politika –A politika nem a jelen történelme, hanem éppenséggel a jelen egzatkt történéseinek elmagyarázása a valóságból, és még szerencse, ha csupán a retorika eszközeivel. Míg a ~ a mogyorót a tömegekneknek erre zörgeti, a menedzsment , amott nagycsöndben és a nép nemodafigyelése mellett a diót kikapja.

A görög szó valaha a nagyközösség (társadalom) vezetését, mindennapjainak szervezését, a hatalom gyakorlását, ellenőrzését, szabályozását jelentette. Mivel az evolúció során kihaltak [éhínség, rajtaütések, lerablás] azok a népek, amelyek reggeltől estig szüntelen életük szervezésén , irányításán tanakodtak, gyűléseztek és szavaztak, az egységes területen a magasabb jólétre egyesülő embersokaság a ~ munkáját megfelelően okosnak és tekintélyesnek látszó főembereire bízta, esetleg képviselő felügyelete mellett, és elment kapálni, vadakat terelni, vagy csere  ügyletekbe bonyolódott, melyek a kor szokásainak megfelelően éjszaka vagy hajnaltájt visszarablásokba és mészárlásokba torkolltak[a kereskedelem hajnalán... ]. A tekintélyesekben és a képviselőkben egy idő után elhatalmasodott az a természetes emberi érzés, hogy nyilván elsősorban az ő okosságuk [ravaszságuk ill sunyiságuk] következtében alakult ez így ki, tehát a szillogisztikus analóg síklogiká törvényeiből következően a nép csak buta és hülye, nagytömegben  pedig büdös lehet. (A napimosdás föltalálása előtt is a saját szagától kevés emberegyed iszonyodott.) Az athéni görögök már 2500 évvel ezelőtt, pedig jórészülk analfabéta volt, és a Modern Képmesék -et sem ált módjában nézni, ochlokráciának nevezték az ő ~i rendszerüknek ilyenténi* elhajlását. Ma menedzsmentdemokráciának nevezzük… de ez egy másik történet…

*yuppie-téni, Isley Pod, te leszel a hunyó!

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr97384042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása