A cukor olyan a bornak, mint a nőnek a fátyol.

/ősi borászbölcsesség/

Mér halt meg  a Csilla?

/krétakufirc egy buszváró oldalában valahol a Tisza tó partján, 1986./

boroskóla -ez az öszvérnyál is az igen czombos magyar ipari borkémiának köszönheti létét. A lekmomm' (vagyis agitprop) persze azt sugallja, hogy a legnagyobb borhamisítók Magyarországon a kis maszekok. Azonban a borgyártás ipari fogásait leginkább a BoldogKádári Békeidőkben az állami pincegazdaságokban lehetett eltanulni.

A kóla szerepe az összetételben a lényegében kétemberes [egy lefogja, a másik erővel itatja a delikvenst, mert legyűréséhez má a DT-s elvonási tünet éhreflexe is kevesses] bor ihatóvá édesítése, szangriásítása a cél. (A sangria olyan ihatatlan spanyol lőre, kb 7fokos, amit  poshadt narancslével pancsolnak viszonylag ihatóvá.)

Boroskólát inni olyan, mint valakivel baszni egy házibuliban, vagyis az ember reggel fölébred, pisil szörnyen zákányosan [másnaposan= katzenjammer] és megérzi fölpárállani az idegenpina/olajoshalszagot és akkor egyszeriben föltucsog elméjében a borzadály, a zsíros, nyálas gumimatracérzés, mintha a farkát lekváros buktában mártogatta volna meg vagy lekváros kanalat mártogattak volna a buktájában, szóval ilyesmi. Biztos jó volt, de hogy minek, azt megfejteni képtelenség.

Diákkoromban Szegeden, a Béke  tanszéken ittam sok boroskólát. A szomszéd asztalnál retkes ballonkabátos, zsírtahóságos farmeres-bakancsos hosszúhajú rockerforma medikusok viszont medikusfröccs formájában turbózták, ami egy deci "szilva pálinka" két deci kétemberesbor + kóla volt. Ütős. (Igen, kedves trolljaim, és még sokféle medikusfröccs van, egészen a  Fiatal Körorvos fröccsig, ami tisztaszesz pár csepp desztillált vízzel megszentelve.)

Amúgy: a könnyűalkoholos [breeze] becsaliitalok őskategóriája ez. Régi kocsmarisztokraták, amikor alkoholistát csináltak a feleségükből ( bővebben erről Polcz Alaine: Asszony a fronton -az elsőházasság elsőhónapjai után.) ha nem boroskólával, akkor szőkekóla-rum vagy szőkekóla hubi keverékekkel édesgették rá az asszonyt a piálásra. A kocsmarisztokratának ugyanis MINDIG szüksége van valakire, aki nála részegebb. Namost a kocsmariszokratát részegnek senki nem látja, záróráig iszik a pult végén DE!! mögött, kocsmárosi perspektívából lenézve a piásokat, akik feszt részegek. A Végső Löketet zsebben viszi haza és a négy fal köz nyomja be, ehhez azonban, ha nős, az kell, hogy ekkorra már (este fél tizenegy) a részeges felesége a saját piszkában-hányásában fetrengjen a konyhában a kövön, felmosófával kissé arrébbpiszkálja, mielőtt a Végső Ampullá-t benyomja. Természetesen rendes kocsmarisztokrata négyfalköztivó alkoholistát csinál az aszonyából, mert a magányos ivás méginkább lélekölő hatású, mint a kocsmai, bocsánat a pszichoalkémikus kifejezésért, "szociális ivás".) TEHÁT a könnyűalkoholistalok piacain nyomuló cégek célja nem az, hogy a szénsavas könnyűalkoholos italok rapid hatásán élveztesse a zsenge nimfácskákat (csajoknak ingyen van a promópia a diszkóban, bővebben erről a tarda-blogból olvashatni) , hanem a burkolt cél, hogy az alkohol majd AZTÁN nyomja a gombot rendesen és a felnőtt néni is a nehezebb alkoholositalok fogyasztásával járuljon hozzá a cég profitmaximalizálásához.

Javallotom: Aki azt hiszi, hogy a '70-es 80-as Évek Nosztalgiája az egyenlő Dévétibibácsi álbárgyú zsírpofája, narancs, csokibarna és citrom körök, tábornokcsíkos műszálas trapi melcsinaci, műzsírkoptatott álvelúr szőrgalléros kabát övvel, és műselyem piros szűkpóló csegevára képpel vagy CöCöCöPö felírattal (sarló & kalapács, hoóóónne!!) , kerek popsit budapesti retrokávéház piros műbőrfoteljében műszálas -110% COTTON- bugyingóban pálasztani, az vegyen egy üveg teszkóbort, fehér szárazat, műanyagpalackban, meg a legolcsóbb teszkókólát s keverjen magának boroskólákat, miközben Homonyik Sándor előadásában a  Molnár Csilla Andreát sirató slágerszámot hallgatja fekvő asztali mono kazettásmagnóból. nem árt lábhoz készíteni egy olcsó fakópiros műanyaglavórt, de az igazán bátrak a fejükön fejhallgatóval isszák álommámorba magukat és  ágyban, kólaédes hányadéktócsában ébrednek, ami a párnájukon prucsog a fejük körül.  Akinek van képzelőereje, az gondolja azt, hogy mivel nem katonaviselt még, ezért a Hadkiegészítő Parancsnokságnál kell kérelmeznie a pirosútlevelet Bulgáriába. És ott, a lépcsőn, amikor a hányadékkal teli párnájával, amit a kukába igyekszik kicsempészni (ezt városiak kedvéért írom, az alfeődimentalitású vidékimagyarország falvaiban olyan, mint kuka??) , tehát, amikor hasraesik és elterül és az orrába tör az az Édes Íz...

akkor már megsejti, mi is volt tulajdonképpen a boroskóla.

megjegyzés: Aki útája a kólát, nyomjon be hét deci  piros dáridó-bort, az is megteszi. Ha nem tud még hányni, elég egy fél hubi[Hubertus]val gerjeszteni .

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr491250738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retroflexus 2009.07.17. 10:51:57

Ez kemény írás. Olvastam, és 20 év után szinte a számban éreztem a vadász ízét...fúúúúúúúj

magyar-magyar szótár 2009.07.17. 10:57:54

@retroflexus: ép most keményítettem még RÁJA
üdv!

fruttipapir 2009.07.17. 19:41:30

Namost énis megerősíteném: Lövésük sincsen a boroskóláról, de nekem meg arról nincsen, hogy mi a vihar az a vbk...

mert az is ilyesféle pancs, csak ütősebb.

Sör, pálinka, gintonik, bor tisztán, fröccs esetleg.

Ezek mennek meg a többi egyéb...
Nosztalgiavonat...

Én életemben egyszer ittam vadászt, de megfogadtam, - bár csak egy decit - soha többé olyan szart !
Bort inkább csak tisztán, vagy fehéret fröccsnek olykor.

A kóla meg egy szar pancs.Cukroshalál.

fruttipapir 2009.07.17. 19:51:19

Ellenben a beton az király.

(becherovka-tonik 1:5 )

Crouch 2009.07.17. 20:58:24

VBK arra jó hogy az ember olcsón taccsra vágja magát ha úgy hozza a helyzet. Mondjuk fröccs vagy sör minden más esetben jobb.

Tokfalvi 2009.07.18. 09:00:07

Jó, de mi ez a kortárs _nyugat_német divatléhez, a kólás sörhöz képest?

gerasz 2009.07.18. 14:08:04

@Tokfalvi:
Dízel néven fut, sajnos láttam már itthon és Lengyelországban is.

magyar-magyar szótár 2009.07.18. 17:17:38

@Tokfalvi: Ach, a kólás sör, sőt, 1975-ben Stuttgartban egy szerb kocsmában ittam fanta+kólát.

magyar-magyar szótár 2009.07.18. 17:21:43

@Bóvica: Igen, a beton is az az itatós, leánykacsigázó. Ahogy lopakodik a szeszarány egyre följebb...

Mást nem tudok ezügyben mondani: vagy tiszta (jó és igazi) bort vagy semmit. Már a szénsavas pözsi, ahogy a mámorra eufóriaszerűen rágyorsít (a csajok, akik pezsgővel oldják gátlásaikat...)

amennyit a hinta előre lendül, annyit hátra is.

Crouch 2009.07.18. 20:42:13

Néhány hónapja találkoztam a sör+energiaital kombinációval ha már a borzalmaknál járunk.

Szép még a vodkafröccs, bár ez kevéssé cukros tinilányital.

ibusibus · http://stirlitzblog.blogspot.com 2009.07.18. 21:44:07

húgymeleg ászok-barack koktél napernyő nélküli teraszon - igazi sorkatona gyorsító..

ibusibus · http://stirlitzblog.blogspot.com 2009.07.18. 21:46:08

mondjuk a csomagtartóban érlelt vegyigyümi sem akármi..

Kenguru 2009.07.18. 22:31:08

@magyar-magyar szótár: A fanta-kola az valami nemet nepszokas. Allitolag mar keszre keverve is aruljak.

Bele lehetne kulturtortentileg menni, hogy hogy hazasodik a "naci kola"(fanta) es az amerikai a 3-.ik birodalom utani neplelekben.

Ez a kombo kaminonoskoroben is nepszeru ebrentartoital.
Szinten, allitolag.

2009.07.19. 13:33:58

Azér a legütősebb (tapasztalat,régi)a korsósör+félportorikó, bár harminc év alatt sokminden változik.

BabarKing 2009.07.19. 14:16:09

@Kenguru: Spezi-nek is hívják ezt a rettenetet:
en.wikipedia.org/wiki/Spezi
Tkp. a radler modernizált formájának is tekinthető. Mondjuk tényleg sokat elmond a német néplélek rejtelmeiről ez a két ital.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2009.07.20. 12:56:41

@magyar-magyar szótár: ma is létezik, cserediák-koromban (2003) minden gimnazista kortyolta Mezzo-Mix néven. Sőt, palackozzák is így.

fruttipapir 2009.08.05. 00:11:32

@magyar-magyar szótár:
Megnyugtatásodra közlöm: Nem lopakodik a szeszarány fölfelé.

Legalábbis nálam nem.

Betont már elég régen ittam, nem tudom megmondani, mikor.

Fröccsből is a legutóbb inkább házmestert- abból is csak egyet.
Borból kb 2 dl-t .
(amúgy inkább tejet meg tiszta vizet)

Remélem, kicsit megnyugtattalak!!!

fruttipapir 2009.08.05. 00:12:51

A tonikot meg legjobban magában szeretem.

:)

A kristálykeserű pedig nagyon hiányzik.
süti beállítások módosítása