kókler - "szemfélyvesztő, szélhámos. forrás: ismeretlen-Nem! Érdekes lenne fölvázolni, a  gaukler -ből, a vásári mulattató kópéból, vagabundus szélhámos tréfacsinálóból (Till Eulenspiegel, Thyl Ulensiegel  ) hogyan pusztult le a kifejezés jelentéstartalma az egyszerű kontár csaló-vá.

Hiszen a donhuán is hogy járt! [Don Juan] mai értelmének szinte semmi köze a XVI. századi eredeti verzióhoz, amit Prosper Mérimée igyekezett rekonstruálni a Lelkek a purgatóriumban c. elbeszélésében. Ma a donhuán afféle Casanova értelmezésbe torzult, köszönhetően persze az operalibrettók teszkógazdaságosan light verzióinak is... (Giacomo Girolamo Casanova, a biszexuális, azaz AC/DC nagyfasz 200 évvel Don Juan után élt, más korban, más ég alatt..)

 

A kókler, a mihaszna kópé az emberiség egyik legrégebbi népmesehőse, körbe-körbe a világon. A gaukler a Középkorban a vásári zenész, zenebohóc, pantomímes (az uraságot figurázza, aki persze mindenütt vérnősző, falánk és kövér).

A kókler mindig ellenzékben van, ha udvaribolond, akkor is. Kivéve persze a Síkbolygón és a blogoszférában, mert itt udvari kóklerek vannak, akik a kamarilla ellenségeit figurázzák ki, és ha nem találnak elég ostoroznivaló bűnösréteget, akkor konstruálnak püfölhető ellenségképet, vagy bemennek a kancelláriára az aktuális nevekért. [köztisztviselők, pedagógusok, hülyevallásosokok, de nem minden egyház, csak a kijelölteket szabad figurázni, a Hit Gyülit pl nem.]  A múlt század '70-es évek udvari kóklerei a Patyolat Vállalatot pifi-pufu-püfölészték, máma a MÁV meg a BKV-fika a sikk. A blogoszferiális udvarikókler a nagyítás módszerével fobizál, nem bohócot csinál a sátán kutyáiból, hanem rémképszerűen , napipolitikai aktualitással, érdeknek megfelelően riogat. Aztán, mire nem játéknackók, hanem egy magyar haider lép föl, persze cseszik történelmi jelmezben, a "büdös ergyanép" nem riad már, annyira halálúnja a Kiskakas és a süni c mesét...



Kedvenc kóklerem   .
A magyar kókler Ludas Matyi (Mátyás király Markalf-ja is az európai kókler-mondakörből való). Ludas Matyi-mese egyik első írásos feldogozása jogi glossza volt Werbőczy Tripartiumához. A gazdag uraságoknak miheztartásra, mi lesz ha a büdös parasztot (ma: zsírtraktorosgazda) hagyjuk beleszólni a mez'gazpiaci árképzésbe.

Az arab mondavilág kóklere pl Harún al Rasid.

A magyar újságírás egyik nagy kóklere a méltatlanul elfeledett, zseniális Frick László volt (szkeccsmen is a fimiparban). Frick  legkókleresebb kamuriportjában egy kóklert mutat be, aki úgy harcolt a KádárRencer ellen, (afféle mókás Kaóbász Mihály-ként, igazságáért.. de nem tragikumba, hanem komikumba fulladóan..) , hogy lopta, amit ért. Amit nem bírt el, az pocsékolta, pl fűtőként megfúrta az olajkazán tartályának vezetékét és az elfolyt fűtőolajat is a "nyereségébe" könyvelte el. Mint kókler szakács egy hajón halászlevet főzött az eltássaknak, és bele ízfokozóként saját excrementumát. Az eltássak aztán persze ünnepelték az eddig sohasemtapasztalt picanto ízesítést...
 

Tükör és Bagoly -a gaukler jelképei A Till Eulenspiegel első kiadásáról, forrás: wikipedia

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8a/Till_Eulenspiegel.svg/429px-Till_Eulenspiegel.svg.png

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr28810429

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: http://Tesco-Esport.de/index.php?mod=users 2019.04.19. 16:17:58

Solo Egy Star Wars történet (spoileres) élménybeszámoló - Filmhaver

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása