kemence – jó rímszó a kis Bencé-re. Rémszó Thomas Pynchon Gravity’s Rainbow [magyarul Súlyszivárvány, Magvető Bp. 2009. fordította Széky János] c. regényében, a Mézeskalácsházas Banya népmeséjétől húz ívet a hitlerlágerek kemencéjéig, á néplélektani freudizmó.

Kemence szavunk valószínűleg honfoglalás előtti keleti szláv eredetű jövevényszó. A magyar nyelven kívül azonban csak az É-orosz nyelvjárásokból mutatható ki, ahol fürdőkemencét jelent, amelyet kövekből raknak. A magyar kemence is a kamen ’kő’ származéka, s a 14. sz. végéről adatolható. A kemence szinonim szava volt a pest, amely bolgár-szláv jövevényszó, újabb kori erdélyi és nyitrai előfordulása egykori szélesebb használatára utal. szakszerűen, bővebben, néprajzosabban >> 

Kemencével lényegében ingyen lehet fűteni, ha az ember paraszt módjára az élőmunkája értékét nem számolja. A spanyolviasz, a melegvíz és a netokratisztikus amerika-felfedezésekkel egyenértékú a biodinamikus gondolkodású zöldenergisták rárombolása a biomasszából való energianyerésre. Bizonyos mennyiségű biomassza lassúégés-ben termeli a széndioxidot –a bioenergiafelhasználás pedig rágyorsít erre a folyamatra. Az ilyen széndioxid, mondhatni, elfér a bioszférában, viszont a szénhidrogénkészletek föltüzelésével jelenleg autóink, amikkel az iszonyatos 500-800 méteres távolságokat tesszük meg lakókörnyezetünkben, már a 2272-es évre szánt mennyiséget égetik el, és Indiában meg Kínában még csak most tervezi mindösszesen 278millió háztartás, hogy vásárol egy olyan 600-800köbcentis belsőégésű motorral hajtott konzervbádog fostalyigát, ami több károsanyagot bocsát ki, mint egy 1982-es VW Polo, ám 2 liter benzinnel többet fogyaszt, de legalább nincsen benne annyi hely.

A parasztházatvettünkvidéken stílus & rítus ápolói persze nem használják a kemencét,

mert a próba során kiderült, hogy füstben úszik tőle az egész ház akkor is, ha a konyhából kell fűteni, és a hamu meg pernye belep mindent. Viszont jót mutat nagyon, cicaszékekhez szokott, kérgesre ült gumójú popsik plimm, pálycikalábak plamm, dobozossör és könnyűalkoholos lónyálak, kacaj. Gyűjtésem legszebb darabja a ’szalóki ház udvarán az itatóvályuhoz hasonlatosra kiképzett okádó, ahol a taccsot kitenni illik a spermanens buli-ban. (Minthogy a fehértelefonnak gyakran mellészólnak, a mosdókagyló pedig eldugul, az okádtatóvályu viszont egyenesen a régi kútba, ami most az emésztő, vezeti a masszát, …)

Az okos cigány meg a hülye magyarparaszt -cigány népmese- saját gyűjtésem

Vót egyszer egy cigány egy kaszroly gyerekkel, na, eztet aztán elhíjjotta egy paraszt kemencét rakni. Rakja a cigány a kemencét, kidűl, bedül. Gyün a paraszt, oszt köpködi, hogyhát e’ se érted, te cigányt. Dehogyisnem, verjem a zsidó orrodba, köcsög, csak az ősititok, az hiányzik, azt, ha megadod, úgy megrakom ezt a kemencét, ’szonta az okos cigány, százévigéjjé s ígeted szíjjel! Hát mi az a titok, hát a daráthús! Hoz is a hülyeparasztcsávó egy nagy nyélon’acskó daráthúsot, hogy ehun akkor, keverjed. Jó van, csak tedd le oda, kiszíjjom a cigiritát, oszt mingyán dél, majd dílután folytatom. Úgy is lett, fölkapott az okoscigány a biciklire, tekert hazafelé, benézett a svábbótba egy kila kutyakinyérér’ , odahaza az asszony fasírtnak mindet felgyúrotta, jaó belaktak ebédre, a Sarki betérőbe jis, mutassaja zokoscigány az agyagos ruháját, egybű is kétvonásra adott nekije egy dobozossöröt a Dólyika, megyen aztán a cigány, estélig valami jó félmétert szépen felrak a kemencébűl, másnap, harmadiknap, mán kész is , itt a vége, fusselvéle!

Kérdeztem én aztán Miklós bátyámat, hogy: Hát a titkok részletei, mármint az agyag, a kenegetése-szárítása, égetése. Vigyorgott az öreg: >>Fassetuggya mán aztat, valami maszadék a papó csontkoponyájában a temető szélin valamelyik hupp-ban - fizessé még egy kanyart!<< Mondom is erre az öregnek nevetve, hogy hát most akkor a bolón' értelmiseggi meg az okos cigány c. mese lett meg, neveti, de közben rajzolja a mutatóujjával a kanyart, mert alacsony még a tőtés.

Házbontásban két kemencét vertem szét, repedezetlen, tapátasima hátúakat, amikben pedig fűtöttek rendesen, utóbb az albérlők még szakszerűtlenül, azaz fával is. A kemence fala még talán öt centi vastag sem volt, hüvelykujjnyi levélcserép darabokból rakott, enyhén ívelt, négyzetes keresztmetszetű, nem pedig köralakú. A koronájában voltak aztán vastagabb, tégla járlap, darabok. Csákánnyal akartam lyukat ütni a bedöntéséhez, jól nekilendültem: oly ruganyos volt a fala, épp csak a tapasztás sérült s a csákány kipattant a kezemből…

[A [kemencefotók: Era Dunnyuskina művei]

Több helyen, például tanyán született, paraszti származék fűtésszerelő műhelyében láttam búboskemencébe beleszerkesztett magvú központi fűtést: egy egész, kétszintes lakóházat fűtött a téli hónapban szeméttel, kukoricaszárral, gigazzal, venyigével.

kemence épités

Szerintem a kemencépítés, mint minden paraszti munka, öntanító folyamat, az ember próbálja meg ellesni az alapfogásokat, úgymint a régi cserépdarabokat vízbe áztatni, hogy a szivacsos szerkezetből a száradó agyagba szivárgó víz gátolja a hirtelen száradás miatti repedezést. A régi asszonyok csikószarral , lószarral vagy marhatrágyával keverték a mázolatot, amivel linóleumsimára kenték föl a földes szoba padozatát vagy akár a falakat is. Ésígytovább. Az udvaron vizes sárgaagyagba régi vasas [ = salétromáló, alapba való nehéz] féltéglákból raktam tűzhelyet hét éve, meg se tapasztottam, kerámia járólapszilánkokból van a teteje, eső veri, nap hevíti.

Biomassza címén nemes fát, bükk derék rönköket, egész mátrai szálerdőket csak magyar hőerőműben lehet elfűteni az államigazgatás és erdőfelügyelet nemhogy szives elnézése, de kellően szponzorált jóváhagyása mellett. Mert az ősi paraszt kemencére a tűzifa lobos heve ártalmas. Lassúbb, nagy füsttel járó nedves anyagok égése kedvez a falazatnak. agyagos mázolatú belső, fényes-koromzománcos felületének. A kemence lassan hevül át, ám sokáig tartja is a meleget –sőt, a környező házfal is átveszi a hőt. Szalma –a kazal átnedvesedett külső kérge, gizgaz, gallyak, venyigenyalábok –semmi kárba nem vész a parasztportán.

Karsait, az enyhén feltűnésiviszketeg MSZP-s képviselőt [téeszelnöktagozatos –a szerk megj.] Búzaégető-nek aposztrofálja a szajkómunkáság, még én is, pedig sutyiban Battonyán, aminek pógármestere, már bio-pellettel fűtik a közintézményeket. Karsai, mert Szegény Ferit A Refómok Oroszlánnyát merte bírálni, valami retrográd kőkonzervatív félbolondnak hoaxálja a szajkómunkásság, pedig még az is lehet, hogy a refómmok éppen azért is nem haladtak, mert az oroszlány nemhogy nem harcó't érte, de még be is támasztott, s hátradűt, mert néki & Co., érdeke a gazdasági élet átláthatatlansága, a legmodernebb offshoreizálásba ojtott intézményesített korrupció, az €-övezethez való minél későbbeni csatlakozás, ami a valutaspekuláció létfeltétele is [Forintellenes belső támadások -üzletág]. Hja, a világ paradoxonokon függ és forog… Jól meg is aszonta-ja képviselőtársainak ez a Karsai, akinek annyi ízlése sincsen, hogy olyan csinos öltönyöket varrason, mint Ficsor Ádám, hogy ha mindenki úgy dógozna az MSZP-s képviselők közül, mint ő, akkor nem kéne aggódni az előrehozott választások miatt, mert ő a körzetében –tettek beszélnek, ugyi- biztos nyerő. Csak jaztat nem tette hozzá, hogy az ország legelmaradottabb vidékén könnyen megy ez, de ahol olyan fejlett gondolkodású netenlógó, Tóta W-n okosodott netocopynger jógyerekek vannak, akik szerint az van, ami A Hálón olvasható, oszt elhiszik, hogy azok megszorítások, amik még egy 4-es metró-költségvetésnyit sem préselnek ki a dógozótömegekből nagyjából két 4-esmetrónyi károkozással (meg hozzá az 500 milliárddal, ami a 4-es metróban pocsékba megy.. egymillió ember kellemesebb közlekedése 500 000 Ft/kopf…) ámde emblematikusak , azoknak aztán dumálhat ilyen elavultpopulista. Amikor a netokrácia a legmodernebb eszközöket veti be a néphülyítésben –lásd Obama kutyuffkája.

 

EGYÉ JAÓNÉP, A TE PÉZ'ED -AZÉR' HÜLYÍTÜNK!

Bezzeg a Lajtán túl, az Óperencián túli területeken - amik kedvenc hivatkozásai a megfelelően nyaló médiának és szajkómunkásságnak-, a spórolós kupori svábskót államok már jó 25-30 éve szorgalmazzák a biomassza bevonását az energiafelhasználásba, nálunk viszont maga a Központi Kommunikáció, vezérműtengelyének a bütykei vesznek részt az orcátlan propagandában, amire a villamosenergia-lobby ösztökél, miszerint a szélenergiával csak baj van, mert egyenetlen és nehezen szabályozható, miattuk drágapénzen a paksi atomerőművet kell megfékezni. Amúgy mindegyik szélkeréken van fék, de ez nem zavar senki energialobbystát a hazudozásban. A Kis Magyar Korrupció szabályainak megfelelően tehát a zónijóspénzből meg is építhettek pár szélkereket, csak éppen az energia meg mindenféle jellegzetesen kismagyar hivatalrendszeri engedélyeztetése nehézkes vagy lehetetlen az újabbaknak.

Miközben a dudva, gaz, muhar eszi föl az országot. A Halmozottan Hátrányos Helyzetű rétegek , a proletárok, akiket 50 éve a mindenkori államvezetés politikai okokból tart el, és az utóbbi húsz évben már alibimunkát sem nagyon adott nekik, telkeiken méteres a gaz. Igaz, takaréktűzhelyekkel fűtik az egyhelyiséget, amit a cocpoltházban az ősikultúrájuknak megfelelően putriszerűen használnak, de kemencét már nem tudnak rakni. Meg minek is fáradnának, majd ad a zönkaórmányzat fasegélyt. Vagy fizesse a pénzbedobós gázaóra árát, az mégfajinabb. Meg van elég fa az erdőn. A nem cigány, szép és okos, gyermekarcú, halkszavú és tisztakörmű fehérpofájúbűnözők, akik egész erdőket lopatnak el fényes nappal, lepapírozva, a tövit viszik, a gallya meg ottmarad, hasznosítatlanul.


Kemencepadkán olvasni tanuló gyerekek -Déri Múzeum, Debrecen. Gazda László és Varga Gyula.:Hajdú-Bihar megye népművészete

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr261077263

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: ccnp training london 2019.06.08. 06:21:29

Futóblog póló státusz update - Futóblog

Trackback: ccnp training london 2019.05.01. 18:16:41

Szép álom, de mi a valóság? - Webes szabványok

Trackback: ccnp training 2019.03.17. 11:38:06

1987 eaton fuller roadranger 18 speed transmission shift selector - Best user dating site names

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retroflexus 2009.04.21. 08:09:06

Ausztriában, Güssingben láttam egy biomassza erőművet. Ellátja a várost, a környéket. Persze lehet azt mondani, hogy könnyű nekik, az ország 2/3-át erdő borítja, de a pláne az, hogy az ott elégetett fa nagy részét Magyarországról és Ukrajnából szállítják. Ennyi közünk legalább van a modern technológiához...

magyar-magyar szótár 2009.04.21. 08:33:34

@retroflexus: Köszönöm a kiegészítést. Hogyne is! - náluk, azt hiszem, nyilvános kivégzésen számolnának le szálerdőt biomassza címén égetőkkel.

Maszek: Nincsen véletlenül a gyűjteményedben "autentikus" [bocs...] leszerelőzászló KÉP mondjuk.. a... 80-as évekből?

Feesh 2009.04.21. 18:28:29

Udv ismet, ha mar megint erdeszeti temat feszegetsz, hadd kerdezzem mar meg, hogy honnet veszed az adataidat az alabbi kijelenteshez:

"Biomassza címén nemes fát, bükk derék rönköket, egész mátrai szálerdőket csak magyar hőerőműben lehet elfűteni az államigazgatás és erdőfelügyelet nemhogy szives elnézése, de kellően szponzorált jóváhagyása mellett."

Irtam mar korabban az akacfas bejegyzesnel is, hogy ez azert nem egeszen igy van, eleg lenne megkerdezni a letermelt erdok aranyat (pl kobmeterben) az eves folyonovedekhez kepest (segitek: a felet sem termeljuk ki, es ez az arany evek ota csokken, termeszetesen a falopas nincs ebben benne)valamint az erdotelepitesek mennyiseget is az MGSZH vonatkozo szervetol.

Ujra ismetlem magam: Talan nem veletlenul hagyjak ott az altalad biomasszanak nevezett vagasteri hulladekot, ugyanis arra szuksege van az erdonek, mint tapanyag-visszapotlas.

(Elnezest az ekezetek hianyaert, Angliaban nem igazan elterjedtek)

retroflexus 2009.04.21. 19:10:09

@magyar-magyar szótár: nem volt zászlóm, egy táposnak nem nézték volna el a szabolcsiak. :) kép sem rémlik a leszerelésrő, már az obsitom sincs meg. ami van, az az öregkatona igazolványom, meg egy 65 mintájú hálótermi öltözet felső része.
süti beállítások módosítása