Kossuth dollár Az emigráció idején kétféle papírpénzt bocsátott ki. Az első Kossuth-dollárok New Yorkban készültek 1852. február 2-i és július 1-jei dátummal, 1, 5, 10, 50 és 100 dollár értékben. Kossuth arcképével vagy álló alakjával díszítették őket, a nagyobb címletek pedig Kossuth saját kezű aláírásával jelentek meg.

A következő Kossuth-dollárokat a megújítandó szabadságharc folytatására Londonban nyomatták William Day & Sons nyomdájában 1860-ban. Ezek magyar nyelvűek voltak, rajtuk Magyarország és társországai címere - hasonlítottak a Kossuth-bankókhoz.

A bankjegyek nyomása a legnagyobb titokban folyt ugyan (ami sok gépet, munkást és hosszú időt igényelt), de előbb-utóbb kiszivárgott a Magyarország nevében nyomódó papírpénzek híre. Az osztrák követség a kémei útján szerzett Kossuth-fontot. A pör 1861. február 27-én indult, az osztrák kormány meg is nyerte. Az ítélet értelmében a teljes bankjegykészletet megsemmisítették az angol nemzeti bank hamvasztó kemencéiben, és Kossuthékat terhelte a 4000 font perköltség. Tizenhét tonnányi Kossuth-dollárt égettek tizennégy napon át. A 4000 font perköltséghez Napóleon herceg ezer, Cavour pedig 2000fonttal járult hozzá.

Aradon már 1852-ben bizottság alakult, hogy a Kossuth-dollárok hazafias átváltásán szerzett pénzen egy új forradalom finanszírozására gyűjthessenek. A Kossuth-dollárokat Hajnóczy evangélikus lelkész csempészte be Szerbia felől. Vörös Antal, a dollár-bizottság elnöke Csomortányi Károlyt bízta meg a forgalmazás megszervezésével. Az aradi minorita szerzetes-tanárok részvételével kezdődött meg a terítés, ami hét vármegyét érintett. Kosztka Libor pénztárnok hamarosan 72000 frt-ot kezelt. Haach Salamon minorita házfőnök ügynökként a pancsovai szerb révész fecsegésén lebukott, a rendőrség elfogta, vallomásra kényszerítette, az összeesküvés föltárult. Március 27-én Almásiratoson a rendőrség házkutatás során a maradék Kossuth-dollárokat, bűnjeleket föllelte.

Mintegy 100 vádlottat gyűjtöttek a pesti Újépületbe. 22 vádlott kapott jelentősebb börtönbüntetést, Vinkler 18 évet vasban. Az elitéltek egy részét a császári amnesztia 1857. január 16-án kegyelemben részesítette.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr601030521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamas88 2009.04.02. 09:39:25

Nem is hallottam még erről, érdekes nagyon.

2009.04.02. 09:41:22

Igen szép kivitelűek, érdekes a papírjuk, és meglehetős numizmatikai értékük van, már ha frankók. De azt meg ki tudja...

SzL

HgGina 2009.04.02. 09:50:04

@Tamas88: és még mennyi mindenről nem hallottál.

Kossuth dicstelen gazdasági ténykedésének közismert állomásai:
- Reviczky-árvák vagyona (elcsalta)
- államkincstár (magával vitte az emigrációba és 1867 utáni elszámolás helyett magára költötte)
-Kossuth-dollárok (a bevételt nem a szabadságharcra költötte)
Kétségem nincs, hogy a fontokból származó bevételnek is ez lett volna a sorsa, de ne feltételezzünk bizonyíték nélkül.

Továbbá Amerikában egy amerikai-magyar futárpostát is szervezett (tervezett), ahhoz bélyegeket bocsátott ki (a futárposta sohasem valósult meg, a bélyegekből befolyó összeget saját magára költötte)

Na ennyit Kossuthról. Semmivel nem volt különb a mai garnitúra vezetőinél. Ideje lenne már a helyére tenni Kossuthot.

HgGina 2009.04.02. 09:52:57

@SzedlmajerLaszlo:
Igen szépek valóban. A papírjuk nem különleges, egyszerű, korabeli, kifejezetten bankjegypapír. (Főleg rongyból készült, nem facsiszolatból.)Sajnos nagyon ritkán lehet árverésen találkozni velük.
Ahogy azokkal a korai Kossuth-bankókkal is, amelyeket még saját kezűleg aláírt.

HgGina 2009.04.02. 09:55:30

(Bocs, fontot írtam dollár helyett egy helyen.)

gatsy 2009.04.02. 10:24:46

@HgGina: Hát én nem szoktam a helyesíráson b.szódni(főleg mivel az enyémmel is akadnak gondok), de ezt a postot légszíves nézd át, mert nagyon sok benne a hiba.

Maga a téma érdekes, szép összefoglalás. Köszi!

hotten totta 2009.04.02. 10:27:48

@HgGina:
Hüha, ezt a Széchenysta propagandát:-)

Nolik · http://www.nolikantal.com 2009.04.02. 10:29:12

@hivatal.blog.hu:
Azért a bankjegy esztétikailag élmény, azt el kell ismerni.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2009.04.02. 10:32:00

Hát igen, Kossuth esetében külön kell választani a mítoszokban elő figurát a valódi embertől. Nem volt egy szent, zavarosban halászott, lopott, csalt stb. Másfelől viszont a kollektív emlékezet olyan magasra emelte, amilyen magasságot egy hús-vér ember a valóságban nem tud elérni - ez inkább érzelmi dolog, ami sok embernek fontos. Vannak, akiknek tárgyakhoz, jelképekhez, és nem utolsósorban történelmi figurákhoz kell kötniük a hazaszeretetüket, ebből a szempontból fontos nekik.

UI A kibocsátott pénzek mutatják, hogy külföldön is kitanulta az okosságot, nem volt egy elveszett ember :)

heki 2009.04.02. 10:46:03

Író úr, bocs, hogy szólok, de a cikk teli van elütéssel, és az index kirakta, most. Jönnek majd felháborodni sokan, némileg joggal - ezesetben.
Tisztelettel továbbra is...

Notecollector · http://www.vatera.hu/listings/index.php?us=randomizer 2009.04.02. 10:53:23

A cikkben rengeteg gépelési hiba, és több befejezetlen mondat van, ezeket ki kellene javítani.

A lényeghez: A Kossuth dollárok és fontok nem bankjegyek (hiszen nem bank bocsátotta ki őket), még csak nem is pénzek, soha sem szánták őket annak, ezek alapítványi támogatási jegyek, vagy ha úgy tetszik egy emigráns kormány nem kamatozó befektetési jegyei. A feliratuk is világosan utal erre. A cikk összemossa a támogatási jegyek sorsát a rajtuk befolyt összegből gyártott forint címletű, valóban pénznek szánt Kossuth bankók sorsával. Az Angliában nyomtatott ilyen bankókat a cikkben említett per eredményeként valóban megsemmisítették, de az Amerikában nyomatott 1-2-5 forintosok az 1900-as évek elején felvágatlan ívekben kerültek elő a szabadságharc céljaira vásárolt fegyverekkel együtt egy philadelphiai raktárból.

A cikkhez illusztrációként használt képeken az Amerikában használt támogatási jegyek vannak, amiket Kossuth 1850-as évek elején tett körútján árultak, és New Yorkban valamint Philadelphiában nyomtattak.

A papír a kor tipikus amerikai bankjegypapírja volt,a mainál sokkal vékonyabb, sérülékenyebb, igen rossz minőségű papír, Európában ilyen nem használtak sem akkor sem később.

magyar-magyar szótár 2009.04.02. 13:09:59

@HgGina: Krúdy is megörökít egy szép turini anekdotát Kossuth valódi oczájáról.
Kossuth számomra gyönyerő példája annak, hogy a magyar milyen apákat tud választani. Petőfi az utolsó hónapjaiban igen meghasonlott, amidőn a valódi Kossuth face-szel szembesülnie kellett. Kossuth pompás orátor, réthorikus volt. De tenni...

magyar-magyar szótár 2009.04.02. 13:15:21

@gatsy: Köszönöm - HgGina ártatlan az ügyben, én viszont gyorsan kijavítottam vagy tíz elütést meg négy helyesírási hibát, de gyanús még így is a szöveg, majd még átfutom, ha lesz időm.

magyar-magyar szótár 2009.04.02. 13:17:25

@heki: kösz, igyekeztem javítani. Azt a trükköt találtam ki a barmolásaimra, hogy napokkal korábban elődátumozom a szöveget s aztán pár nap pihentetés után előveszem s akkor világolnak az elütések. Ezt viszont át se néztem. De most javítottam.. legalább 15 hibát... Igaz, késő :(

magyar-magyar szótár 2009.04.02. 13:21:08

@Notecollector: Az jutott eszembe, hogy primitív helyzetünkön ma lehet, segítene egy ilyen "primitív" megoldás. És valóban befekttésijegy szerűen működött volna. Talán azért gondoltak a dollár-formára, hogy a terítőknek-váltóknak egyszerűbb legyen megmagyarázniuk a működését?

Notecollector · http://www.vatera.hu/listings/index.php?us=randomizer 2009.04.02. 15:40:51

@magyar-magyar szótár: Én nem mondtam, hogy primitív megoldás. És mai helyzetünkön sem segítene a fedezetlen bankjegyek kiadása, ahogy Kossuthékon sem segített, a befektetők nem vásárolták ezeket a jegyeket, mert egy olyan kormány és állam nevében adták ki, amely nem létezett, azaz valójában a befektetőknek az első "részvénytársasági" formában finanszírozott szabadságharchoz kellett volna hozzájárulniuk. A dollár formára meg azért gondoltak, mert ezt Amerikában forgalmazták, noha az ottani felsülés után 1853-54-ben Magyarországon is terjeszteni kezdték, és az osztrák rendőrség besúgója szerint 70000 aranyforintnyi összegért el is adtak belőle, ez a pénz sohasem került elő, és valószínűleg az első pillanattól kezdve tudott a szervezkedésről a titkosrendőrség.

magyar-magyar szótár 2009.04.02. 17:09:42

@Notecollector: Én neveztem primitívnek az ötletem.

ibusibus · http://stirlitzblog.blogspot.com 2009.04.08. 15:12:58

@HgGina: Nem egy ügyvédről beszélünk itten véletlenül? Egy prókátorról? :D Sőt egy aztán politikussá lett prókátorról..?! :D

Hát az az állatfaj, az mikor volt más? Tessenek már egyetlen példát mondani? Az _ügyvéd_? A _politikus_? A _galandféreg_?
Most olvastam vhol: kár, h nem akar hozzámenni a lányom, olyan szívesen megtiltanám neki!
süti beállítások módosítása