ethnoromanticizmus – egységes földrajzi területen a magasabb jólétre egyesült főhatalom tagja az embersokaság egy szegmensét nemre, fajra, bőrszínre elkülönbözteti. Soha nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy vélük egy levegőt vegyen, olyan teremben, aminek párája más, éppenséggel eme ethnikai kisebbség tüdejéből is származik. Hanem egyet-egyet kiválaszt, művészt, sportolót és azt támogatja. Segíti. Vagy: időnként ünnepi alkalmakkor ezen ethnikai kisebbség tagjait dísztribünje elé hajtják s ő onnan könnybelábadott szemmel meghatódva nézi a benszülöttek táncát. Árvaházakat látogat meg, ahol elsősorban az olajosfeketehajú, barnabőrű, patyolat-inges, tisztára sikárolt kis mauglikat hozzák be néki s ő két finom ujjával megcsippenti orcáikat és mondjuk a legédesebbet örökbefogadja névlegesen, tanulmányait s kórháziköltségeit fedezi, esetleg felnőttkorában intézkedik, hogy a királyi testőrséghez sofőrnek vagy a konyhában kuktának alkalmazzák vagy valamelyik vidéki üdülőben karbantartónak.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/Joseph_Karl_Ludwig_Habsburg_1833_1905.jpgA nyílt feudalizmusban pl József nádor ...nnna!..Hóha. Ssss! brrrrr.prr!.. Akkor Tokfalvi úr szives intését figyelembe véve fussunk csak neki mégegyszer . Tehát József nádor fia, József Károly Lajos (stb) főherceg ethnoromanticizmusában odáig ragadtatta el magát (ami a magyarok felé is hevíté nemes kebelét..) hogy megtanult cigányul is. ( Innen kiderül, hogy a főherceg valamennyi magyarországi nyelvjárást tanulmányozta, sőt, balkániakat is. )

A későfeudálizmus un „szociálista” szakaszában pl a főhatalom s vazallusai szivesen vállaltak keresztapaságot. Egyébként a cigányság tekintetében az a magyar [gádzsó] aki elvállal keresztszülőséget, az átverhető jámbor hülye & balfasz kategóriája. (Engem egyszer akartak keresztapának kérni, de a nagynénikéje keze közül kelett kiszednem a delikvenst: „Ennyire lenízed a tácsit bolónpestiembernek, tee [csúnyaszavak] teee [mégcsúnyábbak] szíjjad ki aztat, nem szígyeled magadat??” Úgyhogy nem is lettem keresztapa, de nem is vállaltam volna, mert én az ethnoromaticizmust sajátosan aljas, szemforgató képmutatásnak és károsnak gondolom.

 

Namíb-s dél-afrikai túristapogromoktól sújtott területeken a mi hordobadjer gulaschromantik-unkhoz hasonlítható műsorok örvén lejmolhatnak az ősi kulturájukból elkurvítás kereteiben kiszakított őslakók

 

Ellenben cuccjológijusoktól, tanult pestiemberektől, értelmiseggjeink díszeitől hallottam párszor dicsekvés gyanánt, hogy őket bizony a romatikusnak látott ethnikai kisebbségbe tartozók keresztszülőnek is felkérték. Ilyenkor ajjasképmutató módon arcbéli kendőmet vonyom elő s abba röhögök úgy, hogy kb köhögésnek tessék. Minthogy tipikus alföldimentalítású valék, tehát igen örvendem, ha néprajzkutatók régi népszerszámok keresgélése közben úgy rájalépnek a gereblyére, hogy a talicskába esnek, amiről azt hiszik, hogy targonca szinonímje. (A talicskának ódala van, pl földet tolnak benne. [vö Tömörkény István vonatkozó novelláját a talicskavásárlásról] A targoncának azonban csak eleje, mert arra zsákot fektetnek vagy nagyobb darab holmikat…)

Frenetikus német ethnoromantikus paródia mit echte unkoorschwoobische bedjarschagok, Jauzschi batschi megleckné a zújját utónnya -ja!

Gyűjteményem pompás darabja az a cigányszakértő cucujológijus, aki egyszer egy egész hónapig élt cigánytelepen, ergo mindent is tud a hazai cigányságról. De Bódis Kriszta is kb abban a mélységesen mély eszmei sötéterdőben kereng, ahová jó régen be [meg...] vezették. Azért nagyon sokszor, ha az ember alaposabban megpiszkálja a művelt értelmisegg teddymacialakú valentálynszivecskedíszes tudatát, kiderül, hogy ethnoromanticizmusa inkább csak mozgalmár megfelelés egy elvrendszer irányába, megvan őneki a maszekvéleménye, csak azt majd bolond lesz közzétenni. Megvannak őneki az apró kis félelmei, amit nyíltan csak a Gáspár Győző-fóbiájában merész kiélni. Győzike a társadalmibűnbakja művelt értelmiseggjeink látens cigány-félelmeinek és frusztrációjának. Ami számomra azért különös, mert Győzike édesapja, istennyugosztalja, sertéstenyésztésen és a húsbizniccben szerzte vagyonát, nem zsaroló, nem kamatoló, nem kurvafuttató királycsávó, akinek az anyukáját megszólaltassák a televízéjóba', hogy az ő fiáért a szívét elevenen kitépve megesküdhessen. Vajjon mitől büdösebb Győzike médiahülyítésen szerzett eredetitőkéje, mint Fiala János ennenokosságán párolt észeosztásán nyert vagyona, vagy Friderikusz Sándornak a hűtlenkezelés, sikkasztás, csalás szomszédjogok megsértése etc bűncselekményeken szerzett eredetitőkéje aus Nagy Ház [királyi MTV]. Mi is a különbség a Friderikusz-féle természetazonos hatású "Megasztár" és a Győzike só eljátszottsága között? Társadalmi károsságát tekintve tüchtigebb A Nagy Bemesélő Lengyel László, mert szürke gardigányban szerénkedik és nem zebrás fürdőköpenyben kergeti a mívelt értelmisegg agyvérzsírját a meszes fölsőrégiókba? Mester Ákos és Bölcs István fotoszintézis útján jutottak vagyonukhoz? A társadalmiguru Popper Péter polgárháborús fenyegetés-t igéző koránfarkastkiáltása, az nem only show csupán? Megfelelés a médiaimidzsnek?

Ungarn: Pusztaromantik

Zigeunerklänge , Wein & Paprika

Das Besondere: 4-Sterne-Hotel „RAMADA“ am Balaton

Weinfest 11.10.2009 - 15.10.2009

Das **** Hotel „RAMADA Hotel & Resort“ befindet sich am Nordufer des Balatons, in Balatonalmadi. Das fantastische Panorama des Balatons ist von jedem Zimmer aus zu sehen.

Eingeschlossene

Leistungen:

4x Ü/Frühstücksbüfett
2x Abendessen als Büfett im Hotel
1x Abendessen zum Weinfest
Weinfest inkl. 1 Liter Wein p. P., Folkloreprogramm, Tanz
Ausflug nach Budapest mit Reiseleitung, Stadtführung
Ausflug Balaton mit Reiseleitung
Ausflug Puszta mit Reiseleitung
Mittagessen mit Wein zum Pusztaausflug
Puszta-Programm mit Kutschenfahrt, Reiterspielen, Zigeunermusik

Kosten pro Person in EUR:

479,– im Doppelzimmer
100,– Einzelzimmerzuschlag
15,– Reise ab/bis Haustür

Bei Angabe der Lesernummer 15,– EUR Rabatt pro Buchung mit Ihrer Pressekarte.

Wiener Gulasch

Too spazieren die Tschikoschen auf dem Platz Vörösmarty unt strooße Váci auf

 

http://www.ideecadeau.ch/image/poster/cu1119/571_normal--ich-denke-oft-an-piroschka.jpg

Ich denke oft an Piroschka

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr32957849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tokfalvi 2009.03.01. 09:52:26

Vigyázz, cigányul nem a nádor tanult meg, hanem a fia:

hu.wikipedia.org/wiki/Habsburg%E2%80%93Toscanai_J%C3%B3zsef_K%C3%A1roly_Lajos_f%C5%91herceg

aki viszont a két háború közötti csodabogár József fhggel (szintén nagy tudós...) nem azonos.

magyar-magyar szótár 2009.03.01. 15:46:21

Fhú, jól gereblyéreléptem ezzel a szegény József főherceggel. Ráadásul azért az ő alapossága ezek szerint a kutatásban bőséggel meghaladja azt, ami ethnoromanticizmus... Köszönöm a segítséget!
süti beállítások módosítása