seprős udvar - megismerni a jó gazdát, gazdaasszonyt a seprős udvarról. A rossz gazda nem szarvasba rakja a trágyát, csak úgy ide-oda dűti a saroglyáról, talyigáról. Mindenütt szerszámok, farakás [=patkányfészek], ez-az ledobálva, egy kupac ilyesmi, amaz cuccujialista rëlácijóbú, amott a régi Moszkvicsok rozsdásodnak, emitt egy  Bëlarusz MTZ. Amelyik udvar seprős, azt a gazdasszony, de néha maga a gazda is egy vesszőseprűvel szépen tisztán tartja, egy gaz-szál, szalmaszál sehol nincs.

seprősudvar egy petőfiszállási tanyán forrás

 

 

 

 

 

http://www.mng.hu/isztar/FEO/L/FEO000063.jpgHollósy Simon festményén seprős parasztudvar

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.tamastanya.hu/images/lakodalom/tanya-udvar-03.jpgseperhetetlen nejlonparasztudvar jellegzetes budapestiparaszt sziklakerttel és műanyag kertibútorokkal : 

 

    

 

 

 

 

Tanyán, ahol senki sem látta, ritkán tartottak seprősudvart. Különösen az Első Település Reform (tanyavilág lerendezése 1948. )után...

Ez még az első településreform előtt készült kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr10878976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.01.15. 09:59:55

Nem szokásom magamat reklámozni más blogon, de annyira idevág egy korábbi írásom, hogy szeretettel beajánlom a dolgot:

tajkep.blog.hu/2008/03/18/sufniorszag

magyar-magyar szótár 2009.01.16. 08:49:26

Gasper, a cikked pompás, nekem egyből a szolnoki Pletykafalu ugrott be, noés a vasutakról általában a kertekalja. Külön döbbenet a Nyugati Pu -ról kifelémenet a mumbaizálódó vasútmellék a favellákkal.

Már felfigyeltem a blogodra Ekker úr blogján keresztül.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.01.16. 13:05:29

@magyar-magyar szótár: örülök hogy tetszett az írásom. Igazából annak örültem meg, hogy folyamatosan nyomatod/nyomatjátok azokat a kérdéseket, témákat, stb amelyek többnyire engem is foglalkoztatnak. Na de nem smúzolok itten tovább, inkább olvasgatok :)))

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.01.16. 19:25:53

Ami a régi moszkvicsot illeti, szomszédom - nagy földművelő - piacozó, borászkodó, de ha kell meghegeszti a kipuffogómat sajátfejlesztésű gázzal, szóval rákérdeztem mért nem dobja már ki azt a kereketlen trabantot ott ami ott áll a sarokban. Azt nem lehet, mondta - abban kelnek a palánták.
Amikor lejöttem gyakran láttam füstölgő vécéket különböző udvarokban. Rákérdeztem,s persze kinevettek. Füstölők voltak, de ma már egyet sem látok, meg sem merem kérdezni miért?
süti beállítások módosítása