Ismét egy gyönyerő (maihasználatban: gyönyörű) példa az Eredeti Jelentés-től való eltávolodásra. (Gondoljunk a Matyi becenévre, ahogy sunnyog oda, ahol a GerzsonGedeon [Gertrúd??] beceneve a Geci már van

kufircol -ma ez egyértelműen, talán még nyelvénckedőinknek is, a dugás( vö kúrás) felé tendál.

Példamondat: "Már megint lekufircoltad kislyányom a cipőd sarkát!"

A kufircol hangutánzó: a siető nő, ahogy az utca kövén, izeg, elereszti magát, mozgása kígyózó, ügetése dromedár, rezes cipősarka hangokat hallatt.

Eufémia:Nyilván az utcán üzekedők -a nő felcsapván hátára szonyáját farát kivetette s ahogy fel-feljebb izegtette, cipősarka hangokat hallatott, csakúgy az arszláné/apacsé, ahogy a síkos kövezeten, keramit járdán előre s előre csuszakolta magát a föl-föl döfésekhez. S tehát, amint a kamatyolás is hangutánzó egyben a prütyköléssel [puruttya detto -a szerk kieg.] csakúgy a kufircolás is erre utal. Egy darabig még simán is lehetett kufircolni , pl le, pl cipő sarkát. A kréta is kufircolt a tábán, siető malacfarka girbe' karikákat, meg-meg sikant (sikanó).

Kuferces


a magyar népies táncnak egyik régibb fajtája, melyet a Tisza-Duna közén és Bácskában országos vásárok alkalmával még e század első felében is táncoltak. Zenéje olyan volt mint a lassu magyaré, melyet azonban «ugrós nótával» toldtak meg, de koreográfiai része és táncfigurái inkább szláv, sokác jellegüek voltak. Ló- és marhakupecek és azok legényei táncolták rendesen nagy sokadalmak végeztével, ha jó vásárt csaptak, azért e táncot néha kupeces-nek is nevezték. Rendesen énekszó mellett járták e népies férfi szolótáncot, a lassuban egy-egy legény mutathatta táncbeli nagy ügyességét, azért is e részt számtalanszor ismételték és egyik legény váltotta fel a másikat, a rákövetkező frissben mindnyájan ugráltak.


 
Forrás: Pallas Nagylexikon

 

kuferces-nek csúfolták a túlcifrázott csárdást is. Nyilván az ilyen a lábbéliket nem kímélte...

 

 

Ártatlan -és szerintem jól hangzó- szavacska ez, ami túlzott szexuális töltetett kapott az utóbbi évtizedekben. (Bár a kamatyadó  meg nem lett fölkapott, mert a Türelmi Zónák kialakítása a lehetetlenségbe ütközött.)

1 komment

Címkék: kufircol

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr201250861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fruttipapir 2009.07.17. 19:37:23

Hát, ha én most pszichológust játszanék...

De nem teszem.

Ellenben ennek a kufircol szónak van egyfajta bája a cseszik, baszik és keféllel ellentétben.

Úgy vélem, az uborkaszezonban Neked ezt is lehet...:P
süti beállítások módosítása