lobby –1.(ép. ang.) előszoba, iroda előtere. A lobbysták eredetileg előszobázó (protekcióért talp[ny]aló) kapcsolatépítő, teszi-veszi, lóti-futi kijáróemberek voltak.

2.pl.: A ~-zás a parlamentarista berendezkedésben lehet szabályos is, mint a spekuláció a tőzsdén. Gyermeteg vadkapitalista példája a nyilvános polgári [civil] ~zásnak, amikor a karzaton nőmozgalmak vagy zöldszervezetek keltik a feltűnést. Az igazi lobbyzás a parlamenti folyosókon, a képviselők előszobáiban folyik. Azonban a speciális magyar későfeudális iszonyok közepette a gyakorlatban fordítva történik minden: A parlamenti képviselő keresi meg [am.előszobázik] az állami beruházásra (vagy vagyonszeletért) pályázót, és fölajánlja, hogy megfelelő %-ért megkapja a munkát vagy államivagyonrészt. Klasszikus az az eset, amikor a politikusok strómant keresnek, aki a nevét adja az ügylethez (Tocsik-ügy) hogy a sikerdíjat lenyúlhassák. Talán   a fonák működés miatt is, Magyarországon a ~zásról és ~stákról nyíltan keveset beszélnek. Csupán a közbeszerzésekkel, állami beruházásokkal kapcsolatos elképesztő árak (100ezerFt-os PC 300ezerért;240ezres postásbicikli; egy km autópálya síkterepen, alföldön 2,5MrdFt)  engedig sejtetni a saj'tos magyar iszonylatolkban el~zódott összegek nagyságát, miközben tényfeltáróújságíróink (sazjkómunkásság) tétlen ődöngenek... avagy ők maguk válnak témává (Kármán Irén) . 

ágytálpénz (1) állam (1) anekdot (1) arrogancia (1) baloldali (1) bérnyalnok (1) blöff (1) brainstorming (1) dezonionista_zászló (1) fórumozósbetegség (1) görény (1) gründgens (1) haladóbaloldali (1) hirig (1) ingyensörakarózás (1) közbeszerzés (1) mélymagyar (1) nagypofa (1) neofeudalizmus (1) népnevelő (1) orbanizálódás (1) politika (1) reform (1) stréber (1) szopjkultura (1) szótár (25) tótawériánus (1) zónijó (1)

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr58389284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása