nejlonliberális [ bibóiánus-szekció arczkép]

Biztos van valahol neoliberalizmus De ami itt van, az nejlonliberalizmus, vö.: nejlonparaszt.
A Tiszta Zsír Kritikája ez.

Az értelmiségi űl a naftalinszagú tisztaszobában. A horgolt csipketerítőn nejlonabrosz, azon az egyetemi jegyzetek. Keresztapuék trancsérozzák a gyisznaót az alsókonyhában: bélsár és pályinkabűz. Ellenben a mélymagyar ételmiseggi űl. Űl, mit a bizonyos az Vörösmarty versben . Reggel keresztanyu behoz egy nyélonabrosztot, meg a tányér hagymásvért, azt megeszegeti (a hagymadrabkákat gondosan a tányér szegélyére piszkálja).

Megjegyzés: A fürdőszobában WC nincsen... A magoss értelmiségi, ha lány, akkor a törtgránitos csiszoltbegony kövezet közepén az összefolyó likacsos rozsdás vasfedélkéjét elemelve pisikél, többnyire célbatalálva, ha fiú, akkor a mosdókagylóban tárolt mindenféléket (sosehasznált pamacsok, kövült Barbon-tubus, ez-meg azt, EXOTIC deodorant ) kirakja, majd a kagylóba hugyál. Rányitja a csapot: rozsdás víz: tavaly disznóvágás óta nem vót nyitva...


A Magoss Értelmiségi abba a borzalomba ki nem megy. a bejárón parkol a sógorék Wartburgja, keresztapu procc Zsigulija.
Délben keresztanyu a savanyú pörköltet adja be. Sok krumplival, szafttal.Vagy szaft nélkül. S mert a fiú már nagy: egy üveg Zöldbányait. Nagylánynak Dáridó bor-t. Asszonynak való édeset. Az vért csinál.
Tósó, Zvonkó, Hansi, Dávid, Milanko, Szilvána, Mira, Nani, Zsuzsa, Juló, egyremegy, egyenletesen a Tiszta Zsír kritikáját adja meg derék ételmiseggink. De nem most. A sok zsíros étel. Tompítja a gondolkodást.
 

Úgyhogy ide Wittgenstein sok, Eiznstejn is.  Bibó még él, de már nem sokáig. Szemináriumon gyakran szóba kerül, főleg, ha a tanseg már benyomott.

Ebéd után benyomja a sört, majd felteszi az Omega V-öt.. Az unokatesónak ez az egy lemeze van. Nem az alufóliás-borítós persze. Az unokatesó zsírbunkó, tőti a hurkátkóbászt. Vízügyiszakközepet végzett, és elsőre nem vették föl üzemmérnökire.
NemtudomanevedHossegítseknekedNemtudomahemhemnyémmm

Délután kettőre végeztek is a mosogatással, csak abálnak, a tökrészeg sógor süti a tepertőt odaki' a katlanon, danolgat. Tiszta takarítás a kiskonyha, pálinkaszag és ultimó illat, most ki kell ülni a családhoz és azt hazudni, hogy keresztanyu recsegőkristálycukros zsírkrémes habosüteményei finomak. Még szerence, hogy van kókuszos kocka is, rumos...

Bibó István, Tomori Viola, Erdei Ferenc, id. Erdei Ferenc, 1940 körül forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr48938405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.14. 02:02:21

a katlan aszmiaz? mert nekem ilyen sztálingrádok jutnak az eszembe.

magyar-magyar szótár 2009.02.14. 02:17:09

Van az üstház. A vashordók feltalálása óta különösen. (Rákosi alatt a benzin nem kellett senkinek, tehát a szerző katona a feődre engedte a bérzint s úgy adta el a parasztnak, hogy az a kováccsal üstházat csináljon belőle.

Egyébként a parasztasszony sokszor maga, az ura nélkül rakta a katlant. Agyagos feőddarabokbúl, tégla is közé, ha akadt. Bétapasztotta (a szája pont akkora, hogy az üst megálljon benne) ... tájankint , néhol az üstháznak meghagyták emlékbe a katlan nevet.
A hadi szakírók romantikus nyelvezete // a sportújságírókéval. :)
süti beállítások módosítása