kókányolás -a legények játéka volt a kókányolás, a tojásvágás. A tojást letették a fal tövébe, és öt gibiclépés (lábfej) távolságból kellett belevágni a krajcárt. Ha beletalált a pénzzel úgy, hogy az megállt benne, akkor a kókányoló nyerte a tojást.
Az én legénykoromban a legények nem szaroztak már, tengerészterpeszben megálltak a kettesvillanyoszlop előtt a sarkon, naftalinszagú műbőrkabát, műszálas digó trapéz szövetnadrág, digócipő, és a tojásokat a Skála-kópés nájlonszatyorból egyenesen hozzávagdalták a villanyoszlop betonlábazatához, aztán lehúgyálták, ha még célratartani képesek voltak.

locsolóvers: Hosszúútrú gyüttem, a zúton hasraëstem, ëëëfelejtettem a verset, vankőbányaitok? [szabad-ë locsóóni?]

A kókányolásnak az ügyetlen tákolmányos barkácsolás jelentésébe torzulása arra mutat, hogy bőségbeni pocsékolás-féle jelenség is volt ez. (Mint a spanyolok paradicsomdobálós fiestái is ílyesëk...)

A barkácsolás eredetileg famunkákban a fa [rönk]  előkészítése, nagyjázása, bárdolása. A bárdolatlan tehát nyers, faragatlan.

A mélymagyar nemzeti sport, a magyarköpködés hívei azt hiszik, hogy a kókányolás mélymagyar jelenség. Tehát, hogy fogjuk a Zónijó közlekedésfejlesztésre tett igérvényét, ami tkp egy pü-i keret, amiből adHATó majd pénz öszmagyar közlekedésfejlesztésre, aztán a 14 éves előkészítőszakasz ellenére is csak barkácsoltnak tekinthető mélységi [talajvizsgálati]előtanulmányok után nekifogunk úgy a 4-es metró kókányolásának, hogy már az első évben felyűlhaladjuk az 500milliárd Ft-os teljes úniósigérvényt az 50%-ával, már tavaly, év elején 750milliárd volt az, amiről ma senki nem meri megmondani, hogy 1000milliárd. Namost 1000milliárdos metrót befeléi ndítani ÚjBuda urbanológiailag semleges lyuk-ából a hamarosan nyugdíjas lakóparkká örgedő Őrmező s Gazdagrét szomszédságából, amikor a városi nagybevásárlások már a hypermarketövezetbe kifelé irányulnak, ahová viszont a 4-es metró nem fog kiérni és egyébként az is autósműfaj, mint a munkába be-járás Budapestre, ami meg az egyre inkább ki-települő munkahelyek miatt is több, mint érdekes ötlet, hát, akkor ez egy példa kókányolásra... Erről tereli el szépen a figyelmet pl a BKV-köpködés & fikázás, mint néplélektani áfiom [mákony].

Sufniország nem mélymagyar jelenség. A kókányolt, tákolmányos sufnizmus ott kezdődik, ahol a gótika végetér. Mintahogy sok óperenciántúli [Ober-Enns], bergengóc [Bregenz] néplélekista szerint Európa határai addig nyúlnak, amíg a gótika. Foltonkint tehát akár Szászrégenig. A gótika határa ott van, ahol még lehet újságot árulni perselyes nejlonzsákból.

Kókányország maga a szocialista és posztszocialista mélabú. A kontraszelekció. A mesterek a Pannónia motorkerékpárgyár telepén elkészítik egy korszerű  350-es egy[s alumínium!]hengeres, jóformájú piac (export) képes motorkerékpár prototípusát, erre a főnökök hozatnak egy Yamaha motorkerékpárt, és a szocialista termékfejlesztés módszerei szerint  lemásoltatják. A kőleves szerű konstrukcióba eleinte dollár-relációs [dollár alapú import] eredeti Mikuni-porlasztót szerelnek, eredeti japán hátsó lámpával, eredeti japán gyújtással. A többi mind vacak a motorban, mert nincs hozzá anyag. A szocialista kókányolás egyik jellegzetessége, hogy az ötlet kiváló. A szart nem trágyázni  földekre viszik ki, hanem várat akarnak építeni belőle.

Moldova György, a tehetségtelen szépíró, miután a lektűrírás színvonalát (Szilvási-Berkesi vonal) is képtelen volt elérni, a gyermekirodalmunk fellélegezésére nem gyerekírónak csapott föl, hanem hűdenagyon megmondó és tényfeltáróembernek, mert Nyugaton és Lengyelhonban (Kapuczinsky) az divatbajött. Receptje egyszerűbb, mint a rántottlevesé: Menj el a minisztériumba, kérjél papírokat, kisérőket, engedélyeket egy lehetőleg zárt, saját szakzsargonjában sajátos humorral megfogalmazott anekdotakincset ápoló ágazat felkeresésére, jegyezd föl, amit hallasz, futtasd át a cenzúrán, és amit átengednek, azt szerkeszd meg és add elő sajátodként: népszerű leszel. Az Akit a mozdony füstje megcsapott -ban azért benneragadt a lényeg: Kókányországban, ha minden szabályt betartanának meg törvényt meg rendeletet, akkor lebénulna az élet.
Moldova jellegzetes kókányolása és sunyisága pl az Edéztetés, azaz véleményformáláson keresztül a politikailag nemmegfelelő személy ellen hangolni a közvéleményt. Ez az agitprop módszer újvicc a blogoszféra újszülöttjeinek. Az Edé -kkel (DAF-fülkés Rába kamionok) igazából a sofőröknek az volt a baja, hogy nehezebb volt a jobban kiszámítható fogyasztású autóból üzemenyagot lopni, valamint a vacak anyagból készült porlasztócsúcsok max 40ezer km-t bírtak, elkoptak, s a motor a becsöpögés miatt füstölt.

Kókányoraszágban nem is azért hoz a későfeudális despotikus bürokrácia annyi szabályt meg rendeletet, mert azokat be lehet tartani, hanem a cél az, hogy potenciálisan a társadalom minden szegmense bűnös lehessen. Nem tudsz Kókányországban egy bokányit lépni úgy, hogy valamilyen szabályt ne hágj át [meg...] azzal. A szocializmusban is ez volt a vezérelv -tehát a posztszocializmuban is.

Sőt: a posztszocialista agyonszabályizmus nem is bürökrácia, hanem bürök-rácia: kívülről fásult, belülről pudvás, sőt,lyukas: áthágható.

A kókányolt jogrendszerben minden lehetséges és az ellenkezője is. Csak a kishalak akadnak a hálóba. A Csillagszóró hadművelet minden pitiáner, tízezer forintokon csaló kiskereskedőt lebuktat. Csak akik milliárdos tételben csempésznek, azokat nem.

Akkor ne csudálkozzunk, hogy a szabadkereskedelem elvét ott megvalósítják, ahol még nem kéne. Pl olcsóbb az  S/M méretű , import tojás, mint a hazai. Importra szorulunk abból, amiből idehaza bőséggel termelnek. A másik variáció ősi: a nyersanyagot viszik ki innen s importban hozzák be a magasfeldolgozottságú végterméket. A magyar tejmarhatartás, tej-előállítás az olcsó import miatt megy tönkre. Ha nem lehetne behozni olcsó import műtejet, akkor az olcsón felvásárolt magyar tejet lehetne eladni helyette ugyanannyiért, egyébként a szabadkereskedelem elvei szerint, viszont a hazai marha hazai földön trágyázna, és hazai talaj gazdagodna a marhatrágyán.  Ma, amikor ezeket a sorokat billentyűzetbe verem, 50 Ft a tej felvásárlási ára. Az ostoba ergya zsírparaszt, aki akkora marhaállatt, hogy még tehenekkel veszkődik, belemenne a 80Ft-os felvásárlási árba is. Az átvett tejet egyébként nem azonnal fizetik ki, hanem 40-60-100 napos késedelemmel. Tehát a nyerstejet már rég feldolgozták, piacra került, sőt, az emésztő-be, mire a hülyeparasztnak kifizetik. Magasak a költségek: Hoogyne lennének magasak! A tejet ugyanis utaztatják, többszáz kilométert, Szombathelyen miskolci, Miskolcon szombathelyi terméket árulnak az üzletekben, a két teherautó sofőrje már integet egymásnak, amikor ugyanazon az úton, járatban, ugyanazon órán találkoznak. A 100 éves tejgyűjtő hálózatot felszámolták. A gazdák pár ével ezelőttig mindössze 2-4-6 kilométert bicikliztek, autóztak, 20-at a tejjel- A zsírmagyar paraszt ostoba és konok: ha a felvásárló bezárja a tejgyűjtőt , akkor a zsírergyparaszttya összedobja a pénzt kisteherautóra, vesz rá tartályt s úgy szállítja a tejet 50-100km-re, alig győzi őket a későfeudális Hatóság agyonbirságolni.

Úgyhogy, ha az ember belegondol, a kókányolás talán mégse nem távolodott el olyannyira eredeti jelentéstartalmától.

Amúgy dizájncenterileg kifejezvést a kókányolás alapja a szerzés. A szerzés a lopás, tolvajlás és  rablás jellegzetes mélymagyar eufemiá-ja. A szocialista relációban beszerzett anyagot jóleszvalamire-alapon a budapestiparaszt érdi telkén, vidékiparaszt az egykor még seprős udvarán felhalmozza. A mezőgazdasági gépgyárból az acéllemez lapokat, amikből az elemeket sajtolják (kallantyúk, nyirettyűk, csillagkerekek) kerítésnek használja föl. (A gépbeállító úgy is állítja be, ritkásra a kivágót, hogy maradjon anyag a hulladékban...)  A későfeudalizmusban mindenki úgy él, ahogy tud. A budapestiparaszt ereszkedik le a külbudai utcán (1977.) a hajnali órában, a közi' előtt ládákban a tej, ládából tej kiborít' tejesláda csomi'ba bepakk, tőgáz: 30 évig rakja ide-oda érdi telkén, ami azóta lakóövezetté lett, a 77 tejesládát jó lesz majd valamire alapon. Pl az apróbb lopottholmit összerakni. Az érdi házacskát a gangja, mint csiga puha testét mészváza, nyövi körbe-karikába. Sufni volt, ma a hirdetés szerint háromszoba összkomfort. A hűtőgépoldalakból készített teraszt lelambériázta és így ma konyha-étkező hatású.

Blogoszferiailag kedvelt copyrtéma az oroszok autó-kókányolása, az Audi motorral szerelt és Nissan karosszériaelemekkel kombinált Lada Samara. Azért az oroszok autóépítési és karosszériaművészetével foglalkoznak székbenyőtt kartársaink, mert mitse sejtenek arról, hogy Magyarországon nem csak BKV-buszt lehet veszélyes műszakiállapotban levizsgáztatni, hanem bármit. Tízezerszám keringenek poenképek balesetek során szabályosan kettévált autókról. Karosszérialakatos kókányolók művei ezek, a papírosautó kiselejéhez hozzáépíti a csempészett vagy lopottautó nagyhátulját és kész, vizsgálhatják vastagságmérővel, röggönyözhetik, minden lemez szűzanyaegyadta gyárizsírúj.

Egyébként a VolgaM21 BMW  motorral szerelvén,keskenyített oldalüveges tisztaamerika  , mint az orosz autósrófolás* [nashcar building] csúcsa kókányolása olyas, mint a posztmodern irodalom -de ez meg már egy másik czikkely lészen...

*Bartos Tibor szókókányolása Tom Wolfe magyarítottan Kandírozott mandarinzselészínű áramvonal  [The Kandy-Kolored Tangerine-Flake Streamline Baby] c. regényéből. Bartos Tibor ártatlan ebben. A kevésszóval [szótaggal] hadari,  amerakikanizmusoktól hemzsegő, jellegzetesen anglosaxo-szóképes-virányos  angolt nehézkes kókányolás nélkül  magyarítani, jó, ha az ember leiterjakab nélkül megússza...

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr9902648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.29. 14:24:24

a szerzés az nem ősi katonai mesterség?
egy walkmanből négy pár ndk ablaktörlőt, abból másfél tucat műanyag rószaszín falmingót, abból két kiló műharisnyát, abból meg két walkmant?

magyar-magyar szótár 2009.01.29. 15:07:31

Sőtis, hogy katonai. Mely szépen írandja Móricz Apánk az ő Erdély-ében, Bethlen Gábor békét kötött. Állnak a hadak, mezítláb: most haza kell menni szántani. Rínak is, hát mi lesz a [szerzés]val? Mit mondanak otthon. Ígérje meg a fejedelem, hogy lesz háború. Végül ezzel küldé nagy nehezen haza a hajdúkat az eke szorvájára, hogy majd intéz valami háborút, nemsokára.

budai zöld 2009.02.05. 16:26:13

Gyönyörü ez: "Kókányoraszágban nem is azért hoz a későfeudális despotikus bürokrácia annyi szabályt meg rendeletet, mert azokat be lehet tartani, hanem a cél az, hogy potenciálisan a társadalom minden szegmense bűnös lehessen."
És arról még nem is beszéltünk, hogy munkahelyet teremtünk a betartatóknak, lehetöséget az kikerülöknek, gyárthatunk rá kiskaput, még további szigorítást - és pár év múlva reformálhatjuk.

Asszem amúgy ez lenne a gótika (európai értelemben vett) keleti határa:
www.panoramio.com/photo/777543

De azért az átmeneti övezet a kókányolós sztyeppeövezetbe nyóccáz kilométerrel nyugatabbra elkezdödik.

saclos (törölt) 2009.12.19. 00:53:36

Az Edéztető Moldova tekintélyes kitérője példa az Edéztetésre? Önmagyarázó bejegyzés, üdítő találmány.

GM8 2020.07.31. 18:50:50

A kókányolás az igénytelen, gány munkára nem hiszem, hogy ebből a játékból ered. Szerintem valószínűbb, hogy a "bottal verés" jelentés a forrása. Hasonlóan, mint hogy valaki valamit összecsap, összeb@52, összetaknyol (heggesztő ipari szakszleng), a kókányol is hasonló színezetű. A bottal verés a gondatlan, hányaveti, kiméretlen, romboláshoz és károkozáshoz gyakrabban köthető, mint hasznos tevékenységhez.

"kókányol kókányul kókányull (kóká. nyúsz, -ó, kókányujjon) i. ’hosszú bottal ver (embert, állatot, gyümölcsfát)’. Kókányulli a disznókat. - Valaki kókányúta a diját."

Eperjessy Ernő: Regionális cselédszótár. A zselicségi uradalmi cselédek regionális szótára 1900-1950 (Kaposvár, 2010)

Frick László Intézet 2020.08.01. 07:39:38

@GM8: NAGYON KÖSZÖNÖM A HOZZÁSZÓLÁST Domokos Mátyás visszaemlékezéseiben van egy szakasz fiatal [szinte népi kollégyista...] , egyetemista korából,a nyelvész professzorával,aki nem a Horger Antal volt,aki azt vallotta József Attilláról, hogy az egyetlen nyelvész zseni ,akivel találkozott, szóval Domokos említette ezt, a proefesszorral szemináriumokon és egyébként akár az egyetem folyosóján vagy bárhol,lehetett közölni ,akollégiumban elalvás előtt ezt játszották,a szófejtést

etimológiai ötleteket.

Hihhhhheteten korunkban,amikor a vita nem művészet vagy a gondolkodás képességének edzése,hanem [a netokráciában] a vita/vitatás súlyos személyeskedő támadásba számít

tehát Domokosék egymásnak vagy a professzornak felvetettek etimológiai ötleteket aztán vagy úgy tippeltek, hogy az jó vagy ha ki lehetett zárni,kizárták.

Rálehet hibázni egy szó etimológiai eredetére.

Szerintema tiéd is egy lehetséges verzió,ráadásul nem zárja ki az enyémet, ha úgy értjük, hogy a tojások elbaszva,pocsékolva.

Én simán leírom a basz,a fasz,a kurva , de főleg a geci szót,mert a geci az,ami ma a matyi [-> Matyi pl a Matild beceneve, ahogy a Janika pedig a Johannáé ->Krúdy] ]. A Geci a Gerzson,Gertrúd, Georgina,Géza [ Geci bátyám! -egy régimagyar regényből, azt hiszem báróJósika] szóval göbetűs férfiés női nevek becézése. A trágya pedig a fűszer -re egy átalakult szavunk,minthogy a trágya a szántó fűszere. A gyümölcsök édessége semmi mástól nem származhat mint gazdag humusztól , trágyától.

Aztán erre az ember rágogliz,én itt tippelni fogok,a trágya szerepét vitató internetes bölcsességre,ami szerint az édes íz a Nap sugárzás hatására a semmibőlis keletkezhet és a görög fügékre fog hivatkozni NAGYON KÖSZÖNÖM A HOZZÁSZÓLÁST
süti beállítások módosítása