intézményesített korrupció - feudális államban a beszedett adók ellopása a az adószedéssel megbízott (azt bérbevevő) szervezet által. A kincstár fogyatékkal vagy egyáltalán nem kapja meg a beszedett adó- sáp dézsmanemeket, ezért mégnagyobb adókat vet ki, amiáltal fajlagosan az adók-sápok és dézsmák, valamint a harács (török szó, haradzs: rendkívülien beszedett adónem) könyékiglenyúlása csak csak növekszik.

A korrupció lenyúlja a külföldi segélypénzeket. 1525-re a pápa által az "Európa Védbástyája Magyarország" című projekt keretében összekunyerált pénzeket a végvárak renoválásával megbízott főuraink egy garasig könyékiglenyúlták, a háromfalú végvárakban, se pénz, se posztó, a vitézek asszonyaik ruháiban adtak szolgálatot. (Forrás Zay Ferenc Az Landorfejírvár elvesztésének okairúl )

Formái: egyszerű ~ : Nyílt feudalizmusban egyszerűen lenyúlják a néptől beszedett pénzeket és kész. Uralkodó osztály nem adózik, törvényesen hagyja ki magát az adózók listájáról.

bonyolult [burkolt]~: bábparlamentális áldemokráciákban, ochlokráciában, despotitív oligarchikus lopcsalista ügyes ill médiakormányzás esetén Az állam bevételszedő szervezetei csak kismértékben dolgoznak zsebre (egyéni korrupció) a korrupció központosított és az Államvezetés egykézből oszt le vissza korrupcióspénzeket.

Bonyolultan intézményesített korrupcióban lényegében a szűkkörű vezetés közismert, sőt "piacvezető"  adómegkerülőkből áll, még vállalkozó korukban  a dosszié-cégekkel való offshore-izálás, állami tőkeinjekcióval tunningolt vállalat szakszerű kivéreztetése   bajnokai voltak, ismeretesek gazdasági bűncselekményeik, melyek jogi elévülése ezek szerint morális elévülés is,  és egyébként sem adóznak. A bábparlament képviselő a kispolgár szemében orbitálisan nagy, egyébként meg a nagypolitikai korrupcióhoz mérten filléres kis pénzeket számla nélkül vehetnek föl kváziköltségeikre.

-állami nagyberuházások tendernyerteseitől szed vissza [ könyékignyúlás ] meghatározott százalékot (a kádári-szocializmusban A Párt nyeli be illetve költségvetési lyukakat foldoznak így, ez egyban a fidesz-típusú lenyúlás. Amelyik párt gazdag, vagyonos, annak nem kell ilyen pármilliárdocskákkal zsonglőrködnie, egyszerűbben folyik az összegek könyékiglenyúlása a magánzsebrevágás által)

-megfelelő politikaiviselkedésért , pártszerűség   jutalmául oszt le: fal-tanácsadások díjazása, álpályázatok nagyonisvalós nyerteseinek pénzleosztás. Álvállalatok (Szetey típusú részvénytársaságok) dógozóit, akik az Állami Szféra [A Struktúra ] exdolgozói,  fizeti. 15-24ezer Ft/órás előadóidíjak államiintézményrendszer fejtágítói előadóinak, etc. Sorolhatnánk.

Bokros Lajos:"Miközben Magyarországon magas az állami büdzsé hiánya, nem valósulnak meg a gazdaság hosszú távú növekedését elősegítő beruházások. Ilyen körülmények között nem reális az a várakozás, hogy 2009-től megindul a gazdasági fellendülés - vélekedett a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ)   gazdasági fórumán 2007.árilis 24-én. Amennyiben nem kezdődik minden területen azonnali és mélyreható reform, hazánk a közvetlen térségben sem kerülheti el a leszakadást. Magyarország az új EU-tagországok körében máris nagyon rossz mutatókkal rendelkezik.Ma Magyarországon intézményesített korrupció folyik. "

-2008. decemberében, mielőt a nagy önkormányzati rererereform 2009 sajtókampánya beindulna, titkos kormányhatározatban 3 milliárd Ft-ot osztanak szét A Párt irányítása alatt álló önkormányzatoknak: Heves megye, Nyíregyháza, Szeged stb. Mikor kihirdetik a rendeletet, már lejárt a "jelentkezési határidő".

- "Csillagszóró" "Húsvétinyuszitojás" "Mikulás apja kaszája" "Jézi Anyja Pirospapuccsa"-fantázianevű sápszedő harács hadműveletek. Példa: Miközben kínai nagy importőrök a nagykapukon zavartalanul szállítják be konténerszám a Tiltott Áru-t, aközben kiskereskedőt tízezreit birságolván egymilliárd forintot szed be a kommandó és még jó sajtót is kap az ügylet.

"Csak a kis halak akadnak a hálóba." /orosz börtönbölcsesség/

-Zéró Tolerancia közlekedésben A 2008. javában a magas üzemanyagárak miat jóformán csakis az közlekedik, akinek munkája miatt feltétlen szükséges, a hivatásszerűen közlekedők a megtett kilométer arányában mindig jóval kevesebb baleset okoznak. A traffipaxokat nem a neuralgikus helyekre építik, hanem ahol várhatóan sokak beugranak és szabálytszegnek. A traffipax és egyéb ellenőrzések birságaiból nagy bevétel összekaszálása. Mihelyst olcsó lesz az üzemanyag (2008. év végén) drasztikusan nő a balesetek, a halálosbalesetek szám,  a kari nagybevásárlásra vasárnapiautósok hordái indulnak nyárigumival szerelt kerekeken gördülő nullaszázalékos előlegre vásárolt olcsó kis családiautóikkal, amik max 10ezer kmt, ha mennek, viszont 3 év alatt másfél millió Ft rohad le bennük ézrevétlenül (a 3millás autó másfelet, ha ér 3 évesen, de ki sincs fizetve, miközben a tőketartozás még 2 milla... és egyébként meg 25ezer km-rel újszerű.)

-Miközben a BKV-fikázás szakmánybloggerei egy kettészakadt autóbuszra terelik a közfigyelmet, maga a Közlekedési Felügyelet az intézményesített korrupció bástyája. Magyarországon lényegében bármilyen autó leműszakizható, nem csak műszakilag alkalmatlan BKV-busz, a járképtelennek beviszik a rendszámát meg a forgalmiját, a gépjárművek eredetvizsgája leginkább lopottautók legalizálását szolgálja, illetve megegyező azonosítójú két jármű esetében azt a járművet kobozzák el és vegzálják tulajdonosát, amelyik a legális importból származik.

"Mit csinálsz, te kiscsibe?

-Ugyanazt, mint a naccsibe, csak kicsibe'" /magyar börtöndalocska/

-gabonafuvarozó magáncégek tulajdonosai az állami tulajdonú MÁV vezetőit megkenik, (1992-2008) a malmokat, gabonatárolóhelyeket összekötő vasútvonalak kiaknázatlanul maradnak. Néhány tucat közúti gabonafuvarozócég pártízmillárdos haszna fejében ezermillárdosnál nagyobb károkat okozva széjjeltrancsírozza az ország közútjait. Mindezt a Közlekedési Felügyelet, a MÁV felügyelő főhatóságai szives elnézésével. Még ismert blogger is van a szemet húnyó főhivatalok vezetői között, az azóta megszünt vasútközlekedési főhivatal vezetője Antal Dániel blogger. A MÁV teherfuvarozási ágazata belerokkan a fő fuvartéma elveszítésébe... Majd a szakszerűen lepusztított és elemeire szedett vállalatot szintén az intézményesített korrupció kereteiben az Ö.B.B. kezére játszák. Ausztriában pattan ki a teherfuvarozási ágazat korrupciója -Magyarországon másfél napig sem téma a megfelelősajtóban.

-az anyagi mellett intézményesített a (hamvas-i értelmbe vett] szellemi korupció is: A papírterek összezuhannak, egyre keveseb papíralapú újságíró kap pézt, netokratív módszerekkel a blogoszférában szinte ingyen lehet tudatmódosítani megfelelőgyerekeknek. Dekoratíve be kell vásárolni pár zacsi mekivacsi áráért néhány  másvéleményű bloggert és már meg is van a netokrácia illuzórikus korszakának látszólagos mindenlehetségesalapú semlegessége.

Miközben a korrupció totális, a tényfeltáró újságírás szünetel, ha egy kisebb balfék véletlenül hasraesik a rokkantigazolványvásárlás korruptív ügyleteiben s megírja, akkor persze őt rabosítják.

A figyelemelterelő kommunikációs műveletek kisebb zacsi nyomimogyikat emitt csörgiznek -ezalatt pedig amott a nagykapun a diót kamionszám ki lehet vinni.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr72898922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Wilbur Swain 2009.01.24. 19:37:18

hmm, a reakciót is betámadod? azt gondoltam, hogy ők hitelesek

Bali01 2009.01.24. 19:37:37

Teljesen jó post.Tetszik.
Semmi nem változik,évszázadok óta,de remélem ebbe a klassz kis válságba végre beledöglik a korrupt állam.Bízom benne,hogy még ebben az évben elfogy az utolsó hitel is.
Apróságot azonban hiányolok a blogból.
A sápszedő,mentőcsomagértkönyörgő köcsögbankokat.

., (törölt) 2009.01.24. 20:19:06

Igen, jó. Igaz, nem változik ettől még semmi, de helyettem is kitörtél magadból.

torró 2009.01.24. 20:36:34

Az a baj Bali01 hogy ebbe mi döglünk nem ezek a rohadékok. A poszt még elbírt volna egy -két kiegészítést valóban, de ahogy HOFI suszterja mondja:így se rossz.
De remélem jön még kutyára dér!! Kíváncsi leszek a többi kommentekre!

joungen 2009.01.24. 21:01:47

azért jó az amit írtál, mert vitaalap lehet. :) néhány dolog szerintem nem korrekt, pl. úgy tűnt többszöri elolvasás után is, mintha szerinted bizonyos korrupciós formák bocsánatosabbak lennének mint a többi :) remélem nem így gondoltad. amúgy jó írás, kár, hogy ugyanezt és ehhez hasonló dolgokat már 23 milliószor leírtak ebben az országban :) az eredmény egy nagy csillogós NULLA. senki nem akar ugyanis változni. ugye a 10 millió kis kommunista országa vagyunk :))) szinte mindenkiben ül belül egy aprócska, manó formájú Kádár elvtárs :D

gordu 2009.01.24. 21:26:43

Egyéni a stílusod, te amolyan irodalmi mérnök lehetsz, de jó ez így tálalva.

Kifáradt viták összegzése szokott ilyen lenni fórumokon, mint ez a poszt, és tényleg nem szükséges ennek már vitát generálnia, illetve nem azt kell generálnia: nyakig ülünk a csokiban.

Én már hajtogatom a 10 év alatt megkeresett ingeimet a bőröndbe.

agár 2009.01.24. 21:27:06

Senki átlagember ne reménykedjen:
"Akárhogy forgatjuk is a jelszavakat, nehéz megkerülni a valóságot, mely röviden úgy szól, hogy az emberek szegények, a világ embermilliárdjainak igen kis töredéke gazdag csak, s ha a birtokos szerepét át is vállalja időnként a gazdagoktól az állam, az emberek tömegei változatlanul szegények maradnak."
Márai

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2009.01.24. 22:20:46

Jó poszt, de azért a minimálbéres versenyszféra által okozott károk is ide tartoznának...

2009.01.25. 01:00:11

Jó cikk. A zéró toleranciás szekcióhoz esetleg egy kis kiegészítő: az utakon történő halálos balesetek számához szerény véleményem szerint, legkevesebb köze gyorshajtásnak van. A dobogó első fokára helyezném azokat az embereket, akiknek van ugyan jogosítványuk, de az autóvezetéshez, és közlekedéshez -egy fikarcnyi nemsok- annyi közük sincs. Se tehetség, se adottság, se érzék, se koncentrációs képesség. Ha ők gyorsan mennek abból van a baj. De a dolog amolyan magyarosan van elkenve, a lécet nem emeljük, nem képesség szerint megy a szelekció, hanem fordítva. Lehetővé tesszük, hogy a leghülyébb is autóba ülhessen, aztán a többi meg alkalmazkodjon hozzá. És kinevezzük a sebességtúllépést közellenségnek, amit tűzzel vassal boszorkányüldözünk. Pedig a kátyús utak, a botrányos útburkolat, a festések kopottsága, vagy hiánya, az ellentmondó kresz szabályok, az elsőbbségek meg nem adása, a frontálpuszik, a figyelmetlenség, szednek legalább annyi áldozatot, mint a speeding. Persze ezek nem mérhetők, nem lehet kaszálni...

magyar-magyar szótár 2009.01.25. 06:59:28

Hát, a korrupció
az anyagi
és a szellemi külön
megérne néhány rendőrkanyart.
Lehetek akkor is korrupt, ha lefényképezek egy kopott BKV-ülést és fölcímezem (címlapra alkalmasaá teszem) A világ legkoszosabb buszülése"

Kedvencem volt a Reakció című papírújság. Az önkorrupció gyönyörű példája ők, leveszik magukat kilóra, amikor még terjesztik is a netokratív, illuzórikus hazugságot, miszerint a blogoszféra szabaddá tesz. Attól korruptak, hogy résztvesznek a vetítésben, miszerint semleges az Index.
Az Index természetsen nem semleges. Úgy nem semleges pontosan, ahogy pl a Political Capital sem volt semleges.

A blogolás rongálja a stílust, slendriánná tesz, elkényeztet, azt az illúziót kelti, hogy korszerűen mondod meg.

Korrupt volt a héten Sasika61, amikor egy kb ma Magyarországon 30-40ezer embert foglalkoztató témakört, a magyarok sumér eredetéről (avagyis szittyaságáról) szóló mesi-mesi bamba néphülyítést a népszerűségért és a címlaprakerülésért úgy állította be, sokkal nagyobbnak és jelentősebbnek, mintha valami reális POLITIKAI veszély is lenne ez, valamiféle (nemmondomki...) réstaurácijaó veszélye. Holott a demokráciában ez így megy, isten álatkertje hatalmas, mindenfél baromságok körül mozgolódtak 2-3 80-1200 vagy 10ezres nagyságrendben emberek. És egy történész tudja azt a leginkább, hogy a szarka nem abban a fészekben költ, amire cserregve vezet.
És nem illik még egy amatőr történésznek sem a félrevezető cserregésben résztvennie.
Természtesen a magyar lakosság markáns részének (75% legalább) lövése sincsen, kik a sumérok, mi a fasság a szittyaság

magyar-magyar szótár 2009.01.25. 07:06:38

A mai fejlettértelmiségünk meglehetősen cinikusan feszt arra lyukad ki a témakörben, hogy ilyen emberk vannak itt, ezt érdemeljük, laissez faier legyen a Gyönge ÉS Ideális Állam. Történészek is meg társadalomszociológusok is ezek az emberek, akik közben nagyon is jól tudják, hogy még egyetlen ember életében is röpke lehet tíz év, a társadalomnak egy szempillantás, azt is jól tudják, hogy nem három év, de mondjuk 10 kéne egy Állam Kép átrajzolásához.. egy olyan országban pláne, ahol Az Állam fogalma alig 40 éve kezd a köztudatban valamivé formálódni a NAgy Apa Tápláló Fasz -képéből (Kádár Fasza )

Hooogyne lenne üdvös semmibe nem beavatkozni.. azonban a Korrupciós Rendszert is laissez faier???
Sőt: Neves társadalomszociológusunk az intézményesített korrupció kereteiben állami Rt felügyelőbizottságában ül[t?].

Akkor innentől a börtöndalocskának van igaza a kiccsébékről meg naccsibékről?

Én is korrupt vagyok: különben nem lennék itt.
Azonban vegyük már elő az arányérzékünket: Ha az államig ér a korrupció, az életösztönöm is aszongya, hogy pipskedjem és emeljem az orrom följebb... különben megdöglök.
És nehogy már az én pitiáner kispolgári hétköznapi korruptságaimra (tulajdonképpen cinkossá tesz a rendszer, hogy ne szólhassak) mutogassanak azok, akik millióköbméterstzám zúdítják ránk a gennyet.
süti beállítások módosítása