cz -névmagyarító c-írás idegenhangzású nevekben, pl Kuncz, Hercz, Kuczka, Kuncze, Czinkóczi, Maczó, Radnóczi. Az Aranykor-ban [1870-1914] a zsidóság , svábság [helyesen németség -a szerk.megj.] és más nemzetiségeink nem csak szíre-formára, de lelkületükben is igen elmagyarosodának. Divatba jött a névmagyarosítás. A Kurtz-ok imígyen lettek Kurucz-oká. Hogy Laubnitz-ek Labancz-cá? -nem tudom, meglehet, de hogy a Landsbauer Friczi Lánczi Frigyessé, az biztos! Budapest története Pest s Buda egyesülésétől   világháborúig nem másról szól, mint németajkú városkák önkéntes ( dalolás, mit tanzen)  elmagyarosodása.  A mai netokratív magyarköpködő megfelelően jógyerekek el nem képzelhetik , a budapesti polgárságot mi motiválta ebben. Mindaz, amit a későbbi nemzedékek le nemzetiromantikus árvalányhajasozóznak, csúfolnak hujjderutyutyuzásnak, dzsentroid urambátyámozó úriközéposztályos basszakurvannyának, ezekben az évtizedekben a gazdasági felemelkedés következményeként jelentkezett, és a maaxista történelemfelfogásban, ami permanensen és diálektikussan a történelmet, mint folytonfejlődő haladványt ábrázolja osztályalapon, nem volt beilleszthető, csak úgy, ha kivették, bicskával megfaragták a maguk ízlése szerint és fonákul rakták vissza, hogy előre lejtsen. Rossznyelvek szerint pl egy Hertz nevű váltóügyvédet a kikeresztelkedésében az, hogy frühstück-re a fehérhús-t [magyar zsidó szlengben a sertés szalonna spitznáméja, maimagyarul nick-je] kedvelte  -előtte egy nyelet szatmáriszilva. A Nemzetészvesztő Romantika immáron ötvenesztendős diadalútjára futott. Hazafi Veray János volt a kor, ma mondanánk TOP20 népszerű költőjének egyike. (Szabolcska Mihály nem annyira rossz költő volt, mint inkább közepes, mondhatni Csepeli Szabó Bélája a kornak -Ady azért pikkelt rá, s viszont, mert Rákosi Jenő [a Rákosi szintén magyarosított név] köréhez tartozott. Mondhatni, Rákosi képviselte a kormodort. Ám élt Budapesten egy csendes, szerény, mégis joggal magabízó, igaz magyar irodalmár, költő, aki a Petőfi halála után a sklapanciás petőfiutázásokban és a Jókai-másolatú fél-lektűr-próza divatbajövesztése  [jövesztés: bányászati kifejezés.. a szerk. megj.] tragikus kór-szakában hidat vert A Hét című orgánumával. Itt publikált a Pestre felköltöző Krúdy Gyula, Kiss József kérte föl Krúdy folytatásos regény írására , imígyen született meg Budapest gyönyörű serdülőkorának regénye [ ide egy is kéne, hogy ti. annak is -a szerk kieg.] A Rezeda Kázmér regényfolyam. Krúdy életművének egyik fő témája Budapest, miközben, köszönhetően a maaxista irodalomelméleti néphülyítés [  A Spenót ..és  az újravágott változata (1993.)] továbbélésének, a köztudatban Mikszáth könnyűen [???] anekdotázó, a dzsentrilétet és Vidékimagyarországot [ alföldimentalitás -t] kifigurázó majdnem-lektűrként árazzák.

Mondhatni -rövidrevágra: Ha Budapestet élteti még ma valami, ha a városkonglomerátum üszkösödő tagja életjelenségeket is mutatnak, azok még mind mind, pl "A Györnyörű Budapest látképe" [Ein Stück aus Vilagorokseg] , azok ebből a korból erednek. Ami azóta keletkezett, kormodor, a "korszerű", ami 30 év után tragikomikus hulladékbánya . Feszt a Nyugat, a Nyugat (tavaly volt 100 éves, isten nyugosztalja) -és Kiss Józsefről megfeledkezünk. A történelem azonban nem lineáris, és nem exponenciális függvény, hanem Hullám. És ha eminnen belátható, hogy a magyarság és Nagy-Magyarország felemelkedésében a zsidóság arányaihoz képest sokszorosat lendített, eminnen pedig, hogy a nacionalizmus, a sovinizmus, az ostoba magyarkodás,  húzta le, vette el esélyét. 80- s több esztendős történet ez... de a pártoskodásban [napipolitikában] egy semmi a történelem bármely eseményét kiragadni, ökölbeszorítani és a sarkosabb végivel jó halántékon nyomni vele az ellefelet, a zsidó, a fütyülősbarackoss-árvalányhajass alföldimentalitású [a kívánatos aláhúzható...] gúnnyáját neki! No, és a legtermészetesebb, hogy a magyar sovinizmus, irredentizmus, nacionalizmus, félfasizmus elkispolgáraiasodásához  (amit a maxxizmus az úrimagyarországozással hazudott el, ui ezek a kispolgári elemek vedlettek 1945. után kisnyilas "házmester"-ből komcsi tömbbizalmivá...) nagy szerepet játszott egy rakás cz-betűs név. Viszont az örmény Szalosjan nem Szalánczky ra magyarosított, hanem Szálasira. [A történelemben előfordult még ilyen tréfa: A román fasiszták Vasgárdá-ja élén ruszin apa és német anya  gyermeke verte a trapp-ot...]

személyestörténet:

Nagyapámat magyarkodásért fogta le a kulai rendőrség 1920. március 15-én este. Ugyanis barátaival megkoszorúzták Petőfi Sándor emléktábláját. A nevünkben azonban a kavarodást mégsem a nagyapám okozta, aki legalább tudott is magyarul, hanem dédnagyapám, aki legföljebb a csúnya szavakat volt képes úgy ahogy kimondani, pl a bhaszameg-et. Trianon után a Délvidéket a Szerb királysághoz csatolták. Hivatalosan minden nevet szerb-fonetikusan kellett volna írni. Dédnagyapám neve a papírjaiban tz-vel állott -ám dacból, és csak azért, hogy magyarérzelmeit kifejezze, cz-vel kezdte el írni a nevét. Ez odáig fajult, hogy a 30-as évek elején az unokáját , Annát, nem engedte svábosan Nani-nak becézni. Nemmellesleg egyébként, mint sokan, mindenféle nemzet és nép fiai Európában, Adolf Hitlert nagy embernek tartotta. A Német Gazdasági Csodát még amerikában is a New Deal-lel nézték [be..] párhuzamba -az öreg Henry Ford Hitler lelkes híve volt. 

Dédnagyapám a Volksbund-ba is belépett. Dédnagyapám s nagyapám is míveskovácsok voltak, állategészségügyi felcserek (a patkoláshoz, a patkolókovács ebbe számított) , elsősorban magyar parasztszekerek vasalásait (ornamentikus oldaldíszek) készítették.

Valószínű, hogy a volksbundisták, és azok, akik egyszerűen csak bevették a nácidumát arról, amit aztán a titópartizánok a gyakorlatban űbereltek, hogy ti. mi vár a németségre,  már igazíttatták a színek alól elővett szekereik vasalását a Nagy Szekerezéshez, amikor még ideológia támadást intéztek a magyarkodó (tehát a 'bund-ot szabotáló) schwarz-ok ellen. (Ez volt a nemnáci svábok gúnyneve). Krétával fehér akasztófát rajzoltak az ilyen házak palán-kapujára. A náciérzelműek, a hitleráj haszonlesői, a volksbundisták mind A Nagy Szekerezésben fölmenekültek a Reich kebelébe. Németfölede nem oly asszimiláns, mint a magyar, jöttemnetek, auslander sau-k ungarzigeuner bagazsch lettek Németországban ezek a nagynémet  folksztájcsik, még enkelkind-jeik is megkapják abba a zigeuner pofájukba, abba. Rokonaim általában a paraszti logika szerint viselkedtek.   Nagymamám bátyja és családja pl két évig disznóólban [schweineoole] lakott, mert a 150ezer márkán (ennek a betelepültek életkezdését támogató segélynek az amerikai Marshall-segély volt a bázisa, azok a dummhaiderek, akik a  Szovjet Zónában telepedtek meg, leshették...) mind földet, földet és földet, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan, gyérfüvű kavicsos ugart vett -az ingatlanüzlet hozadékának kamataiból (a város arra terjeszkedett ugyanis, egy egész negyed épült a földjén, amit   parcellánként adohatott el) élnek. Magyarországon valószínű, egy ilyen jólsikerült ingatlanbiznicc után jaó lezsidózták volna frusztrált irígségükben nagymamám bátyját az őshonosak, de 1945. után Svábföldében nemigen volt értelmezhető a zsidózás, ezért inkább unkoorische schwooinehunt-nak becézték.

Ezalatt nagyapám a szerencse (és az orosz lágerorvosnő segítségével, aki egy egész hazatranszportnyi kényszermunkásnak hamisított rejtélyes, fertőző halálos kórról igazolást ) hazavetette, megszöktette a lazuló őrzésű (lassan felszámolódó) titólógerből a családtagjait és a Nagy Magyar Alföld kellős közepén telepedett meg vélek. Mert a sváboknál a magyar szokásokkal szemben messze, minden ágon számon tartották a rokonságot s levelezés, képeslapok útján élesztették is...) - egy harmadfokú unokatestvére élt itt, az alfeőd kellős közepén. Ha Németországba megy az apja és rokonsága után, felmarkolhatja a 150ezer márkát. (1947-ben 150ezer nyugatnémet márka kb ugyanannyi magyar Ft-ot ért..) Minthogy azonban ő magyarnak nyilvánította magát (ám a fia papírjaiban a keresztlevelek miatt tz-vel íródott a neve!) , hát itt kapott egy bútorzat és padló nélküli földes cselédszobát [vitéz] Szilágyi [magyarosított név -a szerk. kieg.] vízmester tanyáján. Két év múlva azonban már saját háza falába döngölte az agyagos feődet a sövény közé. Gúnyolódtak is az itteni hűjjdemagyarok, csupa Kurcz, Kutas [szintén Kurcz-ból magyarosított] Vámosi [Weiß] Hincz, hogy lám, nijjed-é,  a büdös svábok, ládd, a szarbú is pízt csiná'nak!

 

9 komment

Címkék: cz

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr5942143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borpancsoló 2009.02.20. 13:14:00

Tudom én vagyok a műveletlen, féltudatlan (vagy tán egészen az :D) farok, de árulja már el valaki, miért akkora nagy poén minden szót egybeírni, hogy idióta kifejezéseket gyártsunk?
Illetve nem is az, hogy egy-egy ilyen kifejezést, mert az tényleg ok, de mi értelme van mondatokat csak ilyenekből összeállítani egy olvashatóságot amúgy sem támogató sablont használó blogon?

Csak mert rohadt olvashatatlan, ezzel a kék-szürke háttér-betű kombóval pedig kifolyik a szeme az embernek, mire kibetüzi a vicceskedő kreálmányokat.

Bevallom, nem olvastam végig a posztot, egész pontosan 15. sorig jutottam, tehát tartalmilag lehet hogy fantasztikusat írt a posztíró, de fizikai fájdalom az olvasása.

mig8 (törölt) 2009.02.20. 13:22:22

Bocsánat, de nem illik egyenlőségjelet tenni a svábok és a németek közé. Magam is az volnék, a családom még azelőtt települt át kishazánkba, hogy Németország megszületett volna. Sőt, még poroszország se volt sehol!

Novbert 2009.02.20. 13:36:21

Egyetértek borpancsolóval. Ha már ez egy - nevében is - magyarkodós blog, akkor a blogíró elővehetné a helyesírás szabályait és elolvashatná azt a pár passzust az egybeírás-különírás témakörében.
A mindentegybeírás ténylegkurvárazavaró.

magyar-magyar szótár 2009.02.20. 15:01:28

@Novbert: Jópofa a poenod, de ez nem magyarkodós blog. Várjál, megpróbálom jeccerűjen kifejezni, hogy értsed.
Az egybeírás új fogalomra utal. Vagy pontosabbra. Vagy távolodóra. Idővel összefondik. Az izomtiboralakú nem Izom Tibor alakú. Az egybeírás itt arra is utal, hogy túlságosan is általánosítunk a képből. Izomtiboralakú -ebben a mi (a nézők) tévedése is benne van. Ha helyesen írom Izom Tibor -alakú-nak, akkor egy másolatára célzok.


Tudom, hogy ilyen fasza lemagyarkodosozós jógyerek, mint te, nem olvas Magyar Nemzetet, de vagy két hete a hétvégi számban volt benne feddés a magamfajta mindentegybeírkálós bunkóknak. Száraz bab. Külön kéne írni, de mára már mindenki egybeírja. Ez a sors. Hivatkozhatnék cinikusan Nádasdy tanár úrra [Nádasdy Ádám]. Hogy a korszerű nyelv az az, ami, ahogy, ahová romol. Melcsifelcsire gyürijakó. Pendrájver. Ímélezzünk. [Hivatalosan még: e-mail-ezzünk. S ha @zzünk? ]

Namost az, hogy az Akadémia helyesírási Szótárára még mit tudnék mondani, az egy, de nem mondok, mert rengeteg hibával, melléütéssel (ha lenézel a billentyűzetedre, láthatod, mi-minek-mellé..)

magyar-magyar szótár 2009.02.20. 15:03:45

@borpancsoló >>: Majd fekete alapon a legkisebb -mi a bevett betű? technoid ariel?- világítósárgával jó lesz? Mért nem a Puruttya blogba jársz művelődni, ott blogoszferiálisan kompetens a tükör, kevés a szöveg és sok a kép!

magyar-magyar szótár 2009.02.20. 15:06:14

@mig8: Az egyenlőségjelet nem én teszem, hanem a magyarok. Hiszen a rác szerb is horvát is a magyaroknak. És akkor a bojnevócokrúl nem is beszéltem... sokoocokrú.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.02.21. 01:09:53

Fasza cikk. És még hülyének néznek, ha fel merem hozni társaságban, hogy a magyar nevek 2/3-a (ha nem több) magyarosított.

Dudenbuch olde, te aztán következetesen ütsz jobbra-balra :-) Ennyire középen állsz?

magyar-magyar szótár 2009.02.21. 03:22:37

@Modor Tibi: Talán egy kicsit többet ütöm a 'balt'. Egyrészt, mert zéttelmisegginek is balódalt van a szíve. Valamint vén fasz létemre én még tényleg olvastam is baloldaliakat: Lengyel József ÖM, Gorkij életregénye s elbeszélései, Jack London (szociálista volt !) úgyhogy egy netokratív spekulalista réjakciójós engem nem fotosop-pol a "haladóbaloldalisága" látszatával, amit amúgy is Vitányi Tanár Úr diktált neki a felkészítésekor. Valamint elég megnézni a YT-n néhány Goebbels beszédet..
Azért igyekeznék én középre állni, de nagyon keskeny felület az...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.21. 18:01:42

csak óvatosan itt mifelénk az ilyen genealógiákkal, vannak sokan, akik abból élnek, hogy "következtetéseket" (rámutatva ordas nagy hazugságokat és eszement baromságokat) vonnak le belőle, kinyomtatják, és pénzt kapnak érte.

a pendrájver viszont nem tudom mi.
van a pendrájv, ami ilyen flash memóriás izé, és kb 200szor annyit tud már 10 ezerér bruttó, mint az első vinyóm 15 éve (dinoszauruszok jártak akkor még a földön, aztán megválasztatták magukat felügyelőbizottsági tagnak egyből 3-4 helyre), a drájver viszont az a program, amitől a drájv az drájvolni tud.
a pendrájver akkor direkt és kizárólag pendrájvot meghajtó program lenne? mert olyan sajna nincs, mióta a bedugod-és-játszhatszis jóságot kitalálták redmontban.
süti beállítások módosítása