copy
forrás


Vezércikk: Kossuth Lajos által megteremtett és a legmagasabb szintre fejlesztett újságírói műfaj. A magyar vezércikk – megírásában, stílusában – irodalmibb a németnél és az osztrák publicisztikánál is.

A jó vezércikk nemcsak szerzője, hanem a cikket közlő lap karakterét, politikai állásfoglalását is kifejezi. A vezércikkek sorozata – hosszú távon - meghatározza a közlő lap arculatát. A vezércikk a lap névjegye. 

Semmilyen sajtótörvény, szerkesztőségi munkarend nem szabályozza, mikor kötelező, mikor illik vagy célszerű névvel, ill. névtelenül közölni egy lapszám vezércikkét. Az újságíró számára fontos nevének közlése, de ez gyakran elmarad. 

A vezércikk célja: a meggyőzés, a lap által felvállalt politikai célkitűzések szolgálata. A vezércikk szemlélet, gondolat, tudás és ötlet művészi elegye.

Célja lehet.

   1. Befolyásolás – az olvasó meggyőzése [hatékonyabb a vezérckik politikai-payola "blog" -ba rejtve -szerk.kieg.]
   2. Elriasztás – valamilyen veszélyre hívja fel az olvasó figyelmét, esetleg javaslatot is közöl
   3. Felvilágosítás – megmagyaráz valamit
   4. Ösztönzés – buzdítja az olvasót
   5. Köszöntés – ([ön]dicséret és [ön]gratuláció [valamint öngecizésnek álcázott önfényezés saját nyállal] -a szerk. kieg.)
   6. Szerkesztőségi esszé – valamilyen lényeges és időszerű téma elemzése
   7. Könnyed kommentár: bármilyen témában elképzelhető, kellemes, oldott formájú
 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr661407873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenehorizont 667 2010.01.25. 09:27:04

index.hu/velemeny/2010/01/25/befogott_orral_halkan_anyazva/

na eeeez asszem kimeríti a fenn leírtakat.
és a végén persze közli (egy kis függetlenségi látszatot biztosító mszp/szdsz 'fikázás' után), hogy az 'iskolázott, világias, progresszív baloldali és egyben liberális választó'
-nak nincs lehetősége az mszp-n és az mdf/szdsz-en kívűl másra szavazni.
úúristen.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.01.25. 22:41:34

@fenehorizont: majdnem biztos vagyok benne, hogy a bejegyzés erre a cikkre reflektálva született, bár így, vakvezető kutyával ellátva 37,4%-kal bágyadtabb az összhatás:)

a blogos beszúrás gondolom tótaw:)

RoFä 2010.01.26. 02:13:42

@fenehorizont: Érdekes cikk, a szerző legtöbb gondolatával mélységesen azonosulni tudok, a végkövetkeztetés viszont kiveri a biztosítékot. (Főleg annak tükrében, amit pár bekezdéssel korábban az MDF-ről elmond).

magyar-magyar szótár 2010.01.26. 06:50:51

@vészmadár (pica pica): A bejegyzés korábban született, előre írtam pár hónapja, hónapokra, azt hiszem, a treckbackszámból kisüthetni, menyivel korábban. Most azt hiszem, majd a régi Szabad Nép /Népszabi line lesz a divat a baloldali és a jobboldali elhajlók ostorozása. Rákosi is bírálta a baloldali elhajlókat, hátmég Kádár. A jobbosokról meg ne is beszéljünk. Minden találmány legjobban a kitalálójakezében működik, hát egy MDF alakú trójaifalópárt hogy a rock'ba ne tetszene az ötlet kiagyalóinak és a vezércikkeket is ezirályban rendelik meg.

Legjobban azokon a naív és valóban liberális értelmiseggeken szórakozom, akik nem képesek felfogni, hogy ez az "MDF" a Seres László résztulajdonában álló, Somogyi Zoltán nevű strómanja "vezetése" aklat működő Political Capital powerelése. És itt is elszajkózom, hogy a Bokros be- és leégetésért huszonöt kevés lenne Somogyiék popsijára bambuszbottal...
Ez a sok álszentfazék műliberális.. Hát Bokrost úgy sikerült örökre eltüntetni a magyar politikából (egy nulla, bár aki matekos, tudja, hogy a nulla néha mennyit is tesz...) egy hulla politikailag, de egy hasznos hulla. Eredetleg Szegény feri útjában állt, mert szegény ferit mindig baszogatták, "Mi van az Önök híresBokrosával?" Így azonban, hogy Ibolyával ösze van kenve, a nyugatiak számára is undorító.. Szegény Ferinek taktikai távon volt útjában Bokros, de azért a PoCa egy életre kinyírta neki...
süti beállítások módosítása