kappanolás - kappan: Neve a görög Kapon, római Capo-tól származtatható le. Ivartalanított kakas. >>Ha sok felesleges kakas van, kiherülik űköt [castratio]. A műveletet kappanyolás -nak hívják. A kappant azért szeretik, mert a kakasnál kevesebb takarmányt fogyaszt, mégis jobban hízik [jobb takarmányhasznosító], bőre finomabb. Ezenkívül, ha a kappanyt pálinkás kenyérre börúgatják [leitatják, vö "Az ital a legjobb póráz!"] ,  s csirkét tesznek alá, a legjobb csirkevezető, sőt, mivel a tyúknál nagyobb , több csibét is vehet maga alá. (Itt jegyzem meg, hogy a tyúkféle baromfiaknál a hím, a kakas résztvesz a csibenevelésben, s mint tyúkjait is hívja a finomságra, amit előrúg , pl pondrókat a földből, magvakat, ő maga utoljára eszik, különösen csibék esetén. Kelő kiscsibének a táplálkozási reflex kiváltására ugyanúgy előkopog, mint a kotló vagy az idősebb tyúkanyók. [blogoló megj.]) Míg a kappan a tyúkanyó szerepében, addig a tyúkanyó megint elkotlik, újabb fészekaljat költhet.

Sok gazdaasszony maga kappanyol. Kappanyolóasszonyok 1-2 pár csirkéért elvégzik a műtétet. A gyengébbnek bizonyuló kakasokat (amiket a vezérkakas úgyis vagy agyonverne vagy éhen veszejtene űzésével...) herélik. A bábakakasokat (akik alsóbbrendű szerepükben hormonálisan visszafejlődnek, nem látszanak hímivarúnak, ezért a vezérhím-kakas megkíméli őket.. de bármikor, a fő-kakas pusztulásakor kinyövik magukat igazi kakassá!!) nem kappanyolják, mert heréik oly picinyek, fejletlenek. Akkor a legmegfelelőbb a kappanyolás, amikor a kiskakasok elkezdenek kukorékolni. Jószemű gazdaaszony, ha kell, ilyenkor választ jó fő kakast.

https://m.blog.hu/lo/lorien/image/baromfiudvar/kakas2.jpgbábakakas- hozzánemértő laikus, pl frissenvégzett állatorvos, a tyúktól alig különbözteti el

A kakasokat a műtét előtt sötét helyiségbe zárva koplaltatják. A kappanyoló asszony a kakast hanyatfekteti és a [tojatócsű] penis nyílásánál alul megmetszi éles bicskával, ojtókéssel. A vágott nyíláson előtüremkedő hashártyát tűvel vagy mutatóujja körmével megböki (sohasem hüvelykujjal). Egy vagy két ujjával a hasüregbe benyúl s a heréket körömmel lecsípi a vezetékről. A heréket tányéra gyűjtik, néha a kappanyolt kakas taréját is megcsonkítják s azt is mellékelik a herékhez. A vérző sebet a kappanyoló aszony összeülti tűvel-cérnával, majd a   kappanyokat friss szalmával hintet sötét helyiségbe zárják vissza. Enni csak másnap kapnak.

http://aperfectcircle.hu/blog_upload/kakas.jpgSokatmegélt vén (4-5 éves) magyar (tanyasi un vadas és kendermagos keverék) kakas. Láthatóak taraján a fagyási sérülések nyomai.

kakasherepürkölttel a gazdaasszony az urának kedveskedik, de ő maga (asszony egyáltalán) soha nem eszik ilyet.

Aki "biotojást" szeretne, de képtelen leölni a baromfit, tartson törpetyúkot, amit tévesen japán -nak is nevez a köznyelv. A törpetyúk arab -s beduin tenyésztés, török közvetítéssel került hozzánk. Ezek maguk költik csibéiket, a kakasok résztvesznek a csibenevelésben. "Biokertben" (kapálni nem szerető magossanművelt értelmiségi félig elhanyagolt dudvás kertje) szinte takarmányozás nélkül elvannak, jobban kedvelik a fehérjét (rovarokat, rovarkártevőket, de sajnos gilisztákat is) mint a magvakat.

Akinek van mersze el is vágni a baromfi nyakát, az keressen tanyavidéken eladó vegyes tanyasi "vadas" magyar fajta csibéket, amiknek egyetlen őse sem volt hibrid, tenyésztett fajta. Ezek ellenállóak minden betegséggel szemben, jól kotlanak, kiváló kakasokat adnak (sajnos, ha sok a kakas és nem kappanyolják őket vagy nem vágják le jércekakasként, akkor bizony a vezérkakas sorra leöldösi vagy éhenveszejti őket..) A természetes módon szaporodó baromfi tojása kisebb, de sokkal egészségesebb a gyári, mesterségesen "festett" sárgájúnál,  különb, mint a 60Ft-os biotojás.  Kissé nehézkes a huncut elkotló tojókat felderíteni, sok csak akkor kerül elő a csibékkel, amikor azok már félvadak. Tanyahelyen teljesen elvadulhat az állomány és a tojások felkutatása biokalandtúrának számíthat.

http://www.web-set.hu/WEBSET_PICTURES/25/csibe1.jpgGyáricsirke. Hybrid, darvadozó  semmirevaló csibe, érzékeny a hőmérsékletre, napok alatt, csak fokozatosan csökkenthető a tartóhely hőmérséklete, kizárólag penicilinezett tápon tartható (táposcsirke).

Biocsirkét csak vadfényképezésben jártas fotóművész kaphat lencsevégre szerencsével. Fürge, élénk, hőingást jól tűr, száradás után azonnal eleven,. gyors. Ha korábban kel, társainál a gazdaasszonyújságpapírra szórt apródarával kínálja: kopogtat körmével a papíron, a táplálkozási reflexét a csibének így kelti...

A törpetyúkok közössége a koránkelt kis pipit befogadja, melengeti, a kakas foglalkozik vele a fészakalj kikeléséig. Szintén a törpetyúkoknál szokás, két kotló felváltva ül vagy egymás mellett költ, az egyik átveszi a másik fészekalját s az hamarosan újra lekotlik. A közösségből nem is minden tojó kotlik el, csak az alkalmasabbja.

Az ivási reflexet azonban csak a tyúkanyó válthatja jól ki, bár néha sikerülhet a gazdaasszonynak ez is (a víz, ha a csibe garatjára kerül..)

http://www.agroinform.com/files/apro/agroinform_20080813132716_PICT0052.JPGjérce -vágnivaló csirke. Ez a képen tojó, a jércekakasnak már nagy taréja van s kezd kukorékolni is.

A parasztházatvettünkvidéken stílus vagy rítus szerint giccsesen elbarmolt vidékiparasztházak vagy tanyák angolgyöpös  nejlonparaszt udvarán bajos a baromfitartás. És a gyöpnek, , annak biz' annyi lesz hamar! és akkor seprős udvart kell tartani.

 

"Csak akkor tarts állatot, ha van merszed meg is ölni, ha szükséges." /Bohumil Hrabal/

Wahorn AndrásWahorn András mezőszemerei parasztember

 

 

 

 

 

.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr32878910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.01.16. 00:16:30

bábakakas új volt

többi meg rám fért


és nem tartok állatot

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.16. 03:25:37

a csirke finom dolog, még a hibrid is.
az az angol bioszakács csinált egy nagytermes, kellékes előadást a csirke és tartozékaink felhasználásáról, a legtöbben a végén nem ettek, pl amikor a napos kakasokat elgázosították, vagy amikor "exrudált" tojásból készült az omlett.

nekem meg tökmindegy, rakok bele fűszert, meg ne nagyon mérgezzen.

de hogyhogy átmentél ilyen parasztromantikusba? nincs elég kurrens téma?

magyar-magyar szótár 2009.01.16. 08:52:02

Van kurrens téma bs395, de kezdtem elkapni a medvebajt, a monománia [bérmackófília] okozta tudati ödémát, ezért (viszonylag) pihentetni kell most :)))

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.07.04. 10:11:33

Bár nem egy mai poszt, azért örülök, hogy rátaláltam.:)
süti beállítások módosítása