csöves - 1.hajléktalan -csőlakó. Átereszekben, szennycsatornákban tanyázó hajléktalan.

2.farmer v. kordnadrág: szűkre [be]varrott szárral. A kései trapéznadrágok meg egyenesszárú 501-esek szárának szűkre varrásával. Öltözködési stílus: Tornacipő, kerekorrú (alföldi , az Alföldi Cipőgyár termékei) cipő (1977. után, amikor a hegyes dígó lett a divat) M70 http://www.cserkeszonline.hu/Image/Big/tf105.jpgmintájú katonai gázálarcostáska a vegyvédelmi köpeny felfogatószalagjainak lógvahagyásával. Bolgár matrózpóló. Póló. Favágóing. Fekete műbőrdzseki ( Ramones ). Ricsekendő.

3.A hippiknek és huligánoknak bélyegzett ifjúsági szubkultúrális mozgalom folyamánya a 70-es-80-as évek fordulóján. Emblematikus zenék: A Földes műHobó László -féle nejlonblues (Hobo Blues Band) a P.Mobil (Schuster, ma félfasiszta Lóránt és zk) valamint a Beatrice. Vagyis a Fekete Bárányok. AE Bizottság, mint vendég. Edda -völkisches und industrial bluesmusik aus Mischkoltz. Voltak aztán a második vonalban keményen prae-punk zenekarok is. 

A Beatrice is szivesen hülyéskedett a nejlonpunkkal, pl hunglishül énekelte Feró ezt a Ramaónyesz-számot:

Áj áj áj áj a tisan görl/A te kislány a szenn'gödör  -persze a hunglish élőben angol ákcentussal ugye nem annyira nyilvánvaló a   zsűri számára...

A csövesek általában olcsó borokat ittak (csövidinka) vegyigyümit, feketecimkés, cseresznye fantázianévre hallgató, aromás vegyülettel ízesített krumpliszeszt. A gázöngyújtó még drága és ritka kics volt, inkább nitrohígítót meg technokol rapid (általános) ragasztót szipuztak. Amikor az 1982-es Hajógyári'ra piát vásároltunk egy budai közértben, meglepve láttam minden pesticsövesnél babakrémet. Kettesével vásárolták a kék-fehér, akkor még csíkos tubusos babakrémet. Azóta is titok előttem, miért -lehet, hogy valami ütős hatóanyaga volt annak is??

digók , azok föl a faluba (városba) menet nyomtak be gyorsan egy pár deka olcsó töményet, csövidinkát vagy kőbányait, hogy aztán a proccos presszóban ne kelljen annyit költeniük Pilseni-re, meg martinira. Egy proletárcsaládban, ha az egyik fiú dígó volt, sokat spórolhattak azon, hogy a lány vagy a másik fiú dzsaszta csöves. A csövesek, bár szemre lePUNKadtaknak látszottak, sokszor vastagabbak voltak a dígóknál, mert lejmolhattak nyíltan. Általában egy bélást kértek, ez nagyjából átszámítva (ami a bruttósítás miatt értelmetlen) 25-30 mai Ft-nak felel meg. 6Ft20f volt olyan cigi, ami még csöveskörökben nem számított gizda digóságba. Pl a szűrős Symphonia. Igazán kemény csöves az édeskés albán import Porti-t preferálta 4Ft20-ért.

 

A csövesek általában elfogadóak voltak, nem közösítették ki maguk közül a cigányokat, bár életemben két cigány csövesnél többel nem találkoztam. Amint a digó öltözködési stílus out-fit-isztikus gyökerei a BlackPower felé is nyúlnak, úgy nálunk is a cigány fiatalok tehetősebbjei inkább a digók közé álltak. Vagy ültek a presszóban. Cigány osztály-és padtársamnak összesen egy nadrágja, két ingje, két pulóvere volt, de mind digó stílusú. Főleg a cipője. Néha megtáncoltatta a törtcsiszolt gránitos lapokból rakott folyosón: "Dígó-dúgó a cipőm, ugye?" Igen!- mondtuk neki. -Hogyne! Persze...

15 komment

Címkék: csöves

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr65805225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budai Zöld 2008.12.05. 10:16:58

Mester, hatalmas tudást adsz át ezen a blogon. Mindekinek el kéne olvasni, hogy okosodjanak. (Tanítani kéne a cocojológusoknak, a nemolvasóknak meg le kéne adni a fókuszban...)
Énszerintem az 1982-es forintot 12-14-nél jóval többel kéne szorozni. 4,20 a Porti, 5,70 a tejföl, 1,50 a buszjegy; és talán éppen 82-ben ment fel a fagyi ára 1,50-röl 2,- Ft-ra.

magyar-magyar szótár 2008.12.05. 10:31:23

Budai Zöld tudom, hogy nem jó a 10-12 ill 14-es szorzó. Belebacharachacház a bruttósítás. Majd nemsoká az eurobevezetés fogja ennyire megszaxofonoztatni a magyart. Szó-ó-val, én kumulálom ezzel a kiB' bruttósítással, mintha nem lett volna, talán nem csal annyira. Mert ha vásárlóérték felöl nézem, akkor 20-szal is lehetne szorozni. A bruttósítás majd szócikk [inkább anekdot, mint szak~] lesz, addig is:

A svéd adórendszer reformszerű rászabadítása a magyarra by Kupa Mihály bá'. Bevezették a személyi jövedelemadót. Az Feudális Állami Mandarin-kar teeermészetessen úgy határozta meg a nettóját, hogy az egyenlő vagy magasabb legyen a bruttósítás előtti bérével. A jobbágy meg a hülyedógozó, az persze buktázott rendesen, meg az ergyaértelmiseggi a bruttósítással.
Nem vagyok azonban pénzügyész.

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2008.12.05. 23:11:11

Kedves Kommentelők!

Volt kedvesem mesélte, hogy fiatalabb korában neki is tetszettek a csövesek, mikor megjelentek a diszkóban: a bandavezér még fel is akarta csípni őt, de Piroska nem élt a lehetőséggel, mivel a mandrónak hiányérzése volt.

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának IV. éves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon

magyar-magyar szótár 2008.12.06. 08:16:32

Köszönjük Farkas úr szives, kiegészítő, mikroanekdotját.

retroflexus 2008.12.06. 11:33:56

szimatszatyor. így hívták a gázálarctáskát nálunk. csíkos póló helyett néha kockás inget is viseltünk (Nomád). a technokol szívása szerintem csak legenda, az nem hatott, inkább a Pálmatex. 6.30 volt egy korsó sör a siófoki révnél ezerkilenszáznyolcvanegyben. 8.30 volt fél deci rum ezerkilenszáznyolcvanháromban.

magyar-magyar szótár 2008.12.06. 15:42:19

retroflexus, Kösz, a Nomád-inget elfelejtettem, pedig volt nekem.
A technokol sajnos igaz, már nem emlékszem mikor, úgy 1986. táján a hígítóját szelidebbre cserélték. De addig biozony szipuzták rendesen. Én faluhelyen ittam a rumot: nálunk olcsóbb vót. Siófoki rév? A Ropotamo folyó torkolatánál ittuk a Medve vér fantázianevű bolgár valódi [tinto]vöröset. Azt hiszem, átszámítva kb 5(1982-es)Ft volt egy üveggel.

hairybottler 2008.12.28. 01:17:23

Ezt még majd gyúrhatnád... kimaradt pl. az oldalt cipzáras veszkócsizma (nekem már csapott sarkú volt!!! kb'82-ben), valamint a levágott ujjú farmerdzsekiből készült farmermellény és természetesen minden milliméter ízlésesen összefirkálva golyóstollal.

Egyszer mentem így meglátogatni nagyanyámat, de a kommentjét nem tettem zsebre: mit fog szó'ni a falu?! (pedig a mellényt az állomáson el is dugtam a szimatba) Nem szövetgatyában mentem, az volt a baj!

És a technokol oldóanyagát valóban megváltoztatták, ami futótűzként el is terjedt a "közösség" köreiben. Rendőr, ifjúgárda imádta ezt a szerelést.

Soha nem fogom elfelejteni a IM (IfjúságiMagazin)-ban megjelent Feró cikket/riportot. Nem is nagyon lehetett az az IM-et megszerezni. Ha nem tévedek aztán jött vmi durva DavidBowie fika, a roncsolt nyugati civilizációról, mire a társaság tizede átment punkba, csak éppen punkzenét nem bírtunk szerezni sehonnan. Pörgős évek voltak... :)

magyar-magyar szótár 2009.01.01. 09:26:50

És még korszakos Nagy Ferenc tánczenei előadóművésznek Mozgó Világnak adott nagyinterjúja is.

Egyébként ez a czikkely is leginkább a kommentek által gyúródik föl, mint a punk pl.
Mert itt van pl az ujjatlan farmermellénny összefirkálva, ezt már el is felejtettem.
Meg a buszkalauznő egyszemfiát, akinek az arcára ragadt a technokolos zacskós és meghalt... Meg a másik, a haverja, aki részegen a vonat alá eset s lett lábatlan.. majd tíz évbe került, mire halálra ihatta magát... (az intenzíven, amikor magához tért, leugrott az ágyról, de "megmentették" tépkedte le a csöveket... )

hairybottler 2009.01.03. 17:11:00

Hát sztoriban nem is volt hiány: haverok mentek haver koncertjére vmi művházba (talán Érden?). Mát a belépő is érdekes volt állítólag az ajtóban hevert egy fickó, a korszakhoz illő !PVC motorosdzsekiben!, fején bukósisak, ahogy rendes PokolAngyalához illik is. A bukó plexije alól lógott ki a nevezetes zacsi. Éppen, hogy idejük volt körülnézni, az első söröket még ki sem kérhették, amikor előpenderült egy kultúros (talán éppen az igazgató), és emelt hangon, esetleg ordítva, közölte a megilletődött zenészekkel, h "Tudjátok-e basszátok meg, lógtok egy csomó pénzzel a múltkori koncertért, mert a közönség szétverte a termet! 20.000 Ft a kár! Nincs több próba, nincs több fellépés, és jöttök egy valag pénzzel, bazmeg!"
Mi a Lipót alagsorában próbáltunk a KISZ klubban. Na az is megérne egy rövid dok.filmet, vagy más horrort, bár igazság szerint az már a punk kat-hoz tartozik...

Na ja. A korszak, amikor a hosszúhajúakat egyszerűen majmozni volt szokás (toleranciából már akkor is nullásra vizsgázott a társaság), és komoly viták folytak arról, mennyire trehány dolog minden mondat végére bazmeget tenni bazmeg. Na és az Ifjú Gárda, hát az is...!

Persze csöves és csöves között is jelentős különbség volt, hiszen léteztek a tarisznyás-csövesek, akik gázállarctatyó helyett erdélyi szőttes tarisznyát hordtak kurvavastag, egészarcos szemüveggel, és dorcó helyett Alföldi-papucsot. Tarisznyám volt, az Alföldi-papucsot viszont éppen olyan trehány viseletnek tartottam, mint manapság a Nike által gyártott vietnámi-papucsokat... persze, hogy magánügy....

Fenehorizont 667 2010.06.23. 15:15:50

nekem az összes cigány osztálytársam (a padtársam is) úgy öltözött, hogyaszondja:
olyan cipő, ami ilyen indián mokaszín-szerű (de lehet, hogy csak engem emlékeztet erre), nyitott, bőr, vagy bőrutánzat. biztosan van valamilyen speciális neve. vagy mezítláb hordták, vagy fehér zoknival.
olyan nadrág, ami a zsebénél bő volt felül, és ott hajtások voltak bevarrva rajta, a bokánál szűk. vagy zöld, vagy barna, vagy keki színben + pulóver, bőrdzseki.
a szegény- és a kicsit tehetősebb, tehát seftescigányok gyereke is ugyanígy nézett ki. mind, egy szálig :D
persze az utóbbiaknak eredeti bőr volt a dzsekijük - legalábbis azt hazudták. én elhittem.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.06.24. 09:23:20

@fenehorizont: makkoscipő annak a cipőnek becsületes neve. a romák mezítlábra húzzák, a paraszt magyarok pedig csíkos frottírzoknira. a bőrdzseki pedig eredeti török import. pontos és szociográfiailag hiteles megfigyelések amúgy.

uppercut 2010.06.24. 14:56:10

Tényleg, favágóingem nekem is volt, bár nrm éreztem magam csövesnek, de tény, hogy csövesszerkóban igen jól lehetett csajozni a Balatonnál. Rend lett vágva a keletnémet, cseh, lengyel lánykák között.
Aztán meg a többórás várakozás a siófoki bőr és nemibeteggondozó folyosóján, trichomonasz-gyógyító szurira. Ott lehetett villogni a sok házilag koncentrikus körökkel meg foltokkal telifestett trikó között a belgrádi Ten Years After-koncerten szerzett pólóval!Stílusos zene ide:
www.youtube.com/watch?v=A7FFPP5KKA8

magyar-magyar szótár 2010.06.25. 01:19:02

@uppercut: És ahhoz mit szólsz, hhogy mainapság a linuxosokat mondják favágóingesnek? Ebben is képen kívüli vagyok, én azt hittem, linuxosnak lenni trendicsek hájlájn. Alvin Lee az egyik gitáros, akinek lassan Argo-hajó szerű gitárjáért jobban rajongom, mint őérte magáért.

magyar-magyar szótár 2010.06.25. 01:25:00

@fenehorizont: A Legszegényebb Falu -ban most a feka siltes tökfödő , fehér selyem tréningalsó megy, semmi kotta vagy izom, kigyúrtság (nem szegénymunkás [közhasznú foglalkoztatott] plázás butikholmik, hajzselé, tiszta körmök. A szegényebb rétegek, akik havonta kb 150000 Ft jövedelmet tudnak kitermelni (ez még mindig családipótlék és segélyek nélkül) a városban hétköznapiasabb cuccokban (teszkó nyári cuccai, mókás kockás kempinggatyó, edzőcipővel) ..ami biztos, az Ólcsó Kis Cuzzúki teljesen kiment a divatból. Az internet a vízválasztó, az számít szegénynek, akinek van számítógépe, de nincsen pl internetje.

magyar-magyar szótár 2010.06.25. 01:30:41

@harrybottler: Most megint olyan korszak van, hogy a hosszúhajú, (a hippi) az ellenség. Lényegében, ha megnézzük (és ez természetes is)A Választék: Lyndon B. Johnson pofák, kalapigazító John Wayne-ek és Nixon Kissinger-rel. A Deep Throat viszont nem átvitt értelemben, hanem a pornókifejezés, valamint harapvanyalással.
És a vótergétek, jaj, másszemében szálkakutatás szemeikből csüngő gerendákkal.
süti beállítások módosítása