffia szokott csajai, a félkurvák, akik cicamicáznak és pakolnak el retikülbe ezt-azt.. remélem igéztek neki pár kellemes percet is...

Senki ne gondolja, hogy olyan sokat kívántam volna a Csirkejáték írójának, mint Miki bácsi szokott kapni párévente úgy 270millió Ft-okat spontán ökörködéseire, amit A Grűn'ék [Grünwlaskyék] sziveskednek filmszerűvé vágni (a főiskola[egyetem] költségén??) ... Azt nem is vártam el   a tapolcaiaktól, hogy úgy tekintették vóna saját élő-jüknek, mint Tóth Gabit.

 

Egyébként tettek annyit papíríróink a köz javára, mint a filmeseink, csak szólok. Miki bácsi hat nézőjére annyi pénzt szórt az állam amennyi egy regény támogatása... Amit nemmellesleg az NKA a pályázó kiadók kalapba bedobott pénzeiből nyújt (50ezer a pályázati díj...) ..ez is saj'tos, ez is párkáp, ez is k'k'k'.  Nekem itt bödönöz a fejemben Závada Pál sírbeszéde Tar Sándor fölött. Remélem, most is Závada mond majd búcsúztatót, mint a Magvető sajátírója. A Magvető saj'tos párkápmedencei képződmény: aki számít, az ott publikál. A k'k'k'éjrópai monopóliom olyan, mint az index-pont-hu: tökre' elég az egy, egy visz mindent ezen a "kis piacon". Aki valódi könyvet akar, író, amit szerkesztenek, papírra nyomtatnak, van promóciója, jó kritikákat íratnak róla .. s egyáltalán... az vagy a Magvetőnél próbálkozik vagy elmegy a gúnnyájába, abba. A magyar irodalmidiplomácia (BezzegÓperenciális Főcsoport, Berlin) is a Magvető kezében van. A Magvető (és a magyar irodalom)  félistenének, Morcsányinak a marketingkoncepciója ez volt: Minden író, aki számít, a miénk lesz, tehát minden támogatás is, a kicsik meg elmehetnek a --- Rubin Szilárd neve is tehát efféle kösöntyű volt a paszománytos, málas kaftányon... azon se csudálkoznék, ha a két könyvére pályáztak volna nemkevés pénzért...

Annyira gondoltam volna mindössze, hogy pl Esterházy Péter az ozsonnapénzéből elvesz egy morzsát és befizet Rubinnak, hogy a tapolcai járkálóasszony [házigondozás, közhasznú foglalkoztatás kereteiben] kivigyen neki valami moslékot a közkonyháról. Meg ránézzen a lakására, kiseprőzze a kurvákként álcáskodó ribiket. Kiváltsa a gyógyszerét. Takarítsák ki a bűzlő, koszos lakását.

 

Szégyenteljes Rubin Szilárd lassú pusztulása: A magyar irodalom vonata kerekének pumpálói, akik nemmellesleg jobban élnek, mint Kosztolányi Dezső élt, és ugyanannyit húznak a semmiért fizetést, mint a múltszázadvég kulturügyér főcsinovnyikjai... a magyar irodalom napjának fűtői pofájáról kéne a bőrnek lesülnie... Számításom szerint, miközben első száz írónk kétharmada nem él meg irodalmi tevékenységéből, az irodalom mellékén kb 4000 ember elvan, mint a befőtt, mint Marci Görögországban, és léhűtésből is több pénzt húz vagy 300 fenenagy, mint pl Schein Gábor középiskolai tanár.

 

Sokra is megy Rubin a sajáthalottiságával...

 

Rubin regényét, ami  kis , jó olvasni, vigaszt ad, érdemes írni akkor is, ha semmire nem megy vele az ember, van élet a halál után. Jó olvasni: hogy: lehetett ilyen regény, hogy: nekünk is van ilyen regényünk. (Nekem egy feketeharisnya   ajánlotta olvasásra vagy tizennyolc éve, csókolom.) A Római Egyes pedig a folytatás, Az Író Élete, ugyanaz kb, mint a Nádas életmű kétharmada vagy Esterházyé, csak kicsiben, neki ennyi, vagy száz oldal... Élete volt, a filmiparnak szkeccselt, forgatókönyveket írt, filmfesztiválokon éccakánként a szállodákban jó csajokat dugott, Csehszlovákia [Karlovy Vary] már majdnem Nyugat volt akkor is--- Isten áldja azokat a kedves nőket, akik megmézezték az ő életét!

A   harangjáték, amit küldök néki, ez [kb a 4-ik perctől] legyen, Isten veled Szilárd bácsi!

Morcsányi meg kapja be, amit gondolok, azt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr561928484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emberolvas 2010.04.22. 11:24:14

Jó napot! Morcsányi Géza vagyok. Amondó volnék, hogy inkább Ön kapja be azt, amit én gondolok. Ez persze nem jelenti azt, hogy a normális párbeszédtől vagy vitától elzárkóznék.

magyar-magyar szótár 2010.04.22. 12:47:05

@emberolvas: Ha Ön MG... én az egyik szerkesztője bal csecsbimbójára gondoltam, de nem Önre számítván e lapos "poen" elsütésében. (Nem fiú a szerkesztő...).
süti beállítások módosítása